Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

- Hyvää Juhlavuotta 2017: itsenäisen Suomi-neidon luomumuodot esiin!

  • - Hyvää Juhlavuotta 2017:  itsenäisen Suomi-neidon luomumuodot esiin!
  • Itsenäisen Suomi-neidon alkuperäiset luomumuodot Tarton rauhan 1920 mukaisesti
    Itsenäisen Suomi-neidon alkuperäiset luomumuodot Tarton rauhan 1920 mukaisesti
  • Suomen koulukartta 1920 - 1947
    Suomen koulukartta 1920 - 1947

Ote Valtioneuvoston kanslian juhlavuosikutsusta Suomen kansalle: "Juhlavuoden tavoitteena on välittää tietoa, edistää oppimista ja luoda edellytyksiä sitouttavalle keskustelulle ...  satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi. Se antaa mahdollisuuden ymmärtää mennyttä, kokea vuosi yhdessä ja luoda suuntaa Suomen tulevaisuuteen. - Lämpimästi tervetuloa mukaan!" 

Olemmehan ottaneet kopin? Mitäs 'tietoa ja oppimisen mahdollisuutta menneen ymmärtämiselle ja tulevaisuuden suunnan luomiselle ja sitouttavalle keskustelulle' meillä sitten olisi tuoda sukupolvemme merkittävimmän juhlavuoden esityslistalle? Jos ei ihan päiväkohtaisia teemoja nyt tiirailtaisi vuosisataperspektiivillä, niin jotain suurempaa koko ajan mukana olevaa pitäisi olla. Karttaa vilkaisten tuli mieleen, että hei, kaikki eivät taida edes muistaa Suomineidon olleen itsenäistyttyään alkuperäisessä virallistetussa kaikille sopineessa luomuasussaan, joka joutui sittemmin joukkoahdistelijoiden retuuttamaksi ja repimäksi. 

Vaikuttaa siltä, että monet suomalaiset eivät ole ikään kuin tietävinään tai muistavinaan. Esimerkiksi Ilta-Sanomien muuten ansiokkaassa 4.12.2016 julkaistussa Vanhuskalenteri-jutussa oli itsenäisyyspäivänä 6.12. paha asiavirhe lauseessa: "Sota toi perheen evakkona Suomeen".  - Eipä kylläkään tuonut, kun perhe kerran oli peräisin Suomesta jutun mukaan Viipurin läänistä. Sota toi evakot Kaakkois-Suomesta maamme läntisempiin osiin. Ehkä tässä valtiorajan unohtelussa on taustalla ajatus, että koska Neuvostoliiton 1939-47 ryöstämät alueet kuulemma nyt kuuluvat itänaapurille, niin kai ne on sitten kuuluneet tavallaan kohtalonomaisesti maahantunkeutujille/tsaarille/Putinille jo alun perinkin... Mutta toimittajan olisi luullut tulleen miettineeksi tarkemmin, että mistähän maasta ne evakot sitten Suomeen tulivat, jos kerran jostain muualta tulivat.

Vasta-avattuun Sotapolku.fi-palveluun  tutustuminen hämmentää heti ensi silmäyksellä: valitettavasti siellä esitetään sotatapahtumia aivan vääränlaisilla kartoilla.  Välittyy kuva kuin sotatoimet olisivat tapahtuneet itänaapurissa silloinkin kun ne tapahtuivat esimerkiksi Viipurin läänissä. Itänaapurimme eli vuosien 1939-44 vihollispuolen/hyökkääjävaltion nimi ei ole hassulla sotakartalla Neuvostoliitto vaan (nykyinen) Venäjä! Kun puhutaan sota-ajasta 1939-1945, ei pohjakarttana pitäisi tulla esiin vasta vuonna 1947 virallisesti voimaan tullut tynkä-Suomen kartta, jossa Kannaksen paikannimet ovat venäjänkielisiä ja monet venäläisen  miehityshallinnon tuulesta tempaamia. Kartalla vilisee Ihan vieraanoloisia nimiä, joista yksikään veteraani tai historioitsija ei ollut kuulutkaan ennen vuotta 1948. 

Esimerkiksi Käkisalmen, Säkkijärven, Koiviston, Enson ja Uuraan nimet puuttuvat pohjakartalta tyystin ja tilalla on venäläisen miehityshallinnon vuosia sotien jälkeen keksimiä/tekaisemia paikannimiä kuten Svetogorsk (oik. Enso,) Priozersk (Käkisalmi, ruots. Kexholm), Primorsk (Koivisto). Monet väärennetyt nimet ovat poliittisia neuvostonimiä kuten  Sovjetski (oik. Johannes),  Pervomajskoje (Kivennapa) ja Vysotsk (oik. Uuras, ruots. Trångsund), joka sai 'uuden nimensä' 1948 Viipurin valtausyritykseen 1940 osallistuneen maahantunkeutuja-konekiväärimiehen mukaan: Viipurin talvisodan aikaisen "sankarivainajavapauttajan" nimi oli Kuzma Vysotsk, mistä sitten keksittiin antaa vuonna 1948 uusi nimi neuvostomiehitetylle Uuraalle.  Suomen kartaksi ja historialliseksi kontekstiksi tarjotaan myöhempien aikojen tynkä-Suomi, jonka karttakuva esiteltiin maailmalle vasta vuonna 1944 ja virallistettiin nykyrajoiksemme vuonna 1947. Leningradin paikalla näkyy Sankt-Peterburg- niminen kaupunki, joten kartta kuvaa aikaa vuoden 1991 jälkeen eli puolen vuosisataa sotien jälkeen. 

Osin tämä rajoistatietämättömyyden häiriöilmiö on mennyt yhteiseen (suomettuneeseen) alitajuntaamme. Sitä pidetään jopa luonnollisena ja se jätetään helposti huomaamattakin. Kun varhainen puuttuminen jää väliin, voi muistihäiriö muodostua maan tavaksi ja alkaa vaivata niitäkin jotka oikeasti muistavat kokonaisen Suomi-neidon muodot ennen Molotov-Ribbentrop-liittolaisten joukkoahdistelua. Itsenäisyytemme saatiin säilytettyä Suuressa isänmaallisessa puolustussodassamme 1939 - 45, vaikka Suomineidon rajoja amputoitiinkin Viipurin läänin ja Petsamon ja Sallan kohdilta. Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth muistutti joulukuussa 2003 niistä  itsenäisen Suomi-neidon laillisista alkuperäisistä neuvotellen 1920 sovituista rajoista, joita hän tovereineen oli ollut puolustamassa: "Rajat, jotka solmittiin Tarton rauhassa, ovat oikeita rajoja jotka ehdottomasti pitäisi palauttaa"

Ao. linkin takana on yleistiedonhuoltoa Suomineidon alkuperäisestä luomuasusta. Karttojen alkuperäiskappaleiden julkinen esittäminen muuten oli kielletty Suomessa Stalinin Valvontakomission ukaasilla 1945 alkaen. Juhlavuoden 2017 aikana nousee takuuvarmasti esiin myös kysymys Suomineidon luomumuotojen rauhanomaisesta palautumisesta alkuperäiseen lailliseen asuunsa, ks. Suomineito täyttää pian 100 vuotta - olemmekohan valmiit? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Karjala-keskustelua evakkoteemoineen vältetään Suomessa muutenkin aremmin kuin vaikkapa Aleppon pakolaisongelman ruotimista. Ana María Gutiérrez Sorainen kirjoittaa blogissaan 'Karjala takaisin' näin: "Ei, otsikko ei ole poliittinen kannanotto (en ole se, joka asettaa naapuruussuuhteet koetukselle näin uudenvuoden juhlien alla)."

- En oikein jaksa olla hämmentymättä blogistin oman otsikkonsa kommentin helposti vähätteleväksi tulkittavasta suhtautumisesta maansisäisten pakolaistemme eli 420 000 Karjalan evakon kotiseutuasiaa kohtaan. Missä mielessä Karjala takaisin -keskustelu voisi vaarantaa naapurisuhteita tai mitään muutakaan? Kyllähän Viipurin läänin ja Petsamon ym. alkuperäisten laillisten alueittemme palautushanke on rauhanprojekti ja myönteinen skenaario jos mikä kaikkine molemmille osapuolille koituvine win - win -etuineen. Viipurissamme syntynyt rauhannobelisti Martti Ahtisaari sanoi eräässä presidenttikautensa puheessa Karjala-keskustelun olevan paitsi sallittua myös velvollisuutemme.

Toki on tiedossamme, että asumme pian sadatta itsenäisyysvuotta arvaamattoman ja aggressiivisen roistovaltion naapurissa. On totta, että se on tuon tuosta uhannut itsenäisyyttämme ja yrittää kaiken aikaa rajoittaa ja tuhota sitä. On totta, että Vladimir "Iljitsh" Putin on tuhonnut suhteensa kaikkiin demokraattisiin kansakuntiin ja syventänyt kaltaissympatioitaan muiden hirmuhallintojen kanssa (al-Assad, Kim Jong-un, Lukashenka, chavistit, sandinistit, castrolaiset...)

Silti ja siksi on rauhanomainen ja kiihkoton Karjala takaisin -keskustelu täysin käypä ja korrekti ja suositeltavakin teema sekä mediassa että esimerkiksi vuodenvaihteen itäturistien kanssa juteltaessa. Aina ei riitä, että puhutaan vain säästä ja ruplankurssista ja Putin-juuston prosenteista tai Aleppon Groznyi-tyylisestä pommittamisesta. Suomalaisten näkökulmasta on nyt itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna 2017 aiheellisempaa ja ajankohtaisempaa käsitellä omia vaiettuja teemojamme - kuten nostaa näkyvästi esiin Suomineidon luomumuodot.

P.S. Itse Ana Marían ilotuliteaiheesta: 'Rakettikeiu' (sic!) saa sympatianobelini erehtymättömästä huumorintajusta tuotenimissään ja retuperämäisissä 'esittäiesssään'. Muuten en kyllä juuri voi ymmärtää, miksi järeitä "ilo"tulitteita edelleen myydään jopa juopuneille, joilla ei ole minkäänlaista räjähdekoulutusta eikä edes aseenkantolupaa. Tässä olisi asiallisen kiellon paikka enemmän kuin tuhannessa muussa kohtaa.
> http://amgs.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/228...

Käyttäjän hemanus kuva
Klaus Hemanus

Näin se on, kuten Veikko Savolainen kertoo. Ryssän pelko on vissiin iskenyt entistäkin pahemmin, koska Veikon asiallista juttua ei kukaan uskalla kommentoida ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset