Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Aino Pennanen & Touko Aalto - henkisesti jälkeenjääneet tuulimyllytaistelijat?

  • Lorenzo Coullaut Valera, Don Quijote ja Sancho Panza, 1930. Pronssipatsaat Cervantesin muistomerkillä Plaza Españalla Madridissa
    Lorenzo Coullaut Valera, Don Quijote ja Sancho Panza, 1930. Pronssipatsaat Cervantesin muistomerkillä Plaza Españalla Madridissa
  • Kuuluisat tuulimyllyt. Campo de Criptana, La Mancha, Espanja.
    Kuuluisat tuulimyllyt. Campo de Criptana, La Mancha, Espanja.

Vertaus Don Quijoteen ja Sancho Panzaan sinisilmäisen utopian ja inhorealistisen kyynisyyden perikuvina ei ehkä ole ihan täysin vailla perää, muttei toisaalta lähelläkään analyyttista totuutta. Se ei lähitarkastelussa tee näille ovelille pelureille oikeutta enempää luonne- kuin järjestöanalyyttisellakaan tasolla. Sitä paitsi huumorifiktion hassunkuriset tuulimyllytaistelijat eivät taivaanrannan ritarinpuuhissaan oikeasti syyllistyneet tai edes yllyttäneet merkittäviin rikoksiin.

Jälkeenjääneisyys henkisellä tasolla on kunkin tykönään arvioitava makuasia, mutta faktat puhuvat valitettavasti muuta. Aalto ja Pennanen ainakin jollain tietoisuuden tasolla ymmärtävät tekonsa täysin. Molempia voidaan hyvällä syyllä sanoa varsin viekkaiksi imagontyöstäjiksi siinä missä kansankiihottajiksi ja vihannostattajiksikin. Olli-Poika Parviaisen ja ääripuoluetoveri Teuvo Hakkaraisen kakkosasuntokikkailut jäävät nappikauppanäpistyksiksi Don Toucon & Doña Ainon vaalimanipulaation rinnalla.  


Wikipedia: "Don Quijote päättää lähteä maailmalle taistelemaan vääryyttä vastaan ja puolustamaan sorrettuja ... Aseenkantajakseen hän ottaa pelkurimaisen, viekkaan ja maalaisjärkeä käyttävän Sancho Panzan, joka nimittää isäntäänsä 'surkean hahmon ritariksi'. Don Quijote, lämminsydäminen ja herkkä herrasmies, on selvästi hourupäinen useimpien ihmisten mielestä, ja herättää heissä ihmetystä ja hilpeyttä. Myös miehen ulkonäkö hämmästyttää, hän on luiseva ja kasvoiltaan laiha; posket ovat välillä niin kuopalla, että 'niiden sisäpinnat suutelevat toisiaan'. Hän luulee tavallisia majataloja lumotuiksi linnoiksi, lampaita kääpiöiksi ja talonpoikaistyttöjä kauniiksi prinsessoiksi. Hän taistelee jättiläisiksi luulemiaan tuulimyllyjä vastaan ja kuvittelee, että naapurissa asuva maalaistyttö on Dulcinea Tobosolainen, kaunis neitsyt, jolle hän vannoo ikuista rakkauttaan ja uskollisuuttaan [sic!]. Sancho Panzakin pitää isäntäänsä hulluna, mutta hän osallistuu leikkiin, koska toivoo rikastuvansa." https://fi.wikipedia.org/wiki/Don_Quijote 


- Vihreiden kannatuksen vapaa pudotus on ollut puolueen kaadereilla tiedossa, samoin se että eduskuntavaaleihin on runsaat kahdeksan kuukautta aikaa. Puheenjohtaja Touko Aalto on selväsanaisesti ilmaissut tukevansa puolueen jyrkän siiven romanttista laittomuuslinjaa. 

Täten 'omaa etuaan ajattelematon' altruistijuristi Aino Pennanen laskelmoi pykälänterävästi antautuessaan rajakkien someterrorin vapaaksi riistaksi uhrautumalla olemaan istumatta aloilleen, vaikka sitten Puolue joutuisikin maksamaan tukiaisistaan ilmailuliikenteen sabotointiviulujen taloudellisen hinnan. Aino voisi kenties vielä kauniisti pyydettäessä suostua jopa asettumaan ehdolle kansanedustajaksi itsekin. Ja jos laajat kansalaispiirit ja kukkaislähetystöt jossain vaiheessa vaativat tuoretta naisvoimaa johdon näkyvään eturiviin, niin ehkä pidemmälllemenevääkin pyyteettömyyttä voi ilmetä. Sitäpaitsi miesvallan on senkin joskus yksinkertaisestsi väistyttävä myös tulevissa puheenjohtajuuskilvoitteluissa... ;)

Kehitys vihreissä onkin aika tarkkaan analoginen toisessa 'ääripuolueessa' eli perussuomalaisissa nähdyn kanssa: kannatuksen hiipuessa johdon jyrkkä fraktio radikalisoituu ääntenkalastelussaan virallistamaan kovemman siiven toimintalinjoja julkilaittomuuden aatteellista siunausta myöden. Näin oletetaan kaiketi puolueen perinteisen luonnonsuojelusiiven eli pehmisten jakavan ex-persujen 'sinisen' alamäkitulevaisuuden. 

 

P.S.  Vaalien lähetessä on ennenkin muuten myös provosoitu 'viharyöppyjä' (false flag -taktiikalla tekaistujakin) sympatiapisteiden kalastelemiseksi ja asenteiden nimenomaiseksi kärjistämiseksi/koventamiseksi.  Moni poliitikko tekee tätä hyvinkin julkeasti. Aalto ja Pennanen ovat tässä suhteessa melko tavallisen vastuutonta poliittista pyrkyri/kaaderiainesta eivätkä millään muotoa Kansan Omatunto enempää kuin muutkaan (en taida itse asiassa osata nimetä äkkiseltään poikkeuksia)...

 


Edellinen blogi: CNN: Helsingistä tuli hetkessä Helsinski ("earlier Helsinki, Finland")

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Eikös Don Quijote rinnastu ristiretkiläisiin ja on siten läntisen valkoisen ylivallan ja lännen harjoittaman kolonisaation yksi varhainen edustaja? Ei vihreä näe tuossa hahmossa mitään koomista, vaan jälleen kerran yhden luutuneita valtarakenteita ihannoivan ja siten pikaisesti bannattavan hahmon. Eli listaan tuhottavista kirjoista ja historiallisista muistomerkeistä tulee jälleen yksi uusi merkintä.
Sancho Panzan opportunismissaa on sentään jonkun verran vihertäviä piirteitä ja mies ikäänkuin pilkkaa valkoisen ylivallan edustajaa. Panza voisi myös edustaa jotain puolustettavaa vähemmistöä ja säästyköön siten bannaukselta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Taidat haastella ainakin puolet täyttä totta, vaikka ehkä praavdaakin on livahtanut joukkoon. Tarkemmin ajatellen Puolue luultavimmin voisi olla Don Quijoten polttamisvaateen kannalla jo siitäkin yksinkertaisesta syystä, että ritari näki tuulimyllyt vihollisina... Doña Aino voisi hyvinkin keplotella itsensä tästä irti vetoamalla aseenkantajan päättämisvaltuuksien puutteeseen, mikä puolestaan voisi joskus aikanaan sitten edesauttaa macho-sexisti-sovinisti-pettäjäsikahidalgon kaatamishankkeissa motolla ritariksi ritarin paikalle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Puolue luultavimmin voisi olla Don Quijoten polttamisvaateen kannalla jo siitäkin yksinkertaisesta syystä, että ritari näki tuulimyllyt vihollisina"

Ok, tuo oli aidosti aavistuksen hauska - naurahdin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #3

No kiva kun edes jotain ymmärsit, vaikkakaan et siis itse blogista vaan vain kommentin kommentista. Tai et siis ainakaan katsonut muuta maininnan arvoiseksi. Mikähän sitten voimaannutti torjuntasi noin itse sisältösubstanssin osalta? Saanko aavistella...

Olen kuullut tämäntapaisia arvioita muilta: Jo blogin otsikon sanavalinnat kuuleman mukaan herättävät 'suvakin' mielessä tuomiovimman kipinän ja 'rajakin' mielessä kutkuttavan myötäilkeyden tunteen, kun taas lopun kysymysmerkki herättää molemmissa jonkinlaisen epämiellyttävän kieroonvinoiluepäilyn. Itse leipätekstin lukeminen kuulemma sitten muuttaa suvakin ensireaktion haluksi vaieta blogi kuoliaaksi ja rajakin alkuinto hiipuu samaten pettymykseen. Mutta ei siitä syystä, että sisältö olisi epäselvä esimerkiksi puolihumoristisuuttaan tai jättäisi lukijansa jotenkin kylmäksi. Ehkäpä siis siksi, että kirjoitusta ei ole helppo kommentoida leimaavasti tuomiten, mikä kuitenkin on useimmille suun avaamisen vaivannäön edellytys...

Lisää aiheesta vihapuheen kriteerien tunnistamisproblematiikan vaikutus asiallisten mielipidekirjoitusten kommentointihalukkuuteen ks. > http://valpperi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259037-vi...

Käyttäjän TuulaTakkala kuva
Tuula Takkala

Hyvä, harvoin esiintuotu, mielestäni pätevä rinnastus tuossa kirjoituksen viimeisessä kappaleessa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Kehitys vihreissä onkin aika tarkkaan analoginen toisessa 'ääripuolueessa' eli perussuomalaisissa nähdyn kanssa: kannatuksen hiipuessa johdon jyrkkä fraktio radikalisoituu ääntenkalastelussaan virallistamaan kovemman siiven toimintalinjoja julkilaittomuuden aatteellista siunausta myöden. Näin oletetaan kaiketi puolueen perinteisen luonnonsuojelusiiven eli pehmisten jakavan ex-persujen 'sinisen' alamäkitulevaisuuden."

- Tuleekohan (jos analogiaskenaario toteutuu) vanhan ajan luonnonsuojeluekologistien siivestä nimeltään Vihreämpi tulevaisuus erotuksena vallan kaapanneen kansalaistottelemattomuusmilitanttien vihreistä, jotka ehkä eroavatkin kansan mieltämästä 'perusvihreydestä' samassa suhteessa kuin rasismin kanssa flirttaileva perussuomalaisuus eroaa kansan syvien rivien sinisestä suomalaisuudesta. Se vaan että sinisiä suomalaisia samaten kuin luonnonsuojeluvihreitä on pilvin pimein kaikissa puolueissa, joten radikalisoituneet siivet saanevat lopulta määräysvallan omissa erityispuolueissaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Oma lukunsa on Pentti Linkola -fraktio, ei ihan pikkuriikkinen sekään. Pari opinkappalepoimintaa tv-keskustelusta:
-terrorismin kannatus
-diktatuurisen hallinnon kannatus ja demokratian vastustaminen
-teknologisen kehityksen pysäyttäminen ja sitä edeltävään aikaan palaaminen
-maailman väkiluvun dramaattinen pudottaminen
- lisäksi Linkola kertoo olevansa huolehtivainen lähimmäisiään kohtaan ja rakastaa heitä, mutta ”kaukomaiden asukkaista hän ei piittaa lainkaan”.
> http://jgagarin56.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259081-...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tässäkin kai voisi olla harvoin esiintuotu pätevä rinnastus ainakin tuon laajojen kansalaispiirien kukkaislähetystön osalta?

" 'omaa etuaan ajattelematon' altruistijuristi Aino Pennanen laskelmoi pykälänterävästi antautuessaan rajakkien someterrorin vapaaksi riistaksi uhrautumalla olemaan istumatta aloilleen, vaikka sitten Puolue joutuisikin maksamaan tukiaisistaan ilmailuliikenteen sabotointiviulujen taloudellisen hinnan. Aino voisi kenties vielä kauniisti pyydettäessä suostua jopa asettumaan ehdolle kansanedustajaksi itsekin. Ja jos laajat kansalaispiirit ja kukkaislähetystöt jossain vaiheessa vaativat tuoretta naisvoimaa johdon näkyvään eturiviin, niin ehkä pidemmälllemenevääkin pyyteettömyyttä voi ilmetä. Sitäpaitsi miesvallan on senkin joskus yksinkertaisestsi väistyttävä myös tulevissa puheenjohtajuuskilvoitteluissa... ;)"

- Ja miksei pätevä rinnastus voisi olla myös sellainen, että ei ole sanottua etteikö joku P:llä alkava tasa-arvojuristi olisi voinut äkätä ettei Tarja Halosen tarvitse välttämättä olla ainut tällä vuosituhannella lakihenkilön koulutuksen ja oveluutensa turvin puolueensa mieskandidaatin syrjäyttänyt lopulta varsin korkealle yltänyt hyväsydäminen mimmi (tosin Tarjalla oli 1999-2000 myös juuri pääministeristä pressaksi nousevan tuttava Putinin tuki operaatiolleen Ahtisaaren kaatamiseksi)...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

" Sitäpaitsi miesvallan on senkin joskus yksinkertaisesti väistyttävä myös tulevissa puheenjohtajuuskilvoitteluissa..."

- Miksei tosiaan Suuri Viherpomo voisi Nykymaailmassa läpsiä julkisesti myös naisen pakaroita ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset