Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Ulla Appelsin - Suomen paras päätoimittaja?

  • maahanmuuton ongelmistakin maltilla ja rehellisesti
    maahanmuuton ongelmistakin maltilla ja rehellisesti
  • talvisodan ihmeestä ja tasavaltalaisuuden omaksumisen ihmeestä maltilla ja rehellisesti
    talvisodan ihmeestä ja tasavaltalaisuuden omaksumisen ihmeestä maltilla ja rehellisesti

Suomessa on paljon päteviä päätoimittajia, ja kourallinen tosi hyviä. Asiallisia, maltillisia, syvällisesti maailmaa ymmärtäviä selkeäsanaisia täysipäisiä ja objektiivisia kirjoittajia heistä on muutama. Paras tuosta valiojoukosta taitaa olla Ulla Appelsin, Ilta-Sanomien päätoimittaja. 

Totuudenjälkeisen valheuutisujutuksen ja poliittisen isovelikorrektiuden manipuloidessa salakavalasti osin vastuullistakin mediaamme tuntuu hyvältä tietää, että maltin ja tolkun journalistejakin vielä on. Heitä kaivataan puhuttaessa vaikkapa sellaisista kansaa kovasti jakavista ja vihapuheitakin nostattavista aiheista kuin maahanmuutto, Nato-jäsenyys, vuoden 1918 sota ja itsenäistymisvuodet 1917-20 sekä suuri isänmaallinen puolustussotamme 1939-44. 

Sekin on hienoa, että joku tuo esiin myös korrektiusbesserwisseriksi julistautuneen agendajournalistisen junttalobbyn kulloistenkin tekotrendikkäiden kuorolaumateemoitusten valikoivasti unohtamat reaalitotuudet ja katurelevantit näkökulmat. Sananvapauden vallitessa saavutettuna ja puolustettuna arvona meidän ei pidä noin vaan sortua ylhäältäpäin määriteltyyn alamaisasenteeseen. 

Osaavien ja rohkenevien velvollisuus onkin näyttää esimerkillään tarvittaessa myös keinoja rakentavan kansalaisnöyryydettömyyden* sivistyneelle, kiihkottomalle ja jytkyttömälle (=puoluerajat ylittävälle) kuulumiselle korrektiushegemonian massajylinänkin yli. Ullan helmat eivät tutise! 

Tässä pari Ulla Appelsinin viimeaikaista järjellä ja sydämellä harkittua kommenttikirjoitusta: 

- Oulun tapahtumista alkoi keskustelu – mutta tämä aihe on tabu  

- Talvisodan lisäksi Suomella on toinenkin ihme 

Lisää Appelsinin kommentteja: is.fi/hakuLue myös: 

* Kansalaisnöyryydettömyys kunniaan - kilpailutetaan puolueet!  

UM:n Tuomioja ja Susiluotoko ainoat poliittisen vammauttamisen näyttämöllä? 

Finnish Prime Minister's Charity Overpromised, Underdelivered?

Suomen itsenäistymisvuodet 1917-20

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Kyllä

Ei syydä tekstejä jatkuvasti, mutta kun kirjoittaa ne on oikeaa journalismia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Lisäksi tulee muitten ansioiden muassa esimerkiksi Ullan esiintyminen ja ulostulot itsenäisyyden 100-vuotis-juhlavuoden teemalehtiin ja Sanomatalossa kuukausittain pidettyihin tilaisuuksiin liittyen. Hieno lady on lehtisopuliksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei Appelsinin journalistisia ansioita voi arvioida pääkirjoituksista, eikä varsinkaan kommenteista (kolumneista). Nuo ovat mielipidekirjoituksia ja sellaisina journalismin näkökulmasta kuriositeetti. Merkittävää on joka sana, joka Iltalehdessä julkaistaan. Ne ilmentävät Appelsinin journalistista linjaa ja työtä. Poliittisten näkemysten ei niihin tulisi vaikuttaa, eikä hänen pätevyyttään varsinkaan tule mielipiteiden perusteella arvioida. Tämä pätee ihan riippumatta siitä, oletko hänen kanssaan samaa vai eri mieltä.

Appelsinin journalistisia ansioita en osaa arvioida, kun en lue Iltasanomia. Edeltävä kommenttini on siis puhtaasti periaatteellinen, blogin kontekstiin (kolumnit) liittyen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tämän blogin aihe kuitenkin on nimenomaan Ulla Appelsinin omien mielipidekirjoitusten sisältö ja niiden journalistisen laadun arviointi, kuten aloituskappaleesta ja tekemistäni linkityksistä voit ainakin max-keskittyen havaita. Puhumme julkisesti esillä olleista kommenteista ja kolumneista ym. Ilta-Sanomissa - emme esimerkiksi päätoimittajan harjoittamasta henkilöstöpolitiikasta tai oletettavasti salaisista liiketoimintastrategialinjauksista.

Jotenkin aihetta on rajattava, varsinkin silloin kun laajempi aiheen käsittely eli koko päätoimittajuus hallinnointi/organisaatiovastuineen koko lehden suhteen on mahdotonta jo taustatietojen puutteessa. - Lue tarkemmin: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268337-u...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Hieman varpaillaan odotellut, että milloinka Appelsin saa potkut.

Jos Ulla uskaltaa jatkaa linjallaan, niin mielenkiintoista nähdä potkujen syy.

Ja totta turiset. Ulla Appelsin on päätoimittajien kuninkaallista parhaimmistoa. Niin makaa, kuin petaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tottapa totta, mutta tuo loppukaneettisi "niin makaa, kuin petaa" voi valitettavasti kaikua joskus pahaenteisestikin. Liika pätevyys ja rehellisyys kun ovat järkyttävän usein koituneet Suomessa joksikin muuksi kuin ansaituksi kohteluksi. Onpa kovinkin aggressiivisia syrjaytyksiä tapahtunut, vaikkakin enimmiltään kai vaivihkaan salavalmisteltuja ajojahtikampanjoita ymssellaisia, ks. esim. UM:n peace-merkkiä kantavan sortopomon vehkeily takavuosina: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/264420-u...

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen
Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #16

Mutta ketkä sinne pääsevät ja ketkä edes tähtäävät? Monien mielessä siintää houkuttelevampana paratiisimatkana vaikkapa thaimaaseenpääsy kymmeninine nuorine neitokaisineen, ja onhan toki tarjolla sillä tavoin (ei-kulttuurisesti tai muutoin maallisesti) lapsiinsuuntautuneille sinisilmäisiä uhreja pohjolassakin. Ja jos taivaassa tervataan, niin mitä tehtäneen siellä todennäköisemmässä loppusijoituspaikassa sikäli kuin sitäkään tuolta maankuoren alta edes sitten löytyy...

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Hieman varpaillaan odotellut, että milloinka Appelsin saa potkut."

Kelkka on hiljalleen kääntymässä, ja järki on voittamassa tässäkin asiassa. Kun ihmiset eivät enää halua maksaa propagandasta, on pakko palata asialliseen - ja rehelliseen - tiedonvälitykseen. Tai hävitä markkinoilta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hieno visio, kunpa toteutuisikin edes hiljalleen vaikkapa tietynvärisen kuplamedian puolella, ja hybridivalhemedia voisi mielellään häipyä sinne mistä tänne puolen rajan on piiippalakkihiippaillutkin...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

Jos Sanoma kustantajana ja Iltasanomat julkaisuna eivät ole tyyppiesimerkkejä valtavirtamediasta, niin mitkä sitten ovat? Missä tuo kupla on? Olisiko sittenkin niin, että media on moninainen ja erilaisia toimituksellisia linjauksia esiintyy viljalti.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #28

Onneksi jopa päätoimittajatasolla todellakin vielä esiintyy myös valtamediassa Appelsinin kaltaisia aidosti rehellisiä poikkeuksia. Ja onhan Ilta-Sanomissa lisäksi vaikkapa Arja Paananen, rehellinen Venäjän syvätuntija. Mutta he eivät ole 'tyyppiesimerkkejä valtavirtamediasta'. Ei koko lehti tietenkään ole yhtä arvokasta sisältöä täynnä, ja osaltaan se tietysti kertoo mainitsemastasi moninaisuudesta myönteisesti.

Kuitenkin valtavirta näyttää yhä edelleen päämedioissamme hymistelevän ylimielisuvaitsevaiston jonkinlaista uus-yya-liturgiaa. Esimerkiksi Hesari ei näytä huomaavan mitään kummallista siinä, että maahanmuuttoa 'selventävä' rikostilastointi tehdään kansalaisuuden eikä kansallisuuden mukaan, ks.
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267652-r...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #36

Yksittäisten toimittajien tekemiset ovat suhteellisen merkityksettömiä, päätoimittajan ansioita arvioitaessa. Ei sillä ole merkitystä kuka mitäkin on kirjoittanut. Päätoimittaja vastaa joka sanasta. Ei hän voi koskaan mennä yksittäisen toimittajan selän taakse piiloon. Päätoimittajan journalistiset ansiot ilmentyvät julkaisun sisällössä - kokonaisuutena.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #36

Vielä tuohon eri julkaisujen linjauksiin. HS:n ja IS:n eriävä linja, jos ne kerran eroavat toisistaan, lienee osoitus siitä, ettei mitään kuplaa ole olemassa. Ei Antti Herlin pitkään katselisi päätoimittajaa, joka ei toteuta julkaisulle määriteltyä linjausta. Kyllä päätoimittajalla on kustantajan tuki, joka päivän kun toimeksianto jatkuu.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Totuus ei katoa koskaan. Sitä voi toki aikansa peitellä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Jos parhaasta toimittajasta pitäisi äänestää, niin kyllä taitaisi Ulla Appelsin viedä minunkin ääneni. Harvinaisen rationaalisesti perusteltua ja älykästä tekstiä. Ja sopivasti rohkeutta tehdä poliittisesti epäkorrektia juornalismia.

Arvostan.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Mikäli laajennamme toimittajakuntaa koskemaan myös päätoimittajien ulkopuolelle, niin ehdottomasti nostaisin ylivoimaiseksi ykköseksi Taloussanomien Jan Hurrin.

Aivan viiltävää totuutta ja ilman kumartelua mihinkään poliittiseen suuntaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Toki esmes Iltalehden Mika Koskinen on osoittanut mm. viimeaikojen vastenmielisten aiheiden käsittelijänä rehtiä malttia hänkin. Onhan noita onneksi vielä Suomessa hienoja poikia ja tyttöjä vääräntotuudentiltujentorvia uhmaamaan.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Jan Hurrin meinaisin itsekin nostaa esiin kommentissa, mutta pysyin blogin aiheessa. :) Arja Paananenkin on virkistävä poikkeus tietämyksellään Venäjästä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #12

Paanasta ei ole tullut noteerattua. Täytyypä kurkistaa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #13

Erilaiset näkökulmat kiinnostaa ainakin minua. Etenkin tässä maailmantilanteessa. Onko yhtään toimittajaa, joka tuntee tämän hetken varmastikin tärkeintä toimijaa eli Kiinaa... osaako kukaan toimittaja antaa autenttista näkemystä kiinalaisesta vinkkelistä...?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #15

Kiina-asioiden arjapaananen hakusessa? Kyllähän nuo maonjälkeisen kommunistihallinnon viimevuosi(kymment)en uusimperialismitoiminnot ihmetyttävät varsinkin kun ne näyttävät tosiaatteelisen koventumisen suhteen ajoittuneen Putinin valtakauden alusta lähtien, eli jotain yhteistyötä Venäjän kanssa saattaa olla meneillään Lännen pään menoksi valtiokapitalististen diktatuuripuoluemafioiden sekä taloudellisen että sotilaallisen laajentumispolitiikan lonkeroiden ulottuessa globaalien teollisuusjättien hankinnoista kolmannen maailman sotilastukikohtien kyhäämiseen ja punaiseen siirtomaariistoon.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #18

Ihan yleisen valistuksen tasolla ja yhteisen edun vuoksi olisi hyödyllistä tietää suomalaisten laajemminkin miten kiinalaiset ajattelevat, miksi Kiina toimii niin kuin toimii. Ja mistä lähtökohdista. Ulkoapäin sitä tulkitsee asioita omista lähtökohdistaan.

Joitain valaisevia dokumentteja on kyllä jo Ylelläkin esitetty.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #19

Xi Jinpistä kuullaan vatmaan vielä Putinin kuoltuakin: https://areena.yle.fi/1-4546138

Toivottavasti hänen merkityksensä historiassa ei sentään saavuta Maon tai edes P-Korean suuren johtajan mittoja ainakaan diktatuurikehityksessä ja maailmanherruuspyrkimyksissä. Nähtäväksi jää, mutta koska. Kiinan aikakäsityskin on joskus kärsimättömälle länsimaalaiselle vaikeasti hahmottuva. Tshou En-lain kerrotaan sanoneen aikanaan, että Ranskan suuren vallankumouksen historiallista merkitystä on tässä vaiheessa liian aikaista ennustaa...

Ilkka Huotari

Vasemmisto itkee Twitterissä aina koko päivän, kun Appelsinilta tulee kirjoitus.

Eli hyvä on.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Appelsin kirjoittaa mitä luulee lukioiden haluavan.
Normaali tuuliviiri klikkauksien toivossa ja lehtitalo kiittää...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

""Appelsin kirjoittaa mitä luulee lukioiden haluavan.
Normaali tuuliviiri klikkauksien toivossa ja lehtitalo kiittää...""

Jukalla on oikeus omiin mielipiteisiinsä, sekin on vapaan maamme hieno piirre. Myös tuollaiset vähän nolotkin ulostulot ovat ihan sallittuja niiden esiintuonnissa, eikähän kukaan meistä kukaan todella voi tietää mitkä rouva Appelsinin motiivit polulta ovat hänen työstäessään ainakin päällisin puolin erittäin korkeatasoista ja syvällistä ymmärrystä ja maltillista tolkkua ilmentäviä tekstejään. - Kenties Ulla mielistelee lukijoitaan, mutta siinäkin tapauksessa kai useimmat kiitämme häntä mieluummin kuin leimaamme 'tuuliviiriksi'.

Jos joku journalisti kuvittelee velvollisuudekseen alkaa besserwissersuomettuneiden ja ylimielisuvaitsevaiston tavoin 'valistaa' ja 'kouluttaa' kansalaisia nöyryysruotuun jonkun muka ylemmän etiikan ja reallitotuudellisuutta virallisemman trenditotuudentuputuksen käsikassarana, menkööt sitten vaikka suoraan jos nyt ei ihan syvälle helvettiin niin vaikkapa edes hetkeksi itseensä ja peilin ääreen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Besserwisseriydestä ja ylimielisyydestä puheen ollen, olen suhteellisen varma ettei Appelsin juurikaan välitä mitä lukiot haluavat. Ainakaan sen perusteella tuskin takkiaan kääntää...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Osittain juuri Appelsinin takia ostan Is:n sijasta IL:n. En haluaisi asua sellaisessa ahdasmielisessä Suomessa jota Appelsinin näkemys edustaa. Aarno "loka" Laitista kaipaan, mutta aikaansa kutakin. Seppo "bisguit" Ahti ja Lasse Lhtinen, näitä luen netin kautta Ilta-Sanomista, Lehtola ja Appelsin, kiitos ei.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Itse asiassa osoittaa melkoista ahdasmielisyyttä, ettei nähdä muissa kulttuureissa edes sitä mahdollisuutta, että maahanmuuttajien mukana voisi tulla Suomeen haitallisia arvoja.

Lisäksi on ahdasmielistä uskotella itselleen, että kun Lähi-Idän ongelmat johtuvat pääasiassa siellä olevista ihmisistä ja heidän arvoistaan, ettei ne ongelmat muka seuraa mukana, jos heitä siirtyy massoittain ja ilman kontrollia muihin maihin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Seppo Ahti muuten keqsi väärinkirjoittaa mm. keksiä tarkoittavan nimimerkkisanansa (biscuit) muodossa Bisquit eikä "bisguit" kuten muistelet. Toki hän on terävimpiä kynäseppojamme kautta aikain. Lasse Lehtinen ja Loka-Laitinen ovat myös kelpo koiranleukoja muun ohessa, mutta Tamminiemen pesänjakajat ja muut noiden hyvien herrojen jutut eivät missään nimessä ole vähemmän suorapuheisia ja ronskikielisesti ahdasmielistä Suomea ilmentäviä kuin mitä viittaamasi Appelsinin näkemys 'edustaa'. Johannes paukku vieraineen puhuu 'neekereistäkin' hyvin epäkorrektisti, kun taas Ulla Appelsin kirjoittaa aina hillityn sivistyneesti.

Sanoit preferoivasi Iltalehteä IS:ään nähden. Mitä pidät Iltalehden Mika Koskisesta sitten? Siksikö karsastat avoimen rehellisesti asioista kirjoittavia, että se 'kosiskelee kansaa' vastoin kuplasuvaitsevaiston vuosikausia kuultuja vaikenemispäiväkäskyjä? Onko niiden kritiikitön noudattaminen sitten aitoa hienoa ja kiitettävää suvaitsevaisuutta ja kestävää sivistystä? Mielestäni ei.

Jos joku journalisti kuvittelee velvollisuudekseen alkaa besserwissersuomettuneiden ja ylimielisuvaitsevaiston tavoin 'valistaa' ja 'kouluttaa' kansalaisia nöyryysruotuun jonkun muka ylemmän etiikan ja reaalitotuudellisuutta virallisemman trenditotuudentuputuksen käsikassarana, menkööt sitten vaikka suoraan jos nyt ei ihan syvälle helvettiin niin vaikkapa edes hetkeksi itseensä ja peilin ääreen.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Eli kun Ulla Appelsin kirjoittaa totuuksia, niin se on vasemmistolaisen monikultturistin mielestä ahdasmielisyyttä?

Appelsinin kirjoitus "Oulun tapahtumista alkoi keskustelu", on muuten erittäin hyvä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Appelsin kirjoittaa paljon muustakin, enimmäkseen, kuin maahanmuutosta ja niistä kirjoituksista, en maahanmuutosta, muodostan mielikuvani hänen näkemyksistään millaisen Suomen hän haluaisi ja se Suomi on mielestäni ahdasmielinen, sisäänpäin käpertyvä Suomi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #44

Sinulla on oikeus mielipiteeseesi, myös tuollaiseen. Minä olen arvostanut Appelsinia erityisesti perustuen hänen ulostuloihinsa aiheesta Suomen suuri isänmaallinen puolustussota 1939-44. Tuo maahanmuuttoaihe on vähän sivuroolissa niin minulle kuin hänellekin. Aihe kuin aihe, Ulla kirjoitta taiten ja järjellä ja sydämellä. Niitä muita Appelsinin kirjoituksia, joihin kai osin perustat kantasi, on mm. täällä: https://www.is.fi/haku/?query=Ulla%20Appelsin

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Mielenkiintoistahan tässä onkin, että täällä on kovasti kehuttu Ulla Appelsinin journalistista työtä päätoimittajana, ilmeisesti omien mielipidekirjoitustensa perusteella. Journalistiset ansiot ovat kuitenkin arvioitavissa toimituksellisen aineiston perusteella, jota en osaa arvioida, sekä sen kautta että julkaisee myös Bisquitin ja Lasse Lehtisen kolumneja.

Kehujat saattavat siis hyvinkin olla oikeassa, vaikka perustelut ontuvat pahemman kerran. Joskus sokeakin kana löytää kultajyvän.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Max S: "täällä on kovasti kehuttu Ulla Appelsinin journalistista työtä päätoimittajana, ilmeisesti omien mielipidekirjoitustensa perusteella."

- Maxsmartti havainto, Max! Tämän blogin aloituskappale todella kuuluu näin:
"Suomessa on paljon päteviä päätoimittajia, ja kourallinen tosi hyviä. Asiallisia, maltillisia, syvällisesti maailmaa ymmärtäviä selkeäsanaisia täysipäisiä ja objektiivisia kirjoittajia heistä on muutama. Paras tuosta valiojoukosta taitaa olla Ulla Appelsin, Ilta-Sanomien päätoimittaja." - Siellä todella on lause "...syvällisesti maailmaa ymmärtäviä selkeäsanaisia täysipäisiä ja objektiivisia kirjoittajia heistä on muutama".

Tässä olemme arvioineet Appelsinin päätoimittajuutta nimenomaan hänen omien kirjoitustensa osalta ja pohjalta, niihin rajautuen myös tekemieni linkitysten mukaisesti. Emme niinkään arvioi päätoimittajan koko vastuualuetta eli koko lehden aineisto- ja mielipideilmastolinjausten saati yrityshallinnollisten onnistuneisuuksien puolesta, joihin paneutuminen edellyttäisi erinomaisen paljon enemmän vaikeastihankittavaa taustatietoakin kuin meistä varmaan yhdelläkään on kytettävissämme. - Vai uskoisitko Max, että voisit kirjoittaa laajennetusta aiheesta blogin? Mielenkiinnolla odotamme... ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Katso vaikka kommentit #1 ja #2. On lähinnä huvittavaa, että journalistisia ansioita arvioidaan kolumnien perusteella. Onhan se journalismia, siis niiden julkaiseminen, mutta toimittajan omien mielipidekirjoituksen sisältö ei ole kovin relevantti journalistisen laadun arviointiperuste.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #35

Tämän blogin aihe kuitenkin on nimenomaan Ulla Appelsinin omien mielipidekirjoitusten sisältö ja niiden journalistisen laadun arviointi, kuten aloituskappaleesta ja tekemistäni linkityksistä voit ainakin max-keskittyen havaita. Jotenkin aihetta on rajattava, varsinkin silloin kun laajempi aiheen käsittely eli koko päätoimittajuus hallinnointi/organisaatiovastuineen koko lehden suhteen on mahdotonta taustatietojen puutteessa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #38

Jokin merkitys lienee sillä, että kysyit nimenomaan onko Ulla Appelsin Suomen paras päätoimittaja. Kysymys ei ollut siitä, onko hän parhaiten kirjoittava päätoimittaja. Tuo kysymyksesi sai minut klikkaamaan ja lukemaan. Ei liene kohtuutonta peilata blogitekstin sisältöä ja keskustelua otsikkoon nostettuun kysymykseen? Joku saattaa kuvitella blogitekstissä jopa vastattavan siihen.

Oli miten vain, uskon pointtini tulleen selväksi, joten ei siitä sen enempää.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #41

Pointtisi tuli liki max-salväksi, Max, kiitos kun toit sen nähtäville! On totta, että olen kiteyttänyt otsikkoa jättäen siitä pois maininnan, ettei yritettäisikään käsitellä asiaa enemmälti niiltä osin kuin se on mahdotonta, koska meillä ei ole tarkempaa tietoa ko. päätoimittajan muusta onnistuneisuudesta ja osuudesta lehden linjaa tai yritysrakenteellisiin valintoihin. Aloituskappale kuitenkin selvitti luontevan rajauksen valtaosalle lukutaitoista kommentoijakuntaa.

Mutta kiitos vielä kerran piristävänä poikkeuslisänä toimimisesta, Max! Ja ehkä sitten ehkä vieläe nsi kerrankin tätä kommentoidssasi olet myös edes vilkaissut Ilta-Sanomia, jota et sanomasi mukaan lainkaan lue. ;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #42

Onhan tuohon toinenkin mahdollinen, joskin tietysti aika ylivoimaisen haastava tulkinta, että en lue riittävän usein arvioidakseni sen toimituksellista linjaa. Jätin tuolla toisessa kommentissa myös arvioimatta Helsingin sanomien toimituksellisen linjan eroavaisuuden Iltasanomista ja tukeuduin sinun tulkintaasi.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ainakin Appelsin uskaltaa rehellisesti kirjoittaa, niinkuin asiat ovat. Jännä, että tänä päivänä tuo erottaa hänet edukseen suurimmasta osasta muista toimittajista, vaikka tuon pitäisi olla toimittajien ohjenuora.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...uskaltaa rehellisesti kirjoittaa, niinkuin asiat ovat. Jännä, että tänä päivänä tuo erottaa hänet edukseen suurimmasta osasta muista toimittajista, vaikka tuon pitäisi olla toimittajien ohjenuora."

- Näinpä. Ulla ei eräiden muiden journalistien (kuten besserwissersuomettuneiden ja ylimielisuvaitsevaiston) tavoin kuvittele velvollisuudekseen alkaa 'valistaa' ja 'kouluttaa' kansalaisia nöyryysruotuun jonkun muka ylemmän etiikan ja katurelevanttia reaalitotuudellisuutta virallisemman trenditotuudentuputuksen käsikassarana.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Harri Jaskari julkaisi blogin 'Järkeen perustuvaa turvapaikkapolitiikkaa', mitä päädyin kommentoimaan näin:

- Järkeen perustuvaa turvapaikkapolitiikkaa on paha peräänkuuluttaa enää siinä vaiheessa, kun on harjoitettu liian monta vuotta sinisilmäisyystunteeseen perustuvaa turvapaikkapolitiikkakeskustelua harhaanjohtavasti nimellä maahanmuuttokeskustelu. Nyt virheitä kadutaan julkisesti, leimallisesti vastuita ulkoistaen.

Silloinkin, kun on puhuttu oikeasti mm. Syyrian ja Venäjän diktaattoripresidenttien käynnistämien sotatoimien seurauksena Eurooppaan Suomea myöten edellämainittujen avustuksella soluttautuneiden irakilaisnuorukaisten turvapaikanhaun ja myöntämisen muodostamista riskeistä, on muka keskusteltu maahanmuutosta.

Valtaosaltaanhan turvapaikkahakemukset ovat tuossa ryhmässä olleet viranomaisten ensiarvioidenkin mukaan perusteettomia, eikä ennalta-arvattua laittomana oleskelijana maahanjääntiä voida pitää 'maahanmuuttona'. Myöskään muiden tyypillisesti nuorista miehistä koostuvien ei-osaamis/työperäisten maahantulosuuntien kohdalla ei voida pitää asiallisena sanoa keskustelua käydyn maahanmuutosta. Kyse on ollut turvapaikkapolitiikan perusteista ja realistisuudesta sekä onnistumisnäkymistä käydystä keskustelusta. Se on ollut, hmm, kirjavaa.

Tehdyt virheet on kyllä havaittu jo aiemmin, mutta niitä aletaan myöntää (toisia syytellen) eri puolueidenkin takinkääntäjien ulostuloissa vasta nyt (vaalien alla). Keskustelun mediahegemonia niin 'vastuullisen' kuin 'totuudenjälkeisen' tunnemediankin puolella on kuitenkin ratkaisevien virhevuosien ajan ollut pääosin muiden kuin realistista malttia ja tolkkua jo pidempään harjoittaneiden osapuolten hallussa. Takinkääntö ns. kakkostalon käyttöönantolupauksenkin suhteen on kuitattu vain overpromised-underdelivered-lipsahduksena sen kummemmitta iterointiselvityksittä. Valitettavasti.

Avoin ja maltillinen keskustelu on kärsinyt erilaisten ylhäältäpäin paasaavien itseriittoisten besserwissertahojen vakavan syyllistävään sävyyn suitatukkivista isovelipäiväkäskyistä ja mediahegemonistisista kuplakeskuskomiteaukaaseista. Ns. vastuullinenkin osapuoli on lähtenyt mukaan 'poliittisen epäkorrektiuden' vastaisiin isk...> http://harrijaskari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26840...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset