Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Uuraisten ja Loimaan kaistanvaihtoepisodit

  • Riideltiinkö istumapaikasta vai jostain periaatteellisemmasta? - IL 6.12.18
    Riideltiinkö istumapaikasta vai jostain periaatteellisemmasta? - IL 6.12.18

Jäitä pipoihin! Nyt ei ole kärjistävien arvailujen aika. Tavallisen tielläliikkujan on toisaalta vaikeaa olla täysin pohtimatta asiaa juhlapyhinäkään. Virallisia tietoja kun ymmärrettävästi pantataan, mutta toisaalta mediakin näyttää tekevän puolispekulatiivisia oletuksia tai ainakin suoristavan mutkia.

Iltalehden Uurais-otsikossa 6.12. sanotaan toteavanoloisesti "bussihyökkäystä edelsi riita matkustamossa", kun taas bussiyhtiön toimitusjohtaja on kertonut: "Tilannetta on edeltänyt kova ääni, jonkinlainen riitely tai huutaminen matkustamosta."  


- Olikohan siellä siis riitaa vai kuultiinko vain yksimielinen mielipiteenilmaisu? Otsikosta saa helposti käsityksen,  että kyseessä olisi ollut sellainen riitatilanne, jossa jo viranomaisten puolelta sorretuksi tullut ja istumapaikkaerimielisyyksissä tölvitty matkustaja pikaistuksissaan radikalisoitui ja toimi syrjäytyneille ominaiseen tapaan eli tarttui elämänhallinnan ohjaksiin oman käden oikeudella. Valaisevaa olisikin, jos Iltalehti olisi voinut kertoa riitatulkintansa tueksi esimerkiksi, kertoiko bussiyhtiön edustaja jotain 'riidassa' käytetyistä kielistä.

Jos kuultiin vain englantia ja suomea, puhutaan luultavasti arkiaiheisesta kärhämästä. Mutta esimerkiksi kulttuuristen uskomushahmojen suuruusvertailuhuudahdus arabiaksi viittaisi jo jonkinasteiseen yleistä yhteiskunnallista turvallisuusnäkökohtaa sivuavaan tulistumisvaikuttimeen. - Toivokaamme, että kyseessä oli lähempänä ensin mainittua oleva tapaus, eikä Loimaan tapauskaan täyttänyt terrorismikriteerejä tai ollut yhteisessä tiedossa saati suunnitelmissa ainakaan turvapaikanhakijapiireissä laajemmin.

Jos kyseessä oli ensinmainitun tyyppinen riita-asia, tulisi liikenneministeriön panostaa linja-autojen paikanvarausjärjestelmien selkeytys- ja tasa-arvokehityksen tehostamiseen. Mikäli kyseessä oli jälkimmäinen tapaus, tulisi sisäministeriön ja ulkoministeriön ja oikeusministeriön katsoa taustapeiliin ja tehdä mahdollisia pikaisia korjausliikkeitä maksavien matkustajien tuella. Tällöin tilanne arvioidaan kylmän rauhallisesti ja vakautetaan kurssi harkitun päättävästi koko ajan säilyttäen maltti ja tolkku parhaan suomalaispohjoismaisen perinteen mukaisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Onko seuraava kehitysvaihe Israelin mallin mukainen?

Aseistettu turvamies julkisissa liikennevälineissä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hyytävä skenaario, muttei äärimmäisimpiä. Ei ainakaan Israelissa ole edes kokeiltu natsilipun tehoa, joten kiihkoilu ei auttane meilläkään. Ainoastaan Putin toivoo sellaista kehitystä, ja on sitä edistänytkin viime vuodet lännessä rahoittamalla niin natseja kuin muitakin äärisosialistiaineksia an(arkis)tifasisteista putinistidesantteihin ja uusstalinisteihin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"KRP:n mukaan miehiä vaaditaan vangittavaksi todennäköisin syin liikennetuhotyön yrityksestä epäiltyinä. Tekoja ei keskusrikospoliisin mukaan tutkita tällä hetkellä terroristisina tekoina.

Tekojen motiivit eivät ole vielä selvillä, vaikka tapahtumien kulku on kuitenkin pääpiirteissään selvinnyt. Poliisilla ei vielä ole viitteitä siitä, että tapausten välillä olisi yhteyttä. Sen sijaan teot ovat olleet itsenäisiä, eivätkä rikoksesta epäillyt tunne poliisin mukaan ilmeisesti toisiaan."
https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/krp-vaatii-k...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset