Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Kruununprinssin etunimeksi Väinämö Akseli Santeri ja sukunimeksi Ensimmäinen?

  • Jos kansa saa päättää, nimi voisi olla Väinämö Akseli Santeri Ensimmäinen tai Väinämö Akseli Santeri Ykkönen?
    Jos kansa saa päättää, nimi voisi olla Väinämö Akseli Santeri Ensimmäinen tai Väinämö Akseli Santeri Ykkönen?

Ensionnittelujen jälkeen on koko kansan asia päättää poikkeusvauvan nimi. Olisi myös poliittisesti epäkorrektia ehdottaa sukunimeksi 'itsestäänselvyytenä' Niinistöä tai Haukiota tai niiden yhdistelmää. 

Demokratiamme kaipaa nyt taantuman jälkeen hieman virtasia ja lahtisia ja lindströmiäkin fiinimpää sukunimeä, ripausta koko kansan monarkiasta, jota kelpaa kyläilyttää joskus aiemmin kuulemma kadehtimassamme länsinaapurissakin, Routsikos se oli nimeltään. Sen kuningashuoneen kruununperillisen sukunimi on Bernadotte, Suomessa ei. Miksi arvuutella etunimiä ilman sukunimeä?

Kuningaskunnissahan on hallitsijan vauvan nimeä voitu arvailla puolitieteellisesti kansallishistoriikkiperinnetietämykseen perustuen. Esimerkiksi valistuneen arvauksen pohjana voi olla, että kun silloin ja tällöin tuolloisissa sun tällaisissa poliittisyhteiskunnallisissa olosuhteissa tuli kruununprinssiksi Aatami III, niin nyt olisi aika tulla kruununprinsessaksi Eeva IV jne. 

Yön yli nukuttuani harkintakin on parantunut. Aamuyön ehdotukseni oli Sauni Haunisto   joka ei nyt enää tunnu loppuun asti mietityltä. Perustelut olivat vain melko hyvät: "se kuulostaa vähän paremmalta kuin Jenli Niiniö...se on sukupuolineutraali eikä siinä ole kansainvälisesti ajatellen kumallisiae aeaekkoeskirjaimia."
 

Koko kansaa yhdistävä uussukunimi on hakusessa. Sellainen voisi olla vaikka presidentin virka-asuntoon liittyvä ja kuulostaisi komealtakin vanhempiin viittaavien etunimiyhdistelmän kanssa.  'Saula Mäntyniemi', 'Jennu Linna'? - Ehkä etunimien sukupuolineutraalius ei  olekaan sentään ihan pakollinen kriteeri. 'Väinämö Linna' olisi suorastaan kansanuuskulttuurihenkinen. Askel kansanomaisempaan suuntaa olisi sukunimi Kauppatori, mutta se ei oikein tue fiiniysvaatimusta eikä puolueettomuutta suhteessa talousjärjestelmiin.

Tietysti nykymuodin mukaan pitää hovien ulkopuolellakin antaa vähintään kolme etunimeä. Ehkä monarkiankaipuumme voidaan ottaa huomioon viittaamalla myös itsenäistymisvuosiemme 1917-20 valtiosääntövalintoihin sovinnon hengessä

Ensimmäiseksi kuninkaaksemme oli puuhattavana Väinö I, ja jos toisaalta Suomen Sosialistinen Työväentasavalta olisi jäänyt pidempiaikaiseksi, olisi johtoon voinut joskus tulla Akseli Koskela. Akseli tuo mieleen myös Gallén-KallelanUKK:n ohi kansansuosiossa Suomen historian ykköseksi ponnahtaneen presidentti Sauli Niinistön toinen etunimi viittaisi paitsi Kalevalan hahmoon ja Väinö Linnaan myös kuningas Väinö I:een. Ehkä muistamme myös alkiolaisia, joten olkoon kolmas etunimi Santeri. Sukunimeksi voitaisiin valita ja rekisteröidä ovelasti jokin kuninkaalliselta kuulostava vaihtoehto, Ensimmäinen tai Ykkönen...

 

Siis: VÄINÄMÖ AKSELI SANTERI ENSIMMÄINEN 
-runosointua ja kansallisromantiikkaa sekä luokkasopuakin henkivä nimi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Ei ole koko kansan asia päättää tuon lapsen nimestä, vaan vanhempien. Olisiko sitä syytä yrittää vääntää vitsiä jonkin muun, kuin tuon lapsen kustannuksella. Hän ei kaiketi ole sun leikkikalu.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Ei ole koko kansan asia päättää tuon lapsen nimestä, vaan vanhempien."

- Ohoh! Kiitti tiedosta, kerrotkos sen vielä koko someyhteisölle ympäri nettiä, pliis. Ja samma på svenska hovifaneille myös ja briteille etc.

Ilkka on tainnut herätä väärällä jalalla tai valvonut neuroottisena koko yön, mutta annetaan se hänelle anteeksi tuo pikku ilonveneenkeikuttelu. Mistä saisimme hänelle unileluja ettei tarvitsisi muitten kustannuksella vitsastella. Mutta huomenna varmaan parempi päivä ja otsarypyt rentoutuneet ilman vitsaakin. ;)

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Herännyt hyvällä jalalla. Hieno aamu. Sylettää vain hieman huomio, ettei sitä näköjään saa ihminen syntyäkään rauhassa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #3

Kiitos, opettaja noista sanoista. Teki jo mieli vastata, että te besserwisserit tiedätte aina paremmin nämä tällaiset arvojohtajuusasiat, mutta jääköön kun noinkin levolinen jo olet etkä kerjääkään enempää anteeksipyyntöjä. - Kyllähän minunkin mielestäni ihmisen pitäisi saada syntyä rauhassa, ja niinhän tuo pienokainen toki tietämämme mukaan syntyikin. maailman rauhallisimmassa maassa yhdessä parhaimmista naistenklinikoista on planet Earth. Mikäs tässä hänen köllötellessä valmissa maailmassa meille kaikille suomalaisille jopa siinä määrin, että riidanaiheita pitää kehitellä lämpimikseen jopa toimivaltuuksiimme kuulumattomista nimitysasioista, jotka tosin julkisina kiinnostavat kaikkia varsinkin minua ja sinua hömppähenkisempiä wanna-be-monarkisteja siinä missä muitten maitten oikeitakin. Eikä naisetenlehdet anna täyttä rauhaa muillekaan julkkisvanhemmille ei sen puoleen. ;)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Amppareista eli uutisotsikoista eli somesta pääteltynä melkein kaikki vaaliuurnilla käyneet naiset äänestivät nuorikko Haukiota eli ehdokas Niinistöä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Runosointua ja kansallisromantiikkaa sekä luokkasopuakin henkivä nimi tuo
Väinämö Akseli Santeri Ensimmäinen!

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

no sitten varmaan kannattaaa lueskella noita naistenlehtiä. ; ).

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Voihan se riittää, että näillä yleisfoorumeillakin pysyen annetaan naistenlehdille ja iltapäivälehdistölle mallia miten asioita karnevalisoidenkin voi osoittaa että potuttaa kun ihmisten yksityisasioita ruoditaan julkisuudessa. Yritä sinäkin veilä jos siltä tuntuu. Se on tekopyhyyttä jos tämä ilmiö huomataan vasta sitten kun se kohdistuu valtiojohdon perheisiin. Vieläköhän ruotsissa muuten joku kritisoi nimiarvuutelua paitsi kuningaskunnan vastustajat jotka eivät ymmärrä huumoria.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hehheh, valitettavasti nimilaki rajoittaa tuoreen piltin etunimien lukumäärää korkeintaan kolmeen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ehdotinkin kolmea etunimeä ja sukunimeä Ensimmäinen. Kolme etunimeä on kai ollut aina mahdollista olla ja eikös uusi laki mahdollista useammatkin sitäpaitsi jos tarvetta olisi - pitäisiköhän ehkä sittenkin lisätä neljänneksi Vladimir tai Muhammad, eikun molemmat aakkosjärjestyksessä...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Väinö Ensimmäinen Niinistö.

Kuninkaallista henkeä ja eduskunnan ja puolueen aikoinaan hyväksymä etunimi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Väinö Ensimmäinen Niinistö."

- No mutta. Miten perustelet sukunimiehdotustasi?

Jännää yleensäkin noissa 'kruununperillisen' nimikeskusteluissa on, että luullaan meilläkin Ruotsin hovin tapaan riittävän, kun valitaan demokraattisella neuvoa-antavalla kansanäänestyksellä etunimet. Siellä kun sukunimi on aina Bernadotte. Mutta miksi se olisi Suomessa itsestäänselvästi patriarkaatin riemuvoittona Niinistö tai matriarkaatin mieleinen Haukio tai jokin niiden yhdistelmä? Valitaan nyt saman tien uusi sukunimikin!

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Väinö Ensimmäinen von Hessen-Kassel

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #12

Tuota voisi olla vaikea perustella kansainvälisellä areenalla... Eikös parempi sittenkin olisi jos kruununprinssin etunimeksi valitaan neuvoa-antavasti sitovassa kansanäänestyksessä Väinämö Akseli Santeri ja sukunimeksi Ensimmäinen, ja se vaikka laajennetaan kv. muotoon sukunimeksi Ensimmäinen-Först-First-Erster-Premier-Pervyi?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #12

Suomessahan aateliston tunnistaa nen-päätteestä, siis ainakin Savossa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #14

"Suomessahan aateliston tunnistaa nen-päätteestä, siis ainakin Savossa."

Vähän off the topic mutta minua on joskus puhuteltu ylhäisesti ruotsiksi Kille af Savolax ja latinaksi Amicus Savonicus ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset