Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

IL selvitti: Yllättävän moni Suomi 100 -tuote valmistettu ulkomailla

 • Finlaysonin edistyksellisiä Suomi100-juhlatekstiilejä UKK-rekvisiitalla
  Finlaysonin edistyksellisiä Suomi100-juhlatekstiilejä UKK-rekvisiitalla
 • Marimekon thaivaallista Suomi100-juhlakeramiikkaa
  Marimekon thaivaallista Suomi100-juhlakeramiikkaa
 • Makaronia myllyn partaalta sekä alla muita Suomi100-juhlatuotteita logolla ja ilman...
  Makaronia myllyn partaalta sekä alla muita Suomi100-juhlatuotteita logolla ja ilman...
 • IL selvitti: Yllättävän moni Suomi 100 -tuote valmistettu ulkomailla
 • IL selvitti: Yllättävän moni Suomi 100 -tuote valmistettu ulkomailla
 • tavaramerkkisuojattu Suomi100-logo
  tavaramerkkisuojattu Suomi100-logo
 • 'open source' Suomi100-logo
  'open source' Suomi100-logo

Monet Suomi 100 -logoa käyttävistä tuotteista on valmistettu Suomessa, kaikki eivät. Iltalehdessä* fokus on valmistusmaa, mutta muitakin pointteja on.  Eräät tuotteet liittyvät jotenkin itsenäisyytemme juhlavuoteen, kaikki eivät. Verrataanpa siis erilaisia Suomi 100 -juhlavuoden tuotteita keskenään kahden laatukriteerin eli kotimaisuusasteen ja juhlavuoden teemaan sopivuuden mukaan. 

Kaikki halukkaat yrityksethän eivät alun perin saaneet oikeutta käyttää virallista Suomi100-logoa tuotteissaan, vaikka tuote olisi kotimainen ja hyvin juhlavuositeemaan liittyvä. Alkuvaiheessa ainakin kerrottiin myös 30.000 euron kynnysrahasta, jonka juhlavuositoimikunta vaati yhteistyökumppaniksi pääsyn ja tunnuksen käyttöoikeuden vastineeksi.**

- Monenkirjavaa ja eri suunnilta maahantuotua tuoterepertuaaria on sitten nähtykin. Virallisella juhlavuositunnuksella tai ilman, tai aivan oman Suomi100-logoviritelmän kera. Kukaanhan ei kiellä kirjoittamasta maamme nimeä ja lukua 100 vähän erilaisella fontilla kuin Valtioneuvosto on tehnyt. Tarjontaa on tosiaan makaronista wc-paperiin ja sinivalkodildoon, mutta myös laadukkaiksi koettuja Marimekon tekstiilejä ja hopeisia Suomi-neito-riipuksiakin on valittavissa juhlatunnelman tueksi.

Jotkut juhlatuotteista ovat selvästi jotenkin juhlavuotemme teemaan ja Suomeen ylipäätään liittyviä, monet eivät. Suomi100-tuotteita on mediapolemiikissa myös luokiteltu esim. 'paskoiksi' ja 'oivaltaviksi'.**  On jokaisen oma makuasia, mistä tykkää. Mutta myös faktapohjaisia arvotusperusteitakin on toki käytettävissä. Eikä ruohonjuurioivallus näemmä välttämättä aina kalpenekaan globaalikoneistoille, on eräs esiinnoussut huomio tähtiä jaettaessa***. 
 

- Voit itse arvioida erilaisia juhlavuosituotteita mm. suomalaisuuden, juhlahenkisyyden ja Suomi100-historiikkiperspektiivisyyden mittareilla verrataen ao. kuluttajanäkökulmaisten nettiartikkeleiden ja tuoteseliteinfon perusteella:

IL selvitti: Yllättävän moni Suomi 100 -tuote onkin valmistettu ulkomailla  

** Paskimmat ja oivaltavimmat Suomi 100 -tuotteet?  

*** Alkuperäinen Suomineito -pinssi ja riipus  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset