Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Kotiseutuneuvos "palautti" palan Viipurin lääniä venäläismiehityksen alta

  • Kotiseutuneuvos Markku Paksu kotiseuduillaan Käkisalmen suunnalla.
    Kotiseutuneuvos Markku Paksu kotiseuduillaan Käkisalmen suunnalla.
  • rinta rottingilla
    rinta rottingilla
  • rinta rottingilla
    rinta rottingilla

IS:n päivän lööppi julisti otsikon uutisen ohittaen kuitenkin melko informatiivisessa leipäteksissä joitain oleellisia näkökohtia. Jutussa kerrotaan, kuinka kotiseutuneuvos Markku Paksu teki historiaa ja osti itselleen "takaisin pienen maapalan sodassa menetettyä Karjalaa" Kannakselta Laatokan länsirannalta. – Jopa kaupan vahvistanut notaari tunnusti, että hänkään ei tiennyt, että maan ostaminen oli sallittua "ulkomaalaiselle" Käkisalmen piirissä. Mutta nyt kaikesta on tehty viralliset paperit, Paksu kuvailee    
 

Täsmennän ja täydennän Ilta-Sanomien Arja Paanasen sinällään ansiokasta juttua seuraavilla huomioilla, jotka on kaksisivuisessa printtiversiossakin sivuutettu osin ehkä epätietoisuudenkin vuoksi: 

1. "Ulkomaalainen" Markku Paksu kyllä onnistui heinäkuussa epätodennäköisessä oikeustoimessa. Mutta hän joutui ostamaan tontin haluamansa kohteen naapurista sen nykyiseltä ulkomaalaiselta haltijalta, koska hänen sukutilansa nykyinen ulkomaalainen hallussapitäjä ei ole asettanut maa"omaisuuttaan" myytäväksi. Jos kotiseutuneuvos olisi "ostanut takaisin" vuonna 1939 ja 1944 Suomen perintökaaren nojalla itselleen kuuluvan maa-alueen, olisi nyt kyseenalaista käyttää tapahtumasta sanoja 'maakauppa' ja 'ostaminen', koska kv. oikeuden mukaan miehitetyillä alueilla laittomasti takavarikoidun ja haltuunotetun yksityisen omaisuuden omistusoikeus säilyy laillisilla omistajilla valtionrajojen siirtyessäkin. Ne vaan tulisi palauttaa laillisille omistajilleen, ei myydä kuin varastettuja kännyköitä taannoin Viipurin torilla.

2. On syytä huomata, että Putinin hallinnon uudessa linjauksessa ja nyt toteutuneessa maakaupassa on joka tapauksessa vahvoja ennakkotapauksen piirteitä. Käkisalmelaissukuja on toki muitakin perillisineen heidän potentiaalisine omistusoikeusselvitysintresseineen aluksi tietenkin nyt mahdollistuvien kaupallisten oikeustoimien kautta - esimerkkinä mainittakoon toisen polven karjalanevakko Alexander Stubb, ks. isä käkisalmelaislähtöinen Göran Stubb.

3. Suomen valtio on voinut pakkoluovuttaa miehittäjävaltiolle omaa omaisuuttaan kuten kiinteistöjä ja maata, mutta yksityinen omaisuus on eri asia. Suomen valtion evakoille aikoinaan maksamia ns. "korvauksia" kotiseudun ja omaisuuden menetyksistä ei voi pitää omistusoikeuteen vaikuttavan oikeustoimen keskeisenä osana kuten kauppahintana, vaan ne ovat olleet lähinnä puille paljaille ryöstettyjen karjalanpakolaisten sosiaaliapua.  Ainut oikea korvausten maksaja olisi ollut itse sodanaloittaja ja maanryöstäjä Neuvostoliitto ja sen kv-oikeudellinen jatkajavaltio Venäjän federaatio, mutta toistaiseksi itänaapuri ei ole esittänyt minkäänlaista merkkiä halukkudesta rikoksensa ja aiheuttamiensa vahinkojen korvaamiseen enempää evakoille jälkeläisineen kuin Suomen valtiollekaan. - Ottakaamme asia esiin viimeistään Tarton rauhan 1920 rajasopimuksen 100-vuotisjuhlan tulevassa teemakeskustelussa! Tasavallan presidentti ja viipurilaissyntyinen rauhannobelisti Martti Ahtisaari sanoi kesällä 1999, että Karjala-keskustelu on paitsi oikeutemme, myös velvollisuutemme.

4. IS-jutussa annetaan ymmärtää, että Putin on antanut hiljakkoin diktaattiukaasin, jonka nojalla ulkomaalaisten maanoston kieltovyöhykkeitä pakkoluovuttamassamme Karjalassa on tarkennettu. Ei voi olla kiinnittämättä huomiota ajalliseen yhteensattuvaisuuteen ns. Airiston Helmi -jupakan kanssa. On varsin ala-arvoista kuvitella, että jonkinlainen vastavuoroisuusaspekti saati sovittelunhalukriteeri toteutuisivat alustavastikaan ilman selkeää ilmoitusta, että tarkoitus on oikeasti palauttaa ensin evakkosukujen yktisyisomaisuus ja sitten koko Viipurin läänimme takaisin Suomen hallintaan ja kotiuttaa siellä oleva nykymiehitysväki Rajajoen itäpuolelle! Tämä voidaan haluttaessa tehdä hyvin 14.10 2020 mennessä rauhan ja ystävyyden win - win -hengessä noudattaen hiljakkoin julkistettua Luottamustiekartta 2020 -ohjelmaa

5. Kotiseutuneuvos Markku Paksu (kuva 1) on mies, jonka tiedetään paitsi sanovan ja kirjoittavan, myös näyttävän mielipiteensä rohkeasti. Hän onkin myös usein ottanut julkisesti esille itsenäisen Suomi-neidon alkuperäiset luomumuodot paitsi karttojen avulla, myös pitämällä näkyvillä Alkuperäinen Suomineito -viestihopeita (kuva 3). - Voimme olettaa, että myös lukuisilla kotiseutumatkoillaan venäläistetyillä alueillamme kotiseutuneuvos matkaseurueineen on kantanut rinta rottingilla pinssejä ja riipuksia, joita on hankittu hyvin varustellusta alan nettimyymälästä samaan tapaan kuin on tilattu Mäntyniemeenkin (kuva 2).

Facebookista: 

"'Karjala-keskustelu on paitsi oikeutemme, myös velvollisuutemme.' - Ahtisaari 1999

Viestihopeat muuten aloitti toimintansa eli alkuperäisen kokonaisen itsenäisen Suomineidon muotoisten pinssien ja riipusten postimyynnin loppukesästä 1991, jolloin itänaapurimme nimi oli vielä Neuvostoliitto. Lupia ei todellakaan kyselty sieltä eikä myöskään Suomen byrokraateilta silloin tai myöhemmin. Myöskään tuotteiden valtiollinen tai alan suurimpiin lukeutuva yksityinen sopimusvalmistaja eivät ole eri lupia tarvinneet informatiivisesti lähellä sydäntä sykkivien jalometalliviestimiemme tuotantoa varten - niin suomettunut maamme ei sentään ole. Kremliin on jossain vaiheessa lähetetty viestihopea lahjaksi ja muistutukseksi, ja Mäntyniemeen on sellainen oikein tilattukin. :)
- facebook.com/Viestihopeat.fi/posts/2252687024961555 

 

P.S. Kotiseutuneuvos Markku Paksu on pitkän linjan karjalanpalauttaja ja tietää kyllä mitä tekee. On totta, että Putin voi yrittää jonkinlaista hymykampanjaa ym. kieroilua, mutta ollaan varuillamme eikä suostuta mihinkään vastapalvelukseen ainakaan ennen aluepalautusta Tarton rauhan 1920 rajoihin. Se todella olisi järjetöntä, jos Karjalaa ja muita isovenäläismaahantunkeutujien laittomasti miehittämiä alueitamme alettaisiin valtiollisesti ostaa Suomelle palauttamismielessä, mutta tässä tarkoitus onkin selvästi hakea asialle näkyvyyttä kovanpehmeällä human interest storylla. Siinä mielessä kannatan kovasti, että mahdollisimman moni evakkotaustainen ostaa sukutilansa Karjalasta - kuten esimerkiksi Alexander Stubb - ja sitten sopivassa tilanteessa vaatii kuuluvasti Venäjän valtiolta korvauksia 70 vuoden aikana laittomasti hyödynnetyistä käyttö- ja nautintaoikeuksista ja vahingonteosta.

 

Lue myös: Suomi 100 % -teemavuodet 2017-2020: Tarton rauha 14.10.1920

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Petsamon ja Sallan alueet ja Karjala.

Muistaakseni NL n hajoamisen yhteydessä olisi näistä oikeudenmukaisista palautuksista ollut mahdollista sopia ? Näin ei kuitenkaan tehty, joka on kyllä aika hämmentävää, melkein rikollista ja erinomaisen tyhmää. Oliko Koivisto silloin niin rähmällään, vai mistä lie ollut kysymys. Toisaalta, luulis Putinin haluavan siistiä julkista kuvaansa, ja olevan myöntyväinen keskusteluun Suomen haliituksen kanssa. Hallituksessa vaan ei taida olla ketään ministeriä, joka olisi oikeasti Suomen asialla, EU kiima, kiky ja hillotolppa vie kaiken ministerien huomion.

Voi vaan muuten taas kerran miettiä, mitä Suomelle tarkoittaisi vaikkapa yhteys Jäämerelle.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ei ihme, että Manu sai kansaltaan lopulta uuden lemponimen: Mauno Primorsk, ent. Koivisto.

Lainaus: "Jos presidentti Koiviston valtakauteen ajoittuneen Berliinin muurin ja Rautaesiripun murtumisen jälkihoito kartan korjausliimauksineen olisi toteutettu myös meidän lähihistoriassamme, voisi hautamuistomerkin suunnittelukilpailun voittajaehdotus olla painavin perustein -- Vaihtoehtohistoriallinen voittajaehdotus voisi olla toteutettu samalla liimakultaustekniikalla kuin nykyinen voittajaehdotus. Sen nimi voisi olla 'Suomineidon eheys'... Se esittäisi maatamme itsenäisyytemme ajan alkuvuosikymmenten rajoin, joita myös Mauno Koivisto puolusti aseellisesti Suomen suuressa isänmaallisessa puolustussodassa 1939-44.
Hautapaikan harkittaisiin varmaan niin kuin nytkin sopivaksi sijoittua presidenttien Ryti ja Kekkonen hautojen väliin. Rytihän oli aikanaan sitoutunut ja luovastikin uhrautuvainen toimiessaan Suomi-neidon pelastamiseksi sotasyyllisen Neuvostoliiton maahantunkeutujajoukkioilta vielä viimeisissäkin jatkosodan vaiheissa. Kekkonen taas jatkoi salaisia tunnustelujaan Karjalan palauttamiseksi lähes koko pitkän valtakautensa ajan." - http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kotiseutuneuvos Markku Paksu on pitkän linjan karjalanpalauttaja ja tietää kyllä mitä tekee. On totta, että Putin voi yrittää jonkinlaista hymykampanjaa ym. kieroilua, mutta ollaan varuillamme eikä suostuta mihinkään vastapalvelukseen ainakaan ennen aluepalautusta Tarton rauhan 1920 rajoihin. Se todella olisi järjetöntä, jos Karjalaa ja muita isovenäläismaahantunkeutujien laittomasti miehittämiä alueitamme alettaisiin valtiollisesti ostaa Suomelle palauttamismielessä, mutta tässä tarkoitus onkin selvästi hakea asialle näkyvyyttä kovanpehmeällä human interest storylla. Siinä mielessä kannatan kovasti, että mahdollisimman moni evakkotaustainen ostaa sukutilansa Karjalasta - kuten esimerkiksi Alexander Stubb - ja sitten sopivassa tilanteessa vaatii kuuluvasti Venäjän valtiolta korvauksia 70 vuoden aikana laittomasti hyödynnetyistä käyttö- ja nautintaoikeuksista ja vahingonteosta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Lex Kymäläisen valmistelua on tietysti jatkettava ripeästi, eikä isovenäläisille pidä myydä maata Suomesta ilman erityisen vahvoja perusteita. Mutta jopa puhtaat mediatemppukaupat Viipurin läänissä ovat enemmän kuin tervetulleita, vaikka ne periaatteessa olisivatkin näennäisen mielettömiä oman omaisuuden takaisinostamisia. Vaikenemalla ja kauppaneuvotteluista pidättäytymällä ei Asia etene tuumaakaan paremmin kuin käyttämällä tämäkin julkisuusmomentum! Lähtisipä käkisalmelaistaustainen Alex Stubb ja mahdollisimman monet muutkin karjalanpakolaiset mukaan ainakin tekemään näyttäviä ja kuuluvia tarjouksia, ja hyvä olisi varakkaampien oikeasti ostaakin tiluksia ja perustaa niille jotain näkyviä toimintoja ennen kuin alkavat suurieleisesti vaatia kauppahintaa takaisin ja korvauksia miehitysajalta. Viipurin maalaiskuntalaistaustaiset ja koivistolaiset voisivatt ehkä harkita suurta vahingonkorvausvaadetta Uuraan öljysatamalta tai vaihtoehtoisesti pienempää vahingonkorvausta ja tontin palautusta? Jos vaan saisi jonkun juristin mukaan tekemään vaateet, voitaisiin yhdessä yrittää saada asialle mediajulkisuutta, ja varmaan vaikkapa ProKarelia ja Aluepalautus - Territorial Restitution Association of Finland ry. tulisivat mukaan.

Muuten, Uuraan nykyinen venäjänkielinen nimiväärennös Vysotsk keksittiin vuonna 1948. Ennen sitä ei paikkakunnalla ole ollut venäjänkielistä nimeä koskaan, vaan Uuraan 'venäjankielinen' nimi oli ruotsinkielinen Trångsund (ven. kyrill. Тронгзунд), kunnes se nimettiin Vysotskiksi 1948 talvisodan 1939-40 loppuvaiheessa kaatuneen Neuvostoliiton sankarin, maahantunkeutujaraakalaisen konekiväärimies Kuzma Vysotskin mukaan, ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Uuras?fbclid=IwAR3Yp...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset