Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Yrjö Rautio: "Jos tavoittelee kansallista eheyttä, ei voi puhua vapaussodasta"

  • Monikansallisia punakapinallisia
    Monikansallisia punakapinallisia

Hesarin tämänpäiväisessä kolumnissa Rautio puhuu paljolti asiaa-kin.  'Vapaussota', 'vallankumous' ja 'luokkasota' ovat vain yksiä näkökulmia vuoden 1918 sotaamme, ja voivat sodan niminä provosoida kärjistyksiä. Myös uudempi, pitkään virallisessa käytössä ja oppikirjoihin sopivana pidetty 'kansalaissota' sekä uusin poliittisesti korrekti 'sisällissota' ovat kuitenkin nekin ongelmallisia nimiä. 

Raution kolumnin johtoajatus on, että sana 'vapaussota' on sinällään tavallaan vihapuhetta. Aika yksioikoinen ajatus, muttei ihan vailla perää. Mielestäni 1918 sodasta voitaisiin alkaa käyttää neutraalia nimeä punavalkosota, joka pitää sisällään myös osapuolten ulkomaalaisvahvistusaspektin. On totta, että Venäjän bolshevikit pettyivät, kun keisarikunnan luoteisnurkan Suomen luokkatoverit eivät lähteneet mukaan lokakuun vallankumouksen 'kauheaan puhdistustyöhön, vaikka ihmisen onnen on ehtona se'. Alfred Kordelinin murhasivat Talvipalatsin valtauspäivänä 7.11.1917 venäläismatruusit, eivät härmän torpparit ja duunarit. 

Vallankumousjohtaja Lenin ja kansallisuusasiainkansankomissaari Stalin tekivät seuraavat shakkisiirtonsa tunnustamalla Suomen muodollisen itsenäisyyden 31.12.1917 ja sopimalla jo 1.3.1918 suomalaispunikkien kanssa yhteistyöstä vallankaappauksessa - Lenin antoi jopa nimen Suomen Sosialistiselle Työväentasavallalle. Tämä ja keisarillisen Saksan apu valkoiselle osapuolelle sodan merkittävänä ratkaisijana sekä se, että lopullinen rauha solmittiin rajalinjasopimuksineen Venäjän kanssa vuoden 1920 Tarton rauhassa, puhuvat ulkovaltojen vähäistä suuremmasta osuudesta 'sisällis- ja kansalaissodassa'. Siksipä olen ehdottanut uudeksi yleisesti hyväksyttäväksi neutraaliksi nimeksi punavalkosota 1918.

Syvälliset perustelut: Punavalkosota 1918 - oikea nimi löytyi
 

Lue myös: Kansalaiset! Punavalkosota /röttvittkriget/RedWhiteWar/guerrerougeblanche 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Raution kolumnin johtoajatus on, että sana 'vapaussota' on sinällään tavallaan vihapuhetta. Kommenteissa joku myötäilee kolumnistia sanoin "vihapuheesta on tullut tapa ja, kun puhe ei enää riitä, kynnys tekoihin on matalampi"

Katsotaanko miten reagoidaan tähän vastaukseeni, mikäli se julkaistaan: 'Viittaatko nyt ns. luokkavieraiden ym. anarkistien luokkakantaisiin väkivallantekoihin vai niihin toisen ääripään... hmm, onko niitä? Onko esimerkiksi 'vapaussota-rintaman' luokkakantaisia katuiskuja tms. nähty? Toivottavasti on, jos niitä on ilmennyt, mutta...'

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Vapaussota ei ole vihapuhetta, vaan mielestäni oikea nimitys. Suomi vapautui Neuvosto-Venäjän holhouksesta, venäläiset sotajoukot poistuivat maasta ja sotatila loppui maiden välillä ja rauhansopimuksen osapuoletkin olivat Suomen laillinen hallitus ja Venäjä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Olihan se vapaussota, mutta oli se muutakin, mm. epäonnistunut kapina ja vallankaappausyritys, joissa ei ulkovalta ollut päätekijä. - Miksei voitaisi valita käyttöön kunnollista neutraalia nimisanaa, joka sopii kaikille, kun 'sisällissota' ja 'kansalaissota' ovat kehnoja neutraalinimiä? Täällä syvälliset perustelut ehdotukselleni punavalkosota: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248912-p...

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Oli muuta, mutta ei mielestäni riittävässä määrin, että voitaisiin käyttää jotain muuta nimeä, joka ei kuitenkaan kuvaa kokoisuutta sodassa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #18

Kerropas tuo valtioneuvoston Muistovuosi-hankkeelle, jonka pääsihteeri oli myös Suomi 100 -hankkeen kellokas. Tai kerro se ehdokas Niinistölle, joka käytti uutta virallista sisällissota-nimeä uudenvuodenpuheessa. Helpompi varmaan olisi markkinoida punavalkosota-nimeä viralliseksi kuin noin 50-vuotta sitten hylättyä kaatunutta maitoa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Vuoden 1918 kapina tehtiin maailman demokraattisinta poliittista järjestelmää vastaan sen pelisääntöjen mukaan pelattaessa tappiolle jääneen osapuolen toimesta."

Näin Vihavainen eräässä kolumnissaan.

Mikä helvetti ihmisiä vaivaa? Sodan nimet "voivat provosoida kärjistyksiä" niin että joku sitten taas pahoittaa mielensä? Olisi jo muuten aika edes vähän provosoida noita kommunisteja, nehän jaksoivat provosoida läpi 1960-70 -lukujen ja syöttää aivan uskomatonta skeidaa suomalaisille. Rautio kuului myös siihen porukkaan ja näyttää kuuluvan vieläkin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Nyt jatkat hedelmätöntä oikeaa mutta yksipuolista argumentointia. Olihan se minunkin mielestäni nimenomaan vapaussota, mutta oli se kyllä muutakin, mm. epäonnistunut kapina ja vallankaappausyritys, joissa ei ulkovalta välttämätt ollut päätekijä. - Miksei voitaisi valita käyttöön kunnollista neutraalia nimisanaa, joka sopii kaikille, kun nyt oppikirjoissa ja valtiovallan puheissa käytettävät 'sisällissota' ja 'kansalaissota' ovat kehnoja neutraalinimiä? Täällä syvälliset perustelut ehdotukselleni punavalkosota: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/248912-p...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Vasemmistolaisen Raution, itse asiassa kommunistin, pitäisi olla vuoden 1918 asioista aivan hiljaa. Sosialistit aloittivat kapinan ja saivat selkäänsä. That's it, eat them berries!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #6

Mitäs mieltä olet ihan kiihkottomasti siitä, että valtioneuvoston Muistovuosi-hanke on korvaamassa 50 vuotta yleisessä käytössä oppikirjoissa ja valtionhallinnon virallisissa yhteyksissä käytetyn neutraalin nimen 'kansalaissota' nimellä 'sisällissota'? http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3787318/Valtioneu...

Tuo marjojensyöttö ja turvantukkiminen ei ole rakentavaa keskustelua ainakaan sellaisen puolelta, joka katsoo olevansa oikeassa, enemmän kuulostaa kapinapulinalta. Totuus on, ettei kukaan 1918 sodassa mukana ollut osallistu enää keskusteluun, joten rauhoitutaanpa nyt.

Onko Sinulla siis Max omaa ehdotusta vuoden 1918 sodan uudeksi neutraalinimeksi oppikirjakäyttöön, vai tuetko tuota hyvin perusteltua ehdotustani punavalkosota (osapuolten värikoodit ovat siinä kuten huomasit diplomaattisesti aakkosjärjestyksessä sekä objektiivisesti aloittajajärjesyksessä)?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #7

En ole kirjoittanut mitään turvan tukkimisesta enkä marjojen syönnistä. Olen toivonut Raution olevan kommunistina hiljaa asiasta, jonka luulisi juuri kommunistille olevan häpeä. "Eat them berries" on englanninkielinen idiomi, joka tarkoittaa, että tilanteeseen pitäisi olla tyytyväinen.

Yrjö Rautio näyttää kovasti olevan keskustelussa mukana.

Minun mielestäni sitä pitäisi kutsua nimellä "punakapina", koska se parhaiten kuvaa kokonaistilannetta. Vasemmisto nousi laillista hallitusta vastaan aseelliseen KAPINAAN, soti ja hävisi. Samanaikaisesti laillinen hallitus alkoi tosin riisua maassa olevia venäläisiä aseista. Kyllä, PUNAKAPINA.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #8

Eat 'em berries on idiomi jolla lyödään luu kurkkuun ja palautetaan toinen alentavasti 'maan pinnalle'. Ja turvantukkimiselta tuo keskustelunavaajan hiljaiseksi toivottaminen oikeastikin kuulostaa.

Toki tuo sana "punakapina" kuvaa hyvin tapahtumien alkua, mutta oli siinä oikeasti myös se laillinen osapuoli onneksemme mukana (siviiliuhrit eivät olleet vastoin monenkin käsitystä osapuoli, vaan ulkopuolisia uhreja) - ja mukana oli myös Venäjä valtiona merkittävästi kuten myös Saksa. Ja ihan oikea sota se oli eikä pelkkä kapina kuten joku läskikapina 1922. Ytimekkäimmin sodan asetelmia ja luonnetta kai kuvaa varmaankin sana punavalkosota.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #10

No, saat tulkita noita sanomiani ihan vapaasti.

Kapina on kyllä selkeästi "jonkin joukon nousu laillista esivaltaa vastaan".

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #12

"Kapina on kyllä selkeästi "jonkin joukon nousu laillista esivaltaa vastaan"."

Olen tulkinnut niin kuin sinäkin. Tuo on kapinan määrittely. Se, että laillinen osapuoli 1918 onneksi puolustautui ja puolusti meitä jälkipolvia, laajensi homman kapinakäsitettä isommaksi. Myös ulkovaltojen osuus oli muuta kuin esivaltaa vastaan nousua, jotkut jopa katsoivat edelleen olevansa se esivalta myös Suomen ex-autonomiassa. Kyllä se Max vaan oikeasti oli lopulta sota, jonka valkoinen Suomi onneksi voitti ja Suomen Sosialistinen Työväentasavalta liittolaisineen (Neuvosto-Venäjä) hävisi, rauhakin lopulta solmittiin Leninin ja Stalinin kanssa 1920 Tarton rauhassa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #6

Ja vielä vieraan valtion avustaessa joukoin ja asein.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

On tuossa Raution typerässä kolumnissa se toinenkin ulottuvuus: vihapuhe, provosointi. Ei tämä elämä ole yksinkertaista eikä helppoa. On se kumma kun kaikki epämiellyttävät asiat pitäisi yrittää jollain konstilla saada eliminoitua ihmisten elämästä. Aivan lässynlässyä...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Totta. Mutta siltikin joissain asioissa on ihan paikallaan harkita myös neutraalien käsitteiden käyttöä, ja siihen voi olla otollisinta vaikuttaa juuri sellaisissa tilanteissa, kun esimerkiksi jo 50 vuotta virallisessa käytössä ainoana hyväksyttynä ollutta nimeä ollaan korvaamassa uudella. - Siinä keskustelussa ei kannata mennä henkkoht solvausten tasolle eikä sotkeentua hölmön lailla lillukanvarsiin, vaan sanoisinko juristinviileästi keskittyä olennaiseen:

Ehdotetaan valtiovallalle nyt kesksuteluikkunan ollessa auki asiallisin puheenvuoroin vaihtoehtoisia hyviä kaikkien hyväksyttävissä olevia neutraalisanoja vuoden 1918 sodalle - paremman puutteessa voinemme kannattaa parasta tähän mennessä esilletullutta nimeä punavalkosota?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila
Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #13

Periaatteessa oikeustieteilijöille jossain koulutusvaiheessa ainakin opetetaan, että pitää aina pyrkiä muodostamaan ja säilyttämään objektiivinen näkemys. No tietysti lääkärinvalankin empiriakäytänteissä voi joskus ilmetä poikkeamia ideaalista. ;)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #15

Niinpä, olen juristi. Ei minun koulutuksessani tuota kyllä politiikkaan ulotettu.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #16

I see. Ei ollut tarkoitus tuoda yksityistaustaasi julkisesti esille. Muuten, Yrjö Raution minustakin typerähkön kolumnin ensisijainen/tehokkain kommentointifoorumi on Hesarissa (linkki blogin alussa, sisään pääsee fb-tunnuksin). Kiitos kumminkin tähänastisesta kontribuutiostasi, anna tulla lisääkin. Haluaisin oikeasti ihmisten kantoja myös siihen. annetaanko valtioneuvoston Muistovuosi-hankkeen noin vain vaihtaa epäkattavan sodannimen tilalle uusi yhtä epäkattava. Oppikirjoissa ja valtiojohdon puheissa käytettävät termit ovat kansalaisten mielestä niitä virallisia ja nyt on sauma vaikuttaa asiaan edes jotenkin...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset