Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Tuntematon sotilas puolusti Suomen luomurajoja, NL aloitti talvi- ja jatkosodan

  • Tuntematon sotilas puolusti Suomen luomurajoja, NL aloitti talvi- ja jatkosodan
  • Antti Rokka ja tuntematon sotilas puolustivat kotimaataan hyökkääjä-Neuvostoliiton aloitettua talvisodan ja jatkosodan.
    Antti Rokka ja tuntematon sotilas puolustivat kotimaataan hyökkääjä-Neuvostoliiton aloitettua talvisodan ja jatkosodan.
  • Suomineitoa joukkoahdisteltiin, pakkosilvottiin ja luvatta amputoitiin 1939-47. Still alive...
    Suomineitoa joukkoahdisteltiin, pakkosilvottiin ja luvatta amputoitiin 1939-47. Still alive...

Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen sekä 1939 että 1941 aloittaen sekä talvi- että jatkosodan. Antti Rokka puolusti kotiseutuaan. 'Välirauhan' aikana 1940-41 neuvostojoukot miehittivät Viipurin lääniä ja Hankoniemeä ja valmistelivat tynkä-Suomen miehitystä 15 kuukautta. Jatkosodan Stalin aloitti 22.-25.6.1941: 

"Neuvostoliiton hyökkäykset Suomea vastaan alkoivat 22. kesäkuuta kello 06:05, jolloin Neuvostoliitto pommitti suomalaista laivasto-osastoa merellä. Tämän jälkeen samana päivänä Suomi osallistui eteläisen Suomenlahden miinoittamiseen ... Kun puna-armeijan ilmavoimat pommitti 25. kesäkuuta Helsinkiä, Turkua ja Porvoota sekä tusinaa muuta paikkakuntaa noin 500 koneella, joista ammuttiin alas Suomen alueelle 27 konetta, pääministeri Jukka Rangell totesi radiossa että Suomi oli jälleen sodassa Neuvostoliiton kanssa." wiki/Jatkosota#Sota_alkaa 

Roistovaltio Neuvostoliitto erotettiin Kansainliitosta 14. joulukuuta 1939 talvisodan laittoman anschluss-hyökkäyksen vuoksi. Se tai ehkä suunnitellut pakotteetkaan eivät auttaneet liittoutumatonta Suomineitoa, joka oli jäänyt yksin. - Sodan jälkeen sitten maassamme oli maaliskuusta 1940 kesäkuuhun 1941 vieraita miehitysjoukkoja sadointuhansin valmistelemassa jatkosodan hyökkäystään:  etnisesti puhdistettu Viipurin lääni oli vihollisen hallussa, ja myös Hankoniemessä Puna-armeija viestitti tulevaa revanssia pakolaisten häiritsemättä.

Molotov-Ribbentrop-sopimuksen keskenjääneen täytäntöönpanon loppuunsaattamispyrkimys meidän maamme osalta uhkasi monin tavoin itsenäisyyttämme. Se tuli esiin konkreettisesti mm. matkustajakone Kalevan alasampumisoperaatiossa kesällä 1940 neuvostojoukkojen miehittäessä Viroa. Itänaapurimme ryöstämästä etnisesti puhdistetusta Viipurin läänistä tehtiin roistovaltion miehitysmaakunta keväällä 1940 - täysin laittomasti.

Suomen hallinnon vapaaehtoisesti ja laillisesti päättämät järjestelyt 1941 saksalaisten tukijoukkojen sijoittumiseksi Lappiin sitä vastoin tehtiin vähintäänkin hyväksyttävin perustein eikä kv. oikeutta loukattu millään muotoa. Mieluisampaa toki olisi ollut, jos turvatakuut olisi voitu saada jostain muulta kuin toisen Molotov-Ribbentrop-liittolaisen suunnalta, mutta muita optioita ei ollut.  

Jatkosodassa Suomi palautti eduskunnan päätöksellä 6.12.1941 rajojensa sisään vain omat lailliset alueensa - vain ne, jotka olivat olleet keväästä 1940 lähtien neuvostofasistisikojen miehittäminä, ei missään vaiheessa tuumaakaan itänaapurin maata. 

Talvisodassa Suomi puolustautui yksin Stalinin sotakoneistoa vastaan, jota liittolaistaan Hitler tuki mm. estämällä meriavun joukkoahdistellulle Suomineidolle. Suomen suuri isänmaallinen puolustussota oli kouriintuntuva myös talvi- ja jatkosodan välisenä runsaan vuoden aikana. -  Itse asiassa maamme oli laillisessa sotatilassa yhtäjaksoisesti marraskuusta 1939 syksyyn 1947 eli Pariisin reviirijakosopimukseen saakka, ks. viipurilaisnobelistimme Ahtisaaren presidenttisivut: 
tpk.fi/ahtisaari/fin/instituutio/manninen_2.html#4.9

Jatkosodassa Suomen hallussaan pitämiä miehitysalueita ei siis koskaan liitetty Suomeen. Valtaosaa Suomineidon alueesta ei myöskään koskaan liitetty Neuvostoliittoon, kun se rikkoi hyökkäyssodallaan 1939-44 vuonna 1920 neuvotellut luomurajamme. Ne Stalin oli vahvistanut vielä erikseen hyökkäämättömyyssopimuksessa 1932 'ikuisiksi', mutta hän kaiketi arvosti vuoden 1939 Molotov-Ribbentrop-sopimuksensa Hitlerin kanssa pysyvämmäksi. 

Itsenäisyytemme alussa naapurien kanssa sovitusta ja kv. vahvistetusta alueestamme jäi edelleen Pariisin reviirijaon loppuselvityksessä 1947 laillisen omistajan haltuun 87,5 %. Siitä iloitsemme Suomi100-juhlavuotenamme 2017. - Sitä taas suremme kaikki, että Länsiliittoutuneet eivät tuominneet ja hirttäneet neuvostojohtoa, vaikka suunnittelivat hyökkäystä sinne 1945.  
 

Tiesittehän, että Yhdysvalloissa levisi talvisodan aikana pelko, että Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen johtaisi kansanmurhaan. Suomalaisia haluttiin auttaa.  Pienen kansamme pelastamiseksi alettiin USA:ssa suunnitella salaista evakuointioperaatiotakin. Erikoisen suunnitelman mukaan amerikkalaiset noutaisivat kaikki kynnelle kykenevät suomalaispakolaiset Norjan satamista ja kuljettaisivat heidät Alaskaan. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Jatkosodan lopulla vuoden 1944 alkupuolella tilanne näytti taas Suomen kannalta huonolta. USA:ssa pelättiin, että Neuvostoliitto miehittää Suomen. Asevoimien pääesikunnan suunnitelma oli mittakaavaltaan suurempi: tällä kertaa valmistauduttiin koko Suomen väestön evakuoimiseen - ks. yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/09/finalaska-unelma-suomalaisesta-osavaltiosta 

Tässä lisää SUOMI100-juhlavuosikeskustelun yleistiedonhuollollisia aihepiirilinkkejä »  - Muuten, itsenäisen Suomen ensimmäinen virallinen kv. hyväksytty rajasopimus, ja ainut rauhanomaisesti neuvoteltu, on Tarton rauha 1920. Ruotsi on pitänyt kiinni näistä sovituista rajoista, itänaapuri ei. Näitä Suomineidon luomurajoja tuntematon sotilas ja Antti Rokka puolustivat:  Karttoja-1921-42 »

 

P.S.  Aku Louhimienen ohjaaman eli Tuntemattoman sotilaan kolmannen elokuvaversion tarpeellisuutta on kyseenalaistettu ties miltä suunnalta hiippaillein rajatapausmotiivein. Ei pidä aliarvioida hybridisodan disiformaation lisääntyessä uuden, tälle sukupolvikonstellaatiolle (aniharva veteraani jäljellä, yhä harvemmat lukeneet Väinö Linnan romaanin tai tietävät jatkosodan alkuasetelmista ja ovat ylipäätään kiinnostuneita sodistamme 1939-44) kerrontateknisesti avautuvan ajanmukaisen Tuntemattoman päivitysfilmatisoinnin tarpeellisuutta sinänsä. Sanotaan suoraan: totuus ei saa unohtua ja hukkua praavdatulvan alle.


Lue myös: KIITOS Спасибо 1939-45 Euroopan pelastamisesta! - Kenelle?  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Erityinen kiitos oikeellisten termien käytöstä kuten roistovaltio.

Juha Hämäläinen

Tällaisten valtiorikosten yhteydessä on perusteltua käyttää myös tunnepitoisia ilmauksia, joita voidaan kohdistaa yhtä hyvin valtioon kuin sen johtoon henkilöinä.

Pekka Iiskonmaki

Heinolaa pommitettiin kolme päivää ennen sodan alkamista 1941.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jaahas. Onkohan desantit laulaneet ennakkoon myös 'Helsingradissa jyrää...'?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Yleisellä tasolla: kuka sen sodan oikeastaan aloittaa, maahantyöntyvä miehittäjä vai vastarintaan ryhtyvä puolustaja?

Esimerkiksi Krimin sotaa vuonna 2014 ei lainkaan käyty, vaikka aineksia siihen olisi totta vieköön ollut.

Mielestäni sota alkaa vasta, kun kaksi sotaan valmista osapuolta "löytää toisensa".

Juha Hämäläinen

Sodan aiheuttaa aina hyökkääjä. Eli se osapuoli, joka aloittaa väkivallan käytön. Se ei tarkoita, että hyökkääjä olisi aina syyllinen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ymmärtääkseni Adolf Hitler (1889-1945) miehitti Tsekkoslovakian uhkaamalla tuhota kauniin ja monin tavoin arvokkaan Prahan kaupungin maan tasalle, mikäli tsekit eivät suostuisi uuteen komentoon. No, sotaa Saksan ja Tsekkoslovakian välille ei syttynyt.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #8

Kyllä tsekit laittoivat hanttiin Hitlerin ottaessa loputkin maasta haltuunsa. Tsekkien paras temppu oli SS-pomo Heydrichin tappaminen. Samaa menettelyä olisi hyvä harrastaa nykyisiinkin sotahulluihin valtion päämiehiin. Nirri pois tavattaessa missä tahansa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #10

Ihan ok spekulointia: Yksikään puutiainen ei ole vielä elänyt ikuisesti, ei edes isä aurinkoinen, vaikka sai paljon pahaa ja tartuntoja aikaan. Tiedä miten rauhaisasti Kremlin nykyisännän ura loppuu, tiedä vaikka kansanviholliseksi julistavat ja siperiaan oppimaan... Ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216017-t...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Olen lukenut Helsingin Sanomien Aikakoneesta Talvisodan ja Jatkosodan sekä niiden välisen ajan lehdet.

Aikakoneessa lehdessä 23.6.1941 sivulla 5 lukee: ”Venäläiset lentokoneet pommittaneet Suomen alueita”.

Seuraavan päivän lehdestä 24.6. saa lukea ”Venäläisten rajaloukkaukset jatkuvat”.

Hesari kirjoittaa 26.6.1941: ”Venäjän ilmavoimien julkea hyökkäys maahamme.” Lehti jatkaa: ”Pommituskohteina Helsinki, Turku, Kotka, Lappeenranta, Porvoo, Heinola, Hämeenlinna, Forssa, Nokia ja Hangon seutu.”

Tässä on vielä faktaa Helsingin Sanomista 5.7.1945 sivu 5.

”Molempien sotien tappiot yhteensä.

Kahdessa viimeksi käydyssä sodassa ovat siis tappiomme kaatuneina olleet kaikkiaan 4.270 upseeria, 12.489 aliupseeria ja 55.426 miehistön kuuluvaa eli yhteensä 72.185 kaatunutta. Kadonneina olivat tappiot 368 upseeria, 1.344 aliupseeria ja 8.970 miehistöön kuuluvaa.”
Nämä luvut ovat yhteenvedossa ja yksityiskohtaisemmat ja tarkat tiedot löytyvät itse artikkelista. Selvitys oli Puolustusministeriön.

Nämä kuolleiden uhriluvut kasvoivat vielä tämän jälkeen niillä, jotka kuolivat sotasairaaloissa ja vankileireillä.

Siniristilipusta, joka hulmuaa jälleen kerran Itsenäisyyspäivänä, on maksettu kova hinta.

www.hs.fi/aikakone

Juha Hämäläinen

Lasku on vielä lähettämättä naapurille maksuun. Se tilaisuus voi joskus tulla vielä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Yksikään puutiainen ei ole vielä elänyt ikuisesti, ei edes isä aurinkoinen... ;) ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245094-t...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Louhimienen ohjaaman eli kolmannen elokuvaversion tarpeellisuutta on kyseenalaistettu ties miltä suunnalta hiippaillein rajatapausmotiivein. Ei pidä aliarvioida hybridisodan disiformaation lisääntyessä uuden, tälle sukupolvikonstellaatiolle (aniharva veteraani jäljellä, yhä harvemmat lukeneet Linnan romaanin tai tietävät jatkosodan alkuasetelmista ja ovat ylipäätään kiinnostuneita sodistamme 1939-44) kerrontateknisesti avautuvan ajanmukaisen Tuntemattoman päivitysfilmatisoinnin tarpeellisuutta sinänsä.

Sanotaan suoraan: totuus ei saa unohtua ja hukkua praavdatulvan alle. Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen sekä 1939 että 1941 aloittaen sekä talvi- että jatkosodan. Antti Rokka ja kumppanit puolustivat kotiseutuaan ja isänmaansa/perheittensä tulevaisuutta. 'Välirauhan' aikana 1940-41 neuvostojoukot miehittivät Viipurin lääniä ja Hankoniemeä ja valmistelivat tynkä-Suomen miehitystä 15 kuukautta. Jatkosodan Stalin aloitti 22.-25.6.1941.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- "...hybridisodan disiformaation lisääntyessä..."

ks. tuoreita näkymiä https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/arvo...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Tuntematon lähtee Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan – samalla elokuva lyhenee roimasti" - Markkinointi&Mainonta - http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245490-m...

Pitäisin ensiarvoisen tärkeänä, että kansainväliseen versioon lisätään (ellei sitä jo siinä ole) selvä taustatieto-osuus jatkosodan alkuasetelmista, eli että talvisodan jäljiltä Neuvostojoukot miehittivät 15 kuukauden ajan täysin etnisesti puhdistettua Viipurin lääniä ja Hankoniemeä ja uhkasivat tynkä-Suomen itsenäisyyttä Molotov-Ribbentrop-sopimuksen ja Hitler-liittolaisuutensa nojalla. Antti Rokka ja kumppanit puolustivat kotiseutuaan ja isänmaansa/perheittensä tulevaisuutta. Jatkosodan Stalin aloitti 22.-25.6.1941...

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

On hyvä myös muistuttaa, että olimme Natsi-Saksan liittolaisia hyökkäyksessä Neuvostoliittoon, vaikka onhan se tiedossa.

Presidentti Tarja Halonen puhui Ranskan matkallaan puheessaan "erillissodasta", mutta ei sillä ranskalaisia kusetettu. Ne tietävät, että oltiin sodassa eri puolilla. Saksa miehitti Ranskaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kun Saksa miehitti Ranskan taisi lähempi liittolainen sille olla Molotov-Ribbentrop-sopimuksen mukainen Neuvostoliitto.

Talvisota ei ollut erillissota, vaan kiinteä osa Hitler-Stalin-liittouman yhteistä hyökkäystä itäisen ja pohjoisen Euroopa pikkuvaltioita ja Puolaa vastaan ja niiden saaliinjakoa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Katsoin uuden Tuntemattoman. Minua oikeasti häiritsi se IS:ssäkin esiinnostettu pikkujuttu, että Rokka vieraili eka lomallaan kotitilallaan Kannaksella paikkakunnalla, jota ei ainakaan Viljam Pylkäksen historiikin mukaan ollut vielä tuolloin vapautettu laittomasta ryssämiehityksestä, ja evakko-Lyyti lienee asunut Hämeessä. Seuraavana syksynä 1942 toki Lyyti ja Anttikin lomillaan varmaan hoitelivat laillista kotitilaansa (joka muuten on edelleen perikunnan laillista omaisuutta).

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

"Jatkosodassa Suomi palautti eduskunnan päätöksellä 6.12.1941 rajojensa sisään vain omat lailliset alueensa"

Heh heh, ei se "palautus" tainnut olla ihan laillinen, kun ei toiselta osapuolelta saatu siihen hyväksyvää allekirjoitusta, eikä Suomi siihen sitten vedonnutkaan enää 1944, vaan luopui siitä vähin äänin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hah hah ja LOL! Mistä lähtien varkaalta on pitänyt lupa ja suostumus kysyä kun laillinen omistaja ottaa omansa takaisin? :)

Käyttäjän TapioVrjl kuva
Tapio Värjölä

Tjaa, koskahan Meksiko palauttaa itselleen Yhdysvaltain ryöstämät Texasin, Arizonan, New Mexicon ja Kalifornian?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset