Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Itsenäisyyspäivän Suomi100-juhlaraha 'teloituskolikon' suunnittelijan käsialaa

  • Itsenäisyyspäivän kunniaksi lyödään Suomi100-juhlaraha
    Itsenäisyyspäivän kunniaksi lyödään Suomi100-juhlaraha
  • Kansalaistoimikunnan täydentävän Suomi100-kolikkoluonnoksen kuvapuolella Suomi-neidon juhla-asuna on luomurajat
    Kansalaistoimikunnan täydentävän Suomi100-kolikkoluonnoksen kuvapuolella Suomi-neidon juhla-asuna on luomurajat
  • Mm. Rahapajan tuotannossa olleissa Alkuperäinen Suomineito -hopeapinsseissä ja riipuksissa on myös luomurajat
    Mm. Rahapajan tuotannossa olleissa Alkuperäinen Suomineito -hopeapinsseissä ja riipuksissa on myös luomurajat

Itsenäisyyspäivän kunniaksi lyödään Suomi100-juhlaraha, joka on ns. teloituskolikon suunnittelijan käsialaa. Sen arvopuolella on kuva Kluuvikadun päässä sijainneesta Heimolan talosta, joka toimi eduskuntatalona vuosina 1911–1931. - verkkouutiset.fi/itsenaisyyspaivan-kunniaksi-lyodaan-juhlaraha/


- "Itsenäisyyspäivän kunniaksi"... Vaikka kolikon tunnuspuolella on ote itsenäisyysjulistuksen tekstistä, olisiko sittenkin yhden päivän korostamista enemmän paikallaan lyödä juhlaraha itse itsenäistymisen kunniaksi? Juuri kukaanhan ei edes huomannut tuon nimenomaisen päivän merkkitapahtumaa eli itsenäisyydenjulistusta 6.12.1917. Lehdistössäkin oli tuolloin asiasta vain pikku maininta. 

Päivän periaatteellinen merkitys oli suuri, mutta itsenäistymisen prosessi käsitti useampia erilaisia päiviä ennen kuin yön uhka oli karkoitettu ja aamun kiuru todella lauloi itsenäisessä maassa, kuten 'teloituskolikon' suunnittelija itsekin on muistuttanut. Joulukuun kuudennen tapahtumaa mutkisti ja varjosti varsinkin se, että vain kolmea viikkoa myöhemmin jo ilmeni kolme suurta todellista uhkaa koko itsenäistymisen tosiasialliseksi kumoamiseksi: Neuvosto-Venäjä, Neuvosto-Venäjä ja Neuvosto-Venäjä! 

Terroristijohtaja Lenin teki 31.12.1917 ulkoministerinsä Stalinin esityksestä suomalaisten yhteistyökapinallistensa kanssa salaliittosopimuksen, että Venäjä muodollisesti hyväksymänsä itsenäisyydentunnuksen vastaisesti aseistaa heidät sotakalustolla tammikuuksi 1918 suunnitellun vallankaappaussodan toteuttamiseksi ja Suomen liittämiseksi Neuvosto-Venäjään - 'venäläisin asein venäläisten asian puolesta'. Lenin myös ehdotti 1.3.1918 maallemme nimeä ”Suomen sosialistinen työväentasavalta”, ja Suomen punikkiedustajat hyväksyivät Johtajan ehdotuksen. (Kapinahan ei onnistunut, ja itänaapurin revanssipaine onkin purkautunut sittemmin talvisodan 1939 ja jatkosodan 1941 hyökkäyksissä maahamme.)
 

Purettua Heimolan taloa paremmin itsenäisyyttämme juhlistamaan ehkä sopisikin lokakuussa 2017 esitellyssä Suomi100-juhlarahan kansalaistoimikuntaluonnoksessa nähtävä kuvateema. Siinä Tarton rauhan vuosipäivän 14.10. kunniaksi julkistetun täydentävän Suomi100-kolikkoluonnoksen kuvapuolella Suomi-neidon juhla-asuksi on valittu itsenäisen maamme ensimmäiset kansainvälisesti hyväksytyt, Tarton rauhan 1920 mukaiset luomurajat. Nehän neuvoteltiin J.K. Paasikiven johdolla rauhanomaisesti Neuvosto-Venäjän kanssa Kansainliiton ja myös Ruotsin vahvistaessa tuloksen paitsi itärajan myös Ahvenanmaan osalta.   

- Kun vietetään itsenäisen valtiomme 100-vuotisjuhlavuotta, on luontevaa kiinnittää huomio alkuperäisiin, ainoisiin oikeisiin rajoihimme (muutoinkin kuin kantamalla rinnassamme mm. Rahapajan tuotannossa olleita Alkuperäinen Suomineito -hopeapinssejä ja riipuksia). Rajoistahan oli uuden valtiomme alkuvaiheissa 1917-20 hienoista erimielisyyttä sekä Ruotsin että Neuvosto-Venäjän kanssa, joten yksiselitteisiä kiistattomia rajoja ei oikeastaan ollut tuona aikana. Itsenäisen Suomen ensimmäinen virallinen kv. hyväksytty ja edelleen ainut rauhanomaisesti neuvotelturajasopimus on Tarton rauha 1920. Ruotsi on muuten pitänyt kiinni näistä sovituista rajoista, itänaapurimme ei, mistä syystä se erotettiin Kansainliitostakin 1939 talvisodan vuoksi. - Ks. SUOMI100-keskustelun aihepiirilinkit.
 

Lue myös:

Suomi100-infolinkit: korjaussarja YYA:n ja putinistien historianväärennöksiin 

Suomi 100 -liputus rehabilitoimaan Paasikiven kirkkain rauhanneuvotteluhelmi  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tuolla vähän kyldyyrisemmällä Vapaavuoro-osastolla on julkaistu aiheesta blogi
Ohto Manninen ja Suomen itsenäistymispäivien 6.12.1917 - 14.10.1920 kuvasto
> http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset