Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Älä kerro Martille tästäkään...

  • rintamerkin/pinssin käyttöesimerkki - ei vielä kerrottavaksi
    rintamerkin/pinssin käyttöesimerkki - ei vielä kerrottavaksi
  •  Älä kerro Martille tästäkään...

PSST! Virallisempien huomionosoitusten lisäksi on kahdeksankymppisiään Suomineidon 100-vuotisjuhlavuonna viettävää rauhannobelistiamme ajateltu alustavasti muistaa myös kuvan kertomalla huomionosoituksella - ja nyt Sinäkin pääset vaikuttamaan lahjahankkeen toteutumiseen!  

Älä kerro Martille Tästäkään -toimikunnan aikeissa on lahjoittaa sankaridiplomaatille Alkuperäinen Suomineito 100 v -rintamerkki/pinssi mahdollisesti kokokultaisena* versiona sen 1990-luvulla Mäntyniemeen tiettävästi toimitetun hopeisen muistonvaalimen lisäksi. Sen avulla on mahdollista myös monin tavoin viestiä yleismaailmallisen ihmisyyden sanomaa niin kansainvälisissä kuin kotimaisissa yhteyksissä.

Pinssi ilmentää muotoilunsa kautta arvostusta rauhaa, Suomen itsenäisyyttä, valtiorajojen kunnioittamista ja mm. Ahtisaaren Martin sodanriistämää synnyinmaakuntaa ja -kaupunkia kohtaan. Älä kerro Martille Tästäkään -toimikunnan ja Viestihopeat-Fb-sivuston valtuuttamana minulla on ilo kertoa ruohonjuuritason alustavan lahjahankkeen taustoista ja yksityiskohdista seuraavaa:

Uskoaksemme kansan epävirallisen kunnioituksen esiintuonnille on perusteita myös siksi, että se virallinen on jäänyt eräiltä osin jotenkin pinnalliseksi ja jopa kyynisellä tavalla hienoisesti epäkunnioituksenkin suuntaan vivahtavaksi. Yleisessä tiedossa on, etteivät suinkaan kaikki ole suhtautuneet maailmalla tunnetuimpaan suurmieheemme ja hänen kiistattomiin ansioihinsa yhtä vilpittömän arvostavasti kuin ne, jotka eivät todellakaan olleet mukana kaatamassa koti-Suomessa hänen lähes varmalta näyttänyttä toista presidenttikauttaan (kenties vieraan vallan kontaktienkin avustamana) tai tukemassa itänaapurimme kolkon jäätävää päätöstä jättää Ahtisaaren synnyinkaupunki Viipuri ilman palkitun rauhanmiehen kotitalosta kertovaa muistokylttiä.

Sekään ei välttämättä tuntunut aivan kaikilta osin hienotunteisen tyylinmukaiselta, miten Ahtisaaren korkeasti palkinnut Nobel-toimikunta muisti pakolaisnobelistimme kotipaikkaoikeutta syksyllä 2016. Se tiedettiin, että Ahtisaari ei juurikaan ole saanut ansaitsemaansa kunnioitusta Venäjältä, mutta se että hänen palkintonsa listattiin Nobel-toimikunnan websivustolla Kremlin kunniaksi, satutti suomalaisia. Ahtisaaren 'todettiin' Nobel-sivustolla olevan muka venäläinen hänen syntymäpaikkansa perusteella, mikä saatiin oikaistuksi vasta Uuden Suomen valppaiden tietolähteitten ja moninaisten uutiskommenttikontribuutioiden jälkeen - ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224229-nobel-saatio-ei-ole-kartalla-martti-ahtisaari-kartuttaa-venajan-nobel-saldoa  

Kuitenkin, edelleenkin, esimerkiksi Google kertoo rauhannobelististamme maailmalle sangen totuudenjälkeistä faktaa, jonka mukaan 'Martti Ahtisaari syntyi 23. kesäkuuta 1937 Viipurissa Venäjällä, ks. https://www.google.fi/search?q=martti+ahtisaari+syntyi&oq=martti+ahtisaari+syntyi&aqs=chrome..69i57.8355j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8  - vaikka Viipuri oli tuolloin ja on itsenäisen Suomen alkuperäinen kaupunki.


Edellä mainitun perusteella katsomme olevan oikeus ja kohtuus, että Suomi 100 -juhlavuonna Martti Ahtisaaren 80-vuotisjuhlan yhteydessä korostamme rauhanmiehemme ja kansakuntamme symbolisen yhteisen pakolaishahmon kotiseutujuuria myös epävirallisen teemalahjan muodossa. Voimme tehdä sen yhteisin pikkuponnistuksin esimerkiksi osallistumalla Älä kerro Martille Tästäkään -toimikunnan ja Viestihopeat-Fb-sivuston järjestämään tykkäyskampanjaan: 

Voimme halutessamme ilmaista Facebookissa rohkaisumme kerrotulle lahjaidealle tykkäyksellä (+ vapaaehtoisella kannatuskommentilla mahdollisesti nimitietoineen ilman yksilöiviä yhteystietoja) sivulla
https://www.facebook.com/Viestihopeat.fi/posts/1949157601981167:0 
 
Mahdollistamme kokokultaisen rintamerkin teettämisen ja lahjoittamisen juhlakalulle kartuttamalla tukitykkäysten määrän yli tuhanteen (1000:een) mahdollisimman pian, viimeistään 10.5.2017 mennessä. Kuvetta ei siis kenenkään tarvitse kaivaa, periaatteelinen tuki ajatukselle riittää vakuuttamaan! Toimikunta ja ko. sivusto harkitsevat jatkon mahdollisuudet erikseen selvitettyään sen tekniset ym. edellytykset. 


*) Aemmin kokokultaisia Alkuperäinen/kokonainen Suomi -pinssejä on tiettävästi nähty vain Tarton rauha ry:n edesmenneen perustajapuheenjohtaja Martti Siiralan rinnassa.

 

P.S. Yleistiedonhuoltoa 100-vuotisen Suomineito-juhlakalun historiasta ja rohkeita näköiskuvia alkuperäisistä luomumuodoista ilman rihmankiertämää löydät jos uskallat täältä:  
http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/212523-suomineito-tayttaa-pian-100-vuotta-olemmekohan-valmiit

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Viipuri on itsenäisen Suomen alkuperäinen kaupunki."

Itsenäinen Suomi on hallinnoinut Viipuria historiallisesti sangen lyhyen ajanjakson eli vuosina 1917(18)-1940 ja 1941-44 kun ottaa huomioon, että ruotsalaisten rakentama Viipurin linnakin pystytettiin jo vuonna 1293.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Itsenäinen Suomi on hallinnoinut Viipuria tosiaan niin kuin Helsinkiä ja Turkua ja Maarianhaminaakin loppuvuodesta 1917 alkaen. Viipuri on ollut suomalaisten asuttama suomalaiskaupunki paljon kauemmin kun vaikkapa Helsinki tai Tampere ja lähes yhtä kauan kuin Turku. Suomen itsenäistyessä Viipuri oli merkittävä kaupunkimme ja 1939 talvisodan alkaessa maamme toiseksi suurin. Siis Turkua ja Tamperettakin suurempi suomalaiskaupunki, jonka väestössä tosin oli suomenkielisten ja ruotsinkielisten ja karjalankielisten lisäksi muitakin, venäjänkielisiäkin ehkä noin 5 % asujaimistosta, toki Suomen kansalaisia.

Ruotsalaisten/tanskalaisten rakentama Viipurin linna pystytettiin jo vuonna 1293, ja ruotsalaisten rakentama Turun linna kai vähän aiemmin, mutta muut ruotsalaisten/tanskalaisten7Suomalaisten kaupungit ovat Helsingin tapaan nuorempia, ja Helsinkiä on jonkin verran rakentaneet myös venäläiset samaten kuin kai Lappeenrantaa, muttei se tee noista kaupungeist venäläisiä enempää kuin Viipuristakaan tai vaikkapa Säkkijärvestä tai Sortavalasta tai Käkisalmesta jotka ovat suomalaiskarjalaisia itsenäisen Suomen alkuperäisiä kaupunkeja.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Rahapajan lyömän Suomen Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarjan ensimmäinen juhlaraha kertoo vuosista 1917-1939. Juhlarahan tunnuspuoli muistuttaa vuonna 1918 kansalaisia koetelleesta sisällissodasta, josta Suomi selvisi, ks.
https://www.suomenrahapaja.fi/fin/itsenaisyyden-vu...

Aika monen mielestä juuri tuo juhlaraha on hieman tulkinnanvarainen tulkintansa puolesta. Eräiden kommentaattorien mielestä kolikon kuvan tarkoitus on muuistuttaa kapinan aloittajien teloittamisen rikollisuudesta, ks. esim.
http://anttikoskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23612...

Itse asiassa valtiollinen Rahapajamme on lyönyt hyvin monenlaisia muistorahoja ja mitaleja, eikä useimmista ole juurikaan valittamista. Tuhatmäärin on maailmalla tällaisiakin Rahapajan tekemiä Kokonainen/Alkuperäinen Suomineito -rintamerkki/riipustuotteita (Tarton rauhan 1920 rajoin). Niitä on tilattu mm. Mäntyniemeen, ja kaiketi tullaan lahjoittamaan erityisversiona rauhannobelisti Ahtisaarelle hänen 80-vuotissynttärinsä ja Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi: https://www.facebook.com/Viestihopeat.fi/shop/?rt=19

Mitä aseelliseta kapinaa 1918 kuvaavaan juhlarahaan tulee, ei punakaarteja myöskään voi erään kommentaattorin tapaan kuvata ihan vain ruoanjakelu- ja kaveriverkostoksikaan valehtelematta melkein neuvostotyyliin. Tosin neuvostopravdan mukaan punakaartit olivat jonkinlainen legitiimi tai ainakin hyväksyttävä vapautusjärjestö samaan tapaan kuin Puna-armeijakin, joka hyökkäsi punakaartijohtaja O.W. Kuusinen-Quislingin ja Stalinin johdolla 'vapauttamaan työväestöämme valkoherrojen diktatuurista' - ja itse asiassa puuhasivat 1939-44 punaista Suur-Suomea, ks. http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1414555952183

Punakaartit olivat siis Stalinin ja Leninin liittolaisia ja luonteeltaan kaverikiltojen lisäksi rikollisia ääriväkivaltaisia kumoksellisia terrorijärjestöjä, jotka eivät onneksi onnistuneet voitttamaan aloittamaansa kapinaa 1918, eivätkä katkeroituneet johtohahmot itään loikattuaan onneksemme onnistuneet luomaan punaista Neuvosto-Suomea.

Muuten, Venäjäkin voisi toisen maailmansodan aloittajaliittolaisensa (Molotov-Ribbentrop) Saksan tavoin paitsi ottaa pakolaisia myös antaa pakolaisiksi karkottamilleen kansanryhmille kotiseutusa ja maansa ja kotiseutuoikeutensa takaisin. Esimerkiksi rauhannobelisti Martti Ahtisaari ei ole saanut, ei edes kylttiä kotitalonsa seinään synnyinkaupungissaan Viipurissa.

Stalinia esikuvanaan pitävä ja edelleen kansantasavaltapunakaarteja mm. Ukrainassa ylläpitävä kylmäverinen kaageebisti Putin tuskin juuri arvostaa rauhantyötä yleensäkään, eikä varsinkaan Jugoslavian sodan serbihegemonian lopettanutta karjalanpakolaista. Kahdeksankymppisiään Suomineidon 100-vuotisjuhlavuonna viettävää rauhannobelistiamme on ajateltu kyllä muistaa Suomessa edes joillain tavoin virallisesti ja epävirallisesti - myös Tarton rauhan 1920 rajoja kuvaavalla juhlamerkillä, joita Rahapajakin on valmistanut. Älä kerro Martille tästäkään!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset