Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Suomen armeijan koulutuksesta vihollisen reserviin tai suoraan riveihin?

  • Pykäläpirulla on laillisia suhteita kavaliin liittolaisiinsa eri suunnilla...
    Pykäläpirulla on laillisia suhteita kavaliin liittolaisiinsa eri suunnilla...
  • Suomen armeijan koulutuksesta vihollisen reserviin tai suoraan riveihin?
  • Suomen armeijan koulutuksesta vihollisen reserviin tai suoraan riveihin?
  • Suomen armeijan koulutuksesta vihollisen reserviin tai suoraan riveihin?
  • Suomen armeijan koulutuksesta vihollisen reserviin tai suoraan riveihin?

Nykylain mukaan ns. reservinkieltäytyminen käy kätevästi ilmoitusluontoisella hakemuksella, eikä syitä tarvitse perustella. Ylen aamu-tv:ssä to 19.1.2017 klo 6.42 alkaen otsikolla "Yhä useampi reservistä siviilipalvelukseen" jäi toimittajalta esittämättä vielä nämä kysymykset

Onko nykyisellään myös täysin laillista osallistua ilmaiseksi Intin korkeatasoiseen taistelukoulutukseen ja 'sodanvastaiseen vakaumukseen käännyttyään' siirtyä vaikka heti tuoreeltaan kilpailukykyiset valmiudet saatuaan odottelemaan toimintaohjeistuksia vaikkapa ISISin, Al-Shabaabin, Donetskin venäjämielisten terroristijoukkojen tai ideologiattomienkin palkka-armeijoiden reserviin? 
 
Voitaisiinko ns. reservikarkuruuskeskustelussa/markkinoinnissa ottaa esiin selvemmin myös tämän kysymyksen tuomat haasteet ja lainsäädännön nykymahdollisuudet puuttua asiaan hyvissä ajoin, eli ennen kuin todellisuus vierastaistelijaongelmassa pääsee yllättämään samaan tapaan kuin viipyilevässä suhtautumisessamme laittomasti maassa oleskeleviiin? Voitaisiinko nykysäännösten ja taustaprofilointikäytäntöjen tasa-arvonäkökulmien sallimissa rajoissa esimerkiksi kaikkien maahanmuuttajataustaisten ja varsinkin vastakulttuurisina tunnettujen piirien kuten uusnatsien ja anarkistien joukoissa nähtyjen varusmiespalvelukseen pyrkivien kutsuntahaastatteluissa jotenkin selvittää nykyistä isänmaata kohtaan tunnettavan lojaalisuuden taso ja sitoutuneisuusaste? 
 
Voitaisiinko tuota sitoutumista varmistaa ja epävarmuustekijöitä kartoittaa kehottamalla kutsunta-ainesta harkitsemaan jo ennalta isänmaamme ja yhteiskuntajärjestyksemme puolustushalujaan myös mahdollisissa kulttuurisissa ja valtiollisissa vastakkainasettelukombinaatioissa ja koetuissa uhissa esimerkiksi itänaapurimme ja maahanmuuttajalähtömaiden sekä aatteelisten kumousverkostojen suunnilta? Voitaisiinko potentiaalisia konkreettisia lojaaliuspoikkeamia ainakin sanktioida tekemällä nykyistä kattavammin selväksi, että asettuminen minkäänlaiseen yhteistyöhön vihollissuuntaisena pidettävän tahon kanssa varusmiespalveluksen jälkeenkin tulkitaan maanpetturuudeksi tms. raskaaksi rikokseksi Suomea ja sen laillista yhteiskuntaa ja arvoja vastaan? 
 
Kuinka voitaisiin saada asekoulutettavat sisäistämään, että vaikka lainsäädäntö mahdollistaa reservistä eroamisen, se ei anna minkäänlaista oikeutta luovuttaa Suomen armeijassa saatuja sodankäyntivalmiuksia minkään Suomen sotilasjohdon hyväksymättömän tahon käyttöön? Voitaisiinko valtion virkamiesten tietojen/taitojen/osaamisen luovutuskieltoa ulkopuolisille  soveltaa äärimmilleen raskauttavana asevelvollisiinkin, myös kansalaisoikeudet kumoavin seuraamuksin palveluksesta eroamisen jälkeen määräaikana esimerkiksi 25 vuoden kuluessa ? 
  
Miten sotilasvalan merkityksen eroavaisuuksia on pohdittu ja harkittu päivitettäviksi lisääntyvän osan varusmiehistä/naisista kuuluessa perinteistä monilukuisempiin ja poikkeavampiin taustaryhmiin suhteessa suomalais-pohjoismaisen yhteiskunnan perusarvoihin kansanvallan, ihmisoikeuksien, uskonnonvapauden ja kulttuurisen perinteen kunnioittamisen suhteen? Kuinka voidaan saada entistä tehokkaammin varusmiesaines muodostamaan käsityksensä laillisesta ns. sodanvastaisesta pasifistivakaumuksestaan jo ennen kutsuntoja niin, että sotilaskoulutuksen tarkoituksellista hankkimista vieraan vallan/väkivaltaryhmittymän laittomaan palvelukseen suunnittelevien seuranta helpottuisi? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Siis toisin sanoen rohkaiset siviilipalveluksen valitsemiseen?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

En, kuinka niin? Parempi kuitenkin sodanvastaisen vakaumuksen ilmetä jo ennen inttiä, ettei koulutuspanostus menisi hukkaan vakaumutkieltäytyjiltä eikä valtiolta, ja noita reservikarkureita voitaisiin seurata tehokkaammin potentiaalisiin vihollisenkätyreihin keskittyen...

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Varusmiespalveluksesta on tehty täydellistä pelleilyä. Armeijaan ei tarvitse armeijan mennä ja reservistäkin pääsee pois pelkällä ilmoitusmenettelyllä. Jos tilanne kiristyy sodan uhkan partaalle, saattaa olla, että reservistä tulee sellainen joukkopako, että koko järjestelmän perusta luhistuu. Voikohan vakaumuksen muuttumisesta ilmoittaa vielä rintamallakin, jos hyökkäys uhkaa...

Mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen pitäisi sallia vain toisten EU-maiden kansalaisille ja muille vain erillisen, tiukan harkinnan mukaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen pitäisi sallia vain toisten EU-maiden kansalaisille ja muille vain erillisen, tiukan harkinnan mukaan."

Komppaan nappi laudassa. Kaksoiskulttuurisuudenkin suhteen olisin terveesti varuillamme.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sodan aikana voi kieltäytyä asepalveluksesta, ja tutkintalautuakunta punnitsee vakaumusta. En tiedä, joutuuko rintamalle sinä aikana, kun hallinto-oikeus käsittelee valitusta.

Juuri tästä syystä reservistä kannattaa kieltäytyä jo rauhan aikana, silloin ei ole tutkintalautakuntaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tarpeellisia kysymyksiä! Paljonko mahtaa olla varusmiespalveluksen listahinta? Se on varmasti määritelty siinä missä sairaala- tai vankilavuorokausikin.

Kertausharjoituksessa v. -02 vääpeli luetteli meille reserviläisille mitä talo viikon ajan tarjoaa: kuljetus, varustus, majoitus, muonitus ja ohjattu toiminta. Lepo!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jees! Puolustusvoimat pani Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun - myös varusmiesten toimintaa on alettu rajoittaa > http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/230520-p...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset