Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

- Taas juhlarahamoka, Suomen Pankki /Rahapaja!

  • Rahapajan juhlakolikko, epäjalo metalliseos. Aamulehden julkaisema kuva torsokarttoineen kuulemma "ei varmasti ärsytä ketään".
    Rahapajan juhlakolikko, epäjalo metalliseos. Aamulehden julkaisema kuva torsokarttoineen kuulemma "ei varmasti ärsytä ketään".
  • Virallinen epävirallinen Suomi 100 v -juhlaraha, luonnos 2.0 (design anonyymi kansalaisrahapaja)
    Virallinen epävirallinen Suomi 100 v -juhlaraha, luonnos 2.0 (design anonyymi kansalaisrahapaja)
  • Luomuasuisia jalometallisia Suomineitojakin on saatavilla Juhlavuoden juhlistamiseksi.
    Luomuasuisia jalometallisia Suomineitojakin on saatavilla Juhlavuoden juhlistamiseksi.

"Nyt tuli juhlaraha, joka ei varmasti ärsytä ketään", otsikoi Aamulehti 17.5.2017.  

- Eikö? Kolikon kuvapuolelle sanojen 'SUOMI 1917 FINLAND 2017' lisäksi kaiverrettu mosaiikkimainen karttakuvio esittää vasta vuoden 1947 jälkeen suomalaisille ja maailmalle tutuksi tulleita rajoja, eikä Viipurin lääni eli Karjalamme näyttäisi muka olleen osa Suomea. Kartta on kehno kuvaamaan 100 vuotta sitten itsenäistynyttä maatamme, eikä näin kelpaa monillekaan historiasta jotain ymmärtäville. https://www.aamulehti.fi/kotimaa/nyt-tuli-juhlaraha-joka-ei-varmasti-arsyta-ketaan-200142077/

Myntinlyöjien hutilointi ja poliittinen harkinnanpuute näyttävät senkun jatkuvan. Oikeita ja asianmukaisia vuosien 1917-1947 karttaesityksiä nähnyttä tavissuomalaista tosiaan 'hämmentää', että juhlarahassa on tuo sotienjälkeistä torso-Suomea eli Pariisin rauhassa 1947 virallistettuja rajojamme esittävä kartta, joka ei olisi voinut tulla Suomineidon luomumuotoihin tottuneiden ja niitä puolustaneiden mieleenkään ennen vuotta 1947.

Vastaitsenäistyneen Suomen rajoista oli aluksi epäselvyyttä. Ahvenanmaan ja Petsamon omistuksesta neuvoteltiin rauhanomaisesti naapurimaiden kanssa, ja rajat sovittiin molemminpuolisin myönnytyksin lopulta Kansainliiton siunauksella Tarton rauhansopimuksessa 1920. Nämä rajat olivat virallisesti kv.oikeudellisesti voimassa vuoteen 1947, ja ovat edelleen itsenäisen Suomen ainoat rauhanomaisesti naapureiden kesken neuvotellut alkuperäiset oikeat rajat.

Itsenäisyyden pyöreiden juhlavuosien kunniaksi on tehty ja markkinoitu juhlavuositeemaan liittyen 75-, 90- ja 100-juhlavuosina myös Suomi-neitoa paremmin kuvaavia hopeatuotteita.* Sellainen on myös Rahapajan aiemmasta tuotannosta tuttu.

Alkuperäinen Suomineito luomuasussaan ilman rihmankiertämää ja muita digikarttoja selitteineen vuosilta 1921-42 on nähtävillä osoitteessa http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42  - Nämä Tarton rauhan rajat ovat kelvanneet aiemmin myös Rahapajan hopeakorujen muodoiksi.

*) Esimerkkinä pienen verkkokaupan sivullaan kertoma missio: Tarjoamme Suomi 100 -juhlavuoden 2017 tarpeisiin tyylikkään tavan muistaa ja muistuttaa alkuperäisen itsenäisen Suomi-neidon uhkeista luomumuodoista näyttävästi lähellä sydäntä - hopeisia Alkuperäinen Suomineito -pinssejä ja riipuksia (Tarton rauhan 1920 rajoin). 

 

P.S.  Julkaisen toisena kuvituskuvana ruohonjuuritason toiveitten mukaan tehdyn virallisen epävirallisen Suomi 100 v -juhlarahan luonnoksen 2.0. (design anonyymi kansalaisrahapaja).

 

Lue myös:

Suomi 100 -myntinlyöntiin ei enää 'lahtarit aloitti!' eikä lapualaisnarratiivia 

Suomi 100 -liputus rehabilitoimaan Paasikiven kirkkain rauhanneuvotteluhelmi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vaikka sitten vahingossa, jos ei tarkoituksella.

Näyttää siltä, että 100-vuotisjuhlarahan kuvat nostavat keskusteluun aiheita, jotka on tukahdutettu jo 100 vuoden ajan.

Nuo aiheet ovat sukupolvien mittaan kehittyneet kansalliseksi traumaksi, joka vaikuttaa asioiden taustalla huomaamatta ja tiedostamatta, ja joka ei poistu ilman käsittelyä. On aika kuvaavaa, että tuo käsittely alkaa vahingossa niinkin harmittomalta tuntuvan asian kirvoittamana kuin 100-vuotisjuhlarahan kuvasta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Näinpä. Tällä kertaa olen Jannen kanssa kutakuinkin tarkkaan samaa mieltä. Usein ollaan oltu kovastikin napitkin vastakkain, mutta ei ole kertaakaan tullut mieleen, että silti kumpikaan toivottaisi nappia toisensa otsaan. Se ainakin on ollut hyvä piirre tässä nyky-Suomessa, ja kovasti toivon, että jatkossakin keskustellaan asiat asioina ja se somessa ja kaduilla yleistynyt vihapuhe jäisi vähemmälle. Isämme ja äitimme eivät tosiaankaan puolustaneet maata kenenkään turvan tukkimiseksi tai minkään nurkkakuntapuolueen tai luokan diktatuurin rakentamiseksi.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Minua ärsyttää se, että Suomi tuossa kolikossa näyttää värisokeustestiltä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Pistemosaiikkimainen kuvanhämärrytys voi olla harkittua. Läpäiset oletusarvoisesti poliittisen korrektiuden konsensustestin, jos et ole näkevinäsi mm. rajojen epäoikeellisuutta. ;)

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Kuvaavaa että suomen ulkorajoista on tehty epämääräisen häilyvät, ikään kuin veteen piirretty viiva, kuin mitään rajoja ei olisikaan.

*siinä ne jossain kulkee, liekkö noilla niin väliä*

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kuitenkin erityisesti itärajasta puhuttaessa olisi syytä olla tarkempi ja esittää rajalinja oikeasti oikealla alunperin sovitulla paikallaan, vaikka Itänaapuri ei sitä toistaiseksi ole vuoden 1939 jälkeen yhtään kunnioittanutkaan, toisin kuin toinen sopimuskumppanimme länsinaapuri...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"ulkorajoista on tehty epämääräisen häilyvät"

Tuon voi kyllä halutessaan laskea jopa eduksi suunnittelijalle, joka on jättänyt ehkä tietoisestikin tulkinnanvaraa. Tähän olettamaan perustuen teetätinkin blogin kuvitukseen uuden kuvan Aamulehdessä julkaistun kuvan alle, oman kompromissiehdotukseni epäselvähköön karttaan: helposti toteutettava pikku korjaus kunnioittaa tasapuolisesti erilaisia näkökulmia ja -kantoja (design anonyymi kansalaisrahapaja).

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Olisi turhaa ärsyttää juhlarahassa Venäjää kaksikätisellä Suomineidolla, sillä siellä se tulkittaisiin provokaatioksi ja revanssihalun osoitukseksi.

Samoin juhlarahaehdotuksessa esiintynyt valkoinen teloituspartio edusti epätasapuolisuutta. Hyvät tavat näyttävät unohtuneen: juhlamieltä ei nostateta uhoamalla - paitsi diktatuurimaiden sotilasparaateissa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Totta. Yksikätiseksi ja lantioltaan toispuoleiseksi amputoitu Suomineito edustaa samanlaista yksipuolisuusuhoa kuin teloituskolikon toispuolinen yksisilmäisyys esittäessään punaisen puolen syyttömänä uhrina ja valkoisen sylllistettävänä pahisosapuolena. Jos kansalaissota oli valittu itsenäisyyden alkuvuosia kuvaamaan ja 1938 rakennettu Olympiastadion (joka jäi käyttämättä 1940 itänaapurin epäurheilijamaisen käytöksen vuoksi) myöhempiä vuosia, olisi sodan 1918 kauheus/merkitys tullut esittää tasapuolisemmin aloittajuusasetelmakin mukaanlukien.

Tässä karttakuviokolikossa on valittu Suomineidon 1917 alkaneen itsenäisyyden rajoiksi yksipuolisen YYA-henkisesti vain diktatuurimaan sotilasparaateista tuttu Stalinin anschluss-retkiä ylistävä/normalisoiva versio. Samanlaista kuvastoa olemme nähneet viime aikoina myös Venäjän federaation hybridisotaisissa juhlarahoissa, joissa 2014 laittomasti miehitetty ja Venäjään liitetty Ukrainan Krim on esitetty karttakuviossa osana Venäjää.

- Häpeä, Erkki Liikanen, kun hyväksyit 100-vuotisen Suomen juhlarahaluonnoksen huolimattomasti vasemmalla kädellä tutustumatta vuosien 1917 - 47 historian painaviin näkökohtiin asiassa!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Virallinen epävirallinen Suomi 100 v -kansanjuhlaraha, luonnos 2.0 - Perusteluja luonnoksessa ehdotetuille parannuksille viralliseen juhlakolikkoon nähden kyldyyripalstalla: http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset