Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Onko rikosepäiltynä 'joku muu yritys', Paraisten kalkki vai Airiston Helmi?

  • Kuva 1. Paraisten kalkkilouhos
    Kuva 1. Paraisten kalkkilouhos
  • Kuva 2. Airiston helmi
    Kuva 2. Airiston helmi
  • Kuva 3. MTV Uutisten kuvaaja tallensi poliisitoimintaa Airiston Helmi Oy:n kiinteistön alueella.
    Kuva 3. MTV Uutisten kuvaaja tallensi poliisitoimintaa Airiston Helmi Oy:n kiinteistön alueella.

Keskusrikospoliisi tekee tänä viikonloppuna laajoja kotietsintöjä Turun saaristossa. Alueelle on julistettu lentokielto. Suomalaista osakeyhtiötä epäillään törkeästä rahanpesusta, törkeästä veropetoksesta ja pimeän työvoiman käyttämisestä. -  mtv.fi/uutiset/kotimaa

Speculare necesse est! Onko epäiltynä... 

1. joku muu yritys vai
2. joku muu muu yritys vai
3. Nordkalk (Paraisten kalkki) vai
4. Airiston Helmi, ks. 
uusisuomi.fi/kotimaa/77631-satelliittikuva-venalaisyhtiolla-hammentavaa-kalustoa-turun-saaristossa 
iltalehti.fi/uutiset/2015012319074583_uu.shtml ("Venäläisfirman maakauppa blokkasi Suomen vesiväylät.  Asiantuntijan mukaan maakaupoilla on selvä strateginen päämäärä: Suomen valvonta.")

Miten perustelisit spekulatiivista arviotasi asia- ja intuitiopohjalta? 

 

P.S. UUTTA tietoa: Turun Sanomat kertoo, että Paraisilla sijaitsevan Airiston Helmi Oy:n kiinteistön edestä on lähtenyt neljä pakettiautollista poliiseja. Aamulla ambulanssia oli käytetty aseistettujen, kommandopipoihin sonnustautuneiden viranomaisten kuljettamiseen Paraisilla Saaristotiellä. MTV Uutisten kuvaaja tallensi poliisitoimintaa Airiston Helmi Oy:n kiinteistön alueella, kuva 3. - Myös maininta "osakeyhtiö on rekisteröity Suomeen, mutta sen omistus on toisessa EU-maassa", saattaa käytännössä jollain tapaa rajata epäiltyjen piiriä entisestään...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Joo minullekin tuli heti Airiston Helmi mieleen, se on pitkään ollut vähän hämärä juttu. Lentokielto tosiaan viittaisi siihen, kun niillä oli se helikopterikenttäkin.

Onko missään ollut mitään tietoa mitä yritys tekee? Venäläisten sota-actionharrastajien lomakylä?

Se helikopteriliikenne on kyllä aika jännä juttu, että koska liikkuu Itämeren Schengen-maiden välillä, ei rajatarkastuksia ole. Jos kuitenkin lennetään kansainvälisten merialueiden läpi, sopisi se esimerkiksi salakuljetukseen erinomaisesti.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Totta. Onkohan muuten jossain julkaistu tai tähän 'hätään' tavisten spekulaationälkään muuten saatavissa uudempia satelliittikuvia kuin nämä Usarin helmikuussa 2015 julkaisemat Googlekuvat, joissa sitä armeijakalustoakin näkyy: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/77631-satelliitti...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Satelliittikuvia selvästi tarkempi ilmakuva on myös vuodelta 2015, mutta ilmeisesti myöhemmin vuodelta.

Harkitsin joskus itsekin käydä lennättelemässä lennokkia tuolla ihan uteliaisuuden vuoksi, mutta kuvien ottaminen kiinteistöistä on lain kannalta hieman hankala asia, kun se on helposti salakatselua. Ainakaan itselleni ei ole selvää miltä etäisyydeltä kuvattaessa rikoskynnys voisi ylittyä. Ilmeisesti ei sitten tuon Suomen ilmakuva Oy:n ottaman kuvan tapauksessa. Noin tunnetusti epäilyttävän paikan kuvaamiseen lennokilla saatettaisiin myös kiinnittää huomiota aika helposti.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Jos kuitenkin lennetään kansainvälisten merialueiden läpi, sopisi se esimerkiksi salakuljetukseen erinomaisesti."

Tuo taas puhuisi ehkä myös Nordkalkin epäilyksenalaisuuden puolesta. Kalkkikivilouohostuotteiden rahtauksessa saattaisi hyvin saada piilotettua jotain muutakin arvokasta viemistä ulkomaiden suuntaan, esimerkiksi mämmiä ja poronsarvijauhetuotteita. Tulomatkoilla saattaisi vaikkapa Perusta tulla joitain säkkejä muutakin kuin perunomenoita eli perunaa vaikkapa kolajuomien kotiterästystä silmällä pitäen.

Mutta mitäs salakuljetettavaa sitten Airiston Helmellä olisi? Asiakkaitako tuotaisiin sinne oliko se nyt lomasaaristokohteeseen vai kauniita maisemiako noissa merivoimien paateissa riistettäisiin lähiulkomaille tai kauemmaskin? Suomalaista luonnonrauhaa ehkä, sehän on aina ollut mieleen monille vänäläisille, jotka eivät halua aina viettää aikaansa itänaapurin melskeissä ja suurten projektien parissa kuten Kertshin siltätyömailla Krimin suunnalla. Jos toiminta on edelleen Helmessä ollut melko hiljaista, mihin sitä halpatyövoimaa on tarvittu, vai maksaakohan hiljainen rahoittajataustataho extraa jotenkin pimeästi vaikkapa ei-kaupallisista kassoista?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Mitvit??? Puolustusvoimat myynyt hyvää käyttökelpoista kalustoa vieraalle vallalle? Eikös tuo ole jonkin sortin maanpetos?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Saattaa ehkä ollakin jollain mittarilla siinä missä maanmyyminenkin kremlinkasakoille, mutta näetkös syyllisiä lainkaan mahdollisesti muilta suunnilta kuin vain kotoperäiset rahanahneet jotka möisivät varmaan mummonsakin jollekin paritusringille? Vai onko niin että ei se rikollinen ole joka maanpetoksellista palvelua pyytää vaan se joka siihen suostuu.

Mutta jottei ihan vaan Paraisten kalkin ja Airiston helmen nimet tulisi esiin ikään kuin ainoina epäiltyinä, osaisiko joku kertoa minkälainen konttoriverkosto Danske Bankilla on Turun saaristossa ja toimiiko siellä esim kauppavenepankkeja entisaikojen malliin? Sellaiseen järjestelmään voisi kai hyvin verkostoittaa myös Tallinnan suunnalta viime aikoina tutuksi tulleen tiskinaltapalvelun tms. hämärämpää aktiviteettia...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

No niin, tuli tieto (TS), että kyseessä tosiaan oli Airiston Helmi.

Yllättyneitä ovat: -

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

No mutta tottahan se vain tuollainen yllättäisi kenet tahansa! Tiedossahan on, ettei mihinkään itänaapurin suunnalta tulevaan ole ainakaan perinteisesti liittynyt mitään ääneen mainittavampaa väärinkäytösspekulaatiota, ja huhujahan nuo TS:nkin tiedot toki vielä edelleen ovat. Eiköhän odotella rauhassa kahdenvälisten neuvonpitojen kehitystä sillä odotusarvolla, että varmaan tässäkin tapauksessa lopulta todetaan että ei se kasakka ole mitään sellaista vienyt mitä ei olisi jätetty irralleen kuljeksimaan.

TS: "Paraisilla Ybbernäsissä sijaitsevan Airiston Helmi Oy:n kiinteistön edestä on lähtenyt juuri neljä pakettiautollista poliiseja. Turun Sanomien paikalla olevan toimittajan Niko Vahteran mukaan kyydissä oli poliiseja, joilla oli kommandopipot päässä. Kiinteistölle johtavan Ybbernäsintien varrella on yhä poliisien tiesulku.
Airiston Helmi on venäläisomistuksessa oleva yhtiö, jolla on kiinteistöjä Turun saaristossa." https://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/4094933/Airi...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

No joo, se tuossa yllättää, että rahanpesua oltaisiin tehty noin näkyvän ja epäilyttävän bisneksen varjolla. Olisivatko rikolliset olleet aivan idiootteja, jos tekevät hämärähommia samalla, kun lehdet kirjoittelevat hämärästä toiminnasta. Eipä silti, joillain rikollisilla on keskeistä tietty suureellisuus ja ajattelu, että kun tehdään riittävän näkyvästi niin siitä ei jää kiinni.

Jos tuosta nyt mitään rikosta edes selviää.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #10

Ettei vaan tuossa heijastuisi jotenkin samanlaista asennepohjaista 'suuri maa, suuret toleranssit' -ajattelua kuin siinä melkoisen pöyhkeässä tavassa, jolla Kreml on suhtautunut ihmiskunnan fiksumman ilmansuunnan huoleen esimerkiksi Skripalien myrkytystapauksessa ja Itä-Ukrainan venäjämielisten terrorijoukkojen hallitsemalla alueella "sattuneen" Malesialaisen matkustajakoneen alasampumisen tutkinnassa: "Syyttäkää vaan, me väitetään olevamme puhtoisia vaikka kaikki näkevät varmasti miten röyhkeän julkisesti me tehdään mitä rikoksia halutaan, paskat me teistä välitetään!"

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei tosiaan yllättänyt kun nimi selvisi. Yllättävää on operaation suuruus ja näyttävyys, haussa taitaa olla iso kala.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Taisivat odottaa sopivaa hetkeä.
Tietystä naapurimaasta jotain isompaa pesula-alan yrittäjää on vaikeampi hakea kuulusteluihin.

Tuo Danske Bankin etelänaapurin osaston touhun tulo julkisuuteen on ehkä vilkastuttanut lentoliikennettä osaltaan. Tämä tietenkin vai arvailuna.

Joka tapauksessa Airistolla pörisee. Jos rahaa aina vain menee mutta sitä ei tule, on aiheellista epäillä pesulaa. Toisaalta itsellänikin menee mutta huonosti tulee :(

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Venäläisfirman maakauppa blokkasi Suomen vesiväylät - Asiantuntijan mukaan maakaupoilla on selvä strateginen päämäärä: Suomen valvonta." https://www.iltalehti.fi/uutiset/2015012319074583_...

Ei ihan pikkukala... Ihmekös että päivän mittaan on kuulemma hävittäjänujellustakin kuulunut rannoilta kauempanakin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #14

Niinpä, Airiston Helmi on ollut ennenkin uutisissa.

Ihmettelen vaan samoin kuin edellä ihmeteltiin, miten salaisia nämä venäläisten operaatiot oikein ovat kun jokainen voi googlata ne iltapäivälehdistä?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

JUURI NYT: Turun Sanomat kertoo, että Paraisilla sijaitsevan Airiston Helmi Oy:n kiinteistön edestä on lähtenyt neljä pakettiautollista poliiseja.
https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/tastako...

Poliisi IS:lle: "Rahanpesuun liittyen tutkinnassa on pyydetty oikeusaputietoja ulkomailta.
– Muutamista maista on pyydetty tietoja. Ranta-aho sanoo, ettei hän lähde tässä vaiheessa erittelemään, minkä maan kansalaisia tässä on taustalla. Ranta-aho arvelee, että etsintöjä tehdään vielä sunnuntaina."

Myös maininta "osakeyhtiö on rekisteröity Suomeen, mutta sen omistus on toisessa EU-maassa", saattaa käytännössä jollain tapaa rajata epäiltyjen piiriä entisestään...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Kommandopipoisia poliiseja venäläistaustaisen yrityksen pihalla - Yritys hankkinut itselleen Suomen vesiväyliä ja puolustusvoimien kalustoa"
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/861f2015-b42e-43f...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kaksi on otettu kiinni.
Pienemmät kalat taitavat olla vähemmän arvokkaita tässä kotietsinnässä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

No tässähän tuo US:n vanha artikkeli olikin jo linkitettynä. Tuli tehtyä vähän turhaan uusi aloitus, mutta ehkä tila ei täällä ihan lopu siihen.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Talousrikollisia jahdataan harvemmin kommandopipot päässä... Voi olla, että on löytynyt tili Danskepankista, mutta toiminnan motiivi on jotain aivan muuta, kuten keskustelu täälläkin antaa viitteitä tästä, eli turvallisuuskysymys.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos voi veikata niin noin iso operaatio lentokieltoalueineen ja erikoisporukkojen käyttö raskaalla aseistuksella vaikuttaa viittaavan enemmän sotilasoperaatioon kuin normi talousrikollisten kiinniottoon. Jos vastarinnan murtamiseen on varauduttu venein, lentokalustolla, erikoisporukoilla ja rynkyillä, vastuksen on tiedetty olevan sotilaallista tasoa.

Jos operaatio onnistui, asia saattaa saada ulkoturvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia. Hyvä veto tehdä isku viikonloppuna ja kovassa myrskyssä. Iskun ajoitus ei välttämättä sattumaa, tosin myrskyn osalta voi olla vähän tuuria.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kiitos kommentista Pasi. Ihmekös että päivän mittaan on hävittäjänujellustakin kuulunut rannoilta kauempanakin Turun saaristosta, täällä pääkaupungissapäinkin.

"Sotilaslähde" on kommentoinut äskettäin HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”> https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005838123.html?r...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mutta kai tuon tälle illalle sattumalta ajoittuneen presidentin virka-asunnon palohälytyksen syy tosiaan on teknisen vian aiheuttama savu eikä mikään muu spekulatiivisesti mahdollinen kuten 'loukkaantuneen' osapuolen voimannäytösmanööveri kostohengessä... https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005838117.html

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jäädään odottelemaan tuloksia. Yleensä onnistuneessa iskussa paljastuu paljon muutakin mitä alunperin lähdettiin tutkimaan. Tässäkin on hyvä mahdollisuus saada iso kala jos vastapuoli saatiin yllätettyä. Äkkiähän rikosnimikkeitä pystytään muuttamaan tai lisäämään.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #25

Saa nähdä ihmetelläänkö isänpäivänä miten ihmeessä Ilkka Remes osasi käsikirjoittaa tositapahtumat noin hyvin jo ennen kuin muilla oli vihiä.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Tässä taitaa todella pikemminkin olla kyse "rahanpesun" tutkimisesta kuin rahanpesun.

Arvelen että myös syksyn 2015 siirtolaisinvaasio Suomeen oli osa Venäjän hybridisodankäyntiä samoin kuin nämä kiinteistöjen hankinnat Saaristomereltä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Myös Miinalaiva Pohjanmaa olisi nyt tuon venäjämielisen yhtiön omaisuutta, jos aluksesta tarjouksen tehnyt bulvaani Alfons Håkans Oy (aputoiminimi Suomen Merisukellus) https://fi.wikipedia.org/wiki/Alfons_H%C3%A5kans olisi onnistunut välikäsihankinnassaan samaan tapaan kuin ostaessaan Pontuksen ja Kalan Puolustusvoimilta: "Jatkokaupalla oli kiire. Ei ollut aikaa maalata. Nimeä emme muuttaneet, koska tilaaja halusi nimenomaan säilyttää vanhan nimen." https://www.iltalehti.fi/uutiset/2015020819157278_...

Puolustusministeri 2015: He tarjosivat Miinalaiva Pohjanmaasta aluksi 200 000 euroa ja korottivat myöhemmin tarjoustaan 350 000 euroon. Puolustustarvikkeita voidaan myydä määrätyin edellytyksin siviilikäyttöön, mutta lopullinen käyttötarkoitus on tiedettävä täsmällisesti. Alfons Håkans Oy ei kuitenkaan kyennyt esittämään riittävän vakuuttavasti alukselle 'sopivaa' loppukäyttöä. Entisenä sota-aluksena miinalaiva Pohjanmaa aseista riisuttunakin säilyttää statuksen puolustusmateriaalina ja täten se on vientisäädösten alainen. http://jussiniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2088...

- Sama pykälä ei ilmeisesti koskenut sitä sotilaskalustoa, joka päätyi Airiston Helmen arveluttavaan käyttöön strategisten vesiväyliemme uhkana ja on tänä viikonloppuna ollut viranomaisten 'jälkitarkastuksessa'. Speculare necesse est.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Wikipediatietoja:

Alfons Håkans Oy Ab
Yritysmuoto osakeyhtiö
Toimitusjohtaja Joakim Håkans
Puheenjohtaja Stefan Alfons Håkans
Kotipaikka Turku, Suomi
Toimiala Meriliikenteen tavarankuljetus
Liikevaihto 7 milj. € (2014)
Liikevoitto 25 milj. € (2014)
Henkilökuntaa 127 (2013)
https://fi.wikipedia.org/wiki/Alfons_H%C3%A5kans

(HUOM! vuoden 2014 liikevaihto 7 milj.€ ja liikevoitto 25 milj. € - voitto liiketoiminnan ulkopuolelta? Aputoiminimi Suomen Merisukellus ;)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kuten huomataan, merikuljetus- ja hinausyrityksen vuoden 2014 liikevoitto on 3,6-kertainen saman vuoden liikevaihtoon nähden: https://fi.wikipedia.org/wiki/Alfons_H%C3%A5kans

Tuo "liikevoittoprosentti" 357 % voisi kai sinällään herättää mm. veroviranomaisen mielenkiinnon. Voisikohan se selittyä esimerkiksi yhtiön merkittävien omaisuuserien luovutuksesta saadulla myyntivoitolla. Uudempia kuin vuoden 2014 tietoja ei Fonectalta löydy, mutta verottajalla ne lienevät https://www.finder.fi/Laivaliikenne+vesiliikenne/A...

Merivoimien huutokaupassa kauppahinnat ovat olleet tyypillisesti kai alle puolen miljoonan euron luokkaa kuten tarjoukset Miinalaiva Pohjanmaasta. Miksi sitten sotilaskaluston jatko-ostaja ehkä maksaisi bulvaanilleen huimaa ylihintaa käytöstä poistetuista romuista? Speculare necesse est... Esimerkiksi, koska suomalaisen ex-sota-aluksen käyttökuntoon saattaminen ja käyttöönotto Suomessa onnistuu esimerkiksi mainettaan vaalivalle rantaloma-alan toimijalle oletettavasti paljon helpommin ja huomaamattomammin kuin vaikkapa jostain EU:n ulkopuolelta maahan tuodun alan suhteiden kautta halvemmallakin hankitun käyttökuntoisen tai kunnostettavan sota-aluksen käyttöönotto.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset