Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Poliittinen motiivi väkivaltarikokselle tulee aina tuomita raskauttavana

  • Pykäläpiru iloitsee pykäläviidakon nimikkeistörakenteen 'paremman puutteessa' -pakkosanelemista sanavalinnnoista.
    Pykäläpiru iloitsee pykäläviidakon nimikkeistörakenteen 'paremman puutteessa' -pakkosanelemista sanavalinnnoista.
  • sopivia törkylippuja roviolle vietäviksi
    sopivia törkylippuja roviolle vietäviksi

"Syyttäjä vaatii rasistisen motiivin soveltamista Helsingin Asema-aukion pahoinpitelyssä – uhri vastusti liikkeen ideologiaa ja näytti sen” otsikoi SSS.fi 
- Uusnatsi Jesse Torniaisen viimevuotinen taekwondopotkujuttu on nyt nyt sitten hovioikeudessa. 

En ole juristerian erityistuntija, mutta johdonmukaispohdinnan tuloksena me tavikset huomaamme ainakin tuossa lehtiotsikossa ilmeisen puolihuolimatonta ajattelua - lieneekö ollut syyttäjänkin puolelta sitä vai ihan vaan pykäläviidakon nimikkeistörakenteen pakkosanelema sanavalinta paremman puutteessa. Käytetään edes jotain lainkohtaa, kun oikeampaa ei ole jostain syystä tai toisesta käytettävissä. Ja kun ei ole, menestymismahdollisuudet ylemmässä oikeusasteessa saattavat kariutua jo tähän ohiosuvaan sinnepäintermiin.

Syyttäjä siis vaatii rasismimotiivin soveltamista. Eihän se kyllä tarkkaan ottaen rasismia ole, jos kantasuomalainen pahoinpitelee kantasuomalaista eikä uskontokulttuuritaustallakaan liene ollut merkitystä. Mutta aatteellisena vastustajana esiintyneen potkaiseminen rintaan/päähän ilmeisin vihamotiivein julkisella paikalla on mielestäni vähintään kolmen vuoden ehdottoman vankeuden väärttiä poliittista väkivaltaa riippumatta siitä, johtiko potku kuolemaan vai ei. Jos johti, puhutaan pahoinpitelyä vakavammasta rikoksesta, ja jos surmaamistarkoitus olisi osoitettavissa, poliittisesta murhasta.

Asialla on vieläkin yleisempää merkitystä, kuin vain tämä kansainvälisen kansallissosialistisen PVL-järjestön ja Torniaisen taekwondopotkujuttu. Se liittyy ääriryhmien toimintaan ja jäsenyyteen suhtautumiseemme kaikkineen yhteiskunnallisena ilmiönä, yhteiskunnan ja laillisen yhteiskuntajärjestyksen suojautumisnäkökohdasta erityisesti. 

Järjestöviiteryhmän pitää mielestäni vaikuttaa pahoinpitelijän tuomioon raskauttavasti aina, jos kyseessä on natsit, islamistit, anarkistit, putinistit, kommunistit tai muut kumoukselliset väkivaltaryhmät. Se ns. 'anti'fasisti esimerkiksi, joka hiljakkoin pahoinpiteli poliisiautossa käsiraudoissa olleen uusnatsin, on ihan samanlainen poliittinen väkivaltarikollinen hänkin. Asia ymmärrettiin kyllä Suomessakin ihan oikein 1930-luvun alkupuolelta lähtien, jolloin sekä väkivaltainen moskovalaistaustainen SKP että italialaisfasismista innoittunut Lapuan liike olivat kiellettyjä. Demokratiamme voitti ne ja takasi koko kansan puolustustahdon 1939 lähtien.

On valitettavaa, että väkivaltaisten äärijärjestöjen vastaisessa yhteiskuntapäätännässä ei olla saatu aikaan yhteispohjoismaista linjaa. PVL on ruotsalainen järjestö, joten länsinaapurimmekin tulisi ymmärtää vastuunsa varsinkin, kun siellä muittenkin kumousvoimien ja väkivaltaekstremistien toiminta on vielä näkyvämpää kuin meillä. Tähän mennessä esimerkiksi näyttää yhä selvemmältä, että YK:n ihmisoikeuspäivän aatoksi ajoitettu Göteborgin synagoganpoltto on islamistien tekosia. Pääministeri Löfven on ilmaissut korrektin vihansa niin uusnatsistista kuin islamististakin väkivaltaa ja antisemitismia kohtaan, ja jotkut johtavat muslimikellokkaatkin ovat jo ehtineet tuomita myös 'oikeauskoisten' tekemät juutalaisvastaiset teot, mutta se ei riitä - kaikki tunnukselliset väkivaltaiset poliittiset ja uskonnolliset ääriryhmät on kiellettävä pikimmiten

 

P.S. Blogin alemmassa kuvituskuvassa on erilaisia historian roskikseen ja roviolle vietäviksi sopivia törkylippuja esimerkiksi kotimaisille alan harrastajille vinkiksi!  Videota ei tarvitse toimittaa julkisuuteen vihankierteen lisäprovosoimisen välttämiseksi. 

 
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Toni Rintala

Vaaditaanko niiden Suomen lippujen polttajille myös rasismikovennusta? Vähintään poliittinen kovennus ja valtion häpäisy.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomi on aina ollut jossain määrin monietninen ja moniuskontokulttuurinenkin maa, joten siniristilippuihin kohdistunut kaikkia kansanryhmiämme halventava polttouhririkos ei ollut leimallisesti rasistinen. Jo itsenäisyyden alkuvuosina meillä oli keskuudessamme kantasuomalaisten lisäksi kelpo juutalaisia ja tataareja ja suomenruotsalaisia ja saamelaisia ja suomenromaneja ja suomenvenäläisiäkin. Kaikki kansanryhmämme myös osallistuivat kansakuntamme eloonjaäämistaisteluun eli Suomen suureen isänmaalliseen puolustussotaan 1939-44. Näinpä ollen an(arkis)tifasistien lipunpolttouhririkos lienee katsottava luonteeltaan yleisemmin yhteiskunnan- ja ihmisyydenvastaiseksi häpäisyvandalismiksi.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vaikea kuvitella, että katsottaisiin rikoksen tekijän tekoa raskauttavaksi, jos tuleva uhri ensin lällättäisi vaikkapa näin:

Lällällieru
x:n pieru

Nyt syyttäjä menee aika lähelle tätä, että siis uhrin provokaatio olisikin rikoksen koventamisperuste. Lähtökohtana syyttäjällä lienee, että tekijä on kuitenkin väärän aatteen edustaja jne. Vaikka kyse oli (tuolloin) laillisen organisaation laillisesta mielenosoituksesta.

Mitä tulee kirjoittajan ehdotukseen poliittisen motiivin aiheuttamasta koventamisperusteesta, niin se on mielestäni oikeansuuntainen. Sitä voisi vielä miettiä, että pitäisikö sitä laajentaa aatteelliseen motiiviin. Esimerkiksi, jos muslimit tai ateistit joukkoraiskaisivat kristityn rippikoulutytön, muslimeille tai ateisteille annettaisiin enemmän kakkua kuin kristityille vastaavasta rikoksesta, koska aatteellinen motiivi olisi mukana edellämainituilla.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

En nyt näe tarvetta eritellä poliittista ja aatteellista motiivia. Islamismi esimerkiksi on poliittista islamia samoin kuin fundamentalistikristillisetkin näkemykset, ja silloin kun aate ja uskonto motivoivat viharikokseen, toimitaan vihapoliittisin motiivein.

Lällällällieruttelu ja keskisormen/kuvaviestipaidan heiluttelu aatteelliselle vastustajalle ovat toki tyhmää provosointia, mutteivät rikoksia. Jos työntää keskisormensa karhun häkkiin, pitäisi tietää etteivät vartijat aina ehdi pelastamaan kumpaakaan osapuolta. Poppoot, jotka kantavat vihatunnuksia järjestäytyneen systemaattisesti mukanaan riidanhaastamismielessä, ansaitsevat tulla kielletyiksi. Liput roskikseen ja roviolle!

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Tapanilassa lapsen joukkoraiskanneet somalit saivat alennusta tuomioon, koska case sai paljon huomiota.
Minusta nyt tuntuu että laki ei ole sama Torniaiselle, vaikka valtamedia kirjottaa hänestä nimellä...

Ps. Syyttäjälle pitäisi vissiin jonkun selventää mikä on rasismia ja mikä ei, ettei hän nolais itteänsä enempää.
Vaikka Torniainen olisi rasisti niin tämä tapaus ei täytä rasismin merkkejä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Rikokset ovat luonteeltaan kovin erilaiset, vaikkakin hirveitä molemmat. Tapanilassa ei kai ole kerrottu motiivipuolella olleen rasistista tai poliittista/aatteellista tekijää. Periaatteessa olisi tietysti voinut ollakin, onhan raiskauksia joskus tehty esimerkiksi erilaisten lahkojen ja riittien seremoniallisina toimina tai jopa oman uskonkäsityksen 'velvoittamina'. Kai tuo alennuspointti tulee kyseeseen ainakin, jos potkun ja kuoleman yhteyttä ei todettaisi olleen lainkaan ja uhrin puolelta provosoiminen katsottaisiin oletettua räikeämmäksi tai ennalta suunnitelluksi ja ehkä jopa että siitä olisi uhkailtu etukäteen eli uhrilla olisi ollut selvä aikomus tulla paikalle ottamaan matsi tms. Sellaisesta ei ole kai kukaan puhunut, joten. Toisaalta sekin voi olla yksi pointti, että Tapanilan raiskaajat olivat kai melko nuoria ensikertalaisia rikollisina ja lisäksi ehkä keskivertoa hitusen enemmän yleistä virallista sympatiaa nauttivia kansalaisia tai tulevia kansalaisia lähtökohtaisista kansanryhmätaustaisista syistä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tässä kontekstissa sillä tarkoitetaan vaikkapa yhteiskunnallisten ja uskonnollisten ja kulttuuristen aatteiden agendan kampanjointia. Silloin kun se tehdään kumouksellisten päämäärien puolesta tai vastustajina pidettyjen vahingoittamiseksi tai oman asian puolustamiseksi oletetulta vastustajan hyökkäykseltä väkivaltaisin keinoin, toimitaan sellaisen politiikanteon kentällä, jota ei Suomessa tulisi sallia olevankaan. Sellaiset liput ja tunnukset joutavat roskikseen ja roviolle. Eikö?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset