Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Suomi 100 -myntinlyöntiin ei enää 'lahtarit aloitti!' eikä lapualaisnarratiivia

 • Väkivaltaista ratkaisumallia ja kapinaverkostoa mainostava kuva-aihe
  Väkivaltaista ratkaisumallia ja kapinaverkostoa mainostava kuva-aihe
 • Kahta väkivaltaista ratkaisumallia ja kapinaverkostoa edustava kuva-aihe
  Kahta väkivaltaista ratkaisumallia ja kapinaverkostoa edustava kuva-aihe
 • Rauhanomaista ratkaisumallia ja hyvää rajanaapuruutta edustava kuva-aihe
  Rauhanomaista ratkaisumallia ja hyvää rajanaapuruutta edustava kuva-aihe
 • Reaalivaihtoehto tämäkin, alk. 1947...
  Reaalivaihtoehto tämäkin, alk. 1947...

Provoilevan teloituskolikon kruunapuolen mukana poisvedetty parempi kääntöpuoliskokaan ei riitä tekemään siitä kelvollista muistuttamaan ja juhlistamaan kokonaisosuvasti itsenäisyytemme ajan alkuvuosikymmenistä, kansalaissodasta selviytymisestä sekä Suomen kansakunnan ja demokraattisen valtion rakentamisesta ja muotoutumisesta.

Millaisella kuvastolla sitten kerrottaisiin maltillisen objektiivisesti jotain olennaista Suomi-neidon vuosista 1917-1939, sortumatta syyllistyttämään jälkijättöisesti muitakaan kuin rahaministeriä ja oppositiopäällikköä? Miksi toistella enää tunnustuksellisia luokkasotahuutoja tai Lapuan liikkeen anarkistimottoa "ei oikeutta maassa saa, ken itse sit' ei hanki". Keskisuuren rahan ja jälkiproletariaatin edustajilla soisi jo 2017 olevan yhteisesti hyväksytty juhlakalu, oli valuutta mikä oli.

Väkivaltakuvallaan yksipuolisesti vuosisadan takaisen kansalaissotaosapuolen narratiivin kapina-agitaatiopainotusta vahvistavalle epäjalometalliselle juhlarahalle tulisi löytää kaikille sopiva asiallinen korvaava vaihtoehto. Siinä ei tulisi lyödä mynttiä enempää punikki- kuin lahtarisotaisuudellakaan, vaikka sellainen näyttäisi taas olevan monen ääriaatesuunnan leipätaiteilijoiden ja kulttuurikuplamafioiden vaikuttimena 1970-luvun hengessä. Väkivaltaista ratkaisumallia ja kapinaverkostoa mainostavan kuva-aiheen sijaan tulisi valita pikemmin rauhanomaista ratkaisumallia ja hyvää rajanaapuruutta edustava kuva-aihe. 

Kelvollisen muistonvaalimen tulee olla kansakunnan ja valtion alkuvuosien 1917 - 1939 kuvaajana olennaisesti sekä katu- että kansliauskottavampi kuin provokaatiohakuisesti stanssattu 'lahtarit aloitti' -reliefi teloituskolikossa. Senhän sanottiin muka 'kuvaavan kattavasti' kansalaissotaa, vaikka etupuolelle lyöty (oletettavasti lavastettu) valokuva-aihe on vain tarkoitushakuisesti poimittu näkökulmaotos. Se ei symboloi koko sodan käänteitä ja asetelmia laajemmin enempää kuin vaikkapa Vidkun Quislingin teloituskuva kuvaisi ulkomailta tuetuille terrorimiehittäjille antautuneen Norjan sotavuosia 1940-45. 

Teloituskolikon kääntöpuolen Olympiastadionin torni on osittain tosin onnistunut valinta - valitettavasti vaan Helsingin vuoden 1940 kesäolympialaiset jäivät pitämättä Neuvostoliiton joukkueen ja punikkiemigranttien epäurheilijamaisen käytöksen johdosta. Kuitenkin kansallisen sovinnon/yhtenäisyyden kuvaaminen yksin urheilun elämänalueeseen viittaavalla kuvastolla ei ole riittävästi laajalle kohderyhmälle avautuvaa symboliikkaa enempää kuin taustoittamaton teloituskuva vuosien prosessista. 

 

- Mikä siis voisi olla tulkinnaltaan teloitustapahtumaa ja naapurimaan pommitusta odottavaa upouutta stadionia selkeämpi, turvallinen, osoittelematon ja kaikin tavoin kelvollinen vaihtoehtoinen itsenäisyytemme alkuvuosikymmenten keskeisimpiä yhteisiä kansallisia rajanvetoja sekä rauhanomaista ponnistelua ja tulevaisuudenuskoa ilmentävä kuvallinen symboli? Voisiko se ehkä olla jo entuudestaankin Rahapajan aiemmasta tuotannosta tuttu?

JOS tällainen akateemisluonteinen kysymys varteenotettavine vastauksineen kiinnostaa, voit osallistua US-Vapaavuoron keskusteluun aiheesta vähän elitistisemmin hienostelevalla kyldyyrilllisyysfoorumilla. Jargontermit voit hyvin keksiä itse, useimmat nykykommentaattorit eivät vastaa sivistyssanojensa merkityksestä viihdearvoa enempää > vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/236195-saako-suomi-100-juhlakuvasto-lyoda-mynttia-lahtarit-aloitti-narratiivilla 


P.S.  On pähkäilty kovasti, miten ihmeessä teloituskolikon kaltainen juhlaraha hyväksyttiin. Onhan sen arveltu olevan yksisilmäisyydessään jopa kv. provoilua tai anarkistien ym. hurttihumoristien vastuuton teekkarivitsi. Noita heittoja esitetään tosin ihan vakavissaankin sellaisten suuntausten suunnilta, jotka käyttävät systemaattisesti 1918 sodan vastakkaisosapuolista joko sanaa kommari tai lahtari. Rumia sanoja. Eiväthän läheskään kaikki punaiset olleet oikeasti kommareita, ja vielä harvemmat valkoiset olivat oikeasti lahtareita.

Teloitusjuhlakolikon salaujutttajana voisi olla se epämääräinen, ahdas mutta laajallelevinnyt Kuplakulttuurimafia, joka teki Mannerheim-elokuvastakin oikeaan kontekstiinsa nähden eri tavoin ja värein asiaankuulumattoman. Se mitä ilmeisimmin on soluttautunut aika kattavasti muuallekin kuin Orpon hallinnonalalle sinne missä tuollaisia päätöksiä tehdään muka luotettavien epäpoliittisten asiantuntijoiden puhtaasti taiteellisia ja kulttuuriarvoja noteeraavasta esityksestä.

P.P.S.  yleistiedonhuoltoa Suomineidon luomumuodoista rohkein kuvin ilman rihmankiertämää ja Alkuperäinen Suomineito pinssi/riipusviestihopeat.fi/karttoja-1921-42 


Lue myös:  Onneksi epäjalometalliselle teloituskolikolle löytyi jo kaikille sopiva asiallinen korvaaja.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tuli näin veteraanipäivänä mieleen, että jotkuthan vielä jokin aika sitten olivat yya-henkisesti höynähtäneet sellaiseenkin luuloon että Lenin-setä antoi Suomelle itsenäisyyden. Stalinhan se kylläkin oli niinä vuosina kansallisuusasiainkomissaarina eli ulkoministerinä, joka esitti Leninin vahvistettavaksi kavalan suunnitelmasnsa hyväksyä itsenäisyysjulistus sillä edellytyksellä, että punikkiliittolaiset Suomessa kaappaavat vallan ja liittävät sitten sosialistisen tasavaltansa vapaaehtoisesti neuvostokansojen suureen ja onnelliseen perheeseen. Syvältä sieltä perheestä suollettiin vielä vuosikymmeniä tuota hybridipravdatuubaa ;)

Jore Puusa

Väkivaltakuvallaan yksipuolisesti vuosisadan takaisen kansalaissotaosapuolen jne....
--------
Sisällissodassa oli kysymys väkivallasta. En tiedä oletko nähnyt teloitusta, minä olen lähi-idässä.
Se on väkivaltainen tapahtuma.
Mikä olisi monipuolinen näkemys ainakin 40 000 ihmisen tappamisesta kummallakin puolella?
Aikansa voi käyttää laillasi salaliittoteorioiden miettimiseen ja kehittelyyn, onneksi on meitä - jotka käyttämme aikamme yhteiskuntamme kehittämiseen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tuosta kommentista ei nyt ihan auennut minkä tyyppisissä vainoharhoissa Jore tämän asian ympärillä ryveskelee, vaikka uskommekin hänen nähneen kenties liiankin järkyttäviä verenvuodatuksia toisaalla. Haluamme kaikki uskoa, että Jorekin pyrkii kehittämään yhteiskuntaamme ja varmaan onnistuukin siinä missä muutkin vähintään.

Riittävän 'monipuolinen/oikea näkemys ainakin 40 000 ihmisen tappamisesta kummallakin puolella' ei välity ainakaan puheena olevasta yhteiskuntaa sangen vähän kehittävästä teloituskolikosta, jonka kuva-aihe on kaiketi kapinan aloittaneen osapuolen omaa uhriluonnetta vääristellen julki-indoktrinoiva propagandalavastus. Ei punikeilta enää tarvitse tuolla väärällä tavalla pyydellä anteeksi heidän kohteluaan. Kapina oli aseellisen muodon saatuaan ja varsinkin kommunistiseen imperialismiin liittyessään rikos ihmisyyttä vastaan siitä huolimatta, että rangaistustoimet yltyivät järkyttäväksi ja ylimitoitetuksi kostoksi.

Tämä ei vähennä sitä vääryyden hirveyttä, mitä teloituksiin ja summittaisiinkin joukkomurhiin liittyi sodan molemmin puolin painottuen alkupuolella kapinallisten tekemiin ja loppupuolella kapinankukistajien tekemiin. Suurin vastuu aseellisen kapinan hirveästä väkivaltaluonteesta oli ja on edelleen Leninin ja Stalinin johtaman Neuvosto-Venäjän puolella, joka aseisti ja ohjeisti vallankaappauskumouksellisia. Hehän tunnustivat Suomen itsenäisyydenkin ensimmäisten joukossa muutamassa viikossa julistuksen jälkeen kai vähän Ranskan jälkeen, mutta edellyttäen että valtiovallan anastava punikkihallinto liittää maamme vapaaehtoisesti Neuvosto-Onnelaan.

Nyky-yhteiskunnan rakentamisen kannalta näiden yksisilmäistä laajempienkin näkökulmien valottamisella on samansuuntainen merkitys kuin vaikkapa median sotakuvaajien verrattomasti vaarallisemmalla työllä, jossa hekin välittävät toivottavasti mahdollisimman objektiivista tietoa muuten ehkä pimentoon jäävistä verenvuodatuksista "sisällis"sodissa kuten Aleppossa ja yhä tänäkin päivänä myös rajatylittävissä anschluss-hyökkäyssodissa esimerkiksi Georgian Etelä-Ossetian ja Ukrainan Donbassin ja Krimin laittomasti miehitetyillä alueilla paikallisine karjalanevakkoineen.

Kerrotko Jore vielä mikä tuo heittosi salaliittoteorioista oli?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Salaliittoteorioista julkisesti pähkäilevä Jore näemmä otti ns. nokkiinsa tuosta vastauksestani. Ei kai niinkään yllä ensimmäisessä kappaleessa esittämästäni huolesta mahdollisten vainoharhojen ja kauheuksien näkemisen yhteydestä, vaan hänen blogissaan esittämästäni kommentista, joka oli sisällöltään sama toisesta kappaleesta lähtien 'Riittävän 'monip...'. - Mikähän siinä sai Joren poistamaan kommentin ja väittämään sen olleen "solvaava"? Ketä se solvasi, Staliniako vai Putinia, vai punakapinallisiako ehkä hänen mielestään tämä lause: "Kapina oli aseellisen muodon saatuaan ja varsinkin kommunistiseen imperialismiin liittyessään rikos ihmisyyttä vastaan siitä huolimatta, että rangaistustoimet yltyivät järkyttäväksi ja ylimitoitetuksi kostoksi." http://jorepuusa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236134-h...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vaikka tutkijat pitävätkin rahastanssauksen pohjana ollutta arkistovalokuvaa todennäköisesti jommankumman sotaosapuolen piirissä propagandistisessa mielessä kyhättynä lavastuksena jostain ko. ajan motivaatioavaruuden tarkoitusperistä lähtien, teloitusrekonstruktio voisi hyvinkin esittää jotain veljessodan kärjistyneen raakaa tilanneyksityiskohtaa. Joka tapauksessa tuollaista asetelmaa esittävässä juhlarahassa punaisiin ja valkoisiin profiloivasti liitettävien varusteiden ym. tulisi totuuden ja tasapuolisuuden nimissä olla osoittelemattomasti tunnistamattomia, kun niiden keskinäinen paikka ei metalliin lyötynä ole animaatiotekniikan tapaan vaihdettavissa sodan alkuvaiheille ja loppuselvityksille tyypillisten teloittaja/kohde-tilanteiden mukaan.

Nyky-yleisölle ilman taustoitusta esitettynä kolikossa käytetyn toisen sotaosapuolen perintöhenkisestä arkistosta poimitun teloituskuvan selvän tarkoitushakuisesti huutava kiero viesti on: 'punikit oli syyttömiä, lahtarit aloitti!' - Se on yksipuolinen propagandistisesti vääristynyt ns. totuudenjälkeinen näkemys, joka ei ilmennä kansakunnan tasolla kansalaissodasta selviytymistä, vaan jotain nurkkakuntaisempaa ja Suomen yhteistä juhlaa ylenkatsovaa kuplakulttuurieliitin jälkikaunaisuutta.

Punainen puolihan kumminkin aloitti laittoman aseellisen vallankaappaussodan legitiiminä pidettävän elinolokapinan lisäksi, eikä suinkaan ollut syytön tai ainut uhriosapuoli. Kapinan aseelliseen joukkotuhontaluonteeseen syylliset ja vastuulliset toki olivat olennaisesti Neuvosto-Venäjällä, mistä maailmanvallankumousta johdettiin ja varustettiin vielä vuosikymmeniä, vrt. esim. Otto Wille Kuusinen-Quislingin ym. revanssihyökkäys Suomeen talvi-jatkosodassa 1939-44.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset