Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Trump-raivo överiksi: B-asiantuntija esitti itseään tyhmempää YleTV1:ssä

  • 'E pluribus nullum. In Donald Duck We...'?  -  C'mon folks, he's the president now!!
    'E pluribus nullum. In Donald Duck We...'? - C'mon folks, he's the president now!!


USA sai uuden presidentin. Laillisesti, vaikkei hän kaikkia miellytä siellä eikä täällä eikä muuallakaan, ei hirveästi minuakaan. Ei USA:n pressa ole miellyttänyt koskaan kaikkia vuodesta 1789 lähtien, kun heitä on laillisesti ja demokraattisesti valittu. Monessa muussakin paikassa on myöhemmin valittu presidenttejä vaaleilla. 

Nyt valittuun presidenttiin on kohdistunut poikkeuksellisen paljon vastustusta ympäri maailmaa. Trump-raivon avuksi on oivallisesti tullut se tosiasia, että Clintonin valitsijamiehet  saivat oikeastaan enemmän ääniä kuin Trumpin. Osavaltiot laskevat valtavassa USA:ssa äänet erikseen, ja siitä johtuen käy joskus niin, että liittovaltion valitsijamiesten kokonaisääniä saa enemmän eri ehdokas kuin lain mukaisen perinteisen osavaltioitten valitsijamiehistön yhteenlaskukaavaan perustuva voittaja. Tämä ilmiö on hyödyttänyt historian saatossa molempien suurten puolueitten ehdokkaita. 

Asiasta on tällaisten vaalien jälkeen aina keskusteltu, mutta lopulta on sitten on osavaltioittain laskeminen hyväksytty muuttamattomana mm. kokonaisuuden kannalta suurten väestökeskusten määräysvaltaa tasoittavan vaikutuksen vuoksi. 

Oli miten oli. Tuntuu, että täällä Euroopassa ja Pohjolassakin ollaan joskus hieman liian kärkkäitä kritisoimaan kaikkia Amerikan politiikan ilmiöitä jotenkin arvoarvostelmien tasolla, myös ns. asiantuntijoiden ulostuloissa viran puolesta. Pienessä Suomessahan eduskuntavaaleissa on myös vaalipiirejä, ja presidentinvaaleissa ensimmäinen ilman valitsijamiehiä kansan äänillä suoraan valittu voittaja saatiin vasta 1980-luvulla, Mauno Koivisto, Kekkosen seuraaja. Kekkonenhan valittiin monta kertaa jonkin suurvallan manipuloimana ehdokkaana ja ilmeisesti ensimmäisen kerran 1956 valitsijamiehiä ohjeistettiin vaikka miten päin. Ja lahjottiinkin ihan setelisalkuin Eduskunnassa. Ja 1970-luvulla presidetttiä Luojan armosta ei edes asetettu vaaleissa valittavaksi, vaan turvauduttiin perustuslain vastaiseen poikkeuslakiin lisävirkakauden saamiseksi.

Mutta arvonsatuntevat poliittiset kommentaattorit ja arvovaltaiset akatemia-analystit eivät ole vastuussa lähihistoriastamme enempää kuin mistään muustakaan. Ja se näkyi ja kuului myös hienoisina ylilyönteinä lyötäessä polkorrektisti sallittua vierasta sikaa. Trump on tietty aika possu, mutta vaikka hän sanoikin America first, hän sanoi myös, että kaikilla muillakin mailla on oikeus ajaa omaa etuaan, eikä Amerikan asia ole osallistua kaikkiin selkkauksiin ulkomailla. Tämä onkin eurooppalaisten amerikankritisoijien loogisuushorjunnan helmasyntejä: aina kun jossain päin maailmaa ilmenee ongelmia, Amerikkaa pidetään vastuullisena ja huudetaan hätiin, ja sitten poikkeuksetta syytetään hitaudesta tai nopeudesta ja avun ja rahan syytämisestäkin, kun menevät joka paikkaan. Nyt tämä helvetin Trump mm. uhkaa jättää muut rauhaan.

Yksi outo tulkintakukkanen presidentti Trumpin virkaanastujaispuheesta pörähti TV1:ssä John Morton -keskuksen johtajan ja "Yhdysvaltain politiikan asiantuntijan" Benita Heiskasen suusta, kun käänsin hetkeksi CNN:ltä Ylelle Satu Miettisen kokoaman 'tasapuolisen asiantuntijaraadin naapurineljännekseen'. Kun Trump oli ilmaissut kieltämättä pateettisessa puheessaan edes jotain aivan selvästi eri kansalaisryhmien yhtenäisyyttä ja monikulttuurista panamerikkalaisuutta korostavaa sanoen, että kaikenväristen amerikkalaisten veren väri on punainen, möläytti tämä "asiantuntija" B. Heiskanen sen olleen "väkivaltainen kielikuva". Huhhuh! Tuli yksittäistapausmieleen, että juuri noin saattaisi itse Piru lukea raamattua, jos osaisi lukea. ;) 

 

P.S.   Edellyttäisin Yleisradion kutsumilta USA-asiantuntijoilta kohtuullista empatiaa ja toleranssia myös mertentakaisia puhekoodeja kohtaan. USA:n kulttuurihistoriaa tuntevat eivät yleensä ole pitäneet mitenkään väkivaltaisena tai muuten sopimattomana kielikuvana viitata siihen, että kaikkien kansalaisten vuotama veri ihonväriin katsomatta on samanväristä. Pikemminkin juuri nuo sanat kuulostavat tyylikkään sovinnollisilta ja rauhantahtoisilta juhlapuheessa yhtä hyvin myös Obaman ja Clintonien kuin muidenkin presidenttien suusta kuin alkuperäisenkin lausujansa: 

'We are all different... We are different races, nationalities, and ethnic groups... we are all Americans. Yes, we fuss, we have differences of opinions, but we are all Americans... we all bleed red. We are humankind. These are the bonds that unite us…bond us…make us better beings.'  - James M. Robinson
 

Lue myös:

Vaalien aattona: Jos Clinton kaatuu, niin tähän lauseeseen: "Rakennamme siltoja, emme muureja!"

Esivaaliaikana: Trumpin ja Putinin kuolema - suru-uutinen liian myöhään? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"kaikilla muillakin mailla on oikeus ajaa omaa etuaan, eikä Amerikan asia ole osallistua kaikkiin selkkauksiin ulkomailla."

Tuotako pidät hyvänä? Outoa, että sinustakin paljastuu Venäjän trolli.

"Nyt Trump mm. uhkaa jättää muut rauhaan."

Taisi olla viikko sitten, kun hän uhosi käyvänsä Kiinan kimppuun Etelä-Kiinanmeren aluekiistojen vuoksi. Kiinalla siis ei ole oikeutta ajaa omia etujaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ai nyt olen venäjäntrolli kun taivun myöntämään, että Amerikalla on oikeus myös olla aina/joskus auttamatta/puuttumatta merten taa? En pidä sitä hyvänä Suomen kannalta, mutta ymmärrän, että muu maailma on aikalailla riistänytkin USAa, ja de facto maksumies ei ole olleet aina ne ökypohatat vaan lopulta köyhtyneet jenkkiduunarit. Eurooppalaiset aina haluavat, että Ameriikkaa ei johtaisi isolationisti eli eristäytyjä. Demokraatit kärkkäästi ovat puuuttuneet muun maailman oloihin ja republikaanit vetäytyisivät omiin rajoihin ja sisäänpäin. Kumpi on itsekästä? Kenen kannalta, muun maailman vai jenkkien?

Olisit nyt edes Juha puhunut Krimistä, kun sielä Trump-sika ei ilmeisesti aio pitää ihmiskunnan puolta. Kiina on siellä omalla suunnallaan toiminut kai ihan yhtä törkeästi, eikö? Tottakai toivoisimme, että USA yhä edelleen toimisi maailman poliisina siellä missä me Eurooppalaiset haluamme ja muualla ei. Ei ainakaan sitten kun tulee ruumiita tai homma alkaa maksamaan meillekin. Se olisi ideaali, meidän kannalta, totta. Valitettavasti nyt vaan Trump näköjään haluaa koittaa voisiko Putinin kanssa hyvää pataa olemalla saada jotain omalle maalleen hyvää aikaan ilmeisesti meitä liberaalieurooppalaisia tällä kertaa paapomatta. Pahalta tuntuu, myönnän. Ajatteles kuitenkin vastaavasti: Jos Suomella olisi ollut suurvalta-armeija, olisimme varmaan myös auttaneet Baltian maita itsenäistymään sen sijaan, että pressamme kielteli uhmaamasta Kremliä... yms.etc... Mutta olisimmeko menneet toiselle puolelle palloa pienten viattomien avuksi ja olisiko pitänyt kun on sekavia tilanteita ja syyt saa helposti niskoilleen kun on jonkun puolella jotain vastaan. Meillä on amerikan asioihin äänioikeus huutaa, muttei äänestää.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

TV:ssä näytettiin kartta miten Kiina yrittää omia merialueen Japanin ja (muistaakseni) Indonesian rannikoita myöten eli käytännössä omia koko meren itselleen ja sulkea kansainvälisen merireitin. Täysin kohtuutonta.

Timo Isosaaren blogiin kirjoitin kommentin siitä kuinka epäasiallisesti Yle aloitti lähetyksensä USAn virkaanastujaisista ("surun päivä", Hely Keinänen).

http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229868-sipi...

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Haluaisin vielä huomauttaa, että Trumpin puheessa esittämät tavoitteet ovat keskenään hyvin suuressa ristiriidassa. Hän siis haluaa sekä lopettaa Amerikan osallistumisen konflikteihin ulkomailla, että hävittää ISISin maan päältä. Jälkimmäinen ei onnistu jos Trump aikoo keskittyä omien sanojensa mukaisesti vain Yhdysvaltain fyysisten rajojen puolustamiseen. Tähän asti Yhdysvallat on pyrkinyt taistelemaan terrorismia vastaan pääosin juuri muualla kuin omalla mantereellaan. Ylipäätään ääri-islamistiset terrori-iskut ovat olleet viime vuosina enemmän Euroopan ongelma kuin Yhdysvaltojen. Tässä mielessä ymmärtäisin kyllä sen, että Trump jättäisi isolationismin hengessä Euroopan oman onnensa nojaan ja vetäytyisi kokonaan kansainvälisestä terrorismin vastaisesta yhteistyöstä. Näin hänei kuitenkaan tee, vaan uhoaa tuhoavansa ISISin mikä tekee puheista niin ristiriitaisia ettei niistä voi päätellä mitä Trump lopulta tulee tekemään. Varmaan juuri tästä syystä useimmat maat odottavatkin mitä Trump varsinaisesti tekee. Puheista kun ei voi päätellä oikein yhtään mitään.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Laitankin Juhalle kommentointieston. Törkeää, tylsää, tyhmää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Veikko onneksi ymmärsi kyllä sanomani ja selvitti omassa vastakommentissaan lisää sitä mitä tarkoitti ymmärtäen itsekin, että hän on saattanut esittää asian siten, että siitä voisi vetää vääriä johtopäätöksiä. Etenkin mitä tulee Venäjään ja sen toiminnan hyväksymiseen. Tiedän toki, että hän ei ole Venäjän trolli, mutta muotoiluni olikin tarkoitettu osoittamaan väärinkäsityksen potentiaalia sellaisten kohdalla, jotka eivät hänen lähtökohtiaan kunnolla tunne.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Aiotko Juhani H. oikeasti laittaa eston Juhalle, joka on fiksuimpia kommentoijia missään ever? Vai suositteletko minua sensuroimaan ylipäätään mitään? On siunlla toki oikeus kantaan kuin kantaan siinä missä kaikilla muillakin...

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Oli juu aika ala-arvoinen näytös yleltä mutta siihen alan jo tottua. Sen jälkeen kun yksi asiantuntija ilmoitti avoimesti vihaavansa Trumppia ja toista kiinnosti enemmän Melanian asu kuin itse tilaisuus, aloin jo nauraa miten traagikoomista koko ohjelma oli. Sitten kun juontajat jankkasivat miten Obaman virkaanastumisessa oli enemmän yleisöä ja puhuivat puheiden päälle, vaihdoin TVstä striimiin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ajatuksia herättävä puhe. Syytetään muita mutta ei kerrota miten kaikki valituksen aiheena olleet asiat ratkaistaan. Lupaus oli kuitenkin ratkaista ne kaikki. Kansalaisia yhdistävän johtajan sijaan nähtiin hyvitystä ja kostoa hakeva vanhahko, omaan kaikkivaltiuteensa uskova mies.

Saa sitten nähdä miten käy, en ole ennustaja.
Presidenttikään ei ole kaikkivaltias eikä voi pakottaa kansalaisia elämään ylhäältä annettujen arvojen mukaisesti. Jokainen voi edelleen valita itse. Pakkokeinoja verotuksen sun muun suhteen voi käyttää mutta se on sitten byebye vapaa tahto ja Land of the free.
Jos isänmaallisuutta aletaan tunkea nyrkillä väkisin kurkusta alas niin voi olla että yhä useampi päättää valita toisin.

Siirtyminen totalitaristiseen hallintoon ja ideologiaan ei tapahdu hetkessä vaan hivuttaen askel askeleelta. Uskoisin Yhdysvaltain perinteet demokratiasta, yksilönvapaudesta ja kansalaisyhteiskunnasta kestävän yhden pellen vaalikauden yli.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Virkaanastujaispuheet ovat useamminkin seuranneet tuota kaavaa, vaikka se meille suomalaisille kuulostikin hurjalta. Ensin pari kohteliaisuutta ja maailmaasyleilevää historiakorulausetta ja sitten armotta poliittinen retoriikkapläjäys vaali-innon jälkilämmittelynä. Seuraava vallansiirto on sitten neljän vuoden päästä toisissa tunnelmissa, tai sitten ei.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

No maailmaasyleilevää tuosta ei kyllä löydä vaan sensijaan omaa lansakuntaansa kanavaa meihin ja heihin näki sokeakin otsallaan. Kosto ja nöyryytys heille jotka eri tavoin näkevät asiat.

Toivottavasti asiat eivät toistu kuten historiassa vaikka yhtymäkohtia nyt löytyykin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #9

Not tuolla maailmojasyleielvällä tarkoitin vaan ylevää ja päivänolitiikasta irtaantuvaa, demokraateilla tosiaan useammin globaalia messianismi-imperialismia ja republikaanipuolella korkeintaan talousliberalistista ylikansallisinternationalismia jota asevoimin voidaan tukea mutta aika kotiinpäinvetävää ja eristäytyvää kuitenkin enemmän. Ja kun on todettu yhteiset kansanvaltaperinteet niin sitten kuitenkin ihan ex-pressan läsnäollessa haukutaan edellinen hallinto ja luvataan vallankumous, niin teki Obama ja niin teki WBush ja Reagan ja Kennedy ja varmaan kaikki.

Toivon kovasti ettei Trumpin vallankunous ole juuri sen kummempi kuin Reaganin tai Obaman, enkä usko että noiden saatanan ja Putinin lähettämien anarkistisikojen mellakat parantaa asiaa. Niistä sikiää kaaos jos jostain, ja toivon että USA ei joudu siihen, koska ainut voittaja on silloin itse piru pääliittolaisineen joka on itänaapurin nykyhallinto FSB.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Amerikka ei ole kovinkaan korkealla demokratiamittapuulla.Sija taitaa olla jossain 40 toisella puolella.ÄÄnestämisen hankaluus,äänioikeuden rajoitukset,eri käytännöt osavaltioiden välillä,rahoituksella ei käytännössä ylärajaa,liian vähän äänestyspaikkoja,toisten alueiden tuloksia julkaistaan kun äänestys on vielä käynnissä.
Itävallan vaali uusittiin syystä, että ennakkoäänten laskenta aloitettiin heti vaalihuoneistojen suljettua.Olisi pitänyt alkaa vasta seuraavana aamuna.
Vaalijärjestelmä on sinänsä outo.Jo toisen kerran tällä vuosituhannella tuli valituksi vähemmän ääniä saanut.Maan korkeimman oikeuden asema kahlitsee liikaa politiikkaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Aivan. Kustakin maasta voidaan tehdä tuollainen katsaus vaalien jälkeen. Kaiksisa maissa ei pidetä vaaleja, eikä kaikissa oikeasti lasketa ääniä tai oteta niitä huomioon. Olisipa meidän naapurustossamme jonkin suuren maan sijalla edes sellainen vaikka kuin USA...

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tämä sama pätee 100% myös tuleviin vaaleihin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #11

Olet siis kutakuinkin optimistinen sen suhteen että amerikkalainen demokratia jatkuu kaikesta Trump-myllerryksestä ja kohusta huolimatta eikä muutu esimerkiksi itänaapurimme kaltaiseksi presidenttidiktatuuriksi.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #12

Tämä kaikki perustuu maan perustuslakiin,minkä tekstin muuttaminen on käytännössä mahdoton.Vaalirahoitus voidaan muuttaa ilman korkeimman oikeuden puuttumista peliin.Ei tässä tarvitse mitään ennustaa.Riittää, kun tutustuu historiaan 50v taaksepäin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #12

En huomannut vastata tuohon demokratian jatkuvuuteen.Täsmällisesti sanottuna.Amerikan demokratiavaje säilyy myös Trumpin aikana.Trump saattaa vaikuttaa demokratian paranemiseen.Tosin ei itsensä toivomalla tavalla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kyllä minä vain ihmettelen. Obamaa pidettiin ( pidetään ) hienona presidenttinä, joka sai täysin ansioimattoman Nobelin rauhanpalkinnon jo ottaessaan presidentin pystin itselleen. Todellisuudessa Obama on ollut itse mitättömyys.

Juuri virkavalansa vannonutta presidenttiä taas solvataan täysin laidoin, vaikka teot ja päätökset antavat vielä odottaa arvostelijaansa.

Ylen uutisointi virkaanastujaisista oli kommentointeineen ala-arvoista ja kökkömäistä.

Trumph piti hienon virkaanasujaispuheen, joka jätti monet hölmistyneenä suu auki hämmästelemään puheen sisältöä ja uuden presidentin kunnianhimoisia tavoitteita, joita hän linjasi taas uudelleen vaalikampanjointinsa jälkeen.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tällaiseen käsitykseen päädyin itsekin katsottuani tubesta puheen ilman Ylellistä mölinää. Obaman heikkous selvisi jo hänen ensimmäisellä kaudellaan.

Keskeinen viesti oli, että nyt tuli taloon sellainen komento, että pehmeä ja epäreilu korvataan kovalla ja reilulla. Ainakin siihen pyritään. Keinoja ei tietysti avajaispuheessa tarvitsekaan esittää, vaan pidetään kaikki varpaillaan.

Kovat odotukset ladattiin, joten lähiviikoilta on odotettavissa myös näyttäviä liikesarjoja. Liittovaltion talous on todellisuudessa historiansa heikoimmassa jamassa, joten kovia aikoja on luvassa ennen parempia.

Ja takuulla vaikuttaa myös Suomeen. Valitettavasti Sipilä on täysin ulalla siitä mitä tulee tapahtumaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Katso tämän päiväinen Die Zeit Online.Siinä esitetään rinnakkain pätkiä Obaman ja Trumpin virkaanastujaispuheIsta. Jokainen päätelköön itse.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Obaman jäähyväispuheessaan mainitsemat saavutukset, kuten Kuuban suhteet, Iranin ydinaseohjelman torppaaminen, terveydenhoitouudistukset, Pariisin ilmastosopimus y.m. ovat aivan faktoja kaikki. Eikä talouden saralla aiheutettu samanlaisia kriisejä kuin aiemman presidentin aikana.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Potentiaalinen finanssikupla kuitenkin on syntynyt keskuspankkipolitiikan ajaessa fiskaalipolitiikan saralle kuuluvia tehtäviä.

Kuplan puhkeaminen ei ole "kriisinaiheuttamista", vaan se kuplan pumppaamisvaihe.

Toisaalta, jos ajattelee, että markan kellutus romautti talouden, en ole yllättynyt, että tässäkin asiassa analyysisi jää puolitiehen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eipä taida mennä aikaakaan, kun amerikkalaiset nostavat parjatun Obaman jalustalle ja tuon jalustan Obamalle rakentaa omalla toiminnallaan Trump.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kaiken huippu oli viihdetuottaja (euroviisut) Silvennoinen, MV-hymiö tähän.
Saska olisi ollut parempi hömppäviihteen (nykylehdistö&toimittajat) osalta. Mikä tämä Morton olikaan, jenkkien Rahjan veljeksiä vastaavan perheen kuopus Ameerikoista? Keinänen oli kuitenkin ok, vaaleihin pettyneen naisen tunteellinen suhtautuminen ymmärrettävää.

Olisin toivonut enemmän puheaikaa Ruotsilalle ja Puttoselle, oikeita asiantuntijoita, Ruotsilahan ennustikin jossakin ohjelmassa Trumpin voittavan. Toepher taas kuvasi murteellisella suomenkielellä valkoisen keskiluokan tunteita esim Obamacaresta johtuvia 50 % vakuutusmaksun korotuksia keskiluokalle syyksi tulokselle. Helvetin huono casting YLE:ltä, puuttui vain Palefacen uutuusräpin lanseeraus välipalana.

Se pitkän pellavatukan omaavan HY:n USA:n tutkijan ( en muista nimeä) olisin suonut esiintyvän ohjelmassa.

ps Onnea USA, aito fanittaja forever. Muille mussuttajille Shit happens.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

USAlla on omanlaisensa vaalijärjestelmä. Sen mukaisesti Donald Trump on Yhdysvaltojen laillisesti valittu 45. presidentti. Piste.

Yksi puhe on nyt pidetty. Ei se nyt rehellisesti sanottuna kaksinen ollut sen kummemmin asialtaan kuin rakenteeltaankaan. Kai se olikin tarkoitettu lähinnä innostukseksi kannattajille. Vaikutti kuitenkin enemmän ajatusvirralta kuin linjapuheelta.

Trump on nyt USAn kansan vaivana tai onnena seuraavat 4 vuotta. He hänet ensi sijassa joutuvat kestämään. Millainen riesa hänestä muulle maailmalle tulee, sen vasta aika näyttää.

Joka tapauksessa hänen valintansa paras puoli on, että eurooppalaiset ovat nyt heränneet siihen, että meidänkin on pidettävä itse huoli itsestämme. Merkelhän näytti sen välittömästi olemalla sen kummemmin provosoitumatta Trumpin lausunnoista. Vastauksesta kuulsi kuitenkin, että Trump otetaan vastaan kuten kuka tahansa. Hänen kanssaan joko tullaan toimeen tai sitten ei. Mamma Merkel taitaa olla Euroopan johtaja seuraavatkin 4,5 vuotta.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Koen, että sen kummemmin Obamasta kuin Trumpistakaan ei saa "täydellistä pahista" tai "täydellistä hyvistä"... Aivan eri tyyppisiä, siksi aika vaikea vertailla yhteismitallisesti. Trumpia voisi aikanaan verrata Reaganiin ja Busheihin, Obamaa vaikka JFK:hin ja Carteriin, ja miettiä kuka sai aikaan enemmän hyvää ja huonoa - itse kunkin vapaasti arvioimana.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Edellyttäisin Yleisradion kutsumilta USA-asiantuntijoilta kohtuullista empatiaa ja toleranssia myös mertentakaisia puhekoodeja kohtaan. USA:n kulttuurihistoriaa tuntevat eivät yleensä ole pitäneet mitenkään väkivaltaisena tai muuten sopimattomana kielikuvana viitata siihen, että kaikkien kansalaisten vuotama veri ihonväriin katsomatta on samanväristä. Pikemminkin juuri nuo sanat kuulostavat tyylikkään sovinnollisilta ja rauhantahtoisilta juhlapuheessa yhtä hyvin myös Obaman ja Clintonien kuin muidenkin presidenttien suusta kuin alkuperäisenkin lausujansa:

'We are all different... We are different races, nationalities, and ethnic groups... we are all Americans. Yes, we fuss, we have differences of opinions, but we are all Americans... we all bleed red. We are humankind. These are the bonds that unite us…bond us…make us better beings.'
- James M. Robinson

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Me Suomen kansalaiset juhlimme tänä vuonna 100-vuotisjuhlaamme. Minun mielestäni olisi ihan sopivaa vaikkapa presidentin jossakin juhlapuheessaan todeta perinteisen suvaitsevuutemme yhteisöllinen olemus vaikkapa lainaamalla yleviä sitaattisanoja kerran pari muistakin kulttuuripiireistä kuin omastamme. Merten takaakin sopisi lainata, kun sanoma on hyvä ja myös tarkoitus. On vain toivottava, että julkiset tulkitsijat eivät alkaisi taas saivartelemaan sanojen symboliikalla epäpuhtaan ja/tai ennakkoasenteellisen mielikuvituksensa nojalla.
Mitä mieltä olette, voisiko Suomen presidentin suuhun sopia vaikkapa oloihimme käännetty suomalaisversio tästä:
'We are all different... We are different races, nationalities, and ethnic groups... we are all Americans. Yes, we fuss, we have differences of opinions, but we are all Americans... we all bleed red. We are humankind. These are the bonds that unite us…bond us…make us better beings.' - James M. Robinson

- Kysyin asiaa US-blogisti Ana María Gutiérrez Soraiselta, joka yllättäen asettui vastustamaan ajatusta yllättäen julkiprotektionistisin perustein. Vastasin näin:
Noh, se olikin vaan semmoinen hieman utopistinen heitto juhlapuhekulttuuriperinteemme suomalaiskäsityksen laaja-alaistamiseksi. Ymmärrän myös pointtisi ammatilliseen protektionismiin vetoamisessasi, mikä ei siis tässä tapauksessa heijastelle sisäänpäinkääntyvää impiv...> http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229969-suomen...

- Myös "Husu" Husseinin ansiokas blogi Obama-hirviöstä herätti kommentointiaktiivisuutta: http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- Onnistunut uusi liennytyskausi edellyttäisi itänaapuriltakin enemmän kuin vaan hyvävelisuhteet USA:n pressan kanssa. Se edellyttäisi ihmiskunnan ja Suomen kansan kannalta todennäköisesti mm. Krimiltä ja Etelä-Ossetiasta ja Itä-Ukrainasta vetäytymistä ja ainakin vähintään itsenäisen Suomen alkuperäisten alueiden palauttamista ja venäläismiehittäjien paluumuuttoa Rajajoen itäpuolelle Viipurin läänistä ja Petsamosta ja Sallan itäosista mielellään Juhlavuoden 2017 aikana tehtävän aiesopimuksen mukaisesti, ks. tarkemmin rauhanhankkeesta: http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset