Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Poisvedetylle Suomi 100 -teloitusjuhlarahalle löytyi kaikille sopiva korvaaja!

  • Teloituskolikko, epäjalo metalliseos - suomenrahapaja.fi/fin/itsenaisyyden-vuosikymmenet-1917-1939
    Teloituskolikko, epäjalo metalliseos - suomenrahapaja.fi/fin/itsenaisyyden-vuosikymmenet-1917-1939
  • Itsenäinen Suomi-neito Tarton rauhan 1920 luomurajoin (voimassa 1947 saakka), hop./kull.hop. - facebook.com/Viestihopeat.fi/shop
    Itsenäinen Suomi-neito Tarton rauhan 1920 luomurajoin (voimassa 1947 saakka), hop./kull.hop. - facebook.com/Viestihopeat.fi/shop

Jakelusta poisvedetty satavuotisjuhlaraha ehti nostattaa ristiriitaisesti kapinahenkeä ja syyllistyttämistuntoja. Rahaministeri Orpo kauhistelee osoittelevaa teloituskuvaa. Oppositiopäällikkö Rinteen mukaan juhlakolikossa on yksipuolinen valkoisen Suomen viesti, vaikka "sorrettu kansa nousi asein taistelemaan vapautensa ja tasa-arvonsa puolesta".

Keskisuuren rahan ja jälkiproletariaatin edustajilla soisi jo 2017 olevan yhteisesti hyväksytty juhlaraha oli valuutta mikä vain. Rahapajan lyömän Itsenäisyyden vuosikymmenet -sarjan juhlarahan tunnuspuoli muistuttaa vuonna 1918 kansalaisia koetelleesta sisällissodasta, 'josta Suomi selvisi', ks. suomenrahapaja.fi/fin/itsenaisyyden-vuosikymmenet-1917-1939-proof-/20711/dp?openGroup=261 

Juhlaraha onkin ehkä jopa tarkoituksellisesti epäselvä tai ainakin avoin tulkintansa puolesta. Eräiden kommentaattorien mielestä kuvan tarkoitus on muistuttaa kapinan aloittajien teloittamisen rikollisesta luonteesta ja täten sen laillisten kukistajien syyllisyydestä. On myös paheksuttu sitä, että rahassa ammutaan 'hyviä' kommunisteja, jotka olivat saaneet aseensa ja oppinsakin paljolti vapauttajina pitämiensä Leninin ja Stalinin johtamilta maailmanvallankumouksellisilta, aikansa ISIS-verkostolta.

On tärkeää, ettei juhlarahakeskustelussa aleta haukkumaan väärää puuta, eikä enempää kuin on perusteita oikeaakaan. Itse asiassa valtiollinen Rahapajamme on lyönyt hyvin monenlaisia muistorahoja ja mitaleja, eikä useimmissa ole juurikaan valittamista tai epämääräistä tulkinnanvaraisuutta. Teloituskolikollekin löytyy hyviä korvaavia vaihtoehtojakin ainakin epäviralliseen ns. kansankäyttöön. - Onneksi on vaihtoehtoja ja valinnanvapaus!

Tulkinnaltaan selkeämpi, turvallinen ja kaikin tavoin kelvollinen vaihtoehtoinen hopeinen juhlatuote on itsenäisyytemme alkuvuosien keskeisimpiä yhteisiä kansallisia rajanvetoja kuvaava Alkuperäinen Suomineito -rintamerkki ja riipus Tarton rauhan 1920 rajoin.  (Ollut saaatavana myös Rahapajan valmistamana*)

Mitä aseellista kapinaa 1918 kuvaavaan juhlarahaan tulee, ei kai punakaarteja myöskään voi erään kommentaattorin tapaan sentään  kuvata ihan vain ruoanjakelu- ja kaveriverkostoksikaan valehtelematta melkein neuvostotyyliin. Tosin neuvostopravdan mukaan punakaartit olivat jonkinlainen legitiimi tai ainakin hyväksyttävä vapautusjärjestö samaan tapaan kuin Puna-armeijakin, joka hyökkäsi punakaartijohtaja O.W. Kuusinen-Quislingin ja Stalinin johdolla 'vapauttamaan työväestöämme valkoherrojen diktatuurista' - ja itse asiassa puuhasivat 1939-44 punaista Suur-Suomea, ks. hs.fi/kuukausiliite/a1414555952183

Punakaartit olivat siis Stalinin ja Leninin liittolaisia ja luonteeltaan kaverikiltojen lisäksi rikollisia ääriväkivaltaisia kumoksellisia terrorijärjestöjä, jotka eivät onneksi onnistuneet voittamaan aloittamaansa kapinaa 1918, eivätkä katkeroituneet johtohahmot itään loikattuaan onneksemme onnistuneet luomaan punaista Neuvosto-Suomea.

Tämä on muistettava samalla kun muistamme laillisen valtiovallan puolesta toimineiden valkokaartien nykystandardein nähden hirveitä ja ylimitoitettuja joskus summittaisiakin rangaistus/kostotoimia. Kansalaissodan aikanahan kumpikaan osapuoli ei tosin tiennyt mihin suuntaan historian tuomio tulisi kääntymään. Meillä jälkipolvilla on oikeus ja velvollisuuskin olla tässä suhteessa armeliaita sekä 'meikäläisille' että 'heikäläisille' sikäli kuin joku haluaa luokkasamastumistaan vielä jatkaa.

Nykyisin talvi- ja jatkosodassa vihollista ja sen neuvostofasistista imperialismia tukeneet maanpetturit ja kansanvallan viholliset osataan arvottaa oikeammin kuin vielä YYA-itsesensuurin aikoina, jolloin noiden 'ryssänkätyrien' valinnoille pyrittiin sepittämään muka jaloja päämääriä. Vain paatunut putinististalinisti voinee enää tuntea myötätuntoa neuvostoarmeijan raakalaismaisia maahantunkeutumisia ja siviileihin kohdistuneita partisaani-iskuja kohtaan.

Muuten, Venäjäkin voisi toisen maailmansodan aloittajaliittolaisensa (Molotov-Ribbentrop) Saksan tavoin paitsi ottaa pakolaisia myös antaa pakolaisiksi karkottamilleen kansanryhmille kotiseutusa ja maansa ja kotiseutuoikeutensa takaisin. Tämä ei koske yksin Ukrainan ja Georgian viimeaikaisia tapahtumia, vaan myös meidän lähihistoriaamme. Esimerkiksi rauhannobelisti Martti Ahtisaari ei ole saanut edes kylttiä kotitalonsa seinään synnyinkaupungissaan Viipurissa.

Stalinia esikuvanaan pitävä ja edelleen kansantasavaltapunakaarteja mm. Ukrainassa ylläpitävä kylmäverinen kaageebisti Putin tuskin juuri arvostaa rauhantyötä yleensäkään, eikä varsinkaan Jugoslavian sodan serbihegemonian lopettanutta karjalanpakolaista. Kahdeksankymppisiään Suomineidon 100-vuotisjuhlavuonna viettävää rauhannobelistiamme on ajateltu kyllä muistaa Suomessa edes joillain tavoin virallisesti ja epävirallisesti - myös Tarton rauhan 1920 rajoja kuvaavalla juhlamerkillä, joita Rahapajakin on valmistanut. Älä kerro Martille tästäkään!

* Tuhatmäärin on maailmalla tällaisiakin (myös Rahapajan tekemiä) Kokonainen/Alkuperäinen Suomineito -rintamerkki/riipustuotteita (Tarton rauhan 1920 rajoin). Niitä on tilattu mm. Mäntyniemeen, ja kaiketi tullaan lahjoittamaan erityisversiona rauhannobelisti Ahtisaarelle hänen 80-vuotissynttärinsä ja Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi. 

 

Lue myösÄlä kerro Martille tästäkään...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Uuden tiedon mukaan teloituskolikko vedetään pois, ennakkomarkkonointi loppii eikä sitä tule myyntiin. Onneksi on valinnanvapaus ja vaihtoehto jäljelläkin...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Miten ihmeessäkö tuollainen juhlaraha hyväksyttiin? Ahdas laajallelevinnyt Kuplakulttuurimafia, joka teki Mannerheim-elokuvastakin oikeaan kontekstiinsä nähden eri tavoin ja värein asiaankuulumattoman, on soluttautunut aika kattavasti muuallekin kuin Orpon hallinnonalalle sinne missä tuollaisia pääätöksiä tehdään muka luotettavien epäpoliittisten asiantuntijoiden esityksestä.

Satavuotisjuhlaraha nostattaa ristiriitaisesti kapinahenkeä ja syyllistyttämistuntoja muissakin kuin rahaministeripiireissä ja oppositiopäällikön joukoissa. Onneksi epäjalometalliselle teloituskolikolle löytyi jo kaikille sopiva asiallinen korvaaja, itsenäisyytemme alkuvuosien keskeisimpiä yhteisiä kansallisia rajanvetoja kuvaava rintamerkki ja riipus, joka on ollut saatavana myös Rahapajan valmistamana... https://www.facebook.com/Viestihopeat.fi/posts/194...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Väitän, että jalometallinen Alkuperäinen Suomineito -pinssi/riipus Tarton rauhan 1920 rajoin muistuttaa poisvedettyä epäjalometallista juhlakolikkoa paremmin itsenäisyyden ajan alkuvuosista, kansalaissodasta selviytymisestä ja Suomen valtion muotoutumisesta. Molemmat muistonvaalimet ovat olleet aikansa Rahapajan tuotannossa, mutta ensinmainittu on kansakunnan ja valtion alkuvuosien 1917 - 1939 kuvaajana valtavirtais-objektiiviseen totuuteen enemmän nojaten uskottavampi kuin teloituskuvallaan yksipuolisesti vuosisadantakaisen kapinaosapuolen agitaationarratiivia vahvistava kansalaissotapainotus. Perusteluja:

1. Teloituskolikon sanottiin muka 'kuvaavan kattavasti' kansalaissotaa, vaikka etupuolelle lyöty (oletettavasti lavastettu) valokuva-aihe on vain yksi yksityiskohta väkivaltaisen laittoman ulkomailta tuetun aseellisen kapinan ja punaisen terrorin kukistamista seuranneen loppuvaiheen valkoisen terrorin ylimitoitetuista ja summittaisistakin rangaistustoimista. Se ei symboloi koko sodan käänteitä ja asetelmia laajemmin enempää kuin Vidkun Quislingin hirttokuva kuvaisi ulkomailta tuetuille terrorimiehittäjille antautuneen Norjan sotavuosia 1940-45.

Teloituskolikon kääntöpuolen Olympiastadionin torni on osittain tosin onnistunut valinta kuvaamaan sitä, että kansallinen yhtenäisyys oli saavutettu ennen vuoden 1939 talvisotaa, jossa itään paenneet kapinajohtajat hakivat revanssia ja punaista suur-Suomea, ks. http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1414555952183 - Valitettavasti Helsingin vuoden 1940 kesäolympialaiset jäivät pitämättä Neuvostoliiton joukkueen ja punikkiemigranttien epäurheilijamaisen käytöksen johdosta, ks. http://www.pkreservi.fi/lehti/Lehti1_12/KAP1_12S12... - Kuitenkin kansallisen sovinnon/yhtenäisyyden kuvaaminen yksin urheilun elämänalueeseen viittaavalla kuvastolla ei ole riittävästi laajalle kohderyhmälle avautuvaa symboliikkaa enempää kuin taustoittamaton teloituskuva vuosien prosessista.

2. Tarton rauhan 1920 rajat olivat itsenäisen Suomen ensimmäiset kv. vahvistetut ja ainoat oikeat rajat. Ne piirrettiin sisäisten kahnausten laannuttua, Leninin/Stalinin tukemien kapinajoukkojen kukistuttua ja johtajien paettua Neuvosto-Venäjälle. Rajat sovittiin rauhanomaisesti neuvotellen J.K. Paasikiven ym. toimesta itä- ja läsinaapuriemme kanssa Kansainliiton siunauksella. Autonomian aikaiset rajat säilyivät pienin muutoksin. Suomi antoi vaihtokaupassa Venäjälle Repolan ja Porajärven ja sai siltä Petsamon ja sai myös pitää Ahvenanmaan, mihin Ruotsi tyytyi. Sopimus vahvistettiin itänaapurin kanssa vielä vuoden 1932 hyökkäämättömyyssopimuksella ikiajoiksi. Hitlerin kanssa liittoutunut Puna-armeija rikkoi rajat laittomalla hyökkässodallaan 1939-44 ja onnistui siirtämään rajoja väkivalloin niin, että laiton miehitys jatkuu edelleen itsenäisen Suomen alkuperäisillä alueilla Karjalassa ja Petsamossa vuodesta 1947 lähtien Stalinin sanelemana kv. virallistettuna asiaintilana.

Ks. yleistiedonhuoltoa Suomineidon luomumuodoista rohkein kuvin ilman rihmankiertämää ja Alkuperäinen Suomineito pinssi/riipus: http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Onneksi epäjalometalliselle teloituskolikolle löytyi jo kaikille sopiva asiallinen korvaaja!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomi 100 -myntinlyöntiin ei enää 'lahtarit aloitti!' eikä lapualaisnarratiivia > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236203-s...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset