Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Vallankumousta ajanut Työmies-lehti ilmestyy tänään sovinnon eleenä

  • Vallankumousta ajanut Työmies-lehti ilmestyy tänään sovinnon eleenä
  • sovussa ja ilman tuliaseita
    sovussa ja ilman tuliaseita
  • Suomesta ei lopulta tullut pohjoismaiden tapaan kuningaskuntaa eikä myöskään Suomen Sosialistista Työväentasavaltaa (pun. alue).
    Suomesta ei lopulta tullut pohjoismaiden tapaan kuningaskuntaa eikä myöskään Suomen Sosialistista Työväentasavaltaa (pun. alue).

"Tänään torstaina herää henkiin TyömiesDemokraatin ensimmäinen edeltäjä. Demokraatti ilmestyy poikkeuksellisesti ja vain tänään Työmies-nimisenä. Lehden jutuista suuri osa käsittelee sata vuotta sitten alkanutta sisällissotaa ja muistaa vuoden 1918 tapahtumia. Työmies-lehti oli aikanaan ajamassa Suomen työväestöä vallankumoukseen. Työmiehen julkaisulla halutaan muistaa vuoden 1918 traagisia tapahtumia ja korostaa sovinnon merkitystä. Demokraatin edeltäjä Työmies-lehti ilmestyi ensimmäisen kerran 2.3.1895. Vuonna 1917 Työmies oli 80 000 kappaleen levikillään maan suurin sanomalehti." demokraatti.fi/vallankumousta-ajanut-tyomies-lehti-ilmestyy-sovinnon-eleena/ 

Jees! Well done! - Lisäksi YLE järjesti tänään nettihäppeningin "Kysy sisällissodasta! Näin asiantuntijat vastasivat yleisön kysymyksiin" - https://yle.fi/uutiset/3-10026459?origin=rss

Yleisö sai YLEn nettitpahtumassa kysyä vuoden 1918 tapahtumista suoraan asiantuntijoilta. Verkkokeskustelussa vastaajina olivat filosofian tohtorit Sami Suodenjoki ja Marko Tikka Tampereen yliopiston historian oppiaineesta. Kello 11.30–13.00 käydyn verkkokeskustelun ehkä keskeisin lopputoteamus oli kaiketi tämä:

Voidaanko lopulta olla yhteisesti tyytyväisiä siihen, että Suomesta ei tullut pohjoismaiden tapaan kuningaskuntaa eikä myöskään Suomen Sosialistista Työväentasavaltaa wiki/Suomen_sosialistinen_ty... - vaan kansakunta oli jo joitain vuosia hirveän punavalkosodan* jälkeen valmis antamaan hallitusvallan demokratian pelisääntöjen mukaan toteutettujen vaalien perusteella sodassa hävinneen osapuolen edustajille, ja riittävän päättäväinen kieltääkseen fasistiset kumousvoimat lailla 1930-luvun alkuvuosiin mennessä (SKP+Lapuan liike) ja puolustaakseen itsenäisyyttään ja olemassaoloaan ulkoista joukkoahdistelua vastaan (Molotov-Ribbentrop-liiton hyökkäys jatkoineen 1939-44)! 

 

 objektiivisesta neutraalinimestä punavalkosota, ks. Punavalkosota 1918 - oikea nimi löytyi 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Punavalkosota jos sanot ulkomaalaiselle ja jos hän on kuunnellut niin kysyy mikä sota?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jos ulkomaalaiselle sanoo sisällissota tai kansalaissota, ei se tule hullua hurskaammaksi (which civil war?). Kapina ja vapaussota ja ja luokkataistelusota ovat ihan yhtä vaikeita jos ei ennalta tiedä mitä yrität sanoa. - Mutta jos sanot punavalkosota eli vaikka röttvittkriget 1918 ruotsiksi ja englanniksi varmaan kävisi The Red White War 1918 ja ranskaksi la guerre rouge blanche 1918, niin jo alkaa massamuisti kirjoittamaan jotain tietolinkkejä yhdistellen sodan mahdollisista osapuolista vaikkei enempiä olisi kuullutkaan. Ja sitä paitsi sodalla 1918 ei ole aiemmin ollut yksilöivää neutraalia erisnimeä oppikirjoihin ja viralliseen käyttöön (sisällissota ei ole erisnimi). Yleensä sodilla on, ja useinkin ne on jälkikäteen keksitty, esmes hyviä jälkikäteisnimiä ovat talvisota 1939-40 ja jatkosota 1941-44

- Pitäisikö muuten myös jo alkaa puhua sodista 1939-44 yhteisnimellä Suomen suuri isänmaallinen puolustussota, koska ns. väliraauhan aika oli epärauhaa (mm. suomalaisen siviilikone Kalevan pudotus kesällä 1940) ja olimme lainmukaisessa sotatilassa yhtäjaksoisesti marraskuusta 1939 syyskuuhun 1947, ks. http://www.tpk.fi/ahtisaari/fin/instituutio/mannin...

Lapin sodallakin on erisnimensä, ja sen voi nähdä erilliseksi suuren isänmaallisemme jälkinäytökseksi, jossa häädettiinm maasta aseveljiksi kelpuutetut/kutsutut ulkomaalaisvahvistukset, jotka tunnettiin vielä tänne tullessaan Stalinin talvsodanaikaisina aseveljinä ja neuvostomaahantunkeutujien Molotov-Ribbentrop-liittolaisina.

Risto Salonen

Suomen suuri isänmaallinen puolustussota on erinomainen nimi. Toivottavasti Stalinilla ei ole copyrightia, kun niin likeltä liippaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomen suuri isänmaallinen puolustussota on niin erinomainen nimi ja selvästi itänaapurin omista (imperialistisista anschluss-)sodistaan käyttämää todenmukaisempi, että ehdotan sen yleistä käyttöönottoa ihan vaan vaikka piruuttaankin, niin nähdään kuinka kärkäs valtakunnanjohtaja Putin on peräämän stalininaikaisia tekijänoikeuksia. Jos ärähtää, voidaan muistuttaa, että meilläkin olisi selvittämättömiä oikeusepäselvyyksiä... ;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset