Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

CNN: Helsingistä tuli hetkessä Helsinski ("earlier Helsinki, Finland")

  • Kuvakaappaussarja: CNN Breaking News 17.7.2018 klo 00.06 - 00.07
    Kuvakaappaussarja: CNN Breaking News 17.7.2018 klo 00.06 - 00.07

Kansainväliset uutistoimistot otsikoivat huippukokouskatastrofia tyyliin "Trump Shocks the Globe Backing Putin! ... Trump Sides with KGB Over CIA/FBI!" -  Vaikka kokousjärjestelyt muistetaan ammattimaisina tai upeinakin, on valitettavasti historiaan jäämässä pääkaupunkimme nimi yhdistettynä USA:n presidentin maanpetoksellisen suomettuneisuuden kärjistymiseen rähmälleenlankeamisena uusstalinistijohtaja Putinin edessä miljardien silmäparien todistaessa uskottavuudeltaan Neymarin haavoittumisvaikeroinnin tasoista teatteria.

Jonkinlainen (mahdollisesti osin tahaton) mediaoivallusten benchmark-kiteytymä saatiin nähdä amerikkalaisen uutiskanava CNN:n lähetyksessä Kauppatorin tuntumasta heti kokouspäivän päätyttyä hieman keskiyön jälkeen Suomen aikaa, ks. kuvasarja. Kuvakaappauksessa näyttäisi Helsingille annetun uusi nimikin: suorassa lähetyksessä ruudun oikeassa yläkulmassa lukee "Helsinski, Finland 12:06 AM"  eli Helsinski, Suomi ja alakulmassa "11:06 PM CET".  Kuvaotsikko huutaa "CNN Breaking News: TRUMP THROWS U.S. INTEL AGENCIES UNDER BUS, REFUSES TO SAY PUTIN INTERFERED IN 2016 ELECTION". Juontajan ilmekään ei värähdä. Hetkeä myöhemmin klo 11:07 PM CET-aikaa  ruudun yläkulmassa kerrotaan: "Earlier Helsinki Finland" eli 'aiemmin Helsinki, Suomi', siis meille tutussa yksiässäisessä muodossa.


- Miksi Helsinki olisi sitten nyt "Helsinski"? Siksikö, että se kuulostaa venäläiseltä nimeltä? - Varmaankin juurikin niin. Kkyse lienee jostain alitajunnasta kumpuavasta asenteellisesta viittauksesta suomettumiseen eli Venäjän vaikutuksen alaisuuteen joutumiseen ja siihen yhä syvemmälle ajautumiseen painostettuna ja/tai omaehtoisesti. - On ikävää, että jos joudumme taas uuden suomettumisnimittelymuodin todistajiksi, syyllinen siihen ei tällä kertaa niinkään ole itse Suomi ja sen politiikka saati presidenttimme, vaan hieman aiemmin jopa maailman ei-suomettuneimpana tunnetun suurvallan presidentti... :( 

 

Lue myös:

Helsinki Calling: We Demand/Tребуем: Viipuri, Alakurtti ja Petsamo Suomelle!

Ex-suurlähettiläs: ”Putinia kohdeltava henkilönä, joka määräsi hyökkäyksen”

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Näin se ikävä kyllä on. Kokous oli suuri imagotappio Suomelle. Yhdysvalloissa ja muualla lännessä "Helsinski" tullaan muistamaan jonain omituisesti idän ja lännen välissä sijaitsevana epämääräisenä paikkana, jossa Yhdysvaltain presidentti hävettävästi ylisti niljakasta diktaattoria kun oli sitä ennen haukkunut maansa liittolaiset ja oman virkamiehistönsä.

Niinistöäkin tuntui asiantila harmittavan. Olisi varmaan kannattanut miettiä silloin kun kokousta tiedusteltiin ja keksiä joku tekosyy sille, että Suomi ei halua järjestää sitä. Venäläisistä ja venäjämielisitä kokous oli luonnollisesti suuri menestys ja Venäjän mediassa onkin kerrottu, että se tapahtui melkein kuin omalla maaperällä.

Toimittajien joutoaikanaan tekemät jutut Helsingistä eksoottisena matkailukohteena eivät paina tämän imagotappion rinnalla, tuskin ne tuovat tänne lisää matkailijoita. Suomi kuulema maksoi järjestelykulut, saamapuolelle taitaa jäädä vain toimittajien majoituksesta saatu tuotto.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pääministeri Sipilä ehti jo eilen jossain iltapäivälehdessä mainita, että työnjaon vuoksi hän on nyt kesäparrassaan messuilla , mutta Helsingin kokouksen suhteen hän on sillä lailla mukana tapahtumassa, että ” hallitus maksaa viulut”.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tiedätkös kuka maksa hallituksen viulut...

Aulis Saarijärvi

Savolainen näyttää olevan yhä yhtä säikähtänyt ja angstinen "suomettumisesta", kuin oli ollut koko 1970- luvun vuonna 1977 syntynyt Sofi Oksanen. Koko länsilehdistö sen imaisi, epäilemättä mitään sivuilleen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Auliksellakin on oikeus sanoa 'perusteltu mielipiteensä', vapaassa maassa kun ollaan. ;)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Taitavat olla hiukan eri asioita mitä Trump sanoi ja mitä CNN & co kertovat Trumpin tarkoittaneen.

Trumpin sanomiset aiheesta näkyvät tästä:

https://youtu.be/gqigwlTccO0?t=6523

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Taisi jäbä jo itsekin ihan vaan vähän korjailla sanomisiaan: would > would'nt ( ;) )

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomalainen Sauli Niinistö oli valepukeutunut (neutraaliksi) hovimestariksi , mutta ulkomaiden media tunnisti hänet Helsinskissä majailevaksi Putinin agentiksi nimeltään Black Carbon , Musta Hiili.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Aika ronski analyysi, mutta valitettavasti ei ihan vailla perää.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

EU:ta tai Natoakaan ei oikein tarvita tai edes liian aktiivisena suvaita TrumPutinstanin kaavailemaan uuteen uljaaseen kaksinapaiseen maailmaan. Bilateraalinen eli kahdenkeskinen on suomalaisille entuudestaan tuttu termi mm. idänkaupasta mutta suomettuneisuudesta yleensäkin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Muuten, aiemminkin mm. Ranskassa olen joskus törmännyt tuohon Helsinski-nimeen ja korajannutkin sen pari kertaa ja yrittänyt todistella ettei kielemme ole slaavilainen enempää kuin ranskakaan vaan yksi tuhansia vuosia ennen venäläisten maahantunkeutumista nykyisen pohjois-Venäjän ja Karjalan ja Suomenniemen alueilla puhutuista - mutta se suomettumisen poistodistaminen on vaikeampaa.

Suomen koski-loppuiset nimet poikivat yleisemminkin tuontyyppisiä selityksiä, kun nissä on se "ski". Jos Helsingfors olisi aikoinaan suomennettu Helsinginkoskeksi, olisi tilanne ehkä pysyvämpi kuin nyt summitin ehkä aiheuttama joka (toivottavasti) unohtunee ajan myötä. Toki joskus on vitsailtu myös Helsingradista yms.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Olikohan muuten Putinilta freudilainen vai grouchomarxilainen lipsahdus, kun hän totesi maailman median edessä että me venäläiset järjestimme Krimin kansanäänestyksen, jossa päätettiin liittyä naapurimaahan. On kovasti kieltänyt tuon aiemmin... ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset