Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Rehellinen venäläistoimittaja TAAS! - "Reikä se on tsaarinkin p:ssä" *

  • Tulisiko Kremliin luovuttaa muistutuslahjana kappale tästä Suomi 100 -juhlarahaversiosta?
    Tulisiko Kremliin luovuttaa muistutuslahjana kappale tästä Suomi 100 -juhlarahaversiosta?

Suomen Kuvalehden jymyotsikko 24.5.2017: ”Antakaa anteeksi suomalaiset, me tuhosimme Viipurin” veresti 300 v vanhan kansanomaisen venäläiskommentin, tsaari Putiniksi päivitettynä. 

*Sitaatin tokaisu kuvastaa alunperin Inkeriin pakotetun maahantunkeutujavirkamiehen katkeruutta 1712, mutta myös repeämää Kremlin isovenäläisimperialismin nauttiman massiivisen kansalaiskannatuksen aukottomuudessa. Sama toisinajattelu-uskallus näkyy nyt venäläisittäin poikkeuksellisen rehellisellä tavalla tunnetun blogistin Ilja Varlamovin kirjoituksessa vierailustaan Stalinin 1939-47 anastamassa Viipurissa

SK kertoo, että Varlamovin mukaan koko 'venäläinen' Viipurin kaupunki on lavastus ja pelkkiä raunioita. Hän käyttää myös ilmaisua 'toinen maailmansota' eikä Venäjän virallista muotoa 'suuresta isänmaallisesta sodasta'. - Ennen kaikkea Varlamov pyytää radioasema Eho Moskovan sivuilla vastoin maansa nykylinjaa suomalaisilta anteeksi: Antakaa anteeksi suomalaiset, me tuhosimme Viipurin” – Harvinaisia syytöksiä Venäjän mediassa  

Venäjällä ilmenee siis yhä myös valmiutta muistaa tosiasioita ja jopa käyttäytyä säällisesti niiden velvoittamalla tavalla. Median edustaja on pyytänyt anteeksi Viipurin ryöstöä 1939 - 47 ja sen tuhoamista. Myös valtiovalta on Jeltsinin aikana osoittanut samanlaiset pahoittelut Suomen suuren isänmaallisen puolustussodan 1939-44 aloittamissyyllisyydestä. Nykyjohdolla olisi mahdollisuuksia niin halutessaan ja muistaessaan myös mennä pidemmälle, eli nostaa pöydälle vaikkapa ProKarelian alustavasti laatima tiekartta rajan palauttamiseksi Tarton rauhan 1920 laillisiin luomumuotoihin ETYK-päätösasiakirjan mahdollistamin tavoin rauhanomaisesti neuvotellen.

- Muistamista ei auta se, että itse unohtaa... Muistetaan ja muistutetaan. Tulisiko Kremliin luovuttaa muistutuslahjana kappale tästä Suomi 100 -juhlarahaversiosta? (luonnos kuvassa)

*) Tsaari Pietari Suuri perusti vuonna 1703 Pietarin kaupungin alkuaan suomensukuisten vatjalaisten, inkerikkojen ja inkerinsuomalaisten asuttamalle Inkerin alueelle Nevanlinnan paikalle. Suuren Pohjan sodan alussa venäläiset joukot valloittivat alueen Ruotsilta. Kaupungin rakennustöihin tuotiin joukoittain ruotsalaisia sotavankeja ja venäläisiä maaorjia, ja tuhannet heistä kuolivat sairauksiin ja huonoihin oloihin. Kaupungin rakentamisen Pietari Suuri rahoitti uusilla veroilla, kuten parta-, arkku- ja sieluverolla, joka oli käytännössä alempien yhteiskuntaluokkien miehiin kohdistunut kuolinvero. Vuonna 1712 Pietari Suuri julisti kaupungin Venäjän keisarikunnan pääkaupungiksi, määräsi vastahakoiset virkamiehet, aateliset ja kauppiaat muuttamaan Moskovasta Neva-joen suistoon ja rakentamaan sinne uudet kotinsa. (Wiki) - Tokaisun "reikä se on tsaarinkin p:ssä" kerrotaan kuullun ensi kertaa tuossa yhteydessä puhtaalla virkamiesvenäjällä selkeästi äännettynä.

 

Lue myös: Suomi 100 -liputus rehabilitoimaan Paasikiven kirkkain rauhanneuvotteluhelmi 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Rehellisyys maan perii. Voima ja tahto saa sen maan ensin.

Ei Venäjä ole niin paha. Vuonna 1809 Venäjä vapautti Suomen Ruotsin ikeestä.

Venäjä ei koskaan hyökännyt Suomea vastaan historiassaan.

Suomi oli vain Ruotsin maakunta ja Itä-Ruotsi ei pahemmin Tukholmaa kiinnostanut.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

No jaah. Infosotadesantit kuulemma julistaa sellaistakin praavdaa että "Rauhantahtoinen Venäjä/Neuvostomaa ei ole koskaan hyökännyt minnekään". Tuosta praavdalauseesta saadaan muokattua tosikin lisäämällä sanat ", koska rauhantahtoista Venäjää ei ole koskaan ollut olemassa".

Toki elämme toivossa itänaapurimme kehityksen suhteen sivistys- ja oikeusvaltioksi joskus lähitulevaisuudessa, ja tätä silmällä pitäen suositellaan muistamaan ja muistuttamaan asiasta pitämällä lähellä sydäntä tuota Kremliinkin toimitettavaa Suomi 100 -karttakuviota vaikkapa pinssinä tai riipuksena.

Pekka Iiskonmaki

#2
Minun pravda on vahva armeija, joka herättää kaikissa kunnioitusta.

Sodan ja rauhan aseet on samat.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Rohkeat ja rehelliset yksilöt Venäjällä uskaltavat tuoda esiin totuuden, systeemin painostuksesta huolimatta ja jopa vihreällä mönjälläkin uhkailtuna. Sellaiselle en voi muuta kuin ihaillen nostaa hattua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset