Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Markkinointi&Mainonta: Tuntematon sotilas lähtee maailmalle!

  • - Millaiseksi on leikattu kansainvälinen Tuntematon?
    - Millaiseksi on leikattu kansainvälinen Tuntematon?
  • Jatkosodan alkaessa vihollisjoukot miehittivät etnisesti puhdistettua Viipurin lääniä ja Hankoniemeä uhaten itsenäisyyttämme.
    Jatkosodan alkaessa vihollisjoukot miehittivät etnisesti puhdistettua Viipurin lääniä ja Hankoniemeä uhaten itsenäisyyttämme.
  • Markkinointi&Mainonta:  Tuntematon sotilas lähtee maailmalle!

- Loistava, suuri elokuva, olin todella liikuttunut, kommentoi ruotsalainen jakelija. 

Kv. levitystä varten Tuntematon sotilas -elokuvasta on tehty lyhyempi versio nimenomaan ulkomaista yleisöä varten, kertoo Markkinointi&Mainonta-lehti. - Oletettavaa on, että osa elokuvasta poistettavista kohtauksista on sellaisia, että niillä on suuri merkitys suomalaisille, mutta ulkomaalaisista ne voivat tuntua käsittämättömiltä tai turhilta," sanoo tuottaja Miia Haavisto lehden mukaan. Hän ei kuitenkaan halua kertoa mitä kohtauksia ei nähdä kansainvälisessä versiossa eikä kerro sitäkään, tuleeko ulkomaiden versioon materiaalia, jota ei nähdä Suomessa esitettävässä Tuntemattomassa.

 

- HETKINEN! Pitäisin suomalaistaviksen edustajana ensiarvoisen tärkeänä, että kansainväliseen versioon lisätään (ellei sitä jo siinä ole) selvä taustatieto-osuus jatkosodan alkuasetelmista: että talvisodan jäljiltä Neuvostojoukot miehittivät 15 kuukauden ajan täysin etnisesti puhdistettua Viipurin lääniämme ja Hankoniemeämme ja uhkasivat tynkä-Suomen itsenäisyyttä Molotov-Ribbentrop-sopimuksen ja Hitler-liittolaisuutensa nojalla. Kansainliitosta erotettu Neuvostoliitto ampui ns. välirauhan 1940-41 aikana alas suomalaisen matkustajakone Kalevan Viroa miehittäessään. Antti Rokka ja kumppanit puolustivat kotiseutuaan ja isänmaansa/perheittensä tulevaisuutta. Jatkosodan Stalin aloitti 22.-25.6.1941... 

Lue lisää jatkosodan Tuntemattoman sotilaan taustoista >  
ja tarkemmin Tuntemattoman kansainvälisestä versiosta >  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

- Kiväärit olalla lomalle
- Rokka kävi lomalla Käkisalmessa kotitilalla, vaikka sitä ei ollut vielä vapautettu.
- Hietanen oli kessu jo elokuvan alkuvaiheessa hetken.
- Korsut todella hienoja ikkunoineen.
- Käsikranaatti tehosi kuin kasapanos
jne.
- Sotaveteraani piti elokuvaa farssina.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Nuo ovat sentään pieniä juttuja sen rinnalla, jos kansainvälisessä levityksessä olevasta Tuntemattomasta voisi saada sen kuvan että Suomi olisi ollut jotenkin talvi- tai jatkosodan syyllinen ja aloittaja. Sekin vaara on olemassa, jos taustoja ei avata kunnolla.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- Ohhoh! Onkohan tätä ennen tapahtunut, ei useasti ainakaan. Olen päässyt esiin Uuden Suomen bloginostoihin Tuntemattoman sotilaan kansainvälistä versiota käsittelevän uutisen yhteydessä. Uutinen tuli Usariin sen jälkeen, kun olin julkaissut aihetta käsittelevän blogini, ja kuinka ollakaan, sieltä mainitaan minun kontribuutioni: "Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa:... Veikko Savolainen: Markkinointi&Mainonta: Tuntematon sotilas lähtee maailmalle!" Tuntematon sotilas lähtee maailmalle!" ks. https://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/234327-mm-tunte...

- Totta puhuen, edelleenkin meillä on syytä olla kateellisia ruotsalaisille: heillä on selvästi parempi sekä länsi- että varsinkin itänaapuri kuin meillä. Todella väärin olisi nykyisessä informaatiosotatilanteessa, jos kansainvälisessä levityksessä olevasta Tuntemattomasta voisi saada sen kuvan, että Suomi olisi ollut jotenkin talvi- tai jatkosodan 'syyllinen ja aloittaja'. Sekin vaara on olemassa, jos taustoja ei avata kunnolla.

Perustelen esittämiäni käsityksiä näillä ihan yleisillä SUOMI100-teemoilla: https://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42#aihep...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Taideteos on taideteos; yritys tehdä siitä historiadokumenttia olisi eri hanke.

Realismissaan Louhimiehen Tuntematon on hyvä, sen taistelukohtaukset pikemminkin ahdistavia kuin glorifioivia. Jotenkin ne konkretisoivat sitä, kuinka on ollut pakko konkreettisesti tappaa vihollisia fyysisesti ja lähietäisyydeltä, jotta itse selviäisit hengissä siitä hetkestä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mutta nyt tässä onkin puhetta siitä, mitä Tuntemattoman kansainväliselle versiolle tehdään. Mitä leikataan pois ulkomaalaisille turhana ja käsittämättömanä ja mitä siihen pitäisi lisätä, jotta se tulisi ymmärretyksi. Eikö olisi putinilais-duginilaisen stalinisminhyysäyksen infosotapäiväuni, jos se saisi ensimmäisen suuren voittonsa asiassa jo silla tavoin, että jatkosodan alkuasetelmia ja talvisotaa ei selitetä lainkaan?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Katsoin uuden Tuntemattoman. Minua oikeasti häiritsi se IS:ssäkin esiinnostettu pikkujuttu, että Rokka vieraili eka lomallaan kotitilallaan Kannaksella paikkakunnalla, jota ei ainakaan Viljam Pylkäksen historiikin mukaan ollut vielä tuolloin vapautettu laittomasta ryssämiehityksestä, ja evakko-Lyyti lienee asunut Hämeessä loppukesän 1941. Seuraavana syksynä 1942 toki Lyyti ja Anttikin lomillaan varmaan hoitelivat laillista kotitilaansa (joka muuten on edelleen perikunnan laillista omaisuutta).

Muuten, pitäisikö Aku Louhimies houkutella tekemään Mannerheim-elokuva loppuun ja Talvisota uusiksi ja ehkä myös Mommilan veriteot 1917? > http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset