Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

#Viimeinenniitti puhtain asein taistelevaan ay-luottamukseen?

  • #Viimeinenniitti puhtain asein taistelevaan ay-luottamukseen?
  • On myös 'aina heikomman puolella olevia' luottamusmiehiä, joita ei irtisanota syrjintäkäytöksen vuoksi.
    On myös 'aina heikomman puolella olevia' luottamusmiehiä, joita ei irtisanota syrjintäkäytöksen vuoksi.

Mainoksen markkinoima keskitetty edunvalvonta herättää toki äkkipäätään luottamusta heikommassa asemassa olevissa (US19.8.2018). Mutta. 

Julkaisen nyt "viimeisenniitin" pilakuvien esittämän karrikoidun osatotuuden vastapainoksi ja täydennykseksi pari dokumentoitua tapauskuvausta oikeasti olemassaolevasta yli 20 hengen työyhteisöstä, jossa 'vahva yhtenäinen taisteleva ay-liike huolehtii henkilöstön hyvinvoinnista ja työoikeudellisesta puolenpidosta pärstäkertoimeen katsomatta - puhtain asein puhtaan luottamuksen puolesta': 
 

1. Kun määräaikaisessa tehtävässä hyvin palvellut pätkätyöläinen paljasti silloisen pääluottamusmiehen loppuhaastatteluun jatkoonsuositeltavaksi kutsuttuna olevansa Ytk:n eli 'väärän liiton' jäsen, oli tämän ääni muuttunut kellossa: "Perkele, porvarien kätyri!" Näitä 'aina heikomman puolella olevia' luottamusmiehiä ei juuri tule irtisanotuiksi enempää iloisen tervehdyksen puutteen kuin päihdeongelmiensa kuin epäasiallisen syrjintäkäytöksensäkään vuoksi. 

2. Taantumavuosina 2012-14 oli erään paikallista sopimista noudattavan suuren työpaikan johto pyytänyt budjettiraamin kiristyttyä säästöehdotuksia myös henkilöstöltä. Eräs työntekijä ehdotti säästöjä talon korkeiden työmatkakustannusten puolelta monen yhteyden hoituessa nykyisin verkossa yhtä hyvin kuin lentäen. Talon molemmat henkilöstöjärjestöt olivat jo jonkin aikaa vakavissaan vaatineet työajan lyhentämistä viikoittaisen palkallisen liikuntatunnin muodossa, ja hanketta kampanjoitiin kiivaasti talon henkilöstöfoorumilla. Mainittu työntekijä muistutti, ettei aloite varmaan kuulosta hyvältä talon ulkopuolella ja työajan lisäämistä tuolloin vaatineiden työmarkkinaosapuolten korvissa varsinkaan, jos se pääsee taantumasta kärsivien työttömyysalojen ja median tietoon: "työpaikkazumbailu maksaisi talolle vuodessa enemmän kuin 20 Merja Ailuksen kuuluisaa Bemaria", hän oli laskenut. Työnteon leikkaaminen ilman palkkakustannusten alentumista ei hänestä siis vaikuttanut järkeenkäyvältä ratkaisulta ja oli ehdotuksena huonosti ajoitettu. 

Mainittu kriittinen työntekijä sai nyt kokea sekä matkailevan keskijohdon että jyrkemmän ay-siiven suunnalta joukonpetturiksi leimaamista jopa konkreettisestikin väkivaltaisin viestein, ja kevään 2015 yt-neuvotteluissa hän sitten yllättäen valikoitui talosta irtisanottavien parinkymmenen joukkoon. Uutta liikesalaisuuslakiakohan sovellettiin 'edehtivästi' vai katsottiinko 20 yksikön liikuntatuntipanostusrinnastus liian kenkuksi? 

Toisen henkilöstöjärjestön pääluottamusmies kyllä arveli tuoreeltaan, etteivät esitetyt "tuotannollistaloudelliset syyt" voineet ko. tapauksessa oikeasti perustua mihinkään muuhun kuin hyvänä työntekijänä tunnetun yt-uhanalaisen aiemmin henkilöstöfoorumilla ilmaisemiin mielipiteisiin. Toisen henkilöstöjärjestön kellokaspiireissä asiaa lähestyttiin muunlaiset joukkointressit edellä. - Sekin voisi siis olla hyvä pohtia vielä kertaalleen, ovatko poliittiset irtisanomiset ylipäätään juridiseettisesti perusteltavissa enää tällä vuosituhannella... 

- Ks. caseIrtisanomissuojan pärstäkerroinriski julkissektorin paikallisessa sopimisessa  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ilkka Kantola, monessakin mielessä mies paikallaan, kirjoittaa hengennostatusblogissaan luottamuksesta otsikolla Lisää luottamusta, lisää osaamista. Ilkka osaa. http://ilkkatapani.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261209...

Luottamuksellisesta liittosuhteesta puheenollen, 'aina heikomman puolella olevien' luotettujen aika ajoin ilmenevistä tekopyhistä ja kaksinaamaisistakin salavaikuttimista voi lukaista mm. yllä olevasta blogista #Viimeinenniitti puhtain asein taistelevaan ay-luottamukseen? Liitoissahan on toki muunlaisiakin kuin luottamuksemme kohtuudella ansaitsevia luottamushenkilöitä ihan siinä missä ketkuja on työnantajapiireissäkin...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset