Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Punakaartit - oman aikansa ISIS

  • Punakaartit - oman aikansa ISIS
  • kohti maanpäällistä Parempaa
    kohti maanpäällistä Parempaa

Radikalisoituminen 1918 on jo annettu anteeksi, ja ylireaktio siihen. Vaikka rintamalinjoja yhäkin vedetään joskus jopa kevyesti pelipoliittisin motiivein, olemme oppineet kansakuntana läksymme. Onneksi sisäiseen retoriikkaamme ei enää näytä olevan luvassa samaan tapaan radikalisoituneita ääriainesjulistuksia kuin sata vuotta sitten 27.1.1918 päivätty ja Työmies-lehdessä julkaistu "ylevä ja ankara" vallankumousjulistus,  ks. alinna.

Myös nykyinen Demokraatti-lehti on vuosisadantakaista edeltäjäänsä maltillisempi. Hyvä niin.

Kaikki ymmärrämme tänä päivänä, että tuolloin yhteiskunnalliseen hyvään ja ehdottomaan oikeudenmukaisuuteen uskoneet paitsi arjen pakottamana myös utopian vimmalla aseellisesti eräänlaiseen 'maanpäälliseen paratiisiin' pyrkineet punakaartit olivat silloin kansainvälisesti kasvava trendikäs fanaatikkoarmeija, oman aikansa ISIS. Mukaan menneet/joutuneet kukin omista lähtökohdistaan tähtäsivät olojen parannukseen ja parempaan oikeuteen kuin vastapuoli tuntui tarjoavan. Valitettavasti tähdättiin aseilla. Laillinen valta reagoi tuolloin samoin kuin nyt isis-taistelijoihin reagoidaan Irakissa ja Syyriassa; täällä kauempana kuolemantuomioita tietysti kauhistellaan, varsinkin mahdollista summittaisuutta ja kostomentaliteettia. - Tämäkin on jo sadan vuoden surutyön jälkeen annettu anteeksi myös meidän menneisyydellemme. 

Suomen 'sisällissodalle' oli muitakin syitä kuin yhteiskunnallinen epäoikeudenmukaisuus - muun muassa se, että Venäjän bolshevikit (Lenin&Stalin) lietsoivat sitä aktiivisesti, ja jo kaksi kuukautta maamme muodollisen itsenäisyyden tunnustamisen jälkeen antoivat täyden tukensa ja aseavun kapinahallitukselle, ja meidän maallemme Lenin antoi nimeksi Suomen Sosialistinen Työväentasavalta.   

Eduskunnan sovintohenkinen muistotilaisuus 26.1.2018 oli eleettömyydessään ja uskottavuudessaan vaikuttavimpia seremoniallisia tapahtumiamme koskaan.
 

Lopultahan olemme kaikki yhteisesti tyytyväisiä siihen, että Suomesta ei tullut itsenäistymisvuosiensa 1917-20 lopputulemana pohjoismaiden tapaista tai niitä autoritaarisempaa kuningaskuntaa eikä myöskään  Leninin tavoittelemaa Suomen Sosialistista Työväentasavaltaa  - vaan kansakunta oli jo joitain vuosia hirveän punavalkosodan* jälkeen valmis antamaan hallitusvallan demokratian pelisääntöjen mukaan toteutettujen vaalien perusteella sodassa hävinneen osapuolen edustajille, ja riittävän päättäväinen kieltääkseen panfasistiset kumousvoimat lailla 1930-luvun alkuvuosiin mennessä (SKP+Lapuan liike) ja puolustaakseen itsenäisyyttään ja olemassaoloaan ulkoista joukkoahdistelua vastaan (Molotov-Ribbentrop-liiton hyökkäys jatkoineen 1939-44). 

*  Objektiivisesta neutraalinimestä 'punavalkosota', ks. Punavalkosota 1918 - oikea nimi löytyi  
 

P.S.   Myos Isis-rekrytoitumisiin johtaneessa radikalisoitumisessa on paljolti ollut kyse ulkoisen lietsonnan lisäksi tavallisten köyhien ihmisten jokapäiväisen elämisen ehdoista. Radikaali kapinointi on sielläkin ja jopa nyt Pohjolassa sitä todennäköisempää mitä laajemmalle leviää käsitys, ettei ihmisillä ole 'muuta menetettävänä kuin kahleensa', olkoonkin, että ne ehkä täällä ja nyt ovat kevyemmät kahleet kuin lähi-idässä nyt tai sata vuotta sitten täällä.


""

Vallankumousjulistus Suomen kansalle.

Suomen työväenluokan suuren vallankumouksen hetki on lyönyt.
Tänä päivänä on pääkaupungin työväki uljaasti kukistanut sen synkän harvainvallan päämajan, joka alkoi verisen sodan omaa kansaansa vastaan.
Rikoksellisen senaatin jäsenet valmistelivat maan pääkaupungissakin inhoittavaa veljesveren vuodatusta ja salakavalaa hyökkäystä Suomen järjestäytyneen työväen kimppuun. Samalla he tekivät itsensä syypäiksi niin julkeaan valtiopetokseen, että pyysivät vieraiden valtioiden monarkistisia hallituksia lähettämään murhajoukkoja Suomen työtätekevää kansaa teurastamaan. Koko kansamme vapaus ja elämä oli täten suuressa vaarassa.
Nyt on lahtarisenaatilta otettu valta pois. Sen rikoksellisen jäsenet olemme määränneet vangittaviksi, missä ikinä heidät tavataan, sillä vankilassa olisi aikoja sitten ollut sellaisten kansan vihollisten paikka.
Kaikki valtiovalta on päätetty ottaa tämän maan työtätekevän kansan omiin luotettaviin käsiin.
——
Sosialidemokratien Puoluetoimikunnan valtuuttamana Suomen työväen vallankumouksen korkeimpana elimenä me nyt julistamme, että
kaikki vallankumouksellinen valta Suomessa nyt kuuluu järjestyneelle työväelle ja sen vallankumouselimille.
Maan sosialidemokraattinen v a l l a n k u m o u s h a l l i t u s muodostetaan nyt heti. Sen jäsenistä julkaistaan tieto ensi tilassa.
—–
Työväen vallankumous on ylevä ja ankara. Se on ankara röyhkeille kansan vihollisille, mutta avulias turva kaikille sorretuille ja puutteenalaisille.
Luottakaa työväen vallankumouksen voimaan! Sen on vielä toisilla seuduilla taisteluja tehtävä. Mutta vastustamattomasti se vie nyt lippunsa voittoon!
Uskomme varmasti, että työtätekevän kansamme niin nykyiset kuin tulevatkin polvet vielä moneen kertaan siunaavat tätä vallankumousta, josta on alkava Suomen uusi, onnellisempain olojen aika.

Helsingissä, 27 päivänä tammikuuta 1918.

Suomen Työväen Toimeenpaneva Komitea.
""


Vallankumousjulistus Suomen kansalle päivättiin 27.1.1918 ja julkaistiin Työmies-lehdessä 28.1.1918, ks. verkkouutiset.fi/vallankumousjulistus-suomen-kansalle-27-1-1918 

 

Lue myös: 

Vallankumousjulistus Suomen kansalle 27.1.1918 oli ylevä ja ankara 

Suomi 100 % -teemavuodet 2017-2020: Tarton rauha 14.10.1920

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kun tuli Demokraatti-lehteä mainostetuksi, niin lisätään, ettei tuo Hesarikaan ihan ääriänkyrä ole (paitsi ettei vielä ole oppinut sanaa 'punavalkosota') - Kun Suomi silpoi itsensä – HS:n erikoisartikkeli:
https://dynamic.hs.fi/2018/sisallissota/?utm_campa...

Silti ihmetyttää, että jotkut vielä 'kiittelevät' Leniniä Suomen itsenäisyydestä :(

On totta, että Venäjän bolshevikit pettyivät, kun keisarikunnan luoteisnurkan Suomen luokkatoverit eivät lähteneet mukaan lokakuun vallankumouksen 'kauheaan puhdistustyöhön, vaikka ihmisen onnen on ehtona se'. Alfred Kordelinin murhasivat Talvipalatsin valtauspäivänä 7.11.1917 venäläismatruusit, eivät härmän torpparit ja duunarit. Vallankumousjohtaja Lenin ja kansallisuusasiainkansankomissaari Stalin tekivät seuraavat shakkisiirtonsa tunnustamalla Suomen muodollisen itsenäisyyden 31.12.1917 ja sopimalla jo 1.3.1918 suomalaispunikkien kanssa yhteistyöstä vallankaappauksessa - Lenin antoi jopa nimen Suomen Sosialistiselle Työväentasavallalle, jonka edellytti liittyvän Neuvosto-Venäjään.

Sittemminhän kapinan lietsoja ja aseistaja Venäjä (Lenin+Stalin) petti aseveljensä tekemällä valko-Suomen kanssa Tarton rauhan 1920 ihan rintamalinjatarkkuudella, ks. https://histdoc.net/historia/tartto/WA1920-08-19a....

Lisäksi Stalin ennen kuin lähti revanssiin 1939 teloitti suomalaiset emigranttiaseveljensä 1936 jälkeen pääosin, kymmeniätuhansia kuolleita punasuomalaisia mieluummin kuin epäilyttäviä maanmiehiä lähelle isänmaataan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Eräs yleensä fiksusti esiintyvä Jorma äityi kommentissaan erään fiksun maahanmuuttajanaisen blogissa arvostelemaan minun sanomisiani näin: "ISIS-vertaukset olisivat räävittömän loukkaavia köyhiä ja kärsiviä ihmisiä kohtaan elleivät ne olisi niin päättömän typeriä".

Jouduin vastaamaan osittain hänen omine sanoinensa: Tiedätkö Jorma, kysy vaikka Ana-Maríalta tai Pekka Haavistolta, myos Isis-rekrytoitumisiin johtaneessa radikalisoitumisessa on paljolti ollut kyse lietsonnan lisäksi tavallisten köyhien ihmisten jokapäiväisen elämisen ehdoista. Radikaali kapinointi on sielläkin ja jopa nyt pohjolassa sitä todennäköisempää mitä laajemmalle leviää käsitys, ettei ihmisillä ole "menetettävänä kuin kahleensa", vaikka ne ehkä täällä ja nyt ovat kevyemmät kahleet kuin lähi-idässä nyt tai sata vuotta sitten meillä.> http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249923-sota-e...

Voi hyvä doris tuota jormaa! Nyt se sanailee vastaukseksi: "yrityksestä yhdistää toisaalta poliittisesti vasemmistolaisten työväen joukkojen muodostaminen ja toisaalta fanaattinen uskonnollisuus ja sen nimissä tehtävä rekrytointi terroristijoukkoihin. Tökeröä, tökeröä, tökeröä."

- Marxismi-leninismi-stalinismi tokikin on (vaikka termi ehkä tulikin käyttöön myöhemmin) uskonnollishurmoksellinen pelastusaate, aseellinen sellainen kuten isis-fasismikin. - Potuttaako-potuttaako-potuttaako-potuttaako? Harmi sanoa, jorma, mutta et tänään ole terävimmilläsi, vaan lievää velttouttakin taitaa jo kampanjan tässä vaiheessa ilmetä... ;)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ana María Gutiérrez Sorainen muistutti aiheellisesti: "Sotaan tarvitaan ainakin kahta osapuolta."

- Joskus, kun puhutaan aseellisesta sodasta, voidaan perustellustikin osoittaa objektiivisesti ne kaksi osapuolta termein, joista toinen on aloittaja (vrt. talvisota), ja joskus ylläpidetyt narratiivit ovat jopa totuudenvastaisia (vrt. Mainilan laukaukset). Olennaista on, että yksikään sodanaloittaja 1918 tai kauheisiin ylikostotoimiin syyllistynyt ei enää elä eikä myöskään muut sotaan osallistuneet.

Anteeksi on annettu, molemmin puolin - emmekä me nykysuomalaiset ole enää sodan osapuoli lainkaan, vaan pelkästään jälkipolvina surullisia sodasta ja kiitollisia nykyisestä sovusta. Ne, jotka noukkivat sodasta 1918 aineksia vastakkainasettelulle voidakseen siten kerätä ääniä johonkin suuntaan toista vastaan vaaleissa, toimivat epäsuomalaisessa epäsovun hengessä. Toivon malttia olla viittaamatta veljessotaan retrohenkisesti jonkin ajankohtaisen kampanjan laariin kalastellessa!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ana-María kirjoitti blogissaan 27.1.2018: "Moni joka ajattelee nyt niin, ettei äänestämällä pysty vaikuttamaan asioihin voisi tänään muistaa sen, että yksi toinen vaihtoehto on väkivaltainen ja kauhea kaikille (linkki sisällissotaan)."

- Pyytäisin Sinua, Ana-María hyvä, harkitsemaan tuon lauseen uudelleenmodifiointia tai poistoa. Se kuulostaa suomalaisen korvaan ihan hirveältä - näetkö todella vuoden 1918 kauhean verenvuodatuksen ja aseellisen aktivismin vaihtoehtona jollekin (mille tahansa) nyt täällä Suomessa? Toivin, ettet tarkoita lähellekään kirjaimellisesti sitä, mitä olet kirjoittanut. - Li Anderssonin eilisin sanoin (ulkomuistista): poliittinen väkivalta ei saa olla koskaan ratkaisu mihinkään yhteiskunnalliseen ongelmaan. Mielestäni ne, jotka noukkivat sodasta 1918 aineksia vastakkainasettelulle voidakseen siten kerätä ääniä johonkin suuntaan toista vastaan vaaleissa, toimivat epäsuomalaisessa epäsovun hengessä. Toivon malttia olla viittaamatta veljessotaan retrohenkisesti jonkin ajankohtaisen kampanjan laariin kalastellessa!

http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249923-sota-e...
""Tuo lause on demokratian puolustuspuheenvuoro. Koska meillä on mahdollisuus vaikuttaa, ei tarvita väkivaltaisia ratkaisuja. Sitä kukaan ei toivo. Toki nykyisin keskustelu perustuu monesti yhden lauseen analyysiin. En siis ihmettele, että tartuit siihen lauseeseen. Moni ”aktiivimallin” uhri on menettänyt uskonsa päättäjiin. Mitä muita kanavia heillä on? Nyt onneksi on vielä olemassa mielenosoitus ja lakko-oikeus, mutta kuinka kauan? Ja mitä työministeri sanoi: ”Aina tämmöisissä mielenilmauksissa viaton osapuoli kärsii, tässä tapauksessa työnantajat ja tietenkin tämä Suomen valtio. Näistä tulee tappioita, Lindström sanoo.!” Voisiko entisellä duunarilla olla hiemän empatiaa työttömiä kohtaan? -Varmasti hänellä on, mutta työttömien korvissa nuo sanat ovat kuin nyrkki päin kasvoa!""

- Ana-María hyvä, ethän oikeasti pidä massaverenvuodatusta ylipäätään vaihtoehtona nyky-Suomessa, äänestipä tai ei? jDiga que no!

""Kantani on tekstissä selkeasti sanottu. "Rauha on kallis asia tuhlattavaksi. Sota ei saa toistua." Ihmettelen jo miksi toistat jotakin mitä en ole sanonut tai kannattanut? Ehkä haluat lukea suomea väärin. ¿Quién dijo que sí a la guerra?!""

- Tekstisi korjaamattoman muotoilun mukaan ihan selvästi mielestäsi sisällissota on Suomessa yksi vaihtoehto sille, ettei äänestä: "Moni joka ajattelee nyt niin, ettei äänestämällä pysty vaikuttamaan asioihin voisi tänään muistaa sen, että yksi toinen vaihtoehto on väkivaltainen ja kauhea kaikille (sisällissotalinkki: https://dynamic.hs.fi/2018/sisallissota/ )".

Valitettavasti tuo sisältää ilmeisen ilmaisuvirheen, jonka halunnet korjata. Noin ilmaistuna lause vaikuttaa ikäänkuin uhkaskenaariolta tai jopa 'uhkaukselta', että jos ei niin sitten... - Ethän oikeasti pidä sisällissotaa mahdollisena/perusteltuna nyky-Suomessa ihan vaan tuollaisin perustein, että ei äänestetä ja asiat menevät demokraattisen päätöksenmuodostuksen perinnettä noudattaen muitten poliittisten näkemysten mukaan eikä omien? Konsultoi tarvittaessa vaikkapa Li Anderssonia tai jotakuta muuta Eduskunnan tilaisuudessa eilen mukanaollutta.

Ei kymmenien tuhansien tappaminen ja siihen yllyttäminen saa olla kenenkään lähtökohtaisesti rauhanomaisesti asioihin suhtautuvan mielestä oikeasti meidän maassamme vaihtoehto, vaikka tuossa vähän kai hätäisesti tunnekuohussa naputellussa blogitekstin muotoilussa niin annetaankin ymmärtää. Emme ole lähi-itä emmekä latinalainen amerikka, olemme moderni pohjoismaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Anteeksipyyntövaaatimuksia sodan aloittajien summittaistenkin ylirankaisun vuoksi esitetään yhä. Suomi on monilla tavoin pahoitellut ja tehnyt sovintoa keskenään, viimeksi Eduskunnan tilaisuudesta 26.1.2018. - Irakin ja Syyrian hallinto myös tulevat aikanaan saamaan kauhistuneita anteeksipyyntövaatimuksia ulkopuolisilta, siellä kun nyt tapetaan melko summittaisestikin ISIS-kaartilaisiksi epäiltyjä. Toivottavasti heitä muuten ei ajaudu juurikaan tänne...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Markku Jokipii kirjoittaa Verkkouutisissa 28.01.2018: "Antero Raevuoren Saarrettu kaupunki kertoo kevättalven 1918 Tampereen taisteluista, joissa todellisia sankareita oli hyvin vähän. Kun valkoinen armeija C. G. E. Mannerheimin johdolla oli tehnyt selvää Tampereelle linnoittautuneista punakaartilaisista ja heitä tukevista venäläisistä värvätyistä, tuli tilinteon hetki. Suomi ei putoaisikaan Vladimir Leninin syliin kuin kypsä omena."

- Punakaartit tosiaan olivat Venäjältä lietsottu oman aikansa ISIS. Jopa tsaarinvalta hyvinä päivinään olisi ollut parempi kuin neuvostovalta. Suomessa noudatettiin autonomian aikana Suomen lakia, joka oli ihan eri laki kuin Venäjän, ja se perustui kutakuinkin suoraan Ruotsin-aikaiseen lakiin (kuuluimme Ruotsiin ennen kuin tsaari Aleksanteri I (se Jumalan armosta yksinwaldias yli coko Ryssänmaan, Suomen suuriruhtinas ym.) miehitti maamme). Suomessa ei olut maaorjuutta ja naiset äänestivät valtiollisissa vaaleissa, venäläiset pääsivät Viipuriinkin lomalle vain passin esittämällä ja rahaakin piti vaihtaa. Sortovuodet ja venäläistämispolitiikka sitten veivät lopunkin hovikelpoisuuden sata vuotta aiemmin tsaarin kääntäjienkin käyttämältä ryssä-sanalta, kun miehitysväen kanssa oltiin tultu paremmin tutuiksi ja konnotaatiot rumentuivat...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset