Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Koko Suomi korjasi Suomi 100 -juhlarahan kelvoksi

  • Sekä ns. torso-Suomineidon että alkuperäisen koko-Suomen tulkinnallisesti yhdistäen salliva juhlarahaluonnosversio
    Sekä ns. torso-Suomineidon että alkuperäisen koko-Suomen tulkinnallisesti yhdistäen salliva juhlarahaluonnosversio

Hetimiten pääjohtaja Erkki Liikasen julkistettua uuden Suomi 100 v -juhlarahan (nim.arvo 2 €) lyöntiuutisen työsti kansalaistalkooverkosto viimeistelyä vaille toteuttamiskelpoisen korjaavan työluonnoksen (kuva). Virallinen versio olisi vielä massatuotannon käynnistyessä pienin muutoksin ja kuluin hyvin paranneltavissa tähän historialliset tosiasiat huomioonottavaan muotoon, ja alkuperäinen saisi näin harvinaisena pienlyöntieränä taattua keräilyarvoa. 

Uuden kaksieuroisen juhlarahan kuvakielimuotoilu tosiaan jälleen kerran 'hämmensi' moniakin tavissuomalaisia asiantuntijoiden ohella. Pääjohtaja Liikasen on arveltu hyväksyneen 100-vuotisen Suomen juhlarahaluonnoksen huolimattomasti vasemmalla kädellä tutustumatta vuosien 1917 - 47 historian painaviin näkökohtiin asiassa.

Virallisten myntinlyöjien 'jatkuvaan hutilointiin ja poliittisen harkinnan puutteeseen' (vrt. ns. teloituskolikko) turhautuneet kansalaiset ovat väläyttäneet puolileikillään jopa laulaja Erkki Liikasen* asiantuntemuksen kolikonmuotoiluasioissa mahdollisesti painavammaksi ainakin 430.000 kansalaista jälkeläisineen edustavasta evakkorekinäkökulmasta ajatellen. 

Kansaa on ärsyttänyt myös Suomen Pankin ja Rahapajan jatkomokaa hymistelevä media. Erityisesti Aamulehti otsikoi uutistaan juhlarahan julkistuksesta 17.5.2017 varsin likinäköisen oloisesti: "Nyt tuli juhlaraha, joka ei varmasti ärsytä ketään".  

Karttakuvahan on toki sinällään ongelmallinen symboli kuvaamaan 100 vuotta sitten itsenäistynyttä maatamme. Sen valinta vaatii syvällisempää harkintaa kuin vain rahamarkkinaekspertiisi ja kaunotaidesuuntautuneisuus voivat yhdessäkään synergisoida. Karkeasti sanoen valinta on tehtävä toisen maailmansodan jälkeisen ns. torso-Suomineidon ja alkuperäisen kokonaisen tai nämä molemmat tulkinnallisesti yhdistäen sallivan version välillä. 
  
Laajakatseisen näkemyksen mukaan työstetyn epävirallisen Suomi 100 v -juhlarahan työluonnos 2.0 on jo saanut laajaa kannatusta sekä ruohonjuuritasolla että asiantuntijapiireissä. Sekä ns. torso-Suomineidon että alkuperäisen koko-Suomen tulkinnallisesti yhdistäen salliva juhlarahaversio kerää puoltoja. Eikä ihme, sillä Uuden Suomen kulttuuripainotteisella Vapaavuoro-foorumilla julkaistut perustelut uusluonnoksessa ehdotetuille parannuksille viralliseen juhlakolikkoon nähden ovat sangen vakuuttavat, ks.  Virallinen epävirallinen Suomi 100 v -kansanjuhlaraha, luonnos 2.0 

 

Lue myös:  Saako Suomi 100 -juhlakuvasto lyödä mynttiä 'lahtarit aloitti!' -narratiivilla? *) Erkki Liikasen (ei pääjoht.) Evakkoreki ;) 

https://

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kun katsot tarkkaan, tuossa uuden luonnosversion mosaiikkikuviossa näkyy sekä 1920 että 1947 rajat. Tämän ei pitäisi ärsyttää ketään, ei edes ammattimaisia mielensäpahoittajia.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mutta minua sen sijaan huvittaa..jos oikein muistan niin olet koko sen sjan mitä olet näillä palstoilla kurjoittanut niin kyse on ollut rajoista. Nyt se tietenkin piirtyy kolikkoon. Eikä siinä mitään huonoa ole,minkäs ihminen itselleen mahtaa.

Kuvastaisiko kolikko hävittyä sotaa maapalstoineen?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

No mutta Vellu!

1. Nyt kyllä muistat oikein huonosti. Tuossa alla on esimerkkinä suosituimmasta päästä pari ihan muuta kuin raja-aiheista blogiani*, ja niitä löytyy pilvin pimein lisääkin. Ja kuten huomaat, tiukkapipoisuudesta ja huumorittomuudestakaan et pääse moittimaan, jos et taas muista oikein oikein valikoivasti. ;)

2. Kyllähän tosiaan koko-Suomen karttakuvio kuvaa muun ohessa myös Stalinin ryöstämiä itsenäisen Suomineidon alkuperäisiä alueita Viipurin lääniä, Petsamoa ja itäistä Sallaa. Eikähän ne ihan vaan viikonlopun datshapalstoja tälle kansakunnalle olleet. Petsamossa oli nikkeliä ja pääsy Jäämerelle. Sallassa ei ollut nykyistä venäläisimperialistien Alakurtin hyökkäyssotatukikohtaa vaan mm. Korvatunturi Joulupukin pajoineen ja myös upea Paanajärvi maan eteläisimpänä vuonona. Ja Viipuri yksin oli maan toiseksi suurin kaupunki. Sen lääni oli maan väkirikkain ja taloudellisesti toimeliain. Myös kielten ja kansallisuuksien kirjo oli nykyistä täysryssävaltaista yksikielistä totalitarismia paljon suurempi ja suvaitsevampi. Silloin elettiin länsimaisessa demokratiassa. Haikein mielin läänin koko asujaimisto, myös venäläisväestö, lähtivät maanpakoon maamme läntisempiin osiin - ja pakolaisuus jatkuu edelleen ilman ihmisoikeuksia varsinaiseen kotiseutuun - jopa presidentti Martti Ahtisaaren kohdalla, jonka kotitalon seinään ei ole edes saanut kiinnittää rauhannobelistimme muistolaattaa.

Mitä kaikkea sitten sisältää ylempi ilmaukseni "koko-Suomen karttakuvio kuvaa muun ohessa myös..."? - No. käypä joutessasi vilkaisemassa vaikka ProKarelian sivustoa > http://ProKarelia.net

*)
- Kärkinimet SDP:n presidenttipelissä Nyt? http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/235833-ka...
- Pronssisoturiko vierastaiteilijana Sibelius-monumenttia häpäisemään?
9.5.2017 http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Kohuttu juhlarahasarja jää julkaisematta" uutisoidaan tarkoittaen ns. teloituskuvasarjan kolikoita - http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201705222200153721... *

Hyvä, ettei yksipuolisuudessaan kelvotonta toisen osapuolen syyllistävää ja toisen marttyroivaa teloituskolikkoa julkaista. Suomen Pankki aloittaa kuitenkin kesäkuun alussa tässä blogissa käsitellyt uuden 2 euron Suomi 100 -juhlarahan jakelun, vaikka siinä on paljastunut myös emämoka. Karttakuvan valinta tosiaan vaatii pankki- ja taidepiirejä syvällisempää harkintaa. Yksipuolinen kartakuvio olisi kolikon massatuotannon käynnistyessä vielä pienin muutoksin ja kuluin hyvin paranneltavissa historialliset tosiasiat huomioonottavaan muotoon.

- Pitäisiköhän siis järjestää jonkinmoinen kansalaiskampanja tämän epävirallisen juhlarahaluonnoksen toteuttamiseksi virallisen version rinnalla?
Virallinenkin juhlaraha olisi vielä massatuotannon käynnistysvaiheessa pienin muutoksin ja kuluin hyvin paranneltavissa tähän historialliset tosiasiat huomioonottavaan muotoon, ja alkuperäinen saisi näin harvinaisena pienlyöntieränä taattua keräilyarvoa.

*Ks. myös Saako Suomi 100 -juhlakuvasto lyödä mynttiä 'lahtarit aloitti!' -narratiivilla? http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset