Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Kullervo Haukio - presidenttiparin vauvan paras nimiehdotus?

  • Kullervo Haukio ei "hallitsijasyntyperästään" huolimatta tule elämään hovissa.
    Kullervo Haukio ei "hallitsijasyntyperästään" huolimatta tule elämään hovissa.

Sauli Niinistö kertoi, että pojan nimi julkistetaan lähiaikoina "normaaliin tapaan" kirkossa. Kirkkoon kuulumattomatkin hyväksyvät tuon perinteisen normaaliuden tässä tapauksessa.

Nyt sitten kaikki arvailevat Väinämö-tyylisiä etunimiä ja olettavat tietävänsä sukunimen ennalta. Vaikka Suomi yrittääkin viestittää tasa-arvoimagoaan antamalla ymmärtää miesten osallistuvan vauvan/lapsen elämään yhtä lailla naisten kanssa, eikö olisi rehellistä pitää myös äidin sukunimeä Haukio yhtä oikeutettuna meneillään olevassa 'kansanäänestyksessä'?

Nimessä Kullervo Haukio yhdistyvät niin monet rehellisyyteen ja suomalaisuuteen pohjaavat ylivoimatekijät, että voidaan hyvällä syyllä väittää sen olevan paras julkisuudessa ehdotettu nimi melkein prinssiksemme julistetulle pikkumiehelle, joka ei kuitenkaan tule elämään hovissa ja pumpulissa ikuisessa auringonpaisteessa. Perusteluja:

1. Etunimi Kullervo   
Vaikka etunimivalinta onkin kutakuinkin täysin vanhempien yksityisasia, on tässä tapauksessa otettava huomioon esim. Ruotsin ja Britannian hoveista tuttu ns. valtakunnanhallitsijanäkökulma, joka on väistämättä tehnyt vauvasta julkkiksen ja nimivalinnastakin yleisen mielenkiinnon kohteen, vaikkei tasavallassa nimen periytyvyydellä olekaan samaa merkitystä kuin kuningashuoneissa ja suuryrityssuvuissa. Paljon on ehdoteltu pojan isän etunimeen Sauli ja Väinämö viittaavia nimiä samoin kuin muitakin hyviä Kalevala-henkisiä ja kansalliskulttuuriin viittaavia, ks. esim. kruununprinssin-etu-ja-sukunimi-vainamo-ensimmainen 

Noille nimille on kaikille hyvät perusteensa, mutta vastoin aiempia omiakin ehdotuksiani katsoisin nyt, että pojalle olisi hyvä taata mahdollisimman hyvä yksityisyydensuoja myöhemmässä elämässään, eikä julkkisvanhempiin suoraan viittaava nimi tue parhaalla mahdollisella tavalla tätä näkökulmaa. Parempi ehkä on, ettei poika kuule eri vaiheissaan liian usein "ai sä oot se Sauliväinämöjennu". Kalevalainen etunimi Kullervo on kunniakas viime aikoina vähemmän käytetty nimi, johon sisältyy tosielämäämme alati sävyttävä perisuomalaistraaginen ei-kiiltokuvahahmo.

2. Sukunimi Haukio   
Sukunimivalinnalla on yhteiskunnallistakin merkitystä myös Suomessa, vaikkeikään samalaista kuin kuningashuoneissa ja suuryrityssuvuissa. Valtiojohtoon kuuluvien valintana sen katsotaan varmaan viestittävän joitain arvoja, vaikkei se tarkoitus olisikaan. Suomessa lapselle ei voine antaa vielä muita sukunimiä kuin jommankumman vanhemman nimi, vaikka nimenomaan ko. tapauksessa jokin vanhempiin viittaamaton nimi olisi lapsen tulevan yktityisyyssuojan kannalta monessa mielessä hyvin perusteltu. Pahimmassa tapauksessahan jokin vanhempien oman elämänsä tai työnsä väärä valinta, emämoka, heihin kohdistuva lokakampanja tai paljastuva skandaali saattavat liata koko sukunimen ja tehdä siitä 'kirosanan' (vrt. quisling, auervaara, hitler...)  

Yhdistelmäsukunimi, esimerkiksi aakkosjärjestyksessä Haukio-Niinistö olisi sekin ehkä parempi kuin vain toiseen vanhempaan viittaava. Puhtaasti valtakunnanhallitsijanäkökulmasta voisivat vielä parempia olla rekisteröitävät uusnimet tyylin Mäntyniemeläinen tai Linnan-poika, joissa olisi myös kulttuurihistoriallista viitteellisyytta, ks. enemmän kruununprinssin-etu-ja-sukunimi-vainamo-ensimmainen

On kuitenkin valittava jommankumman vanhemman sukunimi. Tosiassa lienee enemmän presidentin kuin hänen puolisonsa tehtävien ja taustan huomioon ottaen todennäköisempää joutua kokemaan nimen mahdollinen pilaantuminen. Toisaalta kylmän matemaattisten ikäennusteiden perusteella voidaan olettaa lapsen joutuvan luopumaan varhaisemmassa vaiheessa isänsä todennäköisestä läsnäolosta elämässään, jolloin mielikuva hänestä rakentuisi äitiä enemmän poliittisen julkkishistorian narratiivien varaan eikä niinkään todellisen elämän, mitä voidaan perustellusti pitää epäoikeudenmukaisena. Nimi tulee pojalle, joka ei "hallitsijasyntyperästään" huolimatta tule elämään hovissa ja pumpulissa ikuisessa auringonpaisteessa, vaan on oikeutettu kohtaamaan maailman traagisetkin puolet tasavaltaisesti ilman jatkuvaa liittämistä jonkin ajan presidenttivalintaamme. 

Näillä perustein voitaisiin suositella presidenttiparin pojalle sukunimeä Haukio. Vaikka Suomi siis yrittäisikin viestittää tasa-arvoimagoa antamalla ymmärtää miesten osallistuvan vauvan/lapsen elämään yhtä lailla naisten kanssa, olisi rehellistä pitää äidin sukunimeä yhtä oikeutettuna. Kaikki isäthän eivät käy edes median kameroiden seuratessa lähimarketissa ostamassa vaippoja - ja totta puhuen, jos tasavallan presidentti, sukupuoleen katsomatta, ehtii sellaiseen toimeen jatkuvammin, hänet olisi varmaan syytä vaihtaa toiseen tai lakkauttaa koko virka.

Haukio on myös ihan yhtä kaunis ja helppo ja kansainvälisesti ajatellen jopa luontevammin ääntyvä sukunimi kuin Niinistö. Kalevalaiseen etunimeen Kullervo (perisuomalaistraaginen ei-kiiltokuvahahmo) liitettynä se lisäksi viittaa hienokseltaan myös hauen leukaluusta tehtyyn kanteleeseen, mikä antaa nimelle erityistä runollista loppusointuakin! - Siis: Kullervo Haukio.

 

 

Lue myös:  Entä nyt, Sauli Väinämö Niinistö?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Miten olisi kumminkin ihan tietyn vanhemmuustasa-arvon nimissä Sauli Kullervo Haukio? Saulihan sentään on selvästi alusta asti ollut projektissa mukana. Useimminhan kai homma menee oikeasti niin, että mies rakastuu ihanaan naiseen, joka sitten kohta haluaakin lapsen, ja pitääkseen ihanan naisen mies hiljakseen taipuu myötäilemään naisen naisenvaistoa ja biologisen kellon tikitystä ja alkaa pitää lapsiprojektia ainakin virallisesti yhteisenä vähän kuin hintana kumppaninsa sitoutuneisuudesta, ja sitten ajan mittaan vauvan naaman rumien ensiryppyjen oiettua söpömmiksi ja vaippojen vaihduttua kävelyyn ja puhumiseen alkaa pikkuhiljaa oikeastikin kiintyä tulokkaaseenkin niin että alkaa pitää sitä _takautuvasti_ omana valintanaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

(Psst! Ketäpä nämä akkojenvouhotukset nimiarvauksineen oikeasti kiinnostaisivat, mutta nyt kun suomalaisetkin mediat ovat alkaneet hehkuttaa melkein Ruotsin ja Englannin hovin vauvauutisten tapaan, on oiva hetki kritisoida sarkastisesti niitä joita kiinnostaa menemällä muka yli-innokkaasti mukaan. ;)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ja jännitys senkun tiivistyy...
:D Kirkko ja Kaupunki -lehti käyttää julkkislasta hyväkseen yllyttämään ihmisiä pyhäksi kirkkoon. Jotain on tietysti tehtäväkin jos aikoo saada hiipuvan kirkollisverokertymän korvatuksi kolehdeilla, joita edes lisääntyvät maahanmuuttajakäännynnäiset eivät saane riittävästi kokoon ja vajetta täysin paikatuksi
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253463-k...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

JUURI NYT: Lopultakin sitten tänään su 8.4.2018 myös Aaron sukunimi varmistui kun se kuulutettiin kirkossa:
"Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion pojan nimi on kuulutettu Espoon tuomiokirkossa pidetyssä jumalanpalveluksessa. Samalla selvisi, että poika sai saman sukunimen kuin isällään. Pikkuvauvan koko nimi onkin Aaro Veli Väinämö Niinistö."
https://www.mtv.fi/viihde/seurapiirit/artikkeli/vi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset