Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Kaikki blogit puheenaiheesta Julkinen keskustelu ja rasismi

Suomi on rasisti

"Rasismi on oppi tai ideologia, jonka mukaan rodulliset tai etniset erot ihmisryhmien välillä oikeuttavat ryhmien välisen epätasa-arvon."
- Wikipedia


Usein mietin, mikä oikeuttaa suomalaiset siihen, että meillä on orjia niin Afrikassa kuin Aasiassa. Vaurautemme perustuu ja on perustunut alusta asti: globalisaation voimiin eli näiden "kehitysmaiden" hyväksikäyttöön kaikin mahdollisin tavoin.

Rautaa rajalle, rasismi, suvaitsevaisuus...

Blogeissa on paljon erilaisia ja kovinkin kärjekkäitä näkemyksiä rasismista ja maahanmuutosta.

Minä mietin, että mitenköhän hyvin nämä kirjoitusten mielipiteet korreloivat sitä, mitä kansalaiset pääsääntöisesti ajattelevat ja haluavat..?

Oman käsitykseni mukaan pääosa kansastamme ei ole millään lailla rasisteja ja nk. natsejakin (äärikansallismielisiä) on pieni joukko, ehkä samaa kaliberia kuin vasemmisto-anarkisteja.

Me rasismisyytöksillä alistetut

Kun vuonna 2019 seuraa suomalaista maahanmuuttokenttää, havaitsee yllätyksekseen sen, että yhä edelleen, noin 30 vuotta siitä, kun suurempi nykyajan maahanmuutto Suomeen alkoi, moni maahanmuuttajia työssään kohtaava on pelon alistama.

Tämä pelko on rasismin pelko, tai tarkemmin sanottuna se, että tämä maahanmuuttajia työssään kohtaava ihminen, usein julkisen sektorin viran- tai toimenhaltija, pelkää joutuvansa rasismisyytösten kohteeksi, mikäli hän työssään toimii niin kuin määräykset edellyttävät.

Kriittinen suhtautumien maahanmuuttoon ei ole rasismia.

Viime aikoina yhteiskuntaa on laajalti puhuttanut maahanmuutto sen eri muodoissa. Työperäinen maahanmuutto tuo lisää työvoimaa ja mahdollistaa talouskasvua, mutta ovatko kantaväestön huoletkaan täysin perustelemattomia?

 

Vastine: On vastuutonta väittää, että Suomen yliopistoissa rehottaisi rasismi

28.2.2019 Anna-Sofia Nieminen julkaisi Helsingin Sanomien Elämä ja Hyvinvointi -osastolle jutun otsikolla ”Iski tosi kovaa päin kasvoja, kuinka paljon yliopistossa on rasismia”, sanoo 21-vuotias Brigita Krasniqi – professorin mukaan rasismia vähätellään tai ei edes tunnisteta. Uutinen antaa epärehellistä ja karua kuvaa suomalaisista yliopistoista. Vaikken halua vähätellä tai ottaa kantaa jutun päähaastateltavan Brigita Krasniqin mahdollisista kokemuksista arjen rasismissa, ovat hänen argumenttinsa yliopistoissa vallitsevasta rasismista ontolla pohjalla.

VÄHÄN RAJAA, MYÖS MEILLE SUOMALAISILLE

VÄHÄN RAJAA, MYÖS MEILLE SUOMALAISILLE!

Alkuviikosta eräs maahanmuuttajanuori käveli Joensuun kadulla. Nuori oli tullut perheensä mukana muutama vuosi sitten Suomeen keskeltä sotaa ja suoritti tuonakin päivänä peruskouluopintojaan aikuisperuskoulun puolella. Kadulla kävellessään suomalainen nainen pysäytti hänet. Nuori otti kuulokkeet korviltaan ajatellen naisen tarvitsevan apua. Nainen alkoi huutaa: ”Vittu mene pois Suomesta!”, ”Te raiskaatte tytöt”. 

Rasismi-käsitteen ongelmallisuus

Luin tuntemattoman henkilön kommentin käsitteestä rasismi ja se on mielestäni niin korkeatasoinen, että vaatii tulla julkaistuksi ja luetuksi laajemminkin. Varsinkin kun pääministeri puheessaan eilen kollektiivisesti varoitti suomalaisia rasismista.

 

Mikael Virtanen

27. joulukuuta kello 22.31 Kommentoin Tere Sammallahden seinällä seuraavasti:

Bongattu: ihkaoikea rasisti

Vaikka täällä kotimaassa välillä siltä tuntuu, että ilmaisu rasisti (tai erään laulajattaren käyttämä "umpirasisti") on hyvinkin pahasti kärsinyt inflaatiota, niin yhä uudestaan paljastuu, että heitä edelleen on olemassa. Katsokaa tämä tuore video Ryanair-lennosta Barcelona-Lontoo.

Kyseinen, hieman ihrainen herra ei hyväksy sitä, että tumma ikärouva istuu samalla tuolirivillä...

Rasisti on nykyään tavallinen sana?

Eilen kuuntelin Helsingin kaupunginvaltuuston istuntoa. Esityslistalla puhuttiin rotusyrjinnästä. Itse puheissa käytettiin aika monta kertaa sanaa "rasistit" ja lähes aina samassa lauseessa mainittiin perussuomalaiset. Perussuomalaisten väitettiin jopa tappavan ihmisiä.

Aika kovaa puhetta ilman perusteluja.

Noam Chomskyn muistutus

Nyt jo 89-vuotias Noam Chomsky on yhdysvaltalainen filosofi, kielititeilijä, historoitsija, yhteiskuntakriitikko ja poliittinen aktivisti. Etenkin viime aikoina on yhä useammin tullut tarvetta muistuttaa kanssakeskustelijoita (ja ennen kaikkea leimakirveen käyttäjiä) Chomskyn tärkeästä huomautuksesta:

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä