Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Sotapolku.fi-palvelun valheenaikaiset kartat tuputtavat disinfoa talvisodasta!

  • Tämä Suomen kartta vuodelta 1921 oli rajojensa puolesta voimassa de facto talvisodan ja jatkosodan ajan ja de iure 1947 asti.
    Tämä Suomen kartta vuodelta 1921 oli rajojensa puolesta voimassa de facto talvisodan ja jatkosodan ajan ja de iure 1947 asti.
  • Sotapolku.fi-palvelun valheenaikaiset kartat tuputtavat disinfoa talvisodasta!

YLE 6.12.2016: "Palvelu näyttää myös siihen lisättyjen sotilaiden joukko-osastojen liikkeet rintamalla. Näin voi seurata esimerkiksi oman sukulaisen sotapolkua." - Käytiinkö siis talvisodan taistelut muka ulkomailla, Venäjällä tai Neuvostoliitossa? Kävikö talvi- tai jatkosodan suomalaissotilas tai kukaan muu 1939-45 Svetogorskissa tai Priozerskissä tai Sovjetskissa? - Ei

Paikkatiedon ja historiakontekstien hallinta on Sotapolku.fi -palvelussa pahemmin kuin hakusessa. Oli syy tekniikassa tai totuuden jälkeisen ajan asenteissa, asiantila olisi syytä korjata vähemmän noloksi. Karttojen historiallisten kontekstien ja aikakausien synkronoinnin suhteen vähimmäisvaatimus olisi kai edes 2 - 3 vuoden tarkkuus ennen Suomi 100 -juhlavuoden puoliväliä. Joulukuun 6:detta lähestyttäessä emme suvaitse vuodenkaan heittoja (suuremmilla mailla lienee suuremmat toleranssit).

Oikeita ja asianmukaisiakin karttaesityksiä joskus nähnyttä tavissuomalaista tosiaan 'hämmentää', että YLEnkin paljon kehumassa palvelussa on vuosien 1939-44 rintamatapahtumia 'tarkasti' kuvaavana karttapohjana vuoden 1992 jälkeistä aikaa esittävä kartta, joka ei olisi nimistönsä ja valtionrajojenkaan puolesta voinut tulla kenenkään mieleenkään ennen vuotta 1947

Esimerkiksi ao. linkeissä kuvatut talvisodan ErP4:n ja JR16:n (luonnollisesti Suomen puolelle sijoittuneet) sotapolkureitit esitetään kartalla, jonka mukaan Suomessa 1939-44 olisi kaiketi ollut mm. 'Priozersk' ja 'Suoyarvi' -nimiset paikkakunnat, muttei lainkaan maan toiseksi suurinta kaupunkia Viipuria eikä Käkisalmea tai Suojärveä. Puppua! 

- https://sotapolku.fi/sotapolut/erillinen-pataljoona-4/
- https://sotapolku.fi/sotapolut/jalkavkirykmentti-16/  

Kuitenkin pohjakartassa veteraanien sotapoluille aiheetta sotkettua 'Pervomajskojea' ei oikeasti ollut sota-aikana kenenkään tiedustelijankaan kartalla. Eikä esim. Uuraan (ruots. Trångsund) nimeä väärennetty venäjäksi talvisodassa kuolleen maahantunkeutuja-konekiväärimiehen kunniaksi ennen kuin 1949. On muistettava, että Tarton rauhan 1920 mukaiset itsenäisen Suomen rajat olivat voimassa de facto talvisodan ja jatkosodan ajan ja virallisesti de iure vuoteen 1947 asti.
 
Verratkaapa tuota tökerösti väärään historialliseen aikaan ympättyä paikkatietoa vaikkapa US-blogisti Pertti Rampasen esittelemiin Ari Raunion Kannaksen sotakartastoon 1939-1944 ja karttakirjaan Laatokan Karjalasta. Niiden avulla on helppo kohdentaa taistelupaikkojen sijainti, koska nimet ovat oikeita sota-aikanakin käytössä olleita ja siten aikalaismuistelijoillekin tuttuja ks. http://perttirampanen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/233338-talvi-ja-jatkosodan-karttakirjat 

* * * 

Itsenäisyyspäivänä 2016 avatun palvelun sotatapahtumia kuvaamaan sopimattomista kartoista välittyy kuva kuin sotatoimet olisivat tapahtuneet itänaapurissa silloinkin kun ne tapahtuivat esimerkiksi Viipurin läänissä. Itänaapurimme eli vuosien 1939-44 vihollispuolen/hyökkääjävaltion nimi ei edes ole hassulla sotakartalla Neuvostoliitto vaan (nykyinen) Venäjä! Kun puhutaan sota-ajasta 1939-1945, ei pohjakarttana pitäisi tulla esiin vasta vuonna 1947 virallisesti voimaan tullut tynkä-Suomen kartta, jossa Kannaksen paikannimet ovat venäjänkielisiä ja monet venäläisen  miehityshallinnon tuulesta tempaamia. Kartalla vilisee Ihan vieraanoloisia nimiä, joista yksikään veteraani tai historioitsija ei ollut kuulutkaan ennen vuotta 1948. 

Esimerkiksi Käkisalmen, Säkkijärven, Koiviston, Enson ja Uuraan nimet puuttuvat pohjakartalta tyystin ja tilalla on venäläisen miehityshallinnon vuosia sotien jälkeen keksimiä/tekaisemia paikannimiä kuten Svetogorsk (oik. Enso,) Priozersk (Käkisalmi, ruots. Kexholm), Primorsk (Koivisto). Monet väärennetyt nimet ovat poliittisia neuvostonimiä kuten  Sovjetski (oik. Johannes),  Pervomajskoje (Kivennapa) ja Vysotsk (oik. Uuras, ruots. Trångsund), joka sai 'uuden nimensä' 1948 Viipurin valtausyritykseen 1940 osallistuneen maahantunkeutuja-konekiväärimiehen mukaan: "sankarivainaja-vapauttajan" nimi oli Kuzma Vysotsk, mistä sitten keksittiin antaa vuonna 1948 uusi nimi neuvostomiehitetylle Uuraalle.  Suomen kartaksi ja historialliseksi kontekstiksi tarjotaan myöhempien aikojen tynkä-Suomi, jonka karttakuva esiteltiin maailmalle vasta vuonna 1944 ja virallistettiin nykyrajoiksemme vuonna 1947. Leningradin paikalla näkyy Sankt-Peterburg- niminen kaupunki, joten kartta kuvaa aikaa vuoden 1991 jälkeen eli puolen vuosisataa sotien jälkeen. 


Miten tällaista voi tapahtua, kun kyse ei liene teknisistä ongelmista?  Osin tämä rajoista tietämättömyyden häiriöilmiö on mennyt yhteiseen (suomettuneeseen) alitajuntaamme. Sitä pidetään jopa luonnollisena ja se jätetään helposti huomaamattakin. Kun varhainen puuttuminen jää väliin, voi muistihäiriö muodostua maan tavaksi ja alkaa vaivata niitäkin jotka oikeasti muistavat kokonaisen Suomi-neidon muodot ennen Molotov-Ribbentrop-liittolaisten joukkoahdistelua. Itsenäisyytemme saatiin säilytettyä Suuressa isänmaallisessa puolustussodassamme 1939 - 45, vaikka Suomineidon rajoja amputoitiinkin Viipurin läänin ja Petsamon ja Sallan kohdilta. Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth muistutti joulukuussa 2003 niistä  itsenäisen Suomi-neidon laillisista alkuperäisistä neuvotellen 1920 sovituista rajoista, joita hän tovereineen oli ollut puolustamassa: "Rajat, jotka solmittiin Tarton rauhassa, ovat oikeita rajoja jotka ehdottomasti pitäisi palauttaa"

Ao. linkin takana on yleistiedonhuoltoa Suomineidon alkuperäisestä luomuasusta. Karttojen alkuperäiskappaleiden julkinen esittäminen muuten oli kielletty Suomessa Stalinin Valvontakomission ukaasilla 1945 alkaen. Juhlavuoden 2017 aikana nousee takuuvarmasti esiin myös kysymys Suomineidon luomumuotojen rauhanomaisesta palautumisesta alkuperäiseen lailliseen asuunsa, ks. Suomineito täyttää pian 100 vuotta - olemmekohan valmiit?

 

Lue myös:  Sauli Niinistö: Pakotteet Venäjästä kiinni. - Krim ja Karjala takaisin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tätä blogia saa muuten vapaasti kommentoida! Aloitan vaikka itse, niin rima ei asetu turhan korkealle:

Sotapolku.fi sivuston idea syntyi kuulemma Sota ja mielenrauha -elokuvaa tehdessä.
Suomen suuri isänmaallinen puolustussota 1939-45 on kyllä häiriinnyttänyt kansakunnan kollektiivistakin mielenrauhaa, eikä vain siihen osallistuneitten. Se on ikäänkuin dementoittanut meitä ns. Tukholma-syndrooman osana, josta dosentti Martti Siirala kirjoitti Tarton rauha ry:n puheenjohtajana toimiessaan.

Pelkäävätköhän suomalaiset umpisuomettuneisuuttaan provosoivansa itänaapuria oikeat rajat muistaessaan jopa silloin, kun puhutaan talvi- ja jatkosodista, joissa noita rajoja sentään puolustettiin henkeen ja vereen? Nytkin Sotapolku.fi esittää sotatapahtumat kartalla, jossa Suomen ja itänaapurin välinen raja on satoja kilometrejä ja paikannimet puoli vuosisataa pielessä.

HS Nyt-liite julkaisi kaksi vuotta sitten 13.3.2015 sivulla 17. maksetun ilmoituksen, jossa annetaan ymmärtää olevan soveliasta muistaa ja muistuttaa suomalaisia ja naapureitakin Viipurista ja Petsamosta. Tämä innoitti erään US-blogistin kirjoittamaan yya-henkisen valitusryöpyn, jossa kysytään Helsingin Sanomien ja Nyt-liitteen vastaavilta päätoimittajilta mm. "kuka kantaa vastuun, jos Venäjä nykyisessä arassa kv. tilanteessa provosoituna suurvaltana päättäisi verottaa Suomi-neidolta läntisenkin käsivarren ja vaikkapa Ahvenanmaan ja osan Turkua? Noilla alueillahan idänyhteysyrityksillä ja maanmiehillä on tunnustettuja laillisia intressejä ja maaomistuksiakin mm. saaristossa." Ks. Helsingin Sanomat provosoi Venäjää 13.3. talvisodan vuosipäivänä! http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/189769-h...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tuli palautetta, että olen jotenkin epärakentava ja ehkä jopa "hyökkään provosoivasti suurella vaivalla, sydämellä ja vapaaehtoisten omalla ajalla rakennettua palvelua vastaan". No joo, provosoivuus on vain klikkihuomioteknistä ja tyylini ja sävyni kuitenkin lämpimästi Sotapolku.fi -palvelusivustoa kannustava. Olen Fb-sivuillakin ilmaissut suuren kiitollisuuteni palvelun kehittäjille samalla kuin toivon että vanhat veteraanitkin voisivat saada jotain selvää jälkikäteen väärennetyistä Suomen paikannimistä. Se silti on totta, että virheellinen karttapohja tosiaan on "totuudenjälkeinen" ja kuvituksena tuputtaa (ei siis palvelu sinänsä tai sen tekijät) suurelle sota-ajan jälkeiselle yleisölle disinformaatiota talvisodasta (sitähän ei oikeasti käyty itänaapurin maaperällä niin kuin kartta antaa ymmärtää, vaan Suomessa).

Okay. Voi myös olla että omassa teknisessä ylhäisyydessään tosiaan ainut käytettävissä oleva digitaalinen huimasti skaalautuva karttapohja on tuo Googlen tarjoama nykyrajakartasto. Mutta miksi sitä pitäisi ihan välttämättä käyttää etusivulla ja ilmeenrakentajana, kun muitakin digitalisoituja suht tarkkoja esityksiä on pilvin pimein? Palvelun yleisilmeen kannalta 99-prosenttisesti kriittisen tärkeään etusivuun ja joukko-osastojen yleisreittiinkin tarvittaisiin nimikkeistön korjaamiseksi pääkuvitukseksi esim. talvisotaa varten kai vain yksi Viipurin lääniä esittävä kartta 1930-40-luvulta vaikka näistä koottuna: http://www.digicarelica.fi/Kartat?DocumentID=4c6ff... - https://www.booky.fi/tuote/karjalan_kannas_tiekart... - tai sitten vaikka piiroksena, jossa on oikeat valtionrajat 1920-47 ja suurempien paikkakuntien oikeat nimet.

Se tarkempia polkureittejä kuvaava korkeampiresoluutionen Tarton rauhan rajojen ulkopuolisia tapahtumia kuvaava jatkosodan sotapolusto voisi olla paikannimiltään myös venäjänkielinen, Miehitysalueitahan ei koskaan liitetty väliaikaisestikaan osaksi Suomea. Mutta kun polun paikkakunnista kerrotaan voivan saada lisätietoa klikkaamalla, ei pitäisi tuputtaa Kivennapaa muistelevalle veteraanille jotain h*n 1949 keksittyä Pervomaiskojea eli tosipervoa vapunpäivänkylää ;)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Millainen muuten Sotapolku.ru olisi? - Tai hei... Johan Bäckmanin rustaama Talvisota-sivusto? No tällainen > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233571-j...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset