Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Valtavirtainen venäläisnäkemys: nykyjärjestelmä romahtaa vuoteen 2021 mennessä

  • Kreml 2021?
    Kreml 2021?
  • BBC:n kirjeenvaihtaja Moskovskij Komsomoletsista: ei oppositiojulkaisu, vaan valtavirran venäläisnäkemystä edustava lehti.
    BBC:n kirjeenvaihtaja Moskovskij Komsomoletsista: ei oppositiojulkaisu, vaan valtavirran venäläisnäkemystä edustava lehti.

Seuraava eduskuntamme joutuu kohtaamaan niin suuren lähiulkomaihin liittyvän käänteen, että olisi suorastaan tuhoisaa, ellei presidentti Niinistön suosittelemaa ulkopolitiikkateemaa nostettaisi vaalikeskustelun loppusuoran keskiöön. Venäjän järjestelmä romahtaa massamielenosoituksien ja mullistusten myötä kahdessa vuodessa, ennustaa Moskovan MGIMO-yliopiston professori Valeri Solovei tavallisesti valtavirran venäläisnäkemystä edustavan Moskovskij Komsomolets -lehden haastattelussa. (Verkkouutiset 5.4.2019)

Professori Solovei huomauttaa, että kansalaisille suunnattu propaganda ei toimi enää kuten ennen, koska presidentti Putinia ei enää pidetä vakauden takuumiehenä. "Tämä on äärimmäisen tärkeä, kvalitatiivinen ja vallankumouksellinen muutos kansan ajattelussa". Valtaapitävät eivät Valeri Solovein mukaan kykene myöskään enää perustelemaan asemaansa kansalle millään järkevällä tavalla. "Ei ideologisesti, ei älyllisesti, ei moraalisesti. He elävät tyhjiössä eikä heillä ole muuta mahdollisuutta kuin tukeutua raakaan voimaan ja propagandakoneistoon. Heidän voimansa on kuitenkin liioiteltua ja propagandakoneisto on alkanut murentua", Solovei toteaa.

Professori ennustaa venäläisten ryhtyvän tämän vuoden aikana yhteiskunnallisesti ja poliittisesti yhä aktiivisemmiksi. "Venäjän sosioekonominen tilanne pahenee ja yhteiskunnalliset jännitteet kasvavat. Massamielenosoitukset alkavat ennemmin tai myöhemmin... Mielenosoitusten määrä kasvaa. Ensin ne ovat pieniä ja paikallisia, mutta ne lisääntyvät nopeasti ja yhdistyvät kansalliseksi protestiksi. Kriisi pitkittyy parin vuoden ajalle. Se tulee aalloissa  ja nämä aallot tulevat ravistelemaan järjestelmää. Ennemmin tai myöhemmin järjestelmä romahtaa", Valeri Solovei toteaa.

Kuten muuallakin, kestää tällaisen romahduksen ”avainvaihe” hänen mukaansa lopulta vain muutaman päivän.

"Nämä päivät tulevat shokeeraamaan Venäjää ja vaikuttavat koko maailmaan".
- Verkkouutiset 5.4.2019 Shokkiväite Venäjältä: Järjestelmä romahtaa kahdessa vuodessa 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäjällä ei välttämättä romahda mikään muu kuin venäläisten elintaso.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ja Rock bottom lienee aika alhalla?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Venäjän tilanne ja Putinin vallan jatkuvuus ovat toki kiinnostavia spekuloinnin aiheita, ja ennen kaikkea se mitä tapahtuu Putinin jälkeen. Tämä ei kuitenkaan ole vähimmässäkään määrin eduskuntavaaleihin liittyvä kysymys, ei ainakaan ennen kun naapurissamme on aidosti selvää epävakautta.

Sen sijaan on selvää, että mm puolustusvoimien ja maahantuloviranomaisten on syytä päivittää tai luoda toimintamalleja joiden mukaan toimitaan jos jotain isompaa tapahtuu. Esimerkiksi miten suhtauduttaisiin yhtäkkinäiseen suurehkojen pakolaisjoukkojen ilmaantumiseen itärjalalle? Mutta tämän pitäisi olla viranomaistahojen normaalia riskeihin valmistautumista.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Esimerkiksi miten suhtauduttaisiin yhtäkkinäiseen suurehkojen pakolaisjoukkojen ilmaantumiseen itärjalalle? "

Hyvin olet sisäistänyt tuonkin propagandistisen todistamattoman pelotteluväittämän, millä suomalaiset saadaan pidettyä ruodussa ja olemaan ajattelematta omaa etuaan. Pelkistettynä pelkäämään ja vaalimaan pelotteluun perustuvia "hyviä suhteita."

Jopa Venäjällä kyetään puhumaan asioista suoraan ja esittämään vaihtoehtoja, mutta Suomessa toimitaan edelleen sodan jälkeiseen pelkoon perustuvalla tavalla ja Kylmän sodan suomettumisajalla opetetun mukaisesti.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Mitäköhän kuvittelet minun kirjoittaneen?

Itse kirjoitin oikeasti vain sen, että erilaiset riskiskenaariot pitää huomioida viranomaistyössä. Ja jos yhteiskunta joutuu kaaokseen tai sisällissodan kaltaiseen tilanteeseen seuraa siitä usein se, että osa väestöstä koittaa päästä jonnekin turvaan. Tämän skenaarion tiedostaminen ei sisällä mitään kannanottoja suhteeseemme itäiseen naapuriimme, ei positiivisia, ei negatiivisia eikä edes mitään pelkoreaktiota. Se tarkoittaa vain, että tähänkin vaihtoehtoon varaudutaan.

Se ei myöskään luo mitään toimintaohjeita ulkopolitiikan noudattamiseen.

Itse asiassa kommentistasi jäi mielikuva, ettet itse halua puhua suoraan tai nähdä erilaisia vaihtoehtoisia tapahtumakulkuja.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #5

Kirjoitit melko samassa hengessä kuin kommunistit pahimmalla suomettumisajalla. Vahtien muita ettei kukaan vain sano ääneen mitään sellaista, mistä naapuri ei tykkäisi. Niin sinä toimit ja ihan vilpittömästi uskot toimivasi oikein Suomen etua ajaen järkiperäisesti asia perustellen.

Ennen kuin syöksyt suoltamaan vastaväitteitä, niin lue alla oleva uutisointi Sofi Oksasen kirjoituksesta The Guardianissa:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005752553.html

Pääasia on, että tiedostat traumaperäisen reaktion. Vuosikymmenien pelottelu ja itsekontrolli jättää pysyvät jäljet ihmisen aivoihin. Ei vain sinun kohdalla, vaan koko väestön. Jokainen sukupolvi oppii asian edelliseltä, vaikka ei sitä itse tiedosta.

Vapaat ihmiset ja kansakunnat ajattelevat itseään, eikä naapuriaan. Vapautuminen alkaa siitä hetkestä, kun päättää alkaa ajattelemaan toisin, kuin on opetettu ajattelemaan. Vapauteen kuuluu, että myös ulkopolitiikasta ja vihamielisen naapurin sisäisistä asioista voidaan keskustella vapaasti.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Marko Kivelä

Yllättävästä tilanteesta meillä on ollut hyvä esimerkki. Raja vuoti pari vuotta sitten kuin seula, eikä Venäjällä ollut edes mitään kaaosta. Silloin selvittiin sllä, että ministeri ja Presidentti Niinistö kävivät osoittamassa "suopeuttaan" Kremlissä ja rajavuoto loppui. Hyvän naapurin piti vain Putinin johdolla pikkuisen nöyryyttää naapuriaan !

Mitä tapahtuu, kun käynti Kremlissä ei enää auta. Sinne ei enää pääse tai siellä ei ole instannsia kenen kanssa puhua ?

Minäkin toivon, kuten sinäkin, että Suomen maahanmuuttoviranomaisilla ja puolustusvoimilla on käytettävissään nyt sellainen ratkaisu, että raja pysyy kiinni keinolla millä hyvänsä.

Kyllä meidän suomalaisten pitäisi nämä varautumiseen liittyvät suuntaviivat saada tietää. Miksi Venäjän pitää olla erikoisasemassa. Tiedämmehän me toimenpiteet ja suunnitelmat EU maiden sisälläkin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Yksi asia kertoo paljon Venäjän nykytilasta. Jätehuoltoa ei käytänössä ole olemassa. Yksi viimeisimmistä suunnitelmista on, että Moskovan jätteitä ryhdytään kuljettamaan johonkin pohjoiseen pois näkyvistä. Siinä voivat maasto ja vesistö saastua suuriltakin alueilta. Käytännössä venäläiset tuhovat asuinympäristöjään. Jos ihmiset eivät tähän herää, eivät he sitten herää lainkaan. Todella iso kysymys luuluu: Millaisen maan nykyvenäjä jattää lapsilleen??

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset