Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Kirkko käyttää hyväkseen viatonta julkkisvauvaa?

  • Kirkko ja kaupunki -lehden kuvituskuva "VakoojatEspoossa"
    Kirkko ja kaupunki -lehden kuvituskuva "VakoojatEspoossa"

"Jos haluaa kuulla Jenni Haukion ja Sauli Niinistön lapsen nimen ensimmäisten joukossa, kannattaa käydä ahkerasti Espoon tuomiokirkossa... ja pitää korvat auki", mainostaa hyvien tapojen mukaisesti tasapuolisen monikulttuurimyönteiseksi profiloitunut Kirkko ja kaupunki -lehti tällä kertaa tosin selkeästi kotiinpäin vetäen eli valtauskontoamme tsempaten. Markkinointiosasto hyödyntää aika ovelasti juuri nyt ajan hermoon käyvää kaikkien huulilla pyörivää kuumaa seurapiirijuorua. Jutun kuvituskuvan nimikin on muuten kuin ajankohtaiseen myrkytyskohuun viittaavasti "VakoojatEspoossa"  

Ei Kirkko ja kaupunki ainut media ole, joka on tajunnut lyödä mynttiä yhteisellä omaisuudellamme valtionjohdolla ja heidän yksityisyydellään. Sinänsähän tuo julkkisryhmä on kyllä aina tiennyt asemansa ja sen mitä siihen liittyen on kestettävä. Ja onhan toki hallitsijaperheen nimivalinnoilla aina oma yhteiskunnallinenkin merkityksensä, myös tasavallassa eikä vain Ruotsin ja Britannian hoveissa. Valtakunnan päälehti Hesarikin seuraa Vuoden Julkistusta siinä missä naisten- ja iltapäivälehdetkin.  Jännitys senkun tiivistyy...  ;D    

 

Kirkko ja kaupunki siis käyttää viatonta julkkisvauvaa hyväkseen. Ei pahakseen tms. sopimattomasti, vaan yllyttämään ihmisiä pyhäksi kirkkoon (kuulemaan arvattavasti myös siitä noin 2000 vuotta sitten nimen saaneen viattoman ei-kristityn tapauksesta). - Jotain kirkon on tietysti tehtäväkin, jos se aikoo saada kaiken aikaa hiipuvan kirkollisverokertymänsä korvatuksi esimerkiksi kolehdeilla. Niitä kun edes lisääntyvät maahanmuuttajakäännynnäiset eivät saane riittävästi kokoon ja paisuvaa vajetta siten täysin paikatuksi. Ei vaikka seurakuntien visanvingutustakin leikattaisiin yhä ankarammalla kädellä kuin reaalitalouden instituutioissa konsanaan.

Nimikeskustelukin on siis ihan paikallaan, ja tulokulmia siihen osallistumiselle ja ilminäkyviä ja peiteltyjä vaikuttimiakin voi olla monenlaisia pikkuvauvan oman asian lisäksi... Sitä vaan edelleen ihmettelen, miksi kaikki arvailevat pelkkiä etunimiä ja olettavat tietävänsä sukunimen ennalta? Vaikka Suomi yrittääkin kovasti viestittää tasa-arvoimagoaan antamalla ymmärtää miesten osallistuvan vauvan/lapsen elämään yhtä lailla naisten kanssa, eikö olisi rehellistä pitää patriarkaalisen perinteen ohella myös matriarkaalisuutta ja tosielämässä läheisempää lapsi/äiti-suhdetta kunnioittaen äidinkin sukunimeä yhtä oikeutettuna meneillään olevassa 'kansanäänestyksessä'?

- Oma nimiehdotukseni on:  Kullervo Haukio. Nimessä näet yhdistyvät niin monet rehellisyyteen ja suomalaisuuteen pohjaavat ylivoimatekijät, että voidaan hyvällä syyllä väittää sen olevan paras julkisuudessa ehdotettu nimi melkein prinssiksemme julistetulle pikkumiehelle, joka ei kuitenkaan tule elämään hovissa ja pumpulissa ikuisessa auringonpaisteessa. Perusteluja ks. Kullervo Haukio - presidenttiparin vauvan paras nimiehdotus? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

JUURI NYT: Etunimet kirkossa kuulutettu! http://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/201804072200...

Mutta miksei vielä kerrottu onko Aaro Veli Väinämö Haukio vai Niinistö? Sukunimellä on yhteiskunnallistakin merkitystä toisin kuin etunimivalinnalla, joka on yksin vanhempien asia. Kysykää myös sukunimi, Ihmiset haluavat tietää!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Juuri vielä nyttemmin IS: "Emerituspiispa Eero Huovinen kastoi presidenttiparin pojan Aaro Veli Väinämö Niinistöksi. Presidenttiparin poika sai siis isänsä sukunimen."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset