Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

YLE, Suomen arabikevät, musta Mannerheim ja Erkko Lyytinen

  • Erkko Lyytinen esitteli ja esitti Suomen Marsalkka -elokuvan 2012.
    Erkko Lyytinen esitteli ja esitti Suomen Marsalkka -elokuvan 2012.

"Yleisradio empii yhä Seinäjoen arabikevät -dokumenttielokuvan esittämistä".  Tuottaja Erkko Lyytinen on tähän mennessä ainoa elokuvan katsonut vastuuhenkilö ja myös tehnyt tähän mennessä kaikki päätökset, kirjoittaa HS 5.3.2019.  

Elokuvan rahoittajat eli elokuvasäätiö, Yleisradio, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus Avek ja Kirkon mediasäätiö ilmoittivat yhteisellä tiedotteellaan, etteivät ne hyväksy elokuvan sisältöä - kaiketi Lyytisen lyttäävän lausunnon pohjalta. Lyytisen mukaan Matti Reinikan elokuva ei ollut "sellainen, kuin rahoituspäätöksen yhteydessä oli sovittu".  Reinikka on kertonut joutuneensa vaihtamaan näkökulmiaan aiheen edetessä ja vastaanottokeskuksissa saadun empiriakokemuksen karttuessa.

Dokumenttielokuvan esityksen estäminen siis on käytännössä Erkko Lyytisen päätös. Varmaan hänellä rahoittajana ja asiantuntijana on hyvät ammattilaisnäkökohtiin pohjaavat syynsä ja perusteensa, joita veronmaksajat ja yleisörahvas voimme vain kunnioituksensekaisesti arvailla. 

Asiantuntijajohtajuus ruletti myös vuonna 2012, kun Erkko Lyytinen tilasi, tuotti ja esitti koko kansalle tv:n prime time -katseluaikana kohuelokuvan Suomen marsalkka. Tuon elokuvan käsikirjoituksen loi kenialainen työryhmä, jolle Yle antoi "tarpeelliset faktat", mutta ryhmä loi itse Mannerheimin henkilökuvan. Myös kuvausolosuhteet muovasivat lopullista tuotosta ennalta-arvaamattomaan suuntaan. 

Operaatio Mannerheimin aikana tuottaja Erkko Lyytinen piti blogia, jossa hän kertoi ajatuksiaan ja kuvaili elokuvahankkeen etenemistä. Näin 16.1.2012: "Haluan vastata elokuvalla yleisön tarpeeseen: kansakuntamme on ansainnut elokuvan itsenäisyytemme historian merkittävimmästä persoonasta C.G.E. Mannerheimista. Tuleva elokuva on ennen kaikkea henkilökuva, inhimillinen tarina historiamme suurmiehestä parhaimpia taistelukohtauksia unohtamatta." - https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/05/tuottajan-blogi  
 

Kysymys: Oliko tuo kansainvälisenä tuotantona tehty 'musta Mannerheim' ja  hankkeesta kertova kuusiosainen dokumenttisarja kulttuurituotoksena tai dokumenttina jotenkin olennaisesti paremmin perusteltu/arvokkaampi julkisesti esitettäväksi kuin Lyytisen pannaan julistama Seinäjoen arabikevät? - Sekään ei ihan vastanne kaikkia kohtuullisuusodotuksiamme, mutta voisi kai puutteineenkin läpäistä tv-kansan suvaitsemissietokyvyn ilman enempiä viharyöppyjä tai kiihotusvaaraa kuin vuoden 2012 vierastaistelijamarski. 

 

Lue myös: Aku Louhimies tekemään Mannerheim-elokuva loppuun ja Talvisota uusiksi? 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Matti Simonaho

"Carl Gustaf Emil Mannerheim
Marhein suku on luultavasti lähtöisin Saksasta, josta suvun kantaisä siirtyi 1640-luvulla Ruotsiin. Ruotsin kuningas Kaarle XI aateloi Augustin Marheinin vuonna 1693 ja Marhein -sukunimi muutettiin Mannerheimiksi. Carl Erik Mannerheim oli ensimmäinen Suomeen muuttanut Mannerheim. Hän oli Gustaf Mannerheimin isoisän isä. Carl Gustaf Emil Mannerheim syntyi 4. kesäkuuta 1867 Askaisilla. Mannerheim oli Rutosin kuninkaan vallan alta vapautuvassa, isenäistyvässä Suomessa syntynyt Ruotsalainen aatelinen. "

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=uutisia_...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Aivan, Matti. Tack för information! Monet muutkin melko luotettavat lähteet viittaavat suht uskottavasti siihen suuntaan, ettei Marskimme sittenkään olllut itäafrikkalainen ainakaan ihan viime vuosisatojen geeniperimänsä suhteen, eikä tiettävästi kulttuurisestikaan. Marski oli suomalainen eikä mikään esimerkiksi ryssä tai lähi-itäläinen tai afrikkalaistaustainen - ks. tarkemmin Je suis Svetlana Rönkkö - voiko ryssä olla tshuhna? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184673-j...

Tuo sinun linkkisi Matti kaikkine hurrivihoineen, taidat olla melkoinen humoristi kun tuollaista semivenäjämielistä **aa syötät ihmiskunnalle?

Matti Simonaho

"Tuo sinun linkkisi Matti kaikkine hurrivihoineen, taidat olla melkoinen humoristi kun tuollaista semivenäjämielistä **aa syötät ihmiskunnalle?"

Ystävällisesti perustelkaa (sanat ja näyttö siitä että mitä olette sanoneet on totta - vaadittu Suomen Kansan Perustuslaissa) mistä löydätte "hurrivihaa" ja "semivenäjämielistä **aa".

Pehr Evind Svinhufvud af Qvalstad
Vuonna 1574 Wasa -sukuun kuuluva Ruotsin kuningas Juhana III aateloi Svinhufvud -suvun. Suvun nimi tuli olemaan Svinhufvud af Qvalstad. Joskus 1700 -luvun puolessa välissä Pehr Svinhufvud af Qvalstad muutti Suomeen Sääksmäelle. Pehr Evind Svinhufvud af Qvalstad syntyi Sääksmäen Rapolassa joulukuussa 1861. Pehr Evind Svinhufvud af Qvalstad oli Rutosin kuninkaan vallan alta vapautuvassa, isenäistyvässä Suomessa syntynyt Ruotsalainen aatelinen.

Uskottavassa historian kirjoituksessa "Suomen sisällissota" ei ollut sisällissota, koska osapuolina olivat Suomi, Venäjä, Saksa ja Ruotsi. "Sisällissota" oli lähinnä Suomalaisten ja Ruotsin aateliston välinen sota, joista jälkimmäinen yritti estää Suomen itsenäistymisen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vaikuttaa pahasti siltä, että dokumentista tulikin dokumentti, mikä taas ei soveltunut tilaajan tarkoituksiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Musta Mannerheim käy kyllä, mutta esitäpä valkoinen Obama.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Obama on kuitenkin puoliksi valkoinen, kun taas Mannerheim ei ollut puoliksi musta...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Sekin vielä että iso prosentti amerikkalaisista on mustia joita on ollut siellä yhtä kauan kuin valkoisia ja alkuperäisemmät asukkaat olivat 'red indians' ja heitä ennen kai ehkä eteläaasialaistaustaisia muinaiseurooppalaisia. Mutta suomalaiset (kantas.+ suomenruots.+saamel.) ovat kaikki valkoihoisia ja valtaosa ulkomaalaistaustaisista kansalaisuuden saaneista maahanmuuttajistakin jälkeläisineen. Maahantunkeutujiksi voinee sanoa ainoastaan venäläisiä, jotka ovat laajentaneet valtakuntaansa asevoimin (ja ehkä viikingitkin vähän aikoinaan) toisin kuin muut tänne muualta tulleet kuten vaikkapa romanit ja juutalaiset ja saksalaiset ja tataarit.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

#7
OK. Ehkä epäonnistunut vertaus. Mutta ymmärtänet tarkoitukseni.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #9

Kyllä, tuo kommenttini oli pelkkä lohkaisu.

Käyttäjän veikko72vv kuva
Veikko Virkkunen

Tämä samainen Erkko Lyytinen esti The Soviet Story:n esittämisen YLE:llä. Tämä dokumentti taisi olla liian paljastava kommunistisen diktatuurin kammottavista tappotöista. ei kertonut syytä kiellolleen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset