Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Suomi–Venäjä-Seuralle yli puolet ystävyysseurojen avustuspotista!

  • (voltage.sebacon.net/suomivenaja/join.php)  Seura ei vaikuta YLEssä 2000-luvulla, Hgin yliopistossa ja Tilastokeskuksessa kyllä
    (voltage.sebacon.net/suomivenaja/join.php) Seura ei vaikuta YLEssä 2000-luvulla, Hgin yliopistossa ja Tilastokeskuksessa kyllä

SVS:lle myönnettiin nyt 915.000 € + eduskunnan lisäapuraha 200.000 €. Neuvostoliitto-seuran "työn"jatkajan kokonaisavustus on näin tänä vuonna 1.115.000 €. Suomalaiskansojen mailta riistettyjä oljy- ja kaasuvaroja tai Viipurin vientisatamien kolonialismituottoja ei tälle momentille tiedetä edelleenkään ohjatun. Hallituskohun alle jäänyt uutinen ei saisi jäädä huomaamatta: verkkouutiset.fi/suomi-venaja-seuralle-yli-puolet-avustuspotista 

Kansalainen! Pohdi ao. seikastoa ennen kuin annat vapaaehtoisen lisäavustuksesi SVS:lle jättämällä liittymishakemuksesi tähän pienten punavihreitten miesten ja naisten 'rauhaa yli rajojen' -järjestöön (kuvassa viimevuotinen nettilomake voltage.sebacon.net/suomivenaja/join.php, nykyisin syötät tietosi suoraan Venäjän Federaation suurlähetystön verkkosivuston tietojärjestelmään):  

- mitä lisäarvovastinetta voit ehkä saada tuolla terveyskeskusmaksun suuruisella panostuksella valtiomme runsaskätisen taloudellisen ja naapurivaltiomme muunlaisen 'tuen' lisäksi 
- jotta yksityissektorin jäsenmaksu suomalaisosapuolilta voitaisiin puolittaa tai kokonaan poistaa tai valtionapua vähentää, voisiko Venäjä omalta puoleltaan vastata ystävyysseuratoiminnan solidaarisuusrahoituksesta osittain tai vaikkapa kokonaan esimerkiksi vuorovuosin Suomen kanssa  
- miten SVS oikeastaan toimii ja vaikuttaa ja miksi, ja miten nämä asiat tulisi ehkä ottaa esille myös eduskunta- ja europarlamenttivaalien teemoihin liittyen. 

Joitain taustanäkökohtia pohdinnan tueksi  

SVS voisi olla kansalaisten silmissä rehellisempi viestinnässään ja myöntää agendansa sisältävän muutakin kuin puhtaasti kulttuurisesti, matkailullisesti ja talouselämällisesti suuntautuneen naapuruustoiminnan harjoittaminen. Ehkä Venäjän valtio voisi myös ainakin nykyistä enemmän osallistua ystävyysjärjestötoiminnan rahoitukseen. Sehän on säästänyt muissa valtionmenoissaan sen ansiosta, että takavuosina suomalaisten veronmaksajien pussista pulittamamme itäavustusrahat ovat kai osaltaan jossain määrin onnistuneet paikkaamaan putinistien kv. asevarustelun ja sotaponnistelujen ym. ökyhankkeiden rahoituksen aiheuttamia aukkoja Venäjän kansalaisten hyvinvoinnin takaamisessa.  
  
Venäjän-tuntija ja Pen-klubin ex-puheenjohtaja Jukka Mallinen kirjoitti 2014: Talvitie ja Lehtomäki ovat palauttaneet seuran Kremlin käsikassaraksi.  Tätä SNS:n seuraajajärjestöä kutsuttiin vielä 90-luvun lopulla 'ruohonjuuritason kansalaisjärjestöksi' tai vaan 'vapaaksi verkostoksi'. Sittemmin on taidettu virallisestikin ilmoittaa että SVS ei ole keskusteleva kansalaisjärjestö vaan on ystävyysjärjestö ilman keskustelua. Miksi näitä vieraan vallan vaikutusverkostona ja todennäköisimmin tietoturvauhkanakin pidettäviä poppoita tuetaan julkisista varoista räikeästi muita enemmän? 

Valtion varoin voisi kai tukea kansalaisten ja paikkakuntienkin vapaita yhdistyksiä jos kunta ei avusta, mutta voiko valtio tukea omassa hallinnossaan yksipuolisesti jotain suurvaltaa sen etujenajojärjestön lonkeroiden kautta? Rahaa riittää edelleen mm. historianväärentämistä tukevaan 'kulttuuriyhteistyöhön' jopa taantuma-aikoina, vaikka valtio on joutunut leikkaamaan henkilöstöäkin: 
- https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000805881.html 
- http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708112200318179_u0.shtml 
- http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016110222555312_uu.shtml 

Neuvostohenkinen lukkarinrakkaus idän suuntaan elää yhä, vaikka SVS:n toiminnan sanotaan olevan puhtaasti kulttuuri- ja matkailujärjestötyötä. Pääosin paikkakunnittain organisoituneet  paikallisosastot järjestävät esimerkiksi järjestötasolla mainostettuja 'viattomia' polkupyöräretkiä Viipurin stalinistimiehittäjien ns. voitonpäivän juhliin. Edelleenkin Suomessa toimii myös perinteisiä venäjäseuran työpaikkaosastoja. Eräässäkin virastossa reagoitiin taannoin vähemmän ystävällisesti 'kilpailevaan' hankkeeseen perustaa taloon erään toisen naapurimaan ystävyysseura: "Liity ensin Venäjä-seuraan!" Ja jopa irtisanomisia poliittisin perustein on masinoitu, vahvistaa eräs ilmaisunvapaudesta huolestunut pääluottamusmies yksityisesti. 

Venäjämielisyys on toki vaikuttanut valtionhallinnossa yleisemminkin vielä viime vuosikymmeninä muuallakin kuin ulkoministeriössä:  
- Jukka Mallinen kertoi  äskettäin Facebookissa venäjämielisen ex-ulkoministerin itsensä julkistamista desanttimaisista toimista savustaa eräs ei-venäjämielinen tutkija ministeriöstä vuonna 2000: 
facebook.com/jukka.mallinen.9/posts/10155921431698479  
- taustaa putinilais-bäckmanilaisesta desantologiasta ministeriössä laajemmin MTV3: Bäckman hurmasi ulkoministerin youtu.be/QNsBvDqae6Q 

SNS:n työpaikkaosasto ei vaikuta enää YLEssä besserwisser-isoveljenä 1970-luvun tapaan, mutta Helsingin yliopistossa ja Tilastokeskuksessa SVS:n työpaikkaosasto näyttäisi huolehtivan vielä sittemminkin olemassaolollaan mahdollisesti mm. tietynlaisten 'objektiivisuustulkintojen' poliittisesta korrektiudesta. Neuvostovastaisten mielipiteiden 'sopimaton' esittäminen lännenvastaiseen 'sopivaan' kritiikkiin rinnastuen on johtanut työsyrjintään ja jopa irtisanomisiin vielä 2000-luvulla muuallakin kuin ulkoministeriössä. Myös osa ay-liikkeen toiminnasta on paikallisesti ollut käytännössä jossain määrin venäjämielissiiven valvonnassa.

Voisiko kaikenlainen vieraan vallan suuntaan toimiva ystävyysseuratoiminta olla fiksumpaa järjestää muuten kuin pääosin veronmaksajien rahoitukseen perustuen, ellei siinä pystytä noudattamaan kohtuullisena pidettävää puolueettomuutta? 


Lue myös: 

- UM:n Tuomioja ja Susiluoto eivät ole ainoat viime aikojen poliittisen vammauttamisen näyttämöllä  
- Valitaanko Tilastokeskukselle sekä puolueeton että aikaansaapa pääjohtaja? 

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Koska Venäjä on naapureistamme ainoa, jonka suhteen meillä on varauksia, niin eikö ole järkevää käyttää rahat nimenomaan siihen suuntaan?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tarkoitat että jos lähistölläsi on vain yksi vakavastiotettavan aggressiivinen kyllin härskisti suojelurahaa kinuava mafia, niin sinne sitten hymyssä suin syydetään se minkä herrat määrää...

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Hmm... Näköjään ilmaisin itseäni epäselvästi.

Oletetaan, että minulla on kaksi naapuria. Ensimmäinen naapuri haluaa jutella joka päivä vaikka mistä jutuista. Jos en juttele, niin hän antaa sotakoiriensa paskoa nurmikolleni.

Toinen naapuri taas on monessa mielessä läheinen kaveri. Hänen kanssaan voin viettää vapaa-aikaanikin.

Nyt miten teet sen sotakoiria omistavan naapurin kassa?

Jutteletko hänen kanssaan ystävällisesti aina kun näet, jolloin hänen koiransa eivät pasko tontillesi. Vai haastatko riitaa?

Ystävällisen juttelun vaiva on vähäisempi kuin sotakoirien paskojen siistimisen vaiva. Vielä inhottavampaa on jos ne rakit purevat.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #5

Mutta kun se naapuri haastaa riitaa aina tilaisuuden tullen. Ja annat rahaa, että se leppyisi vähän.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #7

Taitaa tuo Jarmo salamainostaa nyt Natoa - ja tottahan onkin että jos sen jäsenmaksun suorittaa vuosittain, saa samalla rahalla oikeat turvatakuut eikä vain stalinisti-imperialistivaltakunnan epämääräisiä lupauksia uhkauksien kohtuullistumisesta jos hyväksytään kaikki peitellystikin esitetyt tarjoukset joista ei voi kieltäytyä, ;)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Veikko on järkimiehiä. Esitelläänpä muutamia, ystävällisiä "kaukomaita" muillekin järkimiehille: Meksiko, Costa Rica, Nicaragua, Venezuela jne, jne..

Venäjä, Venäjä, Venäjä...melkoinen hailee ja niin kaukana, eikö?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tarkennatko hieman Ilmari itsekin järkimiehenä tuota kommenttiasi, oliko selkeää pointtia? Sarkasmia ei siitä oikein osuvasti tunnista eikä ihan yksiyhteenvakavissaan taideta olla.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Niin. Ei millään taida tulla minunkaan mieleen muita ystävyytemme ansaitsevia maita, ei läheltä eikä kaukaa... Ystävät läheltä ja v* kaukaa, totesi jo K* aikoinaan. :D

No, totta puhuen onhan niitä muitakin kuten oikeasti ystävällismielisten naapurimaidemme Ruotsin ja Norjan Viron ja Latvian ja Liettuan ystävyysseuroja. Jopa vertailevaa dokumentaatiota löytyy, ks. esim. Vertailussa: Suomi-Ruotsi-seura /Suomi-Venäjä-seura /Suomi-seura http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244649-v...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olin hurjassa nuoruudessani Tilastokeskuksenn SNS:n matkoilla Moskovassa. Viini virtasi ja haitari soi. Se oli puhtaasti taistolaisten järjestö.

Nyt olen ollut SVS:n toiminnassa. Suurin osa porukasta on venäjänkielen ja kulttuurin takia mukana, monilla suku on tullut aikoinaan idästä. Suurin osa on kunnollisia suomalaisia isänmaan ystäviä. Mutta on joukossa muutamia Putinin ystäviä, jähmäkommunisteja, jotka silloin tällöin yrittävät tuoda prpagandaansa esille, mutta heidät vaiennetaan nopeasti.

Helsingissä toimii venäläinen militaristinen Suomen alistamiseen tähtäävä RUFI-niminen yhdistys. Heti alussa se haukkuin SVS:n fasistiseksi järjestöksi jonka kanssa ei halua olla missään tekemisissä.

Matkoilla ja tapaamisissa tuon esiin että venäläiset ovt kaksi kertaa ryöstäneet kotini ja ajaneet evakkoon. Vasta Karjalan palutatmisen jälkeen voidaan ruveta puhumaan todellisesta ystävyydestä.

Käsittääkseni Eduskunta myöntää ystävyysseuroille rahaa jäsenmäärien suhteessa. Koska SVS on suurin jäsenmäärältään, se saa siksi eniten avustuksia. En osaa ottaa kantaa pitääkö Eduskunnan ylipäätään jakaa rahaa tällaiseen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Olin hurjassa nuoruudessani Tilastokeskuksenn SNS:n matkoilla Moskovassa. Viini virtasi ja haitari soi. Se oli puhtaasti taistolaisten järjestö."

- Olitko Leo itse töissä Tilastokeskuksessa vai muuten vaan suhteilla virastoon tai seuraan pääsit mukaan useammillekin reissuille? Minä vuosina, muistatko? Vaihtuikohan muuten järjestön taistolaisuus hetkessä joksikin muuksi vai veikö takinkääntö pidempäänkin kun jäsenkunta kai kumminkin pysyi samana?

Eräs minun keskisuomalainen tuttavani pääsi noin vuonna 1980 ihan ulkopuolisena jonkun kaverinsa suhteiden kautta mukaan jollain tapaa SNS:n järjestämälle edulliselle Moskovan matkalle, mille ei edellytetty jäsenyyttä tms. sitoumuksia. Rajan tuntumassa oli junanvaunun ikkunat peitetty luukuilla, mistä oli varoitettu hieman etukäteen että siihen ei ole syytä kiinnittää huomiota. Tuttavaa tämä oli ihmetyttänyt, vaikka hän oli kuullut joskus noin tehdyn jossain Porkkalan vuokra-alueella. Sen verran utelias tuttava oli ollut että oli jostain rakosesta kurkkiessaan nähnyt pitkän letkan tulosuuntaan meneviä avovaunuja joiden kyydissä oli ollut paljon pienehköjä panssarivaunuja. Oli kertonut asiasta huvittuneena muillekin, jolloin vaunuosaston jonkinlainen valvojahahmo oli mennyt hyvin vakavaksi ja kieltänyt kertomasta kenellekään. Lienee ollut humalaisen leikkiä tai sitten jonkinlainen testi, tuttava arveli jälkikäteen.

Tuttava ei kertonut näkemästään enää muille. Moskovassa olivat kaverinsa kanssa myyskennelleet tuomiaan sukkahousuja ja purkkaa ja kosmetiikkatuotteita hotellisiivoojille ja katujobbareille ja saaneet kokoon isohkoja setelitukkuja niin kuin tapana oli. Niitä olivat sitten lahjoitelleetkin toivotellessaan naistenpäivää spraasnikom ja osalla rahoja jonottaneet mm. Gumista kultasormuksia Suomeen viemisiksi. Joitain seteleitä olivat antaneet myös junassakin tutuiksi tulleille suomalaisille opiskelijoille, joille ruplat kelpasivat. Niitä ei voinut tuoda Suomeen, joten viimeisiä seteleitä jaettiin Viipurin asemalla vaivihkaa vastaantuleville ja jopa sujautettiin roskikseen. Kultasormukset piilotettiin vaatteidenvuoreihin. Hullun touhua mutta onnistui.

Moskovassa oli ohjelmaan kuulunut mm. pitkän kaavan mukainen illallinen eräässä kaupungin hienoimmassa kaukasialaisravintolassa ja päivä Kremlin muurien sisällä eri tiloihin ja mm. Istuva Lenin -patsaaseen tutustuen. Erään mustan limousinin arveltiin mahdollisesti tuoneen duuniin itseänsä Brezhneviä. Jossain vaiheessa oli matkalla mukana ollut SNS:n alempi virkailija pannut merkille, että tuttava oppi melko vaivatta venäläisiä sanoja ja ääntämystä ja ehdotti harkitsemaan opiskelupaikkaa Moskovasta, mikä hänelle voisi järjestyä nyt tutuksi tulleena helpostikin.

Jonkin sekaannuksen vuoksi oli tuttavan ja kaverinsa huoneeseen myös tullut venäjänkielinen puhelu, jonka soittaja luuli kai huoneen kuuluvan ko. sns-virkailijalle ja puhutteli tuttavaa hänen nimellään ties missä asioissa. Paluumatkalle oli tuttavan juttusille tullut junankäytävällä Toveri-lehden toimittaja keskustellen vodkateekupposten lomassa hyvin tuttavalliseen tapaan. Hän oli jopa käyttänyt itänaapureistamme rennohkoa ilmausta 'slobot'. Tuttava olikin rohkaistunut paljastamaan ajatuksiaan politiikasta avoimemmin. Lopulta toimittaja oli tuskastunut ja todennut, että tuttava taitaa sittenkin olla pohjimmiltaan luokkavihollinen, vaikkei se päällepäin näkynytkään. Seuraavaksi hänet vietiin ryypylle vaunujen välitilaan ummikkovenäläisen keski-ikäisen miehen puheille. Tämä aloitti syväkeskustelulla, josta tuttava ei ymmärtänyt muuta kuin että ulkona oven takana näkyy jotain mikä ei ole sontse eli aurinko. Lopulta tyyppi näytti humaltuvan entisestään ja puhkesi yllättäen itkuun ja viittoili menemään pois. Sattumoisin Neuvostoliitto oli hieman aiemmin miehittänyt Afganistanin, ja Suomessakin tilannetta seurattiin ns. muina miehinä.

Suomeen palattuaan tuttava ymmärrettävästi ylidramatisoi tilanteen mielessään aavistellen jopa että ehkäpä tyypin tehtävä oli ollut poistaa luokkavihollinen junasta, mutta pokka petti. Mahdollisempi selitys olisi varmaan että tyyppi synkisteli maailmanpoliittista tilannetta ja kansojen ystävyyskehityksen valottomuutta. Tuttava ei osaa sanoa mikä SNS-osasto matkan oli järjestänyt eikä sellaisista mitään tuolloin tiennytkään, mutta oli mennyt mukaan kun reissu oli halpa ja kaveri ehdotti. Hänen kaverinsakaan ei tiettävästi ole joutunut mukaan vakoilumaailmaan. Luultavasti edes mitään rekrytointiyritystä ei olisi missään vaiheessa tullut vaikka opiskelupaikka olisi toteutunutkin, ja harvinaista se lieneekin. Esimerkiksi US:n toimittaja Jarmo Koponen on yksi niistä, joita ei liene edes yritetty värvätä Moskovassa opiskellessaan, mutta julkisuudessa on joskus kyllä kerrottu myös jopa onnistuneista tapauksista.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kerroit Leo, että nuoruudessasi Tilastokeskuksen SNS oli puhtaasti taistolaisten järjestö ja nyt olet ollut mukana uuden SVS:n toiminnassa, jossa suurin osa porukasta on venäjänkielen ja kulttuurin takia mukana ja kunnollisia suomalaisia isänmaan ystäviä, vaikka on joukossa muutamia Putinin ystäviäkin, 'jähmäkommunisteja'. Järjestön taistolaisuus ei varmaan kuitenkaan vaihtunut pelkän kirjainmuutoksen N>V ansiosta hetkessä joksikin muuksi kun jäsenkunta kaiketi pysyi samana?

Politiikassa ja liike-elämässä yleisemminkin kuului 1970-luvulla asiaan edistää menestystään kuulumalla oikeauskoisten klubiin, mutta lisäksi mm. YLEssä ja monilla muilla työpaikoilla SNS myös kontrolloi avustajaverkostojensa kautta henkilöstön edesottamuksia ja uraakin. Sittemmin SNS muutti nimensä SVS:ksi ja yrittää nyt esittää muuttuneensa täysin ei-poliittiseksi ja muutenkin viattomaksi. Monet uskovat täysin...

Dokumenttiaineiston mukaan noita 'jähmäkommunisteja ja Putinin ystäviä' on ollut Tilastokeskuksessa viraston ukkoutuneen/akkautuneen henkilöstön ikärakenteesta johtuen merkittävästi vielä viime vuosinakin, ja ilmeisesti he ovat olleet myös SN/SV-seuran pysyväisjäseniä. Valtaosa jäsenistä on varmaankin ei-poliittisia, mutta useat vaikutusasemiin organisaatiossa ja/tai ay-toiminnassa kiivenneet eivät taatusti ole. Yya-vuosina taloon tulleet politiikkajäärät katsovat pääsääntöisesti aatteelliselta pohjalta saaneensa elinikäisen viran, ja sikäli kuin vaikkapa reaalimaailman yt-kierrosilmiö tuota kuplaa joskus koskettaa, valikoituvat kohteiksi toki muut kuin ne, joille poliittisuus on ollut meriitti.

Hesari otsikoi vuonna 2001 ex-pääjohtajan nimitysuutisen: "Jeskanen-Sundström sai pääjohtajan paikan pitkällä kokemuksella ja vasemmistosympatioilla". Eräs toinen viraston hallintoon kuulunut yya-taistolaisena tunnettu asiantuntija ilmoitti eräälle 'neuvostovastaiseen lausumaan' syyllistyneelle työntekijälle talon henkilöstötilaisuudessa (tosin baaritiskillä) vuonna 2012 selväsanaisesti, että sääli kun noinkin fiksun miehen ura tyssäsi siihen että piti ruveta puhumaan 'meitä' vastaan. Tuo työntekijä oli nimittäin saanut aiemmin venäjämielisen ay-siiven ja pääjohtajatason nuhteet "venäläisvastaisesta rasismista", mikä vakava syytös kärjistyi lopulta potkujen asteelle. Perusteluina neuvostovastaisuudelle oli virkamiehen talon intranetiin kirjoittama lausuma "Neuvostoliitto aloitti sodan Suomea vastaan ja miehitti Viipurin läänin laittomasti omalla väellään talvisodan ja jatkosodan jälkeen". - Mirala voisi varmaan hänkin allekirjoittaa tuon valitettavan neuvostovastaisen faktan? Ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264522-v...

Järjettömien syytösten taustalla oli kaiketi pieni venäjämielinen toverilobby, jolla oli ollut taistolaisajoista alkaen virallisenluontoista valtaa myös ylimmän johdon suojeluksessa. Talosta on ihan viime aikojen valtiollisiin vaaleihinkin riittänyt venäjämielisiä ehdokkaita sekä virallisen SKP:n että bäckmanilaisen STP:n ym. ääripuolueiden listoille ja keskuskomiteoihin ym. kellokastehtäviin. Johan Bäckmanin todettujen paikallisten kontaktien ja talossa edelleenkin muitten 1970-luvulta periytyvien kulttuurinvaihtoväylien kuten SVS:n ääriaktiivien ja talon poliittisemman ay-järjestön radikaalisiiven osuutta myös ko. poliittisen syrjäyttämishankkeen katalysaattorina voi vain arvailla. Ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260227-a...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"1970-luvulta hänet muistetaan palavana taistolaisena, joka oli muun muassa perustamassa Tilastokeskuksen ensimmäistä ammattiosastoa", jatkaa Hesari vuonna 2001 ex-pääjohtajan nimitysuutistaan.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitoksia Veikko jutuistasi, niissä oli minulle paljon uutta.
Vuoden 1980 tienoilla olin SNS-läisten riennoissa mukana muutaman vuoden. En muista että olinko edes jäsen.

19 vuotta sitten jäin sieltä eläkkeelle enkä tänä aikan ole ollut yhteydessä virastoon. Töissä ollessani tiesin viraston poliittiset touhut tarkkaan. Taistolaiset olivat ainakin julkisuudessa kovasti äänessä.

Nykyisestä Sörnäisten yhdistyksessä on yksi tk-lainen. Yhdistyksen poliittisista touhuista en tiedä enempää kuin mitä yllä kirjoitin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vielä ainakin 2017 (kuten kuvituskuvan liittymislomakkeesta voltage.sebacon.net/suomivenaja/join.php käy ilmi) on ollut erikseen paikallisyhdistys nimeltään Suomi-Venäjä-seuran Tilastokeskuksen osasto. Maltillisia ja varmaan epäpoliittisia ihmisiä kuuleman mukaan pääosin, mutta jotkut kellokasasemassa siinä radikaalimmassa ay-henkilöstöjärjestössä vaikuttavat ovat olleet toivottoman änkyräkremliläisiä ja ex-henkilöstölakimieskin tunnettu taistolainen siinä missä ex-pääjohtajakin, joten ei laiton poliittinen irtisanominenkaan varmaan liene painanut heidän omaatuntoaan enempää kuin sen käskystä pikaistuksissaan huutanutta yksikönjohtajaakaan, http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260227-a...

Siis dokumenttien mukaan venäjämielisen ay-siiven ja pääjohtajatason nuhteet tulivat "venäläisvastaisesta rasismista", mikä vakava syytös kärjistyi lopulta potkujen asteelle. Perusteluina neuvostovastaisuudelle oli talon intranetiin kirjoitettu lausuma "Neuvostoliitto aloitti sodan Suomea vastaan ja miehitti Viipurin läänin omalla väellään talvisodan ja jatkosodan jälkeen". (Mahdollisesti oli puhuttu myös laittomasta miehityksestä, mikä saattaa olla väärä lausuma, sillä siviiliväen vieminen naapurilta ryöstetylle alueelle määriteltiin kai kv. lain vastaiseksi vasta 1940-luvun lopulla. Toisaalta hyökkäys Suomeen ja Karjalan anschluss oli kaikenkaikkiaan laiton.)

Voisitko Leo itse 1) allekirjoittaa tuon kieltämättä valitettavan neuvostovastaisen faktan vai 2) pidättäytyisitkö sen esittämisestä itsesensuurihengessä kun eletään tätä vuosituhatta suomalaisessa valtionvirastossa missä lännenvastaisetkin lausumat näytetään hyväksyttävän vai 3) tuomitsisitko toisinajattelijan talon kirjoittamattoman maantavan mukaisen ulkopoliittisen linjan rikkomisen vuoksi?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

En tunne tapausta mutta en yhtään ihmettele sellaista.

NL:n hajottua virasto auttoi mm. Baltian maita ansiokkaasti. Minäkin olin siinä mukana. Kerran lensin faktorin kanssa Muurmanskiin Venäjän tilastokeskuksen konttoriin. Tarkoitus oli tutkia mitä Tilastokeskus voisi tehdä heidän julkaisujen painamisen parantamiseksi.

Matkakertomuksen teossa tuli onglemia. Olin kokematon tällaisissa asioissa, kirjoitin mitä oli tapahtunut, meidät haukuttiin siellä pataluhaksi. Toisessa kertomusversiossa sitten kiittelin ystävällistä vastaanottoa ja kohtelua...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #17

" Toisessa kertomusversiossa sitten kiittelin ystävällistä vastaanottoa ja kohtelua..."

- Hehheh! Siperia opetti. Syottävän käden on parasta pitää kielensä keskellä suuta mielinkielin kättä purevalle uhkailijalle, mikäli tämä sattuu olemaan "ystävämme" itänaapuri. ;) :D

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset