Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Ryskyin murtuu pian Putinin valta - mutta...

  • Kauanko uudet tuulet suostuvat kannattelemaan vaappuvan kaksipääkotkan jakomielivaltaista uhoa?
    Kauanko uudet tuulet suostuvat kannattelemaan vaappuvan kaksipääkotkan jakomielivaltaista uhoa?
  • Avautuva momentum uuden ajan tuulille naapuruussuhteissakin?
    Avautuva momentum uuden ajan tuulille naapuruussuhteissakin?

Olemmeko valmistautuneet otsikon väistämättömään kehityskulkuun Suomena ja ihmiskuntana? Ei kai Venäjää jätetä yksin? - Jo runsaat kaksi vuotta sitten muistutettiin US-Puheenvuoro-blogissa inhimillisestä vastuustamme puuttua itänaapurin kipeisiinkin 'sisäisiin asioihin': 

"Miten suhtaudumme kohta taas kerran eri tavoin uudenlaisena näyttäytyvään itänaapuriimme ihmisinä, kansalaisina, Suomena, EU:na ja ihmiskuntana? Miten kehitys vie Venäjään Putinin jälkeen? Mihin asioihin meidän on missäkin tulevassa tilanteessa ehkä hyväksi/mahdollista/pakko ottaa kantaa. Asiaa on hyvä miettiä varautuenkin ajoissa, ettei se tule eteen äkkiyllättäen." - Putinin-jälkeinen Venäjä nyt, 1.8.2014 

Entä nykytilanne:

Viime viikonlopun mielenosoitukset yllättivät Venäjän vallanpitäjät, ja näyttää siltä, että tämä mielenosoitus kipinöi ja tulee sytyttämään uusia mielenilmauksia, arvioi Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori Arto Luukkanen asiantuntevasti ennakoiden uudessa blogissaan.  Päätoimittaja Veikko Saksi kommentoi pidemmällekin visioiden: "Federaatio sortuu yllättävänkin nopeasti. Siihen Suomen tulee varautua...

 

Herää kysymys: joko meillä on haettu kontakteja ja tunnusteltu kulissien takana suhdeverkostojen luontia mahdollisiin tuleviin päättäjiin? - Edelleen blogista Putinin-jälkeinen Venäjä nyt, 1.8.2014:  

"Antoi Putin sitten periksi lyhyen tai pitkän viivytystaistelun jälkeen, meidän on hyvä saada jo nyt pohtia asian mukanaantuomia kansallisia ja kv. näkymiä ... Mitäs jos siis lakattaisiin teeskentelemästä vain money talks -perusteella Putinin ystävää kun ei kerran olla. Tuskin kukaan jotain periaateänkyrää lukuunottamatta haluaa myöskään sitoutua häneen tai Putinin - Duginin linjaan samalla tavalla kuin jotkut yrittivät 90-luvulla ryhmittyä jälki-yya-henkisesti Janajevin juntan ympärille. Ollaan siis vakavissamme: vuoden - kahden päästä tai jo puolenkin Putin on oletettavasti väistynyt nykyisestä vallastaan ... Vastuullisten piirien velvollisuus on tässä tilanteessa mahdollisuuksiensa mukaan yrittää puuttua rauhanomaisesti Venäjän sisäisiin asioihin venäläisten ja vähemmistökansallisuuksien vapaan tiedonsaannin ja kansalaisoikeuksien parantamiseksi. Yhteistyö varsinkin laillisten NGO-piirien kanssa voi muodostua hyvinkin keskeiseksi, Venäjää ei jätetä! ...vähäistäkään paniikkia ei haluta lietsoa, eikä itänaapurimme johtajanpaikkoja ja lakipykämuutoksia ole syytä  arpoa julkisesti ennen Putinin lähtöä ... Vapaat länsimaisittain hyväksyttävät demokraattiset vaalit tulisivat olla henkilövalintojen perustana, mikä edellyttää tiedonvälityksen täysremonttia. Suomen venäläinen yhteisökin voi varmasti tarjota arvokkaita kontribuutioita kansalaisyhteiskunnan ylösajossa .. Niiden, joilla on suhteita Venäjän valtakoneiston osasiin, viranomaisiin, instansseihin, yksittäisiin silovikeihin, oligarkkeihin, valtiollisiin ja aitoihin kansalaisjärjestöihin, bisnes- ja kulttuuriväkeen, tehkööt parhaansa jotta viesti tulisi ymmärretyksi: vallanvaihdos voisi olla mielellään lyhyt ja kaikille kivuton niin että Venäjästä tulisi mahdollisimman normaali maa, jonka kanssa suhteet/bisnes voivat realisesti nopeasti normalisoitua aikuisten oikeasti.

Ja jossain vaiheessa Venäjän pitäisi alkaa tulla toimeen muutenkin kuin vain myymällä vähemmistökansojen (mm. suomensukuisten) mailta pumpattuja raaka-aineita. Hyvä naapuruus edellyttää lopulta myös sitä, että Venäjä kohtuuajassa järjestää edellytykset ja esittää näkökohtia pohjaksi neuvotteluille Neuvostoliiton 1939 - 47 hyökkäysssodalla ja stalinistisin painostustoimin miehittämien ja haltuunottamien itsenäisen Suomen alkuperäisten alueiden sekä niiden pakolaisten yksityisomaisuuden palauttamiseksi." - Putinin-jälkeinen Venäjä nyt  


- Sitähän emme voi tiedontasoisesti ennakoida, millaisen Venäjän löydämme naapuristamme Putinin jälkeen. Vielä huonommanko vai tällä kertaa nimenmuutosta syvällisemminkin konkurssinsa syyt ja lähihistorian syyllisyydet käsitelleen, uuden itänaapurin. Toivossa on kuitenkin hyvä elää. Ja suhtautua vastuullisesti mahdollisesti avautuviin luoviin kehitysväyliin myös itsenäisen Suomi-neidon alkuperäisen alueellisen asun palautumiseksi ehkä jo Suomi 100 -juhlavuoden momentum-aikana tehtävän aiesopimuksen mukaisesti - ks. tarkemmin Suomineito täyttää pian 100 vuotta - olemmekohan valmiit? 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kansannousu ei alkanut vielä, mutta alkanee viimeistään jos/kun Navalnyn presidenttiehdokkuus lopullisesti estetään tekaistulla pakkotyötuomiolla tai selvittämättömällä lyijy/poloniummyrkytyksellä. Nyt on korkea aika miettiä mitä sitten tehdään, kun todella alkaa rytistä.

Ja hyvä olisi kynnelle kykenevien vähän vaikka yrittää valmistella näyttämöä, jos vaikka voisi jotenkin ohjailla kehityskulkuja tukemalla täysipäisiä suuntauksia ja työntää putinistis-tsaristis-kommunistis-fasistis-internatsistiset historian roskakoriin lopullisesti...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Neuvosto-Venäjän bolshevikkihallituksen allekirjoittama Suomen itsenäisyys, se mitä siitä on enää jäljellä EU- ja Nato-sopimusten nakertamana, täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

Ilman Venäjän lokakuun 1917 vallankumousta itsenäistyminen ei olisi toteutunut.

Ensin vuonna tulee sitten kuluneeksi 100 vuotta Suomen työväen vallankumouksen alkamisesta. Eikä se osoita mitään päättymisen merkkejä!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Rauno Lintusen lennokas nerous osoittaa vastaansanomattoman praavdasti, että mies on syntynyt väärälle vuosisadalle ja väärään maahan. Maahan joka on jo itsenäistynyt siinä määrin, ettei oikein inspiroidu kuulemaan 'omaa' Profeettaansa Työläisten Yhteisen Isänmaan ja Kansojen Suuren Neuvostoperheen Asiassa. Oletkos harkinnut Rauno kokeilla siipiäsi islamisti-jihadistien propagandapolitrukkina? Sieltä päin voisit saada vielä hetken aikaa elinvoimaisen kuulijakunnan.. ;)

Pekka Iiskonmaki

#2
Tsaarin Venäjän kaatuminen oli suuri murhenäytelmä ja valtava tappio Suomelle.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström vaatii Twitterissä Venäjän mielenosoittajien ja oppositiojohtaja Navalnyin vapauttamista. Presidentti Sauli Niinistö kertoo... lähtevänsä Venäjälle Putinia tapaamaan.

https://twitter.com/margotwallstrom/status/8462922...

http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?cont...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomen ulkoministeri Paavo Vääyrynen puolestaan kehotti inhorealistisesti maatamme ja kansaamme asettumaan lujasti laillista menoa palauttavan Gennadi Janajevin vallankaappausjuntan taakse ja tueksi 1991. - Ystävyysrintamalta ei mitään uutta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On ilmiselvää, että venäläisillä itsellään on paljon parempi näkemys omasta maastaan ja sen hallinnon tilasta kuin suomalaisilla. Suomalaiset ovat jälleen kerran maailmassa yksin uskoessaan Putinin hallintoon. Siinä mielessä tilanne muistuttaa taistolaisaikoja.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #6

Paavillisempia kuin tsaari itse...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #6

Niinistön ja Putinin perjantaisen tapaamisen ajoitus on nyt joka tapauksessa todella onneton. Suomi profiloituu Euroopassa yhä lähemmäs Unkaria ja Slovakiaa. Ehkä jopa Marine Le Pen olisi perunut tapaamisensa Putinin kanssa, jos se olisi osunut viime perjantain sijasta ensi perjantaille.

En ole huomannut yhdenkään suomalaisen poliitikon sanovan Venäjän tapahtumista mitään - ehkä syynä on juuri tuo Niinistön tuleva Venäjän reissu.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #8

Soini selittelee ja vähättelee tapahtunutta. Helppo on hillotolpalla höpöttää, kun ei tarvitse viettää seuraavaa viittätoista vuorokautta venäläisessä putkassa.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170327220009217...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #8

Eiköhän tuo Venäjän masinoiman Arktisen foorumin naapurimeeting sujune ihan mallikkaasti perinteisen tasapuolisen luottamuksen ja keskinäisen molempien osapuolten etuja kunnioittavan yhteisymmärryksen hengessä, koskapa Suomen tärkeitä kansallisia intressejä on briiffattu jämäkästi jo lokakuussa 2016. Tuolloin Tasavallan presidentti tapasi arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan. Esillä olivat arktiseen alueeseen liittyvät asiat niin turvallisuuden, yritystoiminnan kuin ympäristönkin osalta. Erityisesti pohdittiin, miten Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudesta saadaan mahdollisimman paljon irti. Presidentti arvioi, että arktiset asiat nousevat vielä nykyistä vahvemmin aktiiviseen keskusteluun, kun Suomen puheenjohtajuuskausi käynnistyy keväällä 2017. - Ja varmasti kansallinen edunvalvonta onnistuukin odotetusti, olihan keskustelua Presidentinlinnassa alustamassa Arktisen valtuuskunnan puheenjohtaja kansanedustaja ja Suomi-Venäjä-seuran puheenjohtaja Katri Kulmuni ;) http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?cont...

https://www.verkkouutiset.fi/politiikka/sniinisto_...

Risto Salonen

Eikös joku Åbon opiskelija inttänyt itsensä oikein tohtoriksi Neuvostoliiton hajoamattomuudesta.

Petteri Hiienkoski

#4. Margot Wallströmin uskottavuus? Samainen ruotsalaisministerihan riensi julkisesti kommentoimaan, että "virheellisen tiedon määrä tuntuu kasvavan", kun presidentti Trump kiinnitti huomiota Ruotsissa rajun maahan muuton myötä kasvaneeseen rikollisuuteen. Samaa häpeilemätöntä huiputtajien sarjaa kuin Stubb. - Valitettavasti.
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Itänaapurissa on suuri maa, jossa pelkästään 1900-luvun kuluessa koko valtiollinen systeemi sortui kahdesti. Lisäksi on tehty vaikeammin laskettavissa oleva määrä vallansiirtoja kulissien takana. Jälleen palaavat mieleeni Kekkosen sanat tilanteessa, jossa Hrushtshev oli ohjattu sivuun, ja valta otettu Brezhnevin troikalle:

Minulla on ollut Kremlissä hyvä ystävä. Nyt heitä on kolme.

Pekka Iiskonmaki

Tässä kaunis laulu. Se pitää vain päivittää.

Ota Suomi vastaan kaunis Karjala sini järvineen ja metsineen..........

https://www.youtube.com/watch?v=J_29enGx6Rc

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ja tässä vähän tietoa Suomen armeijan perustamasta Koverin keskitysleiristä. Vain pari peninkulmaa kauniin Aunuksen aalloista.

Leirin piikkilanka-aitojen sisälle oli sullottu kommunisteista ja poliittisista vangeista koostunut joukko. Mallia oli otettu natsi-Saksasta.

Keskitysleirin johdossa oli sadistinen kapteeni Kartano, joka oli vuoden 1918 luokkasodan jälkeen vastuussa satojen työläisten surmista Tammisaaren vankileirillä.

Pekka Iiskonmaki

#12
Oletko lukenut Vankileirien saariston?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Yle tänään 27.3.

"Harvoin tapaa ihmistä, joka puhuu Venäjän ja Suomen nykysuhteesta yhtä myönteisesti kuin suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsev.

Suurlähettiläs Rumjantsev ei nimittäin suostu näkemään siinä mitään ongelmia. Yksi esimerkki hyvistä väleistä on hänen mielestään vilkas tapaamistahti korkeimmalla poliittisella tasolla.

Presidentit ovat tavanneet kaksi kertaa vuodessa, ja niin tekevät ilmeisesti tänäkin vuonna.

Jo maaliskuun lopulla presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin kohtaavat Arktisella foorumilla Arkangelissa Venäjällä. Myöhemmin tänä vuonna presidentti Putinia odotetaan Suomeen maamme 100-vuotisjuhlinnan merkeissä."

Jospa mekin olisimme ihmisiksi.

http://yle.fi/uutiset/3-9493350

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Arktisen foorumin naapurimeeting sujunee ihan mallikkaasti - vain mielenosoitusprovokaatiot kai voisivat pilata tapaamisen, mutta uskomme naapurin viranomaisten hanskaavan homman kohtuullisen tehokkaasti > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234282-r...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Olisikohan tosiaan niin että Puutiainen saa tapaamisessa kaipaamaan ohjeistusta Suomelta... hmm. Palautetaankohan maaperää, siis luonnontilaan tms. alan teknologian omistavan osapuolen kustannuksella. Mitäs jo luulitte...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Putinin jälkeen tulee seuraava Putin.
Turkkikin on palaamassa lähi-idän normaaliin Saddamin ja Asssadin joukkoon.
Saddamin poisto ei länsimaista Irakia.
Tarve länsimaistaa on ehtymätön, Afganistankin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset