Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Puhostan, Lähi-Itäkeskus, Östra Nimby? - Uusia asuinalueita, nya bostadsområden

  • Uusia asuinalueita - nya bostadsområden: Puhostan, Östra Nimby? - Höpöhöpö!
    Uusia asuinalueita - nya bostadsområden: Puhostan, Östra Nimby? - Höpöhöpö!

Maanantaisten lehtien huumevalvontauutinen herätteli joidenkin mielissä kauhukuvia itä-Helsingin 'mamuslummiutumisesta' Ruotsin ja Keski-Euroopan tapaan: Poliisi otti kiinni 17 epäiltyä huumediileriä Puhoksen ostoskeskuksen operaatiossa, joka poiki 55 rikosilmoitusta    

Poliisi jatkaa tehostettua näkyvää huumausaineiden katuvalvontaa Puotinharjussa. Tätä pidetään toisaalta ylimitoituksena, toisaalta myöhäisenäkin toimena. Erään paikallisen satunnaiskommentin mukaan suomalainen kuulemma tuntee nykyisin olonsa vieraaksi "Puhostanissa". 
- Viereisessä lähi-Itäkeskuksessa valtaosa porukasta näyttää nykyään suht siisteiltä turisteilta, mutta Puhostanin puolelle eksyvää kanta-suomalaista mulkoillaan kuin maahantunkeutuvaa kyttäpoliisia hiekkasäkkien takaa, lohkaisee läheisen kirjaston paikallinen asiakas kahvitauollaan. Lopuksi hän lisää vakavoituen että ravintolaan kutsuttuja on jo raiskattukin, ja ennustaapa vielä virnistäen seuraavan vaiheen olevan varmaan kivisateet ja pikkuintifadat.


Luultavasti paikallinen ilmeisen varauksellisesti multikulturisaatioon suhtautuva haastateltu kuitenkin liioittelee. Turhan synkkiä näkymiä nuo ovat ollakseen realistisia Suomessa. Ei Puhoksesta ainakaan mitään Husbyn ja Molenbeekin tyylistä "ghettoa" voine muodostua tai edes Turun Varissuon, ihan jo pienen kokonsakin vuoksi. Tuohon liikekortteliinhan ei kuulu asuintalokomplekseja eikä 'basaarikulttuuri' noin vain leviä muuualle Puotinharjuun tai lähiympäristöön, missä edelleenkin eletään ainakin satunnaiskyselyistä päätellen ihan siististi maassa maan tavalla täysin taustaan katsomatta. 

Suomessa asujaimistoaineksen yhteiskuntasuunnittelullinen hajautus on paremmalla mallilla kuin muissa maissa, eikä ns. not-in-my-backyard-ajattelua esiinny merkittävästi enempää potentiaalisilla Nimby-seuduilla kuin etniskielellisesti/suvaitsevuudellisesti yhtenäisemmilläkään kylä/by-pikkupaikkakunnilla. Päihteet ovat nekin olleet suomalaisille tosiasiassa tuttuja jo ennen nykyisiä maahanmuuttajiakin. Sitä paitsi huumeiden käyttöä ja hallussapitoa ehdotetaan muutettavaksi laissa ei-rangaistavaksi, mikä vähentänee  tulevaisuudessa viranomaistoimien tarvetta ja ainakin kirjattujen huumerikosten määrää. - Toki kehitystä on seurattava, mutta ylimääräiseen huoleen/panikointiin ei taida olla aihetta maailman yhäkin turvallisimmassa maassa, ja mitä se auttaisikaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Puhostanista siivottiin pois sinne kuulumattomat kaakkois-eurooppalaiset liikemiehet, joiden tyylitaju ei yltänyt suomalaisten heimoveljien tasolle. Kultahampaat ja rasvattu hiuskuontalo eivät edistä myyntiä muualla kuin lääkebisneksessä ja sielläkin lähinnä laittomilla markkinoilla, jotka taisivat muodostaa suurimman osan kyseisen basaarin liikevaihdosta.

Ei lähi-itäkeskuksesta ole Molenbeekiksi tai edes Husbyksi, mutta meille riittänee vähäisempikin varoittava esimerkki, mitä tuleman pitää, jos annamme jonkun alueen muuttua niiden kaltaiseksi.

Toni Rintala

"Turhan synkkiä näkymiä nuo ovat ollakseen realistisia Suomessa."

Eihän niitä "synkkiä näkymiä" uskottu Ruotsiinkaan syntyvän. Tai Eurooppaan yleensä. Kuinkas kävikään?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Savolaisella ei ole hajuakaan siitä, miten ns. slummi muodostuu. Ensiksi jollekin alueelle sijoitetaan muualta tulleita. (En tarkoita tällä karjalaisia, koska he eivät aiheuttaneet white flight ilmiötä, vaikkei heidänkään puheestaan kukaan mitään ymmärtänyt.)

Tämä muualta tulleiden sijoittaminen aiheuttaa kantaväestön hiljalleen lisääntyvää väistymistä, mikä taas tarkoittaa, että tyhjilleen jääville sijoille sijoitetaan uusia muualta tulleita.

Muualta tulleet muodostavat omia yhteisöjään, jotka ovat paikoittain hyvinkin hierarkkisia ja sisäänpäin lämpeneviä. Keskinäisen kulttuurin vaikutuspiirissä asuvat ihmiset valtaavat kokonaisia kortteleita ja yksittäiset suvut jopa talokuntia.

Viranomaiset menettävät otteensa näihin ihmisiin, koska heitä johdetaan sisältäpäin. Alkaa segregoituminen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Segregaatio

Koska viranomaiset eivät mahda näille korttelien ihmisille käytännössä mitään, syntyy alueelle pimeät markkinat, jossa kaikki mahdollinen on kaupan.

Tämä malli on Saksasta.

En toivo vastaavaa Suomeen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Noh, mutta miksi ihmeessä sitten sellaiset menisivätkään maahanmuuttajien alueille alunperinkään, jotka eivät monikulttuurisyydestä perusta? Olisivat pysytelleet muualla, kun kai ne sentään tiesivät ne kantasuomalaiset höppänät jotka itähelsinkiläiskunnaille muuttivat vaikkapa vielä vuosituhanen vaihteessa, että sinne ne mamukeskittymät todennäköisemmin muodostuvat kuin tänne fiksumpien ja kaukonäköisempien (en sano parempien) länsipuolen asukkien seuduille, Syyttäköön itseään jos ovat suvaitsemattomia. Aurinkoisen puolen alueilla kestetään naapuriakin paljon sivistyneemmin ja suvaitsevammin, mutta oppii ne idässäkin varmaan yhteisöllissosiaalisuutta ajan mittaan, jos järjestetään jotain järkevää aktiviteettia kuten korttelitapahtumia ja alpakkahenkisiä multimyyjäisiä ja sensellaista niin Nimbystäkin voi tulla pian vaikka Strömsö-Solsidan.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #4

"Noh, mutta miksi ihmeessä sitten sellaiset menisivätkään maahanmuuttajien alueille alunperinkään, jotka eivät monikulttuurisyydestä perusta?"

Kyse oli siitä, että he olivat suomalaisella alueella, mutta se muuttui hiljalleen toisenlaiseksi. Kyse ei ole suvaitsevaisuudesta, vaan viihtyvyydestä ja etenkin turvallisuudesta.

Juha Hämäläinen

"Itse ajoin aina autopilotilla ylinopeutta Puhostanin ohi ovet lukittuina tai yli ohjuksia väistellen enkä pysähtynyt koskaan punaisiin valoihin ennen Porvoon maalaiskuntaa.

Teoksesta "Kantasuomalainen muistelee"
INTO ensipainos vuodelta 2077

Ehkä emme ihan näin pitkällä ole vielä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hehheh :) No mutta eikö tuo skenariontekijä ole tullut ajatelleeksi että Puhostania on ehkä jo 60 vuodessa ehtinyt laajentaa laillisen turvallisuusintressinsä vaatimuksesta aluettaan ainakin Porvoonjoelle saakka, siis idässä, ja lännessäkin voi kai itsehallintovyöhyke kamppailla rajoistaan jo Hertonäs Gårdenin laitonta valkoista siirtokuntaa vastaan...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Länsipuolella on meidän rakas Allahberga.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Puhos on yksi Stadin mielenkiintoisimmista ostareista. Kaupoissa on paljon elintarvikkeita, mitä et juuri ketjukaupoista löydä. Lihatiskit ovat erinomaisia. Jotkut tuotteet ovat poikkeuksellisen edullisia. Ruokakorin osalta ei taida tuo viereinen Prisma halpuutuksineenkaan pärjätä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Halal-liha on vaarmaan tervetullut lisä härmän proteiini/vegeintoilijoillekin. Kysyntähän ratkaisee tarjonnan pitkälti, mutten silti usko Juha-Pekankaan yllä esittämään yksioikoiseen näkemykseen "Koska viranomaiset eivät mahda näille korttelien ihmisille käytännössä mitään, syntyy alueelle pimeät markkinat, jossa kaikki mahdollinen on kaupan."

Toki ilman viranomaisvalvontaa varmaan noista hyvinvarustetuista etnisistä elintarvikemyymälöistä saisi ainakin tilauksesta tiskin alta myös vaikkapa tuoretta khatia, vaikka sen logistiikka hygieniaterveysnäkökohtineen on suomalaisille alan yrityksille sinänsä hankalahkoa järjestää, ja ennen kaikkea laitonta. Toisaalta Puhoksessa ei liene vähärasvainen sianliha tai edes sikanauta niin usein tarjouksessa kuin Prismassa, minkä asiakaskunta taas ei ole yhtä kiinnostunut lähi-itälisten lihapatojen runsaudensarvimausteista kuin sieltä suunnalta meidän vaatimattomamman tarjonnan piiriin tulleet. Alueen ravintolat ovat pääosin kai työlupa-asioissaan ihan hyvinhoidettuja eikä wc-raiskauksia ole tiettävästi raportoitu syksyistä yksittäispoikkeustapausta enempiä, joten mikä ettei kantasuomalainenkin voisi käväistä 'Puhostanissa' ihan vaan elinpiiriäänkin laajentaakseen ja vieraskulttuureihinkin tutustuakseen. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset