Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Nostaako Sauli Niinistö jäätyneen kissan pöydälle Arkangelissa?

 • Suomi-neidon arktinen puolisko - mitätön periferiako?
  Suomi-neidon arktinen puolisko - mitätön periferiako?
 • Uusia raikkaita tuulia Suomineidon kevääseen...
  Uusia raikkaita tuulia Suomineidon kevääseen...
 • ...kuullaanko Tarton rauhan viestiä esim. viipurilaisen rauhanmiehen terveisinä...
  ...kuullaanko Tarton rauhan viestiä esim. viipurilaisen rauhanmiehen terveisinä...
 • ...vai lähteekö taas viemisiksi lepikontorpanmultapussi?
  ...vai lähteekö taas viemisiksi lepikontorpanmultapussi?

Arktisen foorumin osallistujalistaa on manipuloitu Venäjän julkisen poliisin ja tunnetun politiikan ottein, esimerkkinä ainakin Greenpeacen ulosblokkaus.  Alueelle perinteisemmin kuuluneiden Sevettijärven kolttasaamelaisevakkojen osallistuminen on myös epävarmaa, eikä itäsallalaisen korvatunturilaisvaltuuskunnankaan kohtalosta ole saatu tietoa Joulumaan pakolaishallitukselta Rovaniemeltä. Mutta miten ennakkosensuuri ja ohjailu on karsinut itse asialistaa? 

YLE kertoo, että Lapin yliopiston arktisen keskuksen johtajan Timo Koivurovan mukaan jäätyneiden tai kuumienkaan konfliktien aiheuttama jännitys ei ole näkynyt juuri millään tavoin Arktisen neuvoston toiminnassa Venäjän ja lännen välillä Krimin anschlussin ja pakotteiden julistamisen jälkeen. Esimerkiksi Arktisen talousneuvoston, rannikkovartiostojen foorumin ja avomeritoiminnan viranomaisfoorumin sekä Barentsin yhteistyö jatkuvat. - Hienoa!

Krimin, Itä-Ukrainan ja Syyrian kriisien kärjistyessä on neuvoteltu tieteellisen yhteistyön tiivistämisestä ja Venäjä on ollut aktiivinen myös, kun arktisesta kalastussopimuksesta ja mannerjalustavaateista neuvotellaan. Kysehän onkin arktisten varojen jaosta ja niistä sopimisesta... 

Venäjä on merellä sijaitsevilla öljy- ja kaasukentillä varsin riippuvainen läntisestä off shore-teknologiasta, mutta laitteistoa ei arktisille alueille kuitenkaan nykyään toimiteta pakotteiden vuoksi.
- Henkilösuhteet ovat tärkeitä. On hyvä, että presidentti Niinistö matkustaa paikalle, päättää Lapin yliopiston arktisen keskuksen johtaja Timo Koivurova. - http://yle.fi/uutiset/3-9529205?origin=rss 


Suomi aloittaa Arktisen neuvoston puheenjohtajana toukokuussa 2017. Kausi kestää kaksi vuotta. Suomen puheenjohtajakaudelta sopii kaiketi odottaa jopa jotain aiempaakin myönteisempää. Tasavallan presidentti tapaakin jo torstaina presidentti Vladimir Putinin Arkangelissa. 

Hyvä on tavatakin, jotta kantamme ja kansalliset arktiset intressimme tulevat kerralla selviksi. Eipähän jää tarvetta epätietoisuuden lievittämiseen ns. epäsovinnaisin keinoin. Suojelupoliisin mukaanhan ulkomaisen tiedustelun keskeisiä kiinnostuksen kohteita Suomessa vuonna 2016 olivat mm. suomalaisten suunnitelmat Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudelle ja suhtautuminen EU:n muutamille maille asettamiin talouspakotteisiin. 

Eipä silti. Hyvin on kartalla pyritty olemaan ja pitämään siellä avoimesti muitakin jo muodostettaessa omia kantojamme itse tykönämme. Näissä asioissa kun valmistelu ei ole ollut turhan salailevaa eikä keskeneräisiäkään asioita ole pelätty läpinäkyväistää. Onhan arktisen alueen kansallisista etunäkökohdista presidenttiä briifannut hyvissä ajoin myös tärkeän naapurin näkökohtien paras asiantuntemus.

Eiköhän naapurimeeting siis sujune ihan perinteisen tasapuolisen luottamuksen ja keskinäisen molempien osapuolten etuja kunnioittavan yhteisymmärryksen hengessä. Lokakuussa 2016 Tasavallan presidentti tapasi arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan. Esillä oli asiakohtia niin turvallisuuden, yritystoiminnan kuin ympäristönkin osalta. Erityisesti pohdittiin, miten Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudesta saadaan mahdollisimman paljon irti. Presidentti arvioi, että arktiset asiat nousevat vielä nykyistä vahvemmin aktiiviseen keskusteluun, kun Suomen puheenjohtajuuskausi käynnistyy keväällä 2017.

- Ja varmasti kansallinen edunvalvonta onnistuukin odotetusti, koskapa keskustelua Presidentinlinnassa oli alustamassa Arktisen valtuuskunnan puheenjohtaja eli Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtaja Katri Kulmuni http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=353268&culture=fi-FI 

Tähän väliin, jos sopii:  target="_blank">Terveiset Petsamosta! 

Uuttakin näkokulmaa ja tuoreita avauksia toki joskus joissain yhteyksissä kaivataan vanhojen lepikontorpanmultapussillisten lisäksi. Suomi-neidon arktinen puolisko ei monessakaan katsannossa ole ihan mitätön periferia, vaan olennainen osa maatamme ja kansakuntamme elinympäristöä nyt ja tulevaisuudessa. Sen merkitys myös taloudellisen hyvinvoinnin ja naapuriyhteistyön potentiaalina on suurempi kuin usein ymmärretäänkään. Jokohan siis avoimuuden ja reilun naapurisovun hengessä voisi odottaa Sauli Niinistön väläyttävän itänaapurille ennakkoluulottoman uutta oivaa keinoa yhteisen intressimme, rauhan ja vakaan talouskehityksen, edistämiseksi sekä edesauttamaan länsiteknologian vapauttamista Venäjän rauhanomaiseen arktiseen käyttöön: 

- Putin palauta Petsamo ja Itä-Salla ja myös Viipurin lääni Suomelle itsenäisyyden juhlavuoden 2017 aikana sovittavan naapuruusjuhlasopimuksen mukaisesti!
 

Asiasta tarkemmin: 

- Suomineito täyttää pian 100 vuotta - olemmekohan valmiit?  

- Pohjoinen ulottuvuus - mitä se on? (ProKarelia)

- Korvatunturi ja Petsamo takaisin neuvostofasisteilta... 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Nostaako Sauli Niinistö jäätyneen kissan pöydälle Arkangelissa?"

Ei nosta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Eikö myönteisen kehitysen toivossa kuitenkin olekaan hyvä elää?

Sitä paitsi, jos Niinistö ei asiaa kansan puolesta esiin nostaisikaan, niin on muistettava kuka sen kissan hännän yleensäkin nostaa sieltä alamaista...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Myönteisessä toivossa on hyvä elää, mutta siinä toivossa pitää olla edes ripaus realismia joukossa.

"Hoono soomisen" kummitätini tapana oli sanoa: "Kukas sen kissan hente nosta jos hen ei itse henen hente nosta", mutta tuo hen ei tule olemaan Niinistö. Ainakaan niin kaun kunnes Venäjällä todella ryskää.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #3

Ei varmaan kukaan kolmesta tunnetusta Niinistöstämme. Mutta yhdenkään suomalaisen ei ole syytä unohtaa asiaa, jottei se pääsisi unohtumaan muiltakin siihen mennessä kun geopoliittinen tilanne on taas otollinen. Muistetaan ja muistutetaan...

Ja siitä ryskymisestä, ei sitä enää kovin kauan välttämättä tarvitse kuunnella, koskapa Puutiaisen aika alkaa näemmä jo käydä vähiin ja ryskyen murtua sortovalta... > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234282-r...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Aluepalautus ei juuri nyt ole virallisella valtiollisella agendalla, ja Kekkonenkin ajoi asiaa salassa. Joku päättäjä sanoi joskus, että siitä ei pidä Kremlin nykyjohdon aikana koskaan puhua, mutta se on pidettävä aina mielessä otollista tilannetta odotellessa. Ettei asia unohtuisi tyystin, sitä voi nostaa esiin toki kotimaassakin monin eri tavoin. Ns. viestihopeitakin on käytettävissä aika monella, jopa Mäntyniemeen on kuulemma joskus toimitettu, vaikkei esimerkiksi viipurilaisen rauhannobelistimme rinnassa ole sellaista kai julkisuudessa nähtykään...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Se, että Venäjän federaatio on vallannut Pohjoisnavan "omakseen" ja Pakkasukkonsa alueeksi, ei ihan ole sotilaallinen anschluss Krimin tapaan, vaikkakin törkeähkö kulttuuri-imperialistinen aggressio sekin. Petsamon ja itäisen Sallan alueet ovat ihan selvästi Suomelta ryöstettyjä alueita.

Uudistan kysymyksen Korvatunturista asiantuntijoille, kun on ollut vähän epäselvyyttä nimenomaan tästä maa-alueesta sekä täsmäiskunomaisena turvallisuustekijäkuriositeettina että puolustuksellisena yhteistyöpotentiaalina:
onko rajavyöhykkeellä sijaitseva Korvatunturi sotilasaluetta ja olisiko se jollain tavoin luontevasti demilitarisoitavissa tms. rajattavissa mahdollisten geopolittisten selkkausten ulkopuolelle? Asia kiinnostanee monenikäisiä rauhanvoimia.

Korvatunturin 'pakolaishallinnon tonttujaos' on joutunut toimimaan maanpaossa mm. Rovaniemellä postilokero-osoiteessa 99999 Korvatunturi. Korvatunturiltahan Joulupukki tulee ja on kotoisin, niin kuin Markus-setä 1920-luvulla opetti. Mutta asuuko hän siellä vai evakossa muiden evakkojen tapaan? Ahtisaari ei enää vaikuta kotikaupungissaan Viipurissa eikä Paasilinnakaan Petsamossa.

Kartan mukaan Korvatunturi on nykyisin pääosin Venäjällä, kun Sallan-Kuusamon "luovutettu" alue tuli sinne ryöstetyksi, http://fi.wikipedia.org/wiki/Korvatunturi - Siksi kai lama-aikoinakin jotenkin toimiva joululahjalogistiikka vaatii vieläkin suojelurahansa idän pakkasukoille, jotka verottavat osansa mm. öljylaskuna, yhä jatkuvina itäkehitysapuohjelmina/lahjoina/lahjuksina ja suomettuneisuutena/itsesensuurina

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset