Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Iso Kysymys ratkaistu: muna oli yli 200 miljoonaa vuotta ennen kanaa!

  • kesykanakoiras eli kukko (n. 5000 eKr. alkaen)
    kesykanakoiras eli kukko (n. 5000 eKr. alkaen)
  • dinosauruksenmunia (n. 230- 65 milj. v sitten)
    dinosauruksenmunia (n. 230- 65 milj. v sitten)

Pääsiäismunien ja TV1:n Prisma-dokumentin Attenborough ja munan ihme myötä uudelleenherännyt vanha filosofinen kysymys tuli ratkaistuksi tieteelliseltä kannalta Wikipedian avulla. Siis... 
 

- Kumpi oli ensin, muna vai kana? 

Kaksiosainen vastaus tieteellisestä näkökulmasta: 

1. Ennen kanalintuja oli jo erilaisia munista kuoriutuvia eläimiä, joten myös munia oli ennen kanoja.* 
2. Jos kyseessä on nimenomaisesti ”kananmuna”, muna oli ennen kanaa, koska geneettinen materiaali ei muutu eläimen elinaikana. Sen vuoksi ensimmäinen lintu, joka muuttui evoluution tuloksena kanaksi, luultavasti esihistoriallisella ajalla, on ensin esiintynyt alkiona munan sisällä. Muna tuli luonnollisesti ennen kanaa, koska tsygootti oli kananmunassa.**

Wikipedia-tietoa:

*)  Ensimmäiset matelijat kehittyivät Reptiliomorpha-kladin matelijamaisista sammakkoeläimistä noin 312 miljoonaa vuotta sitten kivihiilikaudella. Anthracosauria on esihistoriallinen lahko, joka kuului matelijamaisiin sammakkoeläimiin ja ryhmään Reptiliomorpha. Myös jotkut esi-vesikalvolliset (”Anthracosauria”) saattoivat todennäköisesti jo munia maalle. Yleensä matelijat munivat, mutta jotkin liskot ja käärmeet synnyttävät nisäkkäiden tapaan eläviä poikasia. 

Linnut kehittyivät fossiiliaineiston perusteella jurakaudella dinosauruksista 206–144 miljoonaa vuotta sitten. Linnut lisääntyvät munimalla. Jotkin lajit rakentavat munilleen pesän, mutta toiset munivat paljaalle maalle. Ensimmäinen lintu muuttui evoluution tuloksena kanaksi luultavasti esihistoriallisella ajalla. Kotikana (gallus gallus domesticus) on yksi yleisimmistä kotieläimistä lähes kaikkialla maailmassa. Kana polveutuu aasialaisesta punaviidakkokanasta. Uskotaan että kana kesytettiin aluksi lähinnä uskonnolliseen käyttöön, jotta saataisiin riittävä määrä lintuja uhrattavaksi ja ennustamista varten, ja vasta myöhemmin lihaa ja munia alettiin hyödyntää. Vuonna 500 eaa. persialaiset toivat sotasaaliinaan taistelukukkoja kotimaahansa. Persiasta kana levisi Turkkiin ja Egyptiin.  

**)  ks. Muna vai kana: wiki/Muna_vai_kana

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Muna oli yli 200 miljoonaa vuotta ennen kanaa",

eikä David Attenborough itsekään ihan nuori organismi ole.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Jotain on aina ollut, ja siitä on jotain poikennut, ja jotta sillä tiellä olisi voitu jatkaa, on täytynyt muovautua jatkajaksi.

Siinä sitä sitten jatketaan. Millaiset ovatkaan olleet, ne edeltävät menohaarat, joista osan voi nähdä nyt selkeästi erottuvassa, munassa ja kanassa, nimittäin ainakin tietyllä ajanhetkellä.

Muna ja kana noin kokonaisuutena ovat aika yhtä, eikä sitä ensimmäistä aina oikein erotu, kantajastaan, ja saattelijastaan. Onhan näitä vaiheita.

Seuraava on edellisestä, ja edellinen sitä edellisestä.

Kukkoa sanottu tässä tarvittavan. Ei kai se oleellisesti muuta tarinaa, koska sieltähän sekin on, ja osa pohjaa, josta lähdetty.

Muna-kana-ilmaisu on aika askarruttava. Paras kysymys ehkä olisi, että miksi näin.

Mikä se rakentumis-dynamiikka on, niin EMsta kuvaus tuskin sitä, etteikö parempaa voisi löytää. Oleellista kyky nähdä juttu myös kokonaisena. Elämä itsessään aika eriytynyt, vaikka yhdessä mennään, vähän eri tavalla kunkin osasen kanssa.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

vaikea käsittää, että muna oisi ensin ja sitten kana. Parempi vaihtoehto on lähteä purkamaan asiaa, miksi on kana ja mistä kana tuli ja miten ensin kana synty?Vai?Kanathan on jalostettu nyt ja allussa kanat eivät munineet sillai kuin nyt?Nykyiset kanat on kesytetty Aasian viidakkokanoista. No sitten pitäs jatkaa, että mistä ne viidakkokanat sai alkunsa ja jos sitten viidakkokanat ovat kehittyneet vaikka A olennosta, niin mistä taas A olento tuli jne...Miksi lintujen pitää syntyä munista? Ja Dinotkin?Kasvithan ei lisäänny munista, mutta ne hedelmöittyvät emin sikiäimessä munasolusta, siitepöly , emi, hede jne, alkiorakkula sikiäimessä ja munasolu on kaksinapainen eli toisessa päässä alkiosolu ja toisessa päässä tyvisolu jne.Eli syntyy siemen, jossa kuori, siemenvalkuainen ja kasvialkio jne..

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Prof Lindströmillä mielenkiintoinen ehdotus. Elämän kaava oisi geeni x ympäristö= tulos Luojan luonnossakin ja tämä kaava tehään genetiikan ja ekologian avulla luonnossa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset