Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Irakilaismiesten leimaaminen pedofiilirikollisiksi vaara vankilaturvallisuudelle

  • Kuvan henkilö ei ole syytteessä "pedofiliarikoksesta" kantasuomalaisia kohtaan, vaan tavanomaisemmasta väkivaltarikoksesta.
    Kuvan henkilö ei ole syytteessä "pedofiliarikoksesta" kantasuomalaisia kohtaan, vaan tavanomaisemmasta väkivaltarikoksesta.
  • Kuvan henkilö ei ole syytteessä "pedofiliarikoksesta" kantasuomalaisia kohtaan, vaan tavanomaisemmasta väkivaltarikoksesta.
    Kuvan henkilö ei ole syytteessä "pedofiliarikoksesta" kantasuomalaisia kohtaan, vaan tavanomaisemmasta väkivaltarikoksesta.

Somen vaalienalushypetyksestä saa vääjämättä kuvan, että yhden maahansaapujakansakunnan miehet on leimattu kulttuuritaustaisesti kantasuomalaisiin tyttölapsiin sekaantuviksi rikollisiksi muita turvaantulijoita ja työperäisiä uussuomalaisia sekä jopa kantasuomalaisiakin enemmän. Oikeasti kaikki kansallisuudet syyllistyvät myös noihin iljettävimpiin rikoksiin. Mutta kaikkia väkivaltarikollisiakaan ei tulisi leimata aiheettomasti esimerkiksi kulttuuritaustansa mukaan.

Irakilaisia miehiä sattui tulemaan muutama vuosi sitten kerralla vähän enemmän, joten he ovat näyttävästi edustettuina myös rikostilastoissa. On kuitenkin huomattava, että esimerkiksi viimeisimmäksi uutisoitu lapsipornorinki koostuu kantasuomalaisista "kristityistä", ja monet maahanmuuttajienkin uhreista ovat myös maahanmuuttajataustaisia eivätkä kantasuomalaisia. Perheensisäinenkin väkivalta on yhtä epäkunniallinen perinnerikosmuotonsa taustoista riippumatta.

On siis paljolti perusteetonta osoittelua korostaa lähi-itäläis-afrikkalaisten taustojen ja erityisesti irakilaisten osuutta, sanoivat tilastotiedot mitä tahansa. Näin, varsinkin jos vertailuryhmiä tarkastellaan kelvollisesti painottaen lähtökansallisuuksien sijasta rikoksiin, epäsosiaalisuuteen ja kokeileviin seksuaalihurjasteluihin sekä kaikkinaisiin rämäpäisiin seikkailutoilailuihin yleensäkin enemmän altistuvien ryhmien sukupuoli- ja ikärakennetta kulttuuritaustasta riippumatta. Vakiintuneet naiset ovat kaikkialla ja kaikissa kulttuureissa lainkuuliaisempia kuin irrallinen miespuolinen joutoaines.

Mutta on väärin väittää, että rikoksentekijoinä irakilaiset turvapaikanhakijamiehet olisivat erityisesti nimenomaan lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin suuntautuneita, vaikka tuonsisältöisiä uutisointeja tyypillisimmin painotetaankin somekommenteissa. Ihan yhtä usein on irakilaisia miehiä mukana myös muunlaisissa paljolti normaalimmissakin väkivaltarikostyypeissä, joita tekevät yhtä hyvin muunkintaustaiset maahantulijat samaten kuin tietysti kantasuomalaiset. 

On siis väärin luoda some"uutisoinnin" kautta stereotypiaa, joka saattaa vaarantaa mahdollisesti normaaleista rikkeistä ja vakavammistakin ei-pedofiliaviitteellisistä väkivaltarikoksista vankilaan tuomittavien irakilaisten vankeusajan ainaiselle pelolle. Kuten tiedetään, Suomen vankilakulttuurissa lapsiinsekaantujia pidetään alimman kastin väkenä, jota voi uhata vankilayhteisön sisäinen vakavakin joukkoahdistelutyyppinen kiusaaminen avoimine aggressioineen (IS 20.1.2019). Ihan tavallinen irakilaistaustainen syrjäytynyt nälkäänsä näpistänyt narkomaani tai ennakoivasti puukolla puolustautunut uskonvaihtajakin saattavat nykyisellään joutua herkästi hakatuiksi vankilan kuntosalilla vain irakilaisten perusteettomasti rakentuneen pedofiilimaineen vuoksi. Kaikille tuomituille taustastaan ja paperillisuudestaankin riippumatta tulisi kuitenkin taata yhtäläinen turva myös telkiemme takana. 

Alla on uutisesimerkkejä, joista myös käy ilmi, että joissain viimeaikaisissa tapauksissa tavallisemmistakin (ei-pedofiliaviitteellisistä) väkivaltarikoksista syytteeseen joutumista pelkäävä entinen turvapaikanhakija saattaa pitää jopa entiseen turvattomaan kotimaahansa pakenemista kannaltaan turvallisempana vaihtoehtona kuin oletetusti myös rasistisen vankeinhoitojärjestelmämme kiusaamiskulttuurin riskien alle joutumista - vaikka Irakissa palautettavaa voi uhata jopa kuolemantuomio.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0c24d100-ab04-4591-a33f-2b6c07c0efa5

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/fe9ad2e1-e7e9-479c-99d2-0daca7bdd323 

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006018074.html 

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/0f41e6fa-42cf-4e45-9ff7-da81cd5f1070 

Tulisiko tämän herättää suhteellisesta humaaniudesta muistuttavia absoluuttisia sydämenpistotuntemuksia vankeinhoitohallinnossamme nyt, kun Irak on lupautunut järjestämään myös Isis-oikeudenkäyntejä, mikäli riittävä rahanmääräinen länsiapu heltiää eikä sikäläiseen oikeuskäytäntöön puututa vääräuskoisten sinisten silmien vuoksi? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"PEDOFIILIT ja lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneet ovat vankien keskinäisessä hierarkiassa pahnanpohjimmaisia, kertoo apulaisprofessori Minna Ruckenstein. Ruckenstein on tutkinut aiemmin vankeja, mutta työskentelee nykyään Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta.
Ruckensteinin mukaan paitsi rikos, johon on syyllistytty, myös vangin etninen tausta vaikuttaa usein siihen, miten yhteisö suhtautuu yksittäiseen vankiin."
- https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005970526.html

- Pitäisikö sittenkin lähettää jotkut tuomitut lähtömaihinsa tutumpiin ja turvallisempiin vankilaolosuhteisiin?

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

”On siis väärin luoda some "uutisoinnin" kautta stereotypiaa,……. väkivaltarikoksista vankilaan tuomittavien irakilaisten vankeusajan ainaiselle pelolle.”
Asia tässäkin tapauksessa on juuri päinvastoin, vankilahenkilökunta on ainaisen pelon vallassa, heihin on kohdistettu jopa fyysistä väkivaltaa, näiden ”haavoittuvassa asemassa” olevien turvaa maastamme etsivien toimesta. Ei ole kysymys mistään stereotypiasta, vaan heidän kulttuurinsa ja uskontonsa väkivaltaisuudesta jossa heidät kasvatetaan pitämään naista miehen alamaisena ja omaisuutena.
”… oletetusti myös rasistisen vankeinhoitojärjestelmämme kiusaamiskulttuurin riskien alle joutumista - vaikka Irakissa palautettavaa voi uhata jopa kuolemantuomio.”
Täysikö Suomen ottaa esimerkiksi kaikki Yhdysvalloissa kuolemaantuomitut, tänne turvaan, mikäli he onnistuvat karkaamaan ja pääsemään tänne asti?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ei täytyisi. Miten niin? Et kai yritä työntää olkiukkoja muiden kuin itsesi sanoiksi?

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Miksi USA: kuolemantuomittujen täytyisi olla huonomassa asemassa kuin esimerkiksi issisin sotarikollisten, jotka kotimaassaan joutuisivat köydenjatkoksi, mutta keploteltuaan itsensä Suomeen selviävät päänsilityksellä.
Kielteisen päätöksen saaneet ja ennen kaikkea rikoksiin syyllistyneet on palautettava kotimaahansa, joutuvat he siellä oikeuden etteen tai ei. Suomen oikeuslaitoksen ei ole mitään syytä arvostella Irakin oikeuslaitosta. Meillähän esimerkiksi Ruandalaisen papin, joka osallistui kansanmurhaan – ja jonka tunnolla on tuhansien ellei kymmenien tuhansien ihmisten henki. Tämän papin oikeuskäsittelyihin on käytetty miljoonia euroja, sen sijaan, että hänet olisi karkotettu Ruandaan – jota ruandalaiset vaativat – jossa olisi saanut oikeudenmukaisen tuomion hirmuteoistaan. Sama koski Turun murhamiestä, jonka oikeuskäsittelyyn tuhlattiin lähes miljoona euroa, kun koko prosessista olisi selvitty lentolipun hinnalla. Entäpä issisin pään katkojat, joille maksettiin korvaus veronmaksajien pussista. Ei ole ihme, että esimerkiksi issisin sotarikolliset pykivät Suomeen, senkin uhalla [tai ilmeisesti juuri siksi], että joutuvat oikeuden eteen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #5

Kysymyksiä njuokin. Onko tyhmiä kysymyksiä olemassakaan? Ei se, että vastausta on turha odottaa, tee kysymyksestä tyhmää, mutta turhanaikainenhan se tietysti voi olla jonkun mielestä ainakin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Stereotypisoivan vihapuheen alkulähde syntyy helposti somen ja muunkin sosiaalisesti normaalihkon sumean arkilogiikan kautta.

Kun lapsiin kohdistuneiksi epäiltyjen rikosten uutisoinnissa mainitaan sana "ulkomaalaistaustainen", kääntää some useinkin automaattisesti ajatukset jos ei nyt juuri irakilaismiehiin niin ainakin saman ilmansuunnan turvapaikanhakijoihin ja uhrin oletetaan useimmiten olevan kantasuomalainen. Katsotaanpa vaan, eikö niin tapahdu tämänpäiväisenkin oletetun rikosepäilyuutisen suhteen, jossa ei kuitenkaan tosiasiassa mainita enempää epäillyn lähtökansallisuutta kuin etnistä taustaakaan enempää kuin mahdollista turvapaikanhakijataustaakaan. Viimemainttu on itse asiassa epätodennäköinen ja jopa poissuljettukin mahdollisuus, koskapa työluvattomat turvapaikanhakijat eivät voine olla ainakaan ei-pimeästi mukana työelämässä:

"Seiskan saamien tietojen mukaan pääkaupunkiseudulla epäillään tapahtuneen maaliskuun alussa poikkeuksellisen hävytön seksuaalirikos. Seiskan luotettavan lähteen mukaan kehitysvammaisen lapsen epäillään joutuneen rikoksen uhriksi.
- Ulkomaalaistaustaisen taksinkuljettajan tehtävänä oli viedä vammaispäiväkodista lapsi kotiinsa. Tytön kertoman mukaan kuljettaja oli pysäköinyt matkalla autonsa ja työntänyt peniksen hänen suuhunsa. Tyttö kertoi asiasta vanhemmilleen, jotka tekivät asiasta rikosilmoituksen, Seiskalle kerrotaan."
https://www.seiska.fi/Uutiset/Kuljettajan-epaillaa...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Atte Kaleva rinnasta blogissaan jollain informaatiosensitiivisellä tasolla maahanmuuton ja Neuvostoliiton. Tulin kommentoineeksi:

"Maahanmuutosta on tullut uusi Neuvostoliitto." - Ja neuvostoperinteestä juontaa paljon tämän päivän pahaa sen entisiin naapurimaihin ja kauemmaskin muutoinkin kuin vain suomettuneisuuden jatkumona sinnittelevä itsesensuuriperinteemme.
Kuten tiedämme, Isis on muun ohessa Saddamin kaatamisesta katkereoituneiden baath-kaadereiden yya-arabisosialistien ja Venäjän kanssa kyhäämä Lännen vastainen kosto-organisaatio, ja Putin oli vuoden 2015 Eurooppaa järkyttäneen pakolaisvyöryn merkittävimpiä takapiruja ja salakuljettusreittien järjestäjiä. Isis on nyt melkein kukistettu, ja turvapaikanhakijat yhä tykönämme, mutta ei siinä vielä kaikki: Venäjän liittolainen Libyassa tekee nyt taas työtä käskettyä, pahaenteisesti... Iltalehti kertoo tänään: "Libyan sisällissota kärjistyi jälleen, ja siitä kannattaisi kiinnostua myös Euroopassa – uhkana uusi pakolaispiikki - Tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa Khalifa Haftarin joukkojen ti
http://attekaleva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274276-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset