Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Paula Vesalan paljaalla rinnalla alkuperäisen Suomi-neidon luomumuodot?

  • Kaunis kuvamanipulaatio (fotosopatut osiot ympyröity)
    Kaunis kuvamanipulaatio (fotosopatut osiot ympyröity)

Ei ihan poissuljettu ajatus, mikäli huhuissa on perää. Elokuvaohjaaja Markku Pölösen uusin leffa Oma maa näet tulee ensi-iltaan lokakuussa. Siinä näkyy olennaisesti myös mm. PMMP:stä ja Tuntemattoman sotilaan parhaasta naisroolista tutun nyt dramaturgina toimineen Paula Vesalan kädenjälki. Hän sekä Solar Films ja koko tuotantotiimi ovat sitoutuneet MeToo-henkisesti häirintävapaaseen toimintakulttuuriin, kertoo Ilta-Sanomat 10.6.2018. 

'Aina heikomman puolella' on lyömätön linja ja omaksuttu mottona myös eräiden muiden tyylikkäiden viestintäprojektien johtotähdeksi. Nykyleffoille tyypillisiin kymmenien yritysten kaupallistamisapuverkostoihin promootiokuvioineen harkitaankin tiettävästi mainitun produktion kohdalla mittavan lisäkattavuuden tarjoamista vielä tässä vaiheessa. Alustavien kaavailujen mukaan se tehtäisiin tyylikkäiden Alkuperäinen Suomineito -hopeatuotteiden yhteistyömarkkinoinnin muodossa. Partneritunnustelujen avausosana on jo toteutettu Viestihopeat.fi -verkkomyymälässä teetetty luonnostasoinen kuvamanipulaatio, jossa Paula Vesala "esittelee" lähes paljaassa rinnassaan elokuvan henkeen hyvin sopivaa hopeariipusta.

Paulan upean juhlamekon rintamuksessa puolestaan nähdään kuvassa kullattu hopeapinssi, joka niin ikään esittää Oma maa -elokuvan teemaan täydellisesti istuvaa itsenäisyytemme alkuvuosikymmenten laillisten rajojen (Tarton rauha 1920) mukaista luomumuotoista Suomi-neitoa. Sehän, kuten tiedetään, joutui ilman omaa syytään 1939-44 joukkoahdistelun ja -päällekarkauksen (Molotov-Ribbentrop-liittouma) sekä ryöstön ja laittoman silpomisen/amputoinnin uhriksi. Alkuperäinen Suomineito syvällä mielessämme ja tyynenä rinnassamme ilmentää paljolti sitä lähtöasetelmaa, jonka pohjalta Markku Pölösen ja Paula Vesalan yhteishankkeen tarina ja sanomakin rakentuvat - muistetaan maltilla ja myös muistutetaan historiastamme hillityn tyylikkäästi.* 

"Elokuvan teemana on sodanjälkeisten vuosien asutustoiminta, jossa menetettyjen alueiden siirtoväelle, rintamamiehille ja sotaleskille osoitettiin pala maata jälleenrakennuksen hengessä. Pölönen pitää tätä ajanjaksoa tärkeänä, mutta poliittisista syistä unohdettuna osana Suomen lähihistoriaa. 
– Mikä menestystarina siitä tuli! Seitsemässä vuodessa majoitettiin melkein 450 000 ihmistä, pakolaista tavallaan, ja rakennettiin 110 000 uutta kotia. Sotakorvausten mittakaavaa voi kuvata sillä, että jos Neuvostoliittoon lähetetyt teräksestä tehdyt laivat olisi pistetty peräkkäin, olisi tullut 25 kilometriä pitkä jono. Kukaan ei kuollut nälkään, yhteiskuntarauha säily
i."is.fi/viihde/art-2000005710344.html 


- Näkyvätkö Paula Vesalan paljaalla rinnalla sitten alkuperäisen Suomineidon muodot? Mikseivät voisi näkyä, ja enemmänkin, jos mahdolliset yhteistyötunnustelut ehkä johtaisivat synergiasopimukseen. Lahjakas ja hämmästyttävän monipuolisesti syvällinen (vrt. esim. kappaleet Lautturi ja Älä droppaa mun tunnelmaa) ihana suomalaiskaunotar häikäisi Tuntemattoman sotilaan kutsuvierasensi-illassa syksyllä 2017. Hän oli tuolloin valinnut ylleen hopeisen, lyhyen mekon, eikä illan rohkein kaula-aukkokaan jäänyt Iltalehden mukaan huomaamatta - iltalehti.fi/viihdeuutiset/201710122200457236_vd.shtml 

Nykyisinhän pidetään hopean ja kullan yhdistämistä samassa asussa ihan hovikelpoisena, eikä rohkean naisen tyyli toisaalta ole koskaan kuvia kumarrellut. Siksipä korutarjoajan puolelta onkin tiettävästi tarkoitus ehdottaa, että Vesala valitsisi Oman maan ensi-iltaan saman upean hopeamekkonsa ja käyttäisi sen rintamuksessa kullattua Alkuperäinen Suomineito -pinssiä ja lisäksi kaulassaan hopeista riipusta oheisen kuvamanipulaation mukaisesti (kuvassa korut luomukokoa suurempina selkeyden vuoksi). 

- Mitä mieltä Puheenvuoron tyyliasiantuntijat ja viestintäharrastajat olette? 
 

*) Suomi 100 % -teemavuodet 2017-2020: Tarton rauha 14.10.1920 

 

Lue myös: 
Sauli Niinistön rinnassa "suur-Suomi"-merkki! 
Hyvää Juhlavuotta 2017: itsenäisen Suomi-neidon luomumuodot esiin! 

Ks. letkeä musavideo Reilusti rintaan:  https://.be 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Aulis Saarijärvi

Olisi pitänyt Hitlerin kanssa voittaa sodat. Olisi Molenskissa perittyjä tiluksia nyt Vesalallakin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Voisit Auliisti pyytää anteeksi tuollaista trollausta. Olisi pikemminkin pitänyt Hitlerin ja Stalinin pidättyä koko toisen maailmansodan aloittamisesta liittolaisina ja Eurooppaa yksissätuumin jakaen yhteishyökkäyksellä Puolaan syyskuussa 1939 alkaen ja sieltä toinen Baltiaan ja Suomeen ja toinen liittolainen Tanskaan ja Norjaan jatkaen. - Onneksi, luojan kiitos, Suomi ei jäänyt toimettomaksi vaan puolustautui tosissaan, ensimmäisenä kaikista natsi-Saksan ja Neuvostoliiton panfasistiliiton uhrikansakunnista, ja näin loppupeleissä ehkäpä pelasti koko Euroopan.

Aulis Saarijärvi

Keltä täytyy "pyytää anteeksi" tapahtunutta historiaa? Et taida olla kovin perehtynyt Suomen valtiojohdon sopimuksiin ja valloituskiimaan Hitlerin kanssa 1940 - 1944 välillä!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #4

Ei tekisi pahaa sullekaan historiaan ja anschluss-sopimuksiin ja niiden taustoihin tutustuminen. Hitlerin kanssa 1939 tehty valloitussopimus käy ilmi dokumentista, joka todistaa, että saksalaiskenraali ylisti liittolaisuutta jo ennen talvisotaa: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243577-p...

Voit siis todeta, että talvisota ei ollut mikään erillissota eikä sitä aloitettu ajopuuna: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246848-t...

jatka sitten tiedolla siitä miten päättynyt talvisota toi Suomineidon karttaan katkoviivoja: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252190-k...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #4

Aulis Saarijärvi: En minäkään tunne historiaa kovin hyvin, mutta ei tunnu olevan sinulla perusasiatkaan hallussa:

Valloituskiima on hieno ilmaisu. Jo syksyllä 1939 valloituskiimaiset kaverukset Hitler ja Stalin solmivat kiimaisen sopimuksen. Yhdessä sitten kiiman vallassa valloittivat Puolan ja Stalin jatkoi kiimaansa Baltian ja Suomen suunnalla. Vielä koko vuoden 1940 kiimasopimus oli voimassa.

Vasta 1941 kiimaiset ystävät riitaantuivat ja ryhtyivät keskenään sotimaan. Samaan hössäkkään suomalaisetkin menivät mukaan ja vapautimme meiltä ryöstetyn Karjalan korkoineen. Minäkin pääsin silloin palaamaan tuhottuun kotiini.

1944-45 mekin pääsimme sotimaan Stalinin vanhan kaverin Hitlerin joukkoja vastaan menestyksellisesti. Tämä 1945 sota oli menestyksellinen, me voitimme!

Aulis Saarijärvi Vastaus kommenttiin #9

Voi olla juuri sinun perustiedoissasi suuria aukkoja. Et taida tietääkään, että virallinen Suomi teki sotaretkiä Neuvosto-Venäjään,jotka meillä tunnetaan sankarillisena Viena ja Aunus- retkinä. Sellainen rassaa rajan takanakin asuvia, kun ne olivat lähinnä siviilien tappamista ja infran tuhoamista.
Lisäksi virallisen Suomen henkinen ilmapiiri, kirkossa, suojeluskunnassa ja poliittisessakin johdossa lietsoi Suur-Suomi aatetta.

Mitä luulet, oliko se toimintamme yhtään vaikuttamassa vuoden 1939 rajaneuvotteluihin ja lopulta hyökkäykseen? Sinisilmäinen saa olla, mutta muille sitä ei kannata tyrkyttää!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #10

"...oliko se toimintamme yhtään vaikuttamassa vuoden 1939 rajaneuvotteluihin ja lopulta hyökkäykseen? Sinisilmäinen saa olla, mutta..."

- Aulis osoitat puolestasi pateettista punasilmäisyyttä unohtaessasi, että maailmanvalloitukseen tähtäävä Neuvosto-Venäjä oli aikansa ISIS ja kaikilla tavoin laiton roistovaltio ajoittain jopa enemmän kuin vakiintunut Neuvostoliitto oli myöhemmin. Kun Leninin ristimä alusmaavaltio Suomen Sosialistinen Työväentasavalta hävisi vuoden 1918 kapinan ja punikkijohto pakeni Pietariin, Stalin tuki näiden terroritoimia vielä kauan Leningradista käsin. Tarton rauhassa 1920 sovittiin lopullisesti itsenäisen Suomen rajat, jolloin Petsamo ja Ahvenanmaa jäivät Suomelle ja Repola ja Porajärvi annettiin Venäjälle sillä ehdolla, että Itä-Karjalassa järjestetään kansanäänestys mahdollisesta Suomeen liittymisestä (mitä ei koskaan toteutettu). Lopulta Stalin purki katkeruutensa vuoden 1939 ja 1941 renvanssihyökkäyksiin ja valloitussotaan Suomea vastaan liittääkseen OW Kuusisen nukkehallitseman maamme valtakuntaansa, ks. tarkemmin http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248774-s...

On pateettista punasilmäisyyttä unohtaa myös, se, että Aunus ja Viena eivät koskaan olleet tsaarin Venäjän omistuksessa sen oikeutetummin kuin Karjalan Kannas tai Keski-Suomi tai Ahvenanmaakaan, paitsi että asujaimisto tietysti oli selvästi suomalaista toisin kuin Ahvenanmaalla. Venäläläiset maahantunkeutujat tulivat Itä-Karjalaan suunnilleen yhtä monta vuosituhatta muita myöhemmin kuin tunkeutuivat muuallekin ns. Venäjän nykyalueen suomalaiskansojen maille, kuten Mustajoelle perustamaan Moskovaansa ja Inkeriin pykäämään Pietariaan miehittämälleen naapurivaltakunnan alueelle. Putin muuten itse tunnusti viime vuonna, että keski-Venäjä oli suomalaiskansojen maita ennen ryssien invaasiota, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/240411-p...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #11

Veikko kuule, meidän pitää ymmärtää Aulista, hän on juuri aloittelemassa uraansa Putinin palveluksessa, eihän hän vielä paljoa tiedä, nuori mies, kenties työtön. Mutta hänellä on hyvä aloitus, osaa ärsyttää meitä veteraaneja, eikä mitenkään reagoi vastauksiin vaikka kuinka olisi väärässä, osaa vängätä. Sillähän pärjääkin jo pitkälle.

Meidän pitää tukea Aulista tässä hänen uransa kriittisessä alkuvaiheessa. Ehkä hän on vasta koeajalla? Ehkä hänestä on tarkoitus tulla Ilkan seuraaja? Ilkkahan alkaa olla jo kyllästynyt ja on lopen uupunut mies.

Tässä informaatiosodassa on hyvä mitä yksinkertaisempia vastustajat ovat. Parempi Auliksen kaltainen nuori tohelo kuin toinen mestaritaistelija Ilkka. Ilkkahan on Venäjän paras hyökkäys-taistelija Suomen rintamalla!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #12

Taidat olla tasan oikeassa Leo.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Isoisäni muisteloissa hänen osallistumisensa Aunuksen retkeen oli melko huvittava. Hän kertoi, että siinä porukassa oli ollut satakunta kaveria, johon hän kuului. Marssi Aunukseen oli sujunut kuin mikä tahansa patikkaretki konsanaan. Ei ollut vihollisia näköpiirissä. SItten siellä Aunuksessa oli aikansa leiriydytty ja jossain vaiheessa tuli mieleen, että mitäs me täällä, eiköhän lähdetä kotiin.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ensi vuonna esitetään uusin Tutematon Sotilas TV:ssa. Monet olivat huomanneet siinä pahan virheen, aunukselaisessa pirtissä karjalan starikku pagisee suomen kieltä.

Kohtauksen kuvallista puolta ei voinut korjata mutta sen sijaan nyt ukko puhuu aitoa Aunuksessa puhuttua karjalankieltä. Minut kutsuttiin siihen tehtävään pari kuukautta sitten. Nyt voin kehua että minun elokuvaurani lähti nousuun ja Aku Louhimiehen Tuntematon on täydellinen:)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Wau Leo!

Tuota, mitä mahdolllisuuksia olisi saada nimmari? Muistaakseni sinä olet saanut pinssin joskus ja...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Aku Louhimiehen Tuntematon on täydellinen"

Edelleen siinä oikeastaan on se kiusallinen pikkuvirheellisyys, että Antti Rokka lähtee jatkosodan eka lomalleen syksyllä 1941 kotitilalleen Kannaksella, vaikka se ei kai vielä oikeasti voinut olla vapautettu tuossa vaiheessa niin ajoissa, että Lyyti-vaimo olisi voinut ehtiä leikkaamaan ruista? Tokkopa venäläismiehittäjätkään olivat kesällä 1940 peltotöitä ja viljelyä tehneet saati ja 1941 ennen äkkilähtöään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On siinä toinenkin vastaava virhe. Kannakselainen Rokan vaimo laulaa lapselleen kotona aunukselaista tuutulaulua "ljuuli ljuuli lastu". On mennyt tuo murretietous ohjaajalta vähän harakoille.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Nyt kun ikää on tullut jo 80 niin olen huomannut että minusta paljastuukin kulttuuri-persoona. Filmiuran lisäksi tänä vuonna minusta on tullut myös laulaja. Nurmeksessa osallistuin keväällä karaokekoulutukseen, minä olen tenori kuten Pavarotti. Kampin palvelukeskuksessa minut on jo kiinnitetty kuuluisaan mieskuoroon Körmyt.

Huomionosoituksia ja kunniaa on satanut runsaasti: Sealandin Lordi, ja PK:n ritarikunnan ensimmäisen luokan ritari ja sitten sain tunnustuksena isänmaan hyväksi tekemästäni työstä kaikkein arvokkaimman kultaisen Alkuperäisen Suomineidon merkin.

Pitää järjestää nimmarien jakotilaisuus Hakaniemen torilla. Samalla tietysti tarjoan ihailijoilleni pullakahvit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset