Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Kaikki blogit puheenaiheesta Euraasian unioni

Venäläinen imperialismi - tuo kaiken pahan alku ja juuri

"For four centuries, imperialism has been Russia's basic foreign policy as it has expanded from the region around Moscow to the shores of the Pacific, the gates of the Middle East and the center of Europe, relentlessly subjugating weaker neighbors and seeking to overawe those not under its direct control." Näin lausui Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger Washington Postin haastattelujutussa 15.5.2000, jonka otsikko oli “Mission to Moscow: Clinton Must Lay the Groundwork for a New Relationship with Russia".

Eurasianismi - Venäjän moderni valtaideologia?

Venäjällä ei pitäisi perustuslakinsa mukaan olla minkäänlaista virallista ideologiaa. Useiden tutkijoiden mukaan presidentti Vladimir Putinin politiikkaa ei myöskään ohjaa mikään varsinainen aatesuuntaus. Jokainen Venäjän mediaa ja Putinin puheita seurannut ei ole voinut jättää kuitenkaan havaitsematta, että vahva länsivastainen retoriikka on vahvistunut venäläisessä yhteiskunnassa koko 2010-luvun ajan.

Venäjä pyllistää Euroopalle ja tähyää Aasiaan

Samaan aikaan kun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj (Organization for Security and Co-operation in Europe, OSCE) Helsingissä lopetteli parlamentaarista yleiskokoustaan – johon isäntämaa Suomi esti osalta Venäjän valtuuskunnasta osallistumisen – Shanghain yhteistyöjärjestö (Shanghai Cooperation Organization, SCO), Brics-maat ja Euraasian talousunioni (Eurasian Economic Union, EAEU) aloittelivat Uralin alueella Ufassa omaa huippukokoustaan, jota isännöi Venäjä.

Lukashenko valmis hyökkäämään Ukrainaan

Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukashenko sanoo olevansa valmis marssittamaan joukkonsa Ukrainaan "rauhanturvaajiksi." Ukrainan hallituksen ja kapinallisten neuvottelut, joita hän on Minskissä isännöinyt, eivät ole hänen mukaansa edenneet niin kuin olisi pitänyt.

Lukashenko ei ole tähän asti asettunut selvästi Venäjän puolelle Ukrainan sodassa. Nyt hän ilmoittautuu likaisen työn tekijäksi Putinin puolesta. "Donetskin kansantasavallan" "pääministeri" Aleksandr Zahartshenko toivottaa Lukashenkon joukot tervetulleiksi Ukrainaan.

Kohtaamisia Venäjältä

”Syvissä ongelmissa rypevän Suomen ja Euroopan ongelmat johtuvat vain ja ainoastaan yltäkylläisten amerikkalaisten sorrosta ja ainoa ratkaisu asiaan on liittoutuminen Venäjän ja Euraasian unionin kanssa kolmanteen maailmansotaan”. ”Suomen ja Venäjän aina ystävällismielisessä historiassa on erikoinen särö vuonna 1941, kun Suomi aivan odottamatta hyökkäsi fasistien kanssa Venäjälle, johon se oli vieläpä omasta tahdostaan kuulunut”. ”Jos Suomi hyökkää vielä Venäjälle niin turpaan tulee”.

 

"Enemmän kaasua kiinalaisille" - tsaari Putin

Lännenmiehet ovat sitä mieltä, että Venäjä ja sen presidentti Vladimir Putin ovat syyllisiä Ukrainan kriisiin. Putin on siirrellyt oman maansa sisällä asevoimia epäsovinnaisella tavalla – kun taas USA siirsi armeijoitaan Irakiin – kysymättä keneltäkään mitään – siis vieraan itsenäisen valtion alueelle, valehdellen tarkoitusperänsä. Sitä pienet perässä, mitä isot edellä.

Euraasian unioni ilman Ukrainaa?

Ukrainalle oli varattu paikka Euraasian unionissa Venäjän, Valko-Venäjän, Kazakstanin , Kirgisian ja Tadzakistanin rinnalle. Tämä unioni olisi pitkälti samanalainen kuin Euroopan unioni komissioineen kaikkineen. Siis eräänlainen uusi versio SEV:istä, joka aikoinaan oli kommunistimaiden vastaus EEC:lle. Suomi seisoi aikanaan toisella jalallaan EEC:ssä ja toisella SEV:issä. Jotkut esittävät nyt Ukrainalle tuommoista henkisesti suomettunutta  järjestelyä, joka inhorealistisesti voisi olla viisasta ja rakentavaakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä