Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

100 v sitten murhattu Alfred Kordelin, bolsevikkien ensimmäinen uhri Suomessa

 • Alfred Kordelin (6.11.1868 – 7.11.1917) liikemies, kulttuurin ystävä ja mesenaatti, bolsevikkien uhri
  Alfred Kordelin (6.11.1868 – 7.11.1917) liikemies, kulttuurin ystävä ja mesenaatti, bolsevikkien uhri
 • Murhaajamatruuseja Donnerin elokuvasta Mommilan veriteot 1917
  Murhaajamatruuseja Donnerin elokuvasta Mommilan veriteot 1917
 • Kansanmurhaajia ja sotasyyllisiä
  Kansanmurhaajia ja sotasyyllisiä
 • Aseveljiä sinisilmäisyyttään
  Aseveljiä sinisilmäisyyttään
 • 100 v sitten murhattu Alfred Kordelin, bolsevikkien ensimmäinen uhri Suomessa

Leninin kutsua ja panssarilaiva Auroran vallankumouslaukausta noudattaneet venäläismatruusit valtasivat 7.11.1917 Talvipalatsin Pietarissa ja murhasivat Suomen suuriruhtinaskunnassa merkittävän teollisuus- ja kulttuurimiehen. Punikkimieliset venäläissotilaat olivat kaapanneet hyväntekijänä tunnetun tyhjästä aloittaneen maanviljelysneuvoksen  syntymäpäiväjuhlaseurueen tämän kartanossa. Dramaattiset tapahtumat 6.-7.1917 etenivät yhtäaikaisesti keisarikunnan eri osissa.*

"7.11. aamulla puhelinyhteys kartanoon katkesi noin 7 aikoihin... kello 10 vieras auto ajoi kartanon pihaan ja autosta astui ulos viisi venäläistä matruusia. Tämän jälkeen pihaan marssi vielä 26 vahvasti aseistettua venäläistä matruusia... Venäläiset matruusit piirittivät päärakennuksen... he iskivät ovet kiväärin perillä säpäleiksi, ryöstivät kaiken ryöstämisen arvoisen ja rikkoivat kaiken muun. Tämän jälkeen he palasivat päärakennuksen luokse, iskivät kiväärin perillä lukitsemattoman oven säpäleiksi ja astuivat pistimet ojennettuina sisälle.... uhkasi Nagant-revolverilla salin perällä korituolissa istuvaa Alfred Kordelinia, huutaen ja sanoen häntä 'saatanan lahtariksi'...  torpan suunnalta juoksi vihainen matruusi pistoolia heilutellen ja huutaen, suunnaten kohti Alfred Kordelinia kuljettavia hevosrattaita... syöksyi vaunujen taakse ja iski hirveällä voimalla pistoolillaan Kordelinia päähän ja laukaisi samalla aseensa. Kordelinin hattu putosi maantielle ja ruumis kallistui vaunujen oikealle puolelle."

Vallankumousjohtaja Lenin pyrki juonikkaasti estämään autonomisen suuriruhtinaskuntamme irtaantumisen Venäjästä.*  Vajaa kuukausi Suomen itsenäistymisen jälkeen 31.12.1917 hän allekirjoitti ulkoministerinsä Stalinin esityksestä itsenäisyydentunnustuksen ja punikkiliittolaisilleen suunnatun tervetulomääräyksen Neuvostokansojen perheeseen heti Suomeen tammikuuksi 1918 sovitun vallankaappauksen jälkeen - 'venäläisin asein venäläisten asian puolesta'. 

Kansankomissaarien neuvoston puheenjohtaja Lenin ehdotti 1.3.1918 maallemme nimeä ”Suomen sosialistinen työväentasavalta”. Suomen edustajat hyväksyivät nimenmuutoksen ja se päätyi lopulliseen sopimustekstiin. Kapina 1918 ei kuitenkaan johtanut toivottuun tulokseen. ”Suomen sosialistinen työväentasavalta” hajosi, kun valkoiset voittivat sisällissodan ja punaisten johtajat pakenivat Neuvosto-Venäjälle, osa ns. ikitielle

Neuvostoliiton revanssipaine purkautui sittemmin vuonna 1939 sotilasliitossa Hitlerin Saksan kanssa talvisodan hyökkäyksenä "Suomen Kansanvaltaisen Tasavallan" eli puna-suur-Suomen presidentiksi valitun O.W. Kuusinen-Quislingin johdolla, ja uudelleen 1941 jatkosodan hyökkäyksenä Suomea vastaan...
*) Ks. Lokakuun suuren vallankumouksen muistopäivän 7.11. SUOMI100-juhlalinkit »   
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tätä ei tahdota ymmärtää, kun vasemmisto tuo esiin sisällissodan lopun valkoista terroria, että valkoisten rajut rankaisutoimet, kostoteotkin, johtuivat paljolti juuri näistä jo vuoden 1917 aikana punaisten tekemistä kymmenistä murhista. Tämä Kordelinin murha tunnetuimpana esimerkkinä. Siinä oli mukana venäläisten ohella myös suomalaisia punaisia. Ja nämä olivat ryssänsoltut sinne avuksi hälyttäneet.
Valkoiset eivät tuon vuoden aikana suorittaneet yhtäkään murhatyötä.

Lisäksi silmittömiä hengenriistoja suorittivat punaiset sodan lopulla häviönsä vimmassa.

Toki valkoisten toimesta tapahtui sisällissodan päätyttyä monia perusteettomia veritöitä, joita ei voida hyväksyä, mutta ymmärtää niitä voidaan. Sisällissotien raakuuden tiedostaen selviltä kostotoimiltakaan ei voitu millään sodan jälkeenkään välttyä.

Mutta pitää aina muistaa, että kapinaan ryhtyneet ovat ensisijassa vastuulisia sen uhreista. Kapina ei ollut pakollinen. Ei alkuunkaan! Se oli Suomessakin paljolti Venäjän bolshevikkijohdon aikaansaannos.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Niinpä. Kun paljon maita ja ihmisiä hallinnut Isis romahtaa ja lopulta saadaan tuomiolle, aletaankohan sitäkin hetimiten valkopestä ja glorifioida ja maalata jonkinlaiseksi kapinan uhriosapuoleksi?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Katos vaan, Iltalehtikin sai aiheesta jutun aikaan päivän mun blogin jälkeen! :) http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20171108220052003...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Muuten, se Donnerin tuottama ja Jotaarkka Pennasen 1973 ohjaama leffa Mommilan veriteot 1917 näytettiin Teema-kanavalla ti 7.11.2017. Tuossa UKK-ajan elokuvassa oli tietysti historiaa vääristelty yya-hengessä, eli punikkimatruusit eivät muka varastelleet ja särkeneet paikkoja ja esiintyivät muutenkin melkein ihmisiksi. Edes siitä nöyryytyksestä eivät suuttuneet, että yksi joutui ruumiintarkastukseen varkaudesta epäiltynä. Oikeasti todistajanlausuntojen mukaan roistot rikkoivat kutakjuinkin kaiken irtaimen mitä eivät varastaneet. Mutta hienoa, että tuonkinlaisen tasapainoiluelokuva oli mahdollista tehdä tuolloin ilman että Kreml huomasi. ettei matruusit olleetkaan ihan jumaloituja SNS-sankareita... ;)

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

En oikein ymmärrä tällaisia juttuja jossa tehdään marttyyri 100 vuotta sitten murhatusta Kordeliinista kun niitä murhattuja oli sen jälkeen tuhansia. Ihminen on peto joka otollisissa olosuhteissa tappaa eikä sitä voi työntää oman ideologiansa mukaan niiden toisten yksinoikeudeksi. Muutenkin itsenäisyys jota silloin lähdettiin tavoittelemaan on luovutettu ilman laukaustakaan Brysseliin jossa vallanhimoiset despootit yrittävät rakentaa 'ikuista' imperiumiaan ja laskun siitä maksat sinä kansallisvaltion muuttumisena hiljalleen imperiumin reunavaltioksi, vesivarastoksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

En minäkään ymmärtäisi jos joku yrittäisi tehdä jostakusta marttyyria, mutta murhaajat olivat kuitenkin saatanallisia roistoja, ihan aikansa Isis-terroristeihin verrattavia paskiaisia oikeauskoisina bolsevikkeina, eikö?

Luepas Henri noista vähän ehkä sitten kiltimmistä suomalaisista punikeista ja heidän marttyroimisesta ja tappamisen glorifioimisesta vaikka tämä: Saako Suomi 100 -juhlakuvasto lyödä mynttiä 'lahtarit aloitti!' -narratiivilla? http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset