Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Hylkysyrjä-puhe oli enemmän kuin pelkkä syrjäytymishymistely - jatkoon!

  • Jossain Stalinin maahantunkeutujavaltakunnan toivottomuudelle 'luovutetussa' Karjalassamme on Hylkysyrjä-metaforan alkulähde.
    Jossain Stalinin maahantunkeutujavaltakunnan toivottomuudelle 'luovutetussa' Karjalassamme on Hylkysyrjä-metaforan alkulähde.

Nils Torvaldsin seitsemän minuutin puhe puhuttelee kestoaan pidempään -  Onneksemme äänestäjän kuluttajansuojaoikeuksiin on aina kuulunut taktikoimislupa. Kuuden vuoden välein on mahdollisuus myös kaksivaiheiseen kilpailuttamiseen, ja sitä ei ehkä kannata missata tälläkään kertaa hätiköiden tyytymällä yhteen kierrokseen. 

Nyt uuteen keskusteluyhteyteen lanseerattu sana Hylkysyrjä* voidaan kirjoittaa pienellä alkukirjaimella toisin kuin luonteeltaan vastakkainen Strömsö. Torvalds tuntee syvällisesti elämän monitaustaista kirjoa niin pikkulintukotojen kuin suurgeopolitiikan konteksteissa, varjosävyineenkin. 

Meillä on oikeus syvähiillostaa kiemurtelevia kandidaatteja 'tunkemaan kurkusta ulos' kryptisimpiäkin salakantojaan selkokielellä aiempaa terävämmin puhuttaessa vaikkapa Nato-suhteesta. Yhtä lailla sisä- ja ulkointegraatiokulttuurisista ilmiöistä syrjäytymis- ja radikalisoitumisriskeineen kuin myös geopolitiikan päivittyneiden tosiasiajohtopäätösten tunnustamisesta niin ikään. - Työhönottohaastatteluissa tulee uteluvallan olla rekrytoijilla, eikä tabuaiheita ole.

Tällä julkikilpailutuksella on todennäköisesti poliittista keskusteluamme yleisestikin tervehdyttävää vaikutusta. Ei vähiten lähihistorianhallinnan (myös ns. lustraatioon ja totuuskomissioon viittaavasta) näkökulmasta. Muistamme silti kaiken aikaa, ettei istuva presidentti ole ihan yhtä vapaa paljastamaan taustatietojaan ja suunnitelmiaan kuin muut tuota vastuutaakkaa tavoittelevat. 

Hyvä, että kisassa on nyt mukana yksi julkilausutuilta kannoiltaan poikkeuksellisen rehellinen, geopolitiikkaa ja vapaata rajojenyliliikkuvuuttakin syvällisen kriittisesti pohtinut ja ymmärtävä ehdokas, joka ei elä viipyilevän suloista puoluettomuus- ja liittoutumattomuusharhaa jälkisuomettuneittemme ja syksyn 1939 eduskuntamme tavoin.
 

Nils Torvaldsin miinuksiksi on nostettu esiin neuvostomielisyystaustaa, tsaarinvirkakuntaan ja jopa barrikadisosialisti Olof Palmeen juontavia sukujuuria, sekä tietysti ruotsinkielisyyttä 'bättre folk'-hengessäkin.    

Syntyperäänsä ei kukaan valitse itse, eikä se kyllä Elisabeth Rehninkään kannatusta pidätellyt. Nuorena monetkin älykkäät ja lahjakkaat ihmiset omaksuvat radikaaleja idealismiaatteita, minkä kokemus sitten tasoittaa keski-ikään mennessä. Syvällinen tieto ja analyyttinen ymmärrys ovat kestävämpi peruste aatteelliselle uudelleenharkinnalle kuin järkeilemätön takinkääntö pelkän muodinvaihtelun vuoksi. Jälkimmäiset ovat Suomessakin olleet yleisiä, joskus tyyliin totalitarismiutopiasta toiseen.

Jotkut meistä ovat syntyneet sellaisina historianhetkinä, että radikaaleillekin idealismiaatteille on ollut erityisen suuri yleinen altistus nuoruusiässä. Myös tuolloin hankittu laaja epäonnistuneiden yhteiskuntakokeilujen ja moninaisten vaikuttajaverkostojen tuntemus tuovat erityisasisantuntemuslisän muutenkin monialaiseen pätevöitymiseen. Toiset taas ovat voineet suunnata tiedonjanonsa ja kehitysvimmansa alusta lähtien ylipoliittisuuden häiritsemättä esimerkiksi teknologisen sukupolvimomentumin nosteessa vaikkapa Linus "Linux" Torvaldsin lailla kaikille hyödyllisiin ongelmakenttiin. 

Yhteiskuntakin tekee viisaasti taatessaan nuorille polvilleen kattavasti mahdollisimman hyvät yhteisölliset ja taloudelliset mahdollisuudet rakentavien toimintavalmiuksien oppimiseen ja koulutusjärjestelmämme hyödyntämiseen. Tämä lienee ollut yksi sinivalkoinen lanka Nils Torvaldsin seitsemän minuutin puheeseensa valitsemalle monimerkityksiselle Hylkysyrjä-teemalle.


*) Ilomantsissa/Suojärvellä, jossain Stalinin valtakunnasta tulleille maahantunkeutujille luovutetun Karjalan alueella, sijaitsi paikka nimeltä Hylkysyrjä, ks.  sotapolku.fi  - "Meillä on velvollisuus puolustaa tätä Hylkysyrjää", Nils Torvalds totesi 10.1.2018.  Virtuaalisessa jälki-YYA-impivaarassa hyssyttelevät kauhistelivat toivoen salaa, ettei kukaan kuullut 'silla tavalla'. Eihän Kekkonenkaan sentään julkisesti puhunut siitä, että yritti saada Karjalaa takaisin vielä 1970-luvulla. - Kuvaannollisesti hylkysyrjiä ovat taloudellisesti ja kulttuurisesti toivottomuuden valtaan "luovutetut" paitsi maantieteelliset myös kulttuuris-yhteiskunnallis-taloudelliset asiakohta-alueet joihin päättäjät eivät edes suuntaa voimavaroja. 

Rehellisyys sävyttyy päättäjien puheissa helposti julistavuuden ja älyllisen mukavuudenhaluisuuden suuntiin. Merkityksellisistäkin sanoista tuppaa tulemaan hokemia ja näkemyksistä poliittisesti  korrekteja liturgioita. 'Syrjäytymisen vastaisuus' on päättäjien puheissa ollut niin trendikäs slogan, että se mantran lailla on ajat sitten peittänyt alleen ne kaikki sosiaaliset ja poliittiset tasot ja tavat, joilla syrjäytymiskehitys voi tapahtua ja väistämättä nykymenolla jatkuu. 

Torvalds viittasi puheessaan nähdäkseni kaikkiin näihin Hylkysyrjä-ulottuvuuksiin, myös jopa Viipurin läänin nykytilaan ja evakkojen Eurooppa-juridisiin kotiseutuoikeuksiin yksityisomaisuussuojineen, sekä islamilaistumisskenaarioon liittyviin kasautuviin riskipotentiaaleihin. - Tämä on poikkeuksellisen suoraa ja rehellistä puhetta, ja puheena sellaisenaankin erityishuomiomme ansaitsevaa

Sarvista härkää, sanasta miestä. Torvalds ymmärtääkseni ei tarkoittanut jälkisuomettuneiden solidaarisuusväyrystelijöiden tapaan lääkkeeksi yksipuolista rahansyytämisyhteistyötä Viipurin läänin nykyhallinnolle ja ultrasuvaitsevaiskulttuurista yliymmärrystä vihasaarnamoskeijoille, eikä rajojakaan tarvinne laittaa kiinni Fixitistä puhumattakaan. Minäkin haluan Suomen pysyvän EU:ssa, edelleen pohjoismaiskulttuurisena maana. Allekirjoittamaton jäsenyyssopimus läntisessä turvaliittossa sekin tarkoittaa pienelle maalle riskiä ajautua hyljätyksi syrjäalueeksi ja itäisen intressipiirin reviirinlisäkohteeksi tyyliin Georgia 2008, Ukraina 2014 ja Suomi 1939. 

Tulkinnoista ja muiden ehdokkaiden kannoista voidaan varmistua pitämällä kysymyksiä esillä vähän pidempään. Mikään ei estä meitä järjestämstä presidentinvaaleihin keskustelua syventävää lisäaikaa äänestämällä ensimmäisellä kierroksella suoralla puheellaan kisan rehellisimmältä vaikuttavaa ehdokasta Nils Torvaldsia. Perätaan takuita sanassapysymisestä ja medialta näyttöjä niiden mahdollisten haitallisten KGB-arkistomerkintöjen olemassaolosta tai puutteesta (kiristämisriski arvioitava viileän realistisesti) lisää sitten toisen kierroksen lopullisen päätoksen pohjiksi. - Jatkoon! 

 

Lue myös:
- Veikko Huuska: Hylkysyrjä – mikä ihmeen Hylkysyrjä
Radikalisoituminen etenee askeleen pari viranomaisten edellä :( 
Putinin-jälkeinen Venäjä nyt  
- Sarkasmia: Liittoudutaankin Venäjän kanssa 
Ruotsin pääministerin julkilausuma synagoganpoltosta ihmisoikeuksien päivänäP.S. Samaan aikaan nyky-Venäjällä: "Minulle rajat ja valtiot eivät merkitse mitään, vaan ihmisten ONNI" vakuuttaa Putin**   

Venäjän vapaan presidentinvaalikampanjan uudessa sosiaalipolittisessa avauksessa kerrottiin 10.01.2018: Ja tapahtui näinä päivinä, että Isä Aurinkoinen julisti hyvää hyvyyttään minimipalkat nostettaviksi 140 eurosta 160 euroon/kk, https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/putin-venajan-minimipalkka...

- On siinä aktivointimallia vaikka lähiulkomaihin jakaa, vapaan liikkuvuuden hengessä without borders... 

Kell' onni** on, sitä muille agitoikoon vanhan suuren ja mahtavan kv. veljesavun ja modernin pienhybridivihreyden perinteen mukaisesti. Äänestä sinäkin ehdokaslistan ainutta vaihtoehtoa nro 1! 
- Putinistit yli rajojen
- Putinists without Borders 
- Poutinistes sans Frontieres
 
 

Onpa tämä kyllä tiedetty jo entuudestaankin. Jos kaikki olisivat sitoutuneet pakotehenkisyyteen riittävän päättäväisesti, olisi globaali ongelma nimeltä Putin varmaankin jo mennyttä. Nyt joudumme seteliselkärankaluopioiden ja keskitienkompromissikeinottelijoiden vuoksi vielä odottelemaan Putinin-jälkeistä aikaa, joka näytti jo silmissä siintävän syksyllä 2014,  ks. Putinin-jälkeinen Venäjä nyt  

 

P.P.S. 26.1.2018.  Uusimpien gallupien perusteella on jouduttu tekemään vaalitaktinen muutos: Sauli Niinistö jo 1. kierroksella!  

Koska nyt näyttää varmalta, ettei ulkopoliittisilta kannoiltaan suorasanaisin/rehellisin ehdokas Nils Torvalds voi päästä 2. kierrokselle, on syytä torpata enemmän tai vähemmän jälkisuomettuneiden/venäjämielisten kandidaattien nousu siedettävän Niinistön vakavastiotettavaksi haastajaksi. Ehdokkaiden kannatuspohjien rakennetta realistisesti analysoiden vain Haavisto ja Väyrynen voisivat selvitä toiselle kierrokselle, ja sellaisten änkyröitten näkyvä kv. esiintulo olisi maallemme todennäköisesti  haitaksi ja noloa. - Nyt on fiksua äänestää Niinistö presidentiksi jo 1. kierroksella! 

Lue myös: 
- Viron ex-presidentti Toomas Hendrik Ilveksen kommentti: 
verkkouutiset.fi/viron-ex-presidentti-eun-turvatakuista-joukkoja-vai-oliivioljya
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Presidentin toimialaan kuuluu ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Olemme valitsemassa Suomen Puolustusvoimien ylipäällikköä. Tähän tehtävään pyrkivältä haluan kysyä yhden kysymyksen. Tiedän jo ennakolta, etteivät he vastaa vaikka jostakin syystä saisivat tämä kysymykseni tietoonsa.

Kysymys on seuraava:

Olisiko Suomen edun mukaista sellainen sopimus, jossa 29 länsimaata sitoutuvat auttamaan Suomea jos joudumme sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi?

Haluaisin kuulla sekä myönteisen että kielteisen vastauksen perustelut selkokielellä miksi niin on. ”Olen sitä mieltä” ei ole perustelu vaan mielipide. En halua kuulla myöskään sellaista jargonia, että tämä sopimus rikkoisi vakautta Itämeren alueella tai väitettä, että puolueettomuus takaa koskemattomuutemme.

Jos sopimuksen esteenä on Venäjä, kai sen voisi sanoa suoraan. Arvostan rehellistä vastausta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hyvän ja ytimekkään kysymyksen olet valmistellut. Se kannattaa esittää sitten mieluummin kahdella kierroksella kuin vain yhdellä, siten menetellen vastausket kultakin väkisinkin syvenevät ja suoristuvat... ;)

Itse kysäisisin jotain viitaten Putinin lausuman vakavastiotettavuuteen, kun sanoi ettei Venäjä koskaan hyökkäisi Nato-maahan ja ajatuskin on mieletön. Taidan nimittäin yhtyä tuohon näkemykseen, sen verran Putinilla edelleenkin on realismintajua vaikka monessa muussa kohtaa arveluttaakin. Eihän mikään Naton ulkopuolinen maa ole koskaan natomaahan hyökännyt, huonostihan siinä kävisi.

Toisaalta, raaka vanha tosiasioidentuntemusviisaus geopolitiikan siperianraastuvista taitaa muistuttaa niitä joiden maaperällä ei ole öljykenttiä, että ellei ole nimet jäsenyyspaperissa, ei mikään keskinäisen avun liittokunta auta, ei vaikka miten symppiksiäkään ulkopuolisia. Ei auttanut Ukrainaakaan 2014 eikä Georgiaa 2008 eikä Suomea 1939.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Huomasit varmaan, että kysymys oli teoreettinen: "Olisiko Suomen edun mukaista sellainen sopimus...."

Toisaalta mitä haittaa siitä olisi jos apua ei tulisikaan (kaikilta). Tilanne olisi sama mikä oli 1939. Silloin NL ja Saksa olivat liitossa ja olivat kovasti vastaan Suomen sotilasliittoa Ruotsin kanssa (muistin varaista tietoa, oliko niin?)

PS. Georgialla ja Ukrainalla ei ollut sellaista sopimusta.

Huom. Sori, luin kommenttisi uudelleen tarkasti "että ellei ole nimet jäsenyyspaperissa..". Taisin lukea "vaikka nimet..." Ei ole tarpeen muuttaa tekstiä mutta väärinkäsityksen välttämiseksi!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ok. Blogitekstistä löytyy nyt lause "Allekirjoittamaton jäsenyyssopimus läntisessä turvaliittossa sekin tarkoittaa pienelle maalle riskiä ajautua hyljätyksi syrjäalueeksi ja itäisen intressipiirin reviirinlisäkohteeksi tyyliin Georgia 2008, Ukraina 2014 ja Suomi 1939".

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Nils onkin oman äänestyslistani kakkosnimi. Tyhjänpuhuja Sauli Niinistö tulee heti kuudentena.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Huhhuh, en ihan tyhjänpuhujaksi Saulia sanoisi, mutta totta on että nyt pitää puristaa esiin miehistä mitta ja naisista syvyys ja tai siis noh kaikista ne jämäkkyys/suoruusulottuvuudet ihan neutraalisti mutta ilman takelteluja myös noista muinaisista tabuaiheista.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Selkeän nato-kannan vuoksi aion äänestää Nils Thorvaldsia.

Nato-kysymystä ei voi enää väistellä jos/kun Ruotsin seuraava hallitus hakee jäsenyyttä.

Nils on myös selkeäpuheinen, fiksu ja sympaattinen henkilö.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Turvaa voi luoda myös 'ylläpitämällä hyviä suhteita valtavaan naapurustoonsa ja pysyttelemällä suurvaltaristiriitojen ulkopuolella'. Jos ne nyt kuitenkin sattuisivat joskus eksymään meidän suuntaan, on hyvä pirkkaniksi työntää päänsä lähimpään pensaaseen ja toivoa ettei se ole ns. puskaneukku. Hyvä olisi tietysti myös jos olisi suuria ja mahtavia ystäviä hädän hetkellä. Siinä vaiheessa kun hätä tulee käteen, ei sormen pitäisi enää mennä suuhun. Sopimuspaperille voisi olla akuuttia käyttöä, jos olisi tullut kopio reppuun, mutta ennen kaikkea se velvoittaisi liittolaismaat tulemaan apuun.

Jottei tämä menisi liian ryppyotsaiseksi, tässä pläjäys haudanvakavaa liittoutumisargumentaatiota: "Kissa pöydälle. Maamme viimeaikaisen liittoutumisjahkailun tässä vaiheessa näyttäisi olevan korkea aika tuoda reilusti esille mitä ilmeisin mutta pitkälti vaiettu vart..." http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198745-l...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Meillähän presidenttiä pidetään paitsi ulkopolitiikan myös arvojohtajana.
Pressaehdokkaista useampikin on tainnut sivuta syrjäytymisteemaa, mutta vain yksi on käyttänyt osuvaa Hylkysyrjä-vertausta, vieläpä kaikessa monimerkityksisyydessään niin, että se pitää sisällään yhtä aikaa sisä- ja ulkopoliittisen ulottuvuuden. Monet, joiden elämä on mennyt vähän kuin Strömsössä, eivät välttämättä ole kuulleetkaan Hylkysyrjän kaikista sosiaali- ja geopoliittisista näkökohdista.

Pitäisiköhän ihan vaikka taktikoiden äänestää juuri tämä pro-hylkysyrjäläiskandiaatti toiselle kierrokselle? On sääli, jos suomalaiset jättävät korkean tason työhönottohaastattelussaan kerrankin rekrytoijina ollessaan kilpailuttamismahdollisuutensa yksivaiheiseksi hätiköimällä istuvan pätkätyöläisen jatkoon ilman kunnon syvätenttausta oikein käsi sydämellä!

Jos tämä hylkysyrjän oivaltanut ehdokas tulee kakkoseksi eikä ennakkosuosikki saakaan yli puolta äänistä, on molempien pakko terävoittää kantojaan hylkysyrjä-kysymyksissä kaikista näkökohdista pärjätäkseen loppuun asti, ja sanasta miestä, voittipä Sauli tai tämä Hylkysyrjänpuolustaja.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tietysti Suomineito voisi ajatella hoitavansa joukkoahdistelupelkonsa julistamalla johonkin ilmansuuntaan kv. lähestymiskiellon - mutta auttaakohan se? ;)

Hulluksikohan putinistit muuten ovat tulleet, vai ihanko vaan vanhastalinistiseen henkeen asiat käännetään taas nurinpäin: "Valamon luostarin aarteet olisi saatava takaisin Suomesta Venäjälle" https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005526790.html - miten niin takaisin? Suomen ortodoksikirkollehan ne kuuluvat. Stalin ryösti Valamon saaren ja Suomen Laatokan puoliskon 1939-44 - nehän pitää saada takaisin meille!

Taitaa olla samaa pressanvaaleihinvaikuttamista kuin Lavrovin ehdotus konsultaatioista Mainilan laukausten historiasta https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005525448.html - Kukahan ne muuten tällä kertaa Venäjän mukaan ampui... Silloinhan Molotov-Ribbentrop-oikeudellisia intressejään Suomi-neidolta 1939 perännyt Neuvostoliitto oli 'huolestunut turvalisuudestaan' ja ehdotti maanluovutusta ennen talvisodanhyökkäystään.

Itänaapurimmehan on epäilty puuttuneen presidentinvaaleihimme mm. jo Viestikoekeskuksen tietovuotojupakan täsmäajoittamisena, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/247715-v...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Löytyi lopulta yksi miinuskin Nils Torvaldsista: hänen MTV3:n tentin 16.1.2018 yhden lauseen vastauksessa esitetty kantansa maamiinoihin oli jotenkin epärealistisen pintamuodikkuuden ja poliittisen ylikorrektiuden värittämän tuntuinen.

Esitinkin Torvaldsin blogissa ao, kysymyskommentin:

"Suorapuheinen rehellisyytesi seitsemän minuutin puheessasi teki sen verran myönteisen vaikutuksen, että kirjoitin huomioiistani bloginkin:
Hylkysyrjä-puhe oli enemmän kuin pelkkä syrjäytymishymistely - jatkoon!

Eilen Maikkarin tentissä sitten löytyi lopulta yksi miinuskin: kantasi maamiinoihin vaikutti jopa hieman epärealistisen pintamuodikkaalta ikään kuin fokusoiden kysymyksen vain kehitysmaasotien oloihin, joissa todella kohteiksi valikoituvat merkittävimmin naiset ja lapset. Meillä on tiedossamme aika vakuuttavia näkökohtia, että meidän itärajallamme tuo ei olisi todennäköistä juurikaan, mutta pienet vihreät partisaanisissit olisivat todennäköinen ja 'oikeuttettu' kohderyhmä. Mutta nuo edulliset pienen maan täsmäaseethan on toisaalta jo korvattu 'paremmalla' mutta tuntuvasti kalliimmalla järjestelmällä.

Maamiinatkin voidaan tottakai palauttaa nopeasti tuotanto-ohjelmaan mahdollisen sotatilan koittaessa, mm. Sauli Niinistön kertoman mukaan. Minkä kannan Nils Torvalds tarvittaessa ottaa siinä tilanteessa presidenttinä, jos tilanne on paha, ja sotilasjohto katsoisi kriisin keskellä sittenkin maaminatarpeen akuutiksi?"

Ks.> http://nilstorvalds.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24927...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vaalitaktinen muutos: Sauli Niinistö 1. kierroksella!

Koska nyt näyttää varmalta, ettei ulkopoliittisilta kannoiltaan suorasanaisin/rehellisin ehdokas Nils Torvalds voi päästä 2. kierrokselle, on syytä torpata enemmän tai vähemmän jälkisuomettuneiden/venäjämielisten kandidaattien nousu siedettävän Niinistön vakavastiotettavaksi haastajaksi. Ehdokkaiden kannatuspohjien rakennetta realistisesti analysoiden vain Haavisto ja Väyrynen voisivat selvitä toiselle kierrokselle, ja sellaisten änkyröitten näkyvä kv. esiintulo olisi maallemme todennäköisesti haitaksi ja noloa. - Nyt on fiksua äänestää Niinistö presidentiksi jo 1. kierroksella!

Lue myös:
- Viron ex-presidentti Toomas Hendrik Ilveksen kommentti:
https://www.verkkouutiset.fi/viron-ex-presidentti-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset