Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Kaikki blogit puheenaiheesta Mielipidemittaus

HS-gallup: puolueista vain PS kasvanut tänä vuonna

Heinäkuun 2019 HS-gallup on julkaistu. Sen olennainen viesti on, etteivät muut puolueet ole tänä vuonna kasvaneet, paitsi PS. Pienet puolueet ovat pysytelleet samoissa lukemissa ja nykyiset keskikastin puolueet vajonneet. Kun tarkastelu ulotetaan vuoden 2018 alkuun, sama viesti korostuu ja selvenee myös Vihreiden kohdalta.

Se toiseksi paras puolue

Iltalehti ja Uusi Suomi ovat kannatuskyselyn yhteydessä tiedustelleet myös sitä, mitä muuta puoluetta kuin ensimmäisenä mainittua suosikkia vastaaja voisi äänestää. Kuten tiedämme, jotkut äänestäjistä voivat äänestää miltei mitä tahansa puoluetta, toisilla kriteerit ovat tiukemmat.

Pari tietyllä tapaa herkullista yksityiskohtaa alla olevan linkin takana olevan uutisen taulukosta kumminkin löytyy. Nimittäin kaksi prosenttia kokoomuslaisista voisi äänestää Vasemmistoliittoa. Vasureiden kannattajista taas kukaan ei äänestäisi Kokoomusta. Lieneekö oire jostakin.

Hesarin gallup heinäkuussa 2017/Kepun kannatuksen lasku

Kepun kannatuksen lasku.

Sehän olisi suoranainen ihme, jos kannatus ei laskisi!

Kun tarpeeksi kauan eri tuuteista  toitotetaan Sipilän hallituksen ja kepun vievän tuhkatkin pesästä, niin pikkuhiljaa kansa alkaa uskoa, että niinhän se on.  Rosvoja kaikki kepulaiset - eihän niitä voi äänestää!
Toitottajat välittävät totuudesta viis - tärkeintä on saada kepu nujerretuksi. Juuri julkaistusta gallupista varmasti jossain jo kilistellään maljoja ja innostuksissaan jaetaan uusia salkkuja.

Halla-aho nuorten aikuisten ehdoton ykkössuosikki pääministeriksi

Arvioin 11.6.2017, että Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi piristänee suomalaista politiikkaa, jota on leimannut älyllinen kapeakatseisuus ja vaihtoehdottomuus. Ainakin se herättää toiveita henkisen ilmapiirin avartumisesta ja poliittisesta muutoksesta.

Vainko vankkuriin hyppäämistä?

Ylen julkistama uusin mielipidemittaus on hunajaa Petteri Orpolle ja kokoomukselle. Kannatus 21,1 % on selkeästi suurempi kuin eduskuntavaaleissa 2015 saavutettu 18,2%.

 

Ei Rinteelläkään ole syytä pukeutua säkkiin ja levittää tuhkaa päällensä. SDP:n kannatus 18.6 % on selvästi suurempi kuin eduskuntavaalien 16,5%.

 

Enemmän murehtimisen aihetta on Juha Sipilällä kannatus 18,4% on pienempi kuin eduskuntavaalikannatus 21,1% mutta toki pieni nousu kunnallisvaaleista lohduttaa.

 

Miten käy Persuille ja muille kuntavaaleissa?

Perussuomalaisia äänestäneet kaipasivat muutosta ja muutoksen he saivatkin. Ei tosin sitä, mitä olisivat halunneet vaan sotahullun seikkailupolitiikan maahanmuuttopolitiikan järkiperäistämisen sijaan. Tästä hyvänä esimerkkinä Jussi Niinistön puheet Ahvenanmaan aseman muuttamisesta. Jossitella voi tietenkin aina, mutta jos Suomi muuttaa piirunkin kyseistä maakuntaa koskevista sopimuksista voi olla, että Ahvenanmaalle tunkeutuu joku vieras valtio "täyttämään" valtatyhjiötä eikä se valtio ole Suomi tai paljon parjattu Venäjä.

 

Keskustan kannatus vakaana

Uusimmassa Yle:n puoluegallupissa Keskusta jatkaa kärkipaikalla (21,8%). SDP (18,9%)  vuorostaan ohitti Kokoomuksen (17,6%) vuorostaan. Vihreät (13,7%) on yhä kannatuksellaan korkealla tasolla.

Vasemmistoliitto (9,8%) sai ilmeisesti puheenjohtajansa vaihdoksella uutta puhtia. Perussuomalaiset (7,6%) hakevat yhä kannatuksensa pohjaa. Pienpuolueissa ei suuria muutoksia, mutta KD:n kannatus on kuitenkin nousussa.

Kokoomukselle tuli turpaan

HOK-Elannon edustajistovaalit "mittasivat" tämän hetkisen puoluekannatuksen paremmin kuin keinotekoiset kyselyt.  Kannatussiirtymää on selkeästi tapahtunut Kokoomus-koalitiosta SDP:hen Vaalien suurin voittaja on SDP, joka voitti neljä lisäpaikkaa. Kokoomus puolestaan hävisi yhtä monta, mutta kun Kokoomus oli vaaliliitossa Kristillisdemokraattien kanssa, yksi Kokoomuksen menetetyistä paikoista voidaan tulkita menneen KD:lle. 

 

Levada: venäläisten luottamus televisioon enää 41 %..

Venäjän vallanpitäjien ote mediasta on ollut tunnetusti varsin kattava koko 2000-luvulla, mutta alkaa vaikuttaa siltä, etteivät käytetyt voimakeinot enää tehoa: kuudessa vuodessa venäläisten luottamus television uutistarjontaan on puolittunut...(ja sama trendi radion puolella).

Levada-keskus on riippumaton, Venäjän luotettavimpana pidetty tutkimuslaitos, joka tekee mielipidetiedusteluja ja muita sosiologisia tutkimuksia Venäjällä. Median uutistarjonnan osalta laitos on seurannut kahta keskeistä asiaa:

Kokoomus ei olekaan se suurin ja kaunein puolue

Verkkouutiset sen kertoo kaikkien kokoomuslaisten harmiksi ja muiden iloksi. Ainakin seuraavaan kyselyyn asti Keskusta on suurin ja kaunein Kokoomuksen ollessa vasta hopeasijalla. Näin on kun kaikkien vaalipiirisekoilujen mukainen paikkatilanne viimeisestä kyselystä lasketaan. Eduskuntavaalien jälkeen on moni kokoomusta kannattanut vaihtanut kesäsaunansa pefletin värin ruiskukansinisestä johonkin muuhun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä