Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Vallankumousjulistus Suomen kansalle 27.1.1918 oli "ylevä ja ankara"

  • Vallankumousjulistus Suomen kansalle 27.1.1918 oli "ylevä ja ankara"
  • Nykyinen Demokraatti on vuosisadan takaista Työmiestä maltillisempi sanan säilässään
    Nykyinen Demokraatti on vuosisadan takaista Työmiestä maltillisempi sanan säilässään

Verkkouutiset julkaisi vuoden 1918  Vallankumousjulistuksen Suomen kansalle. Se on yllättävän vähän aiemmin nähty dokumentti, kansalaisille annettu julistus vallankumouksen alkamisesta Suomessa tasan sata vuotta sitten. Lasse Lehtisen ja Risto Volasen torstaina julkaistusta teoksessa 1918 – Kuinka vallankumous levisi Suomeen (Otava) poimittu julistus päivättiin 27.1.1918 ja alkuperäisjulkaistiin Työmies-lehdessä 28.1.1918, ks. alimpana.

- Vallankumouksen/sisällissodan/punavalkosodan* kansainvälistä luonnetta kuvaa se, että kuukauden päivät tuon vallankumousjulistuksen jälkeen Lenin antoi yhteistyösopimuksessa 1.3.1918 kaksi kk aiemmin tunnustamalleen itsenaiselle maalle nimen Suomen Sosialistinen Työväentasavalta ja sitoutui sen tukemiseen. Venäjän bolshevikit olivat pettyneet, kun keisarikunnan luoteisnurkan Suomen luokkatoverit eivät lähteneet mukaan lokakuun vallankumouksen 'kauheaan puhdistustyöhön heti, vaikka ihmisen onnen on ehtona se'. Toki jo Talvipalatsin valtauspäivänä 7.11.1917 venäläispunamatruusit murhasivat Leninin kumouskutsusta Suomessa Alfred Kordelinin, mutta eivät härmän torpparit ja duunarit. 

Voidaan kai lopulta olla yhteisesti tyytyväisiä siihen, että Suomesta ei tullut pohjoismaiden tapaan kuningaskuntaa eikä myöskään  Leninin tavoittelemaa Suomen Sosialistista Työväentasavaltaa - vaan kansakunta oli jo joitain vuosia hirveän punavalkosodan* jälkeen valmis antamaan hallitusvallan demokratian pelisääntöjen mukaan toteutettujen vaalien perusteella sodassa hävinneen osapuolen edustajille, ja riittävän päättäväinen kieltääkseen fasistiset kumousvoimat lailla 1930-luvun alkuvuosiin mennessä (SKP+Lapuan liike) ja puolustaakseen itsenäisyyttään ja olemassaoloaan ulkoista joukkoahdistelua vastaan (Molotov-Ribbentrop-liiton hyökkäys jatkoineen 1939-44). 

*  objektiivisesta neutraalinimestä 'punavalkosota' lisää perusteluineen ks. Punavalkosota 1918 - oikea nimi löytyi ""
Vallankumousjulistus Suomen kansalle.

Suomen työväenluokan suuren vallankumouksen hetki on lyönyt.
Tänä päivänä on pääkaupungin työväki uljaasti kukistanut sen synkän harvainvallan päämajan, joka alkoi verisen sodan omaa kansaansa vastaan.
Rikoksellisen senaatin jäsenet valmistelivat maan pääkaupungissakin inhoittavaa veljesveren vuodatusta ja salakavalaa hyökkäystä Suomen järjestäytyneen työväen kimppuun. Samalla he tekivät itsensä syypäiksi niin julkeaan valtiopetokseen, että pyysivät vieraiden valtioiden monarkistisia hallituksia lähettämään murhajoukkoja Suomen työtätekevää kansaa teurastamaan. Koko kansamme vapaus ja elämä oli täten suuressa vaarassa.
Nyt on lahtarisenaatilta otettu valta pois. Sen rikoksellisen jäsenet olemme määränneet vangittaviksi, missä ikinä heidät tavataan, sillä vankilassa olisi aikoja sitten ollut sellaisten kansan vihollisten paikka.
Kaikki valtiovalta on päätetty ottaa tämän maan työtätekevän kansan omiin luotettaviin käsiin.
——
Sosialidemokratien Puoluetoimikunnan valtuuttamana Suomen työväen vallankumouksen korkeimpana elimenä me nyt julistamme, että
kaikki vallankumouksellinen valta Suomessa nyt kuuluu järjestyneelle työväelle ja sen vallankumouselimille.
Maan sosialidemokraattinen v a l l a n k u m o u s h a l l i t u s muodostetaan nyt heti. Sen jäsenistä julkaistaan tieto ensi tilassa.
—–
Työväen vallankumous on ylevä ja ankara. Se on ankara röyhkeille kansan vihollisille, mutta avulias turva kaikille sorretuille ja puutteenalaisille.
Luottakaa työväen vallankumouksen voimaan! Sen on vielä toisilla seuduilla taisteluja tehtävä. Mutta vastustamattomasti se vie nyt lippunsa voittoon!
Uskomme varmasti, että työtätekevän kansamme niin nykyiset kuin tulevatkin polvet vielä moneen kertaan siunaavat tätä vallankumousta, josta on alkava Suomen uusi, onnellisempain olojen aika.

Helsingissä, 27 päivänä tammikuuta 1918.

Suomen Työväen Toimeenpaneva Komitea.
""

Vallankumousjulistus Suomen kansalle päivättiin 27.1.1918 ja julkaistiin Työmies-lehdessä 28.1.1918, ks. verkkouutiset.fi/vallankumousjulistus-suomen-kansalle-27-1-1918 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Suomesta ei tullut pohjoismaiden tapaan kuningaskuntaa''

Kuninkaalla olisi melkoinen mainosarvo Suomelle.

Nyt esim. Prisma joutuu lainaamaan Ruotsin kuningasta mainoksiinsa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Totta. Toisaalta olemme aika ajoin lainailleet myös vallankumussankareita ulkomailta, kun se oma Suomen Sosialistinen Työväentasavalta -projekti tuli 'sisällissodassa' maaliin vasta kakkoseksi ja voiton peri lopulta suurempi ja mahtavami kansanvalta, ja vielä se OW Kuusisenkin suur-Suomi-hanke 1939 meni mönkään.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Punakaartit, oman aikansa ISIS - radikalisoituminen 1918 on annettu anteeksi. Vaikka rintamalinjoja yhäkin vedetään joskus jopa kevyesti pelipoliittisin motiivein, olemme oppineet kansakuntana läksymme. Onneksi sisäiseen retoriikkaamme ei enää näytä olevan luvassa samaan tapaan radikalisoituneita ääriainesjulistuksia kuin...> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249911-p...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset