Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Ministerimme muita 'parempi' likinäköala

  •  Ruma vanha rääväsuinen donaldduck lennähti vaakunalinnuksi kauniin exnuoren kotkan sijaan?
    Ruma vanha rääväsuinen donaldduck lennähti vaakunalinnuksi kauniin exnuoren kotkan sijaan?

On vaivaannuttavaa havaita suomalaisessa ministeritason vaalianalyysissa samanlaista likinäköisyyttä ilmiselvien relevanttien tosiasioiden suhteen kuin kuulimme USA:n entisen ulkoministerin suusta tulosten julkistamisen jälkeen eilen. Hillary Clinton kertoi yllättyneensä täysin maansa jakautuneisuudesta ja siten tappiostaan monien Bernie Sandersia kannattaneiden vasemmistolaisten naistenkin äänestettyä mieluummin Trumpia

"Meidän tulisi oppia katsomaan maailmaa eri tavoin ajattelevien ihmisten silmin – kyetä asettumaan toisten ihmisten asemaan. Se edellyttää sitä, että tunnemme toisemme", ministeri Grahn-Laasonen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan kertomatta miten tuon kauniin sanahelinän ja unelmahötön lisäksi voitaisiin saada 'ylimielinen päättäjäeliitti' luopumaan besserwisseriyden itseoikeutetusta harhastaan. 

Faktojenjälkeisessä valta- ja kulttuurieliitissä on tosiasioita ja poliittisia tosiasioita ignoroitu ja karsastettu laajemminkin motivoituen oman aatteellisen/uskonnollisen/korruptiosidoksellisen agendan ja mission lähtökohdista. Myös Euroopassa, myös Suomessa. Eliitin koettu ylimielisyys ja 'tyhmää kansaa' ärsyttävä paremmintietäjänasenne kuplassaeläjan syvän vakaumuksen rintaäänellä ovat ilmiöitä, joille voisi tehdä jotain sieltä kuplan sisäpuoleltakin ohjautuen, arvoisa ministerikunta! Miksi jättää noin herkullista manipulointitäkyä yksin putinien ja trumpien arveluttavaan käyttöön?

- Peiliä vaan nokalle, eikä tässä nyt tarkastella kauniin väen sex appealia rypyttömyyshoitosuositusten näkökulmasta hollywoodlike, vaan yhtä lailla Suomenkin arkijakoa. Niin kauan kuin valtaeliitti ei kuuntele vaan syyllistää ehkä oikeutettuakin huolta elinpiiristään kantavia, se voi joutua yhä toistuvasti heräämään sanahelinäunelmähötöstään vaalivalvojaisten jälkeiseen faktakrapulaan vieroitusoireineen. - Aivan aluksi haluaisin kiittää...

Clinton tosiasiassa itse petasi vielä kampanjansa viime metreillä häviötään provosoivanpiikikkäällä ('nasty lady') maailmojasyleilevällä mainossloganillaan, joka tarjosi työpaikoistaan huolestuneelle perusduunarille päin kasvoja unelmahöttöä kaivatun hampurilaispihvin sijaan. Möläytys syyllisti mollauskohderyhmäänsä sydämettömyydestä tosikauniilla sanahelinällä: "Rakennamme siltoja, emme muureja!" - Sillanrakennushan voi tökkiä syystäkin kuin Kwai-joella, eikä toimiva palomuurikaan olisi pahempi idea ministeritasollakaan.
 
Siltavertaus oli kai 'nokkela' vastakuittaus Donald Trumpin tunnetusta lupauksesta rakentaa muuri Meksikon rajalle. Vastapuolen hiljaiset kannattajat provosoituivat vielä noista Hillaryn elämälle vieraista sanoista lähtemään uurnille ennakoitua merkittävästi sankemmin joukoin. Kirjoitin tästä blogin ennen vaaliuurnien sulkeutumista ja esitin samalla huolestumiseni siitä, että Trump saattaa jopa todennäköisesti voittaa ja muistutin, että aavistin myös Brexit-äänestyksen tuloksen ennalta viime hetken merkkien perusteella, ks.  Jos Clinton kaatuu, niin tähän lauseeseen: "Rakennamme siltoja, emme muureja!" 

Donald Trump voitti, koska hän osoitti 'möläytyksillään' ja ronskilla tyylillään aidosti kuuntelevansa sitä kansaa, jota valtaeliitti ei ollut kuulevinaan. On eri asia, miten tosissaan Trump pitää kampanjanaikaisia linjauksia agendallaan, mutta äänet hän sai suunnilta, joita viesti kuulevansa. Clintonkin olisi voinut tehdä niin omien kohderyhmiensä suuntaan ja jättää 'viisaampana' provosoimatta Trumpin peruskohderyhmiä vielä hiukka annen maalia. Nyt hän olisi suurvaltapressa.

Suomessakaan telakkateollisuuden duunarit ja entiset sellunkeittäjät eivät ole työllistyneet merkittävämmin pokemonkoodaajina tai monikulttuurisuustukikoordinaattoriattaseoina. Parhaimmissa tapauksissa leipä tienataan nyt oman alansa päivitetyissä tehtäväkonaisuuksissa Meyer Turun ja uusien biotuotetehtaiden hankkeissa. 'Edistyksellinen' kuplassaanelävä ekoekonomistikaartimme on suositellut vuosikausien ajan downshiftingia ja degrowthia ym. punavihreitä lääkkeitä uhkaavaan ja päälläolevaan lamaan kansantalouden 'tervehdyttämiseksi'. Jotkut korostuneesti muka työväenhenkiset viherintoilijat ovat jo vuosia julistaneet länsimaiden teollisuustuotannon halpatyövoimamaille luovutettaviksi auringonlaskualoiksi. Heiltä on kuitenkin usein unohtunut osoittaa realistisesti korvaavia työllistymistapoja byrokratiatoimintojen laajentamisen lisäksi, mikä sekin kai voi olla esimerkiksi kestävyysvajetta ajatellen yhtä rasittavaa kuin vaikkapa kauhisteltu 'taantumuksellisen laivaviennin' angrybirdsejä matalampi kilohinta

Ministerimme kirjoittaa edelleen kauniisti ja liki silminnähden uskottavasti "...lisäämme eri väestöryhmien – vaikkapa maahanmuuttajien ja suomalaisten tai vanhempien ja nuorempien – luonnollista kohtaamista arjessa". - Niin. In medias res: ainakaan leimallisesti vuoden 2015 tasolle määrällisesti ja 'laadullisesti' yltäviä tapaamisia uusien odottamattomien maahanmuuttajakandidaattien kanssa ei kovin laajalti kansalaisten keskuudessa toivota enää tulevan. Moraaliterveiset tästä mm. putinisti-imperialisteille, jotka masinoivat pakolaisuutta alkupäästä loppupäähän ihan muiden kuin Kremlin kustannuksella.

Niihin 'vetovoimatekijöihin' selvästikin toivotaan kansan keskuudessa puututtavan vähentävästi ainakin niin kauan kuin talousnäkymät ja huoltosuhteen kehitysennuste eivät parane olennaisesti eikä muillakin kuin pääministerillä ole ylimääräisiä taloja luovutettavaksi, leikillään tai tosissaan. Huoltosuhdetta ei paranna kaukaisiin kulttuureihin ja koulutusyhteensopimattomuuteen liittyvän työllistymisennusteen leimaamien uusien veronmaksajapotentiaalien lisääntyminen tuontimuuttovoittoisestikaan. Turvapaikanhakijat eivät ole juurikaan realistinen avaintyövoimareservi, vaan käytännössä vuosien avustuskohdejoukko, jonka kokoa on valitettavasti tarkasteltava myös taloudellisten ja yhteiskuntarauhaan liittyvien realiteettien näkökulmasta kristillisen perinteemme ja lähimmäiskäsityksemme ja länsimaisen ihmisarvofundamentin lisäksi. 

On myönnettävä myös nämä tosiasiat: Suomalaisia on vajaa prosentti eli alle sadasosa EU:n asukasmäärästä ja vajaa promille eli alle tuhannesosa maailman asukasmäärästä. Lähi-idässä ja Afrikassa on ehkä miljardin verran ihmisiä, jotka voivat teoriassa hakeutua Euroopan ja Pohjolan suuntaan turvapaikan ja/tai paremman elämän toivossa. Toivomme, että Amerikan clintonilaiset ja Venäjän ei-putinistit/putinistit eivät mahdollisesti sorrettuksi tullessaan ja turvattomuutta kokiessaan lähde suurina joukkoina hakemaan turvaa meiltä, vaikka rakastamme toki kaikkia heitäkin liki arkkipiispallisissa sfääreissä ilman sitä valkoisen miehen velanmaksutaakkaa. 

"Eri väestöryhmien" kohtaaminen on nykymaailmassa aiempia aikoja paljon helpompaa, esimerkiksi Pattayalla ja Vatikaanissa käy vuosittain valtavasti väkeä, josta vain pieni osa on paikallisia. Suomen alueelle voi tulla nykyisin vapaasti liki millä motiivein tahansa lähes koko Euroopasta ja salakuljetusreittejähän löytyy tunnetusti. Suomalaisen yhteiskunnan 'väestöryhminä ja kansanryhminä' on yleisesti hyväksytyn perinteisen näkemyksen mukaan aiheellista edelleenkin pitää syntyperäisiä suomalaisia ja niitä ulkomaalaisia, joille on jo myönnetty Suomen kansalaisuus. Hyvinvointiyhteiskuntamme on lähtökohtaisesti suomalaisia varten. Vieraitamme kohtaan toki osoitamme kukin parhaan kykymme ja tahtomme mukaista arvonantoa ja tarvittaessa avuliaisuutta, myös tilanteen ja vastakaiun mukaan. Suomen yhteiskunnan sisäpuolelle kuuluminen ei kuitenkaan ole globaali kaikille luonnostaan kuuluva ihmisoikeus, niin kuin ei minkään muunkaan yhteiskunnan. Myös tällaisia näkemyksiä on voitava esittää ilman syyllistetyksi tulemista samaten kuin kaksoiskansalaisuuksien vastavuoroisuuskritiikkiä. 

Osassa faktojenjälkeistä valta- ja kulttuurieliittiämme on mm. yllä esiinotettuja tosiasioita ignoroitu ja karsastettu mitä ilmeisimmin aatteelliseen/uskonnolliseen/korruptiosidokselliseen tms. agendaan ja missioon liittyen siinä missä populistipropagandassakin. Nukkuva ja heräilevä potentiaalinen äänestäjäkunta ärsyyntyy helposti, jos sitä syyllistetään jostain muka pahasta ja sydämettömästä, kun se yrittää tuoda tuntojaan esiin. Toki tähän on poliitikoilla ja virkamiehillä oikeutettu ja useimmin laillinen mahdollisuus, mutta oman verkostoetupiirivinkkelin suosikkikäsitysten jatkuva tarjoilu itsestäänselvyyksinä tuo mieleen sanojen 'totuus' ja 'pravda' neuvostoaikaiset rinnastukset eliitin siinä missä populistienkin propagandassa. Seuraavat vaalit ovat aina melkein ovella.

 

P.S.   Nigel Farage lanseerasi oman retoriikkansa kukkasena Brexit-kansanäänestyspäivälle nimen Britannian uusi itsenäisyyspäivä. Se kävi päinsä, koska Britanniassa ei varsinaisesti juhlita itsenäisyyspäivää, vaan kuningattaren päivää.  - Älkää nyt muuten vaan menkö möläyttämään presidentti Trumpille, että hän voisi retorispropagandistisessa mielessä julistaa oman vaalivoittonsa virallisen julkistamispäivän 11/9 (Nov.9th) jenkeille lähihistorian hirveimmän kansallisen frustraation eli World Trade Center Twin Towers 9/11-päivän käänteispäiväksi, jolloin kansallinen ylpeys ja Amerikan suuruus palasivat.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Kiitokset Sinulle!

Erittäin hyvä ja syvällinen analyysi tavallisen tallaajan tunnoista täällä kylmässä pohjolassa, koko maailman sosiaalitoimistossa!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ohoh, nuo sanasi kyllä voidaan käsittää vaikka kiihottamiseksi jotain kansanryhmää vastaan, jos vihjaat että kaikki siihen oikeutetut asiakkaat eivät ehkä mahdu nykymitoitettuihin toimistotiloihin.

Vaikuttaa siltä, että osa valtaeliitistä kuvittelee ihan tosissaan besserwissermäisen ajatuspoliisinotteensa olevan jonkinlaista 'demokratian itsepuolustusta'. Oikeastihan sellainen peli on eliitin omien viiteryhmäkuntaetujen asettamista yleisen kansanvallan edelle kansanvallan ilmentymän kaapuun verhoutuneena. Ei ole kanttia sanoa, että puolustavat itseään ja valta-asemiaan syyllistämällä toiseutta ja erilaisia demokraattisia näkemyksiä esiintuovia populismista ja joskus ilman minkäänlaisia keksittyjäkään perusteita siihen liitetyistä olkiukkomöröistä kuten rasismi ja monikulttuurinvastaisuus. Yhtä helppoja leimakirveitä kuin neuvostovastaisuus ja kekkosviha aikoinaan ja venäjämielisyysvaje eli antiputinismi nykyisin.

Pekka Iiskonmaki

Melkoisen räävitöntä suomalaisilta puuttua USA:n vaalitulokseen. Venäjän vaalien suhteen ollaan kuin kusi sukassa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Noh, tuo johtunee siitä, että Usan vaaleja pidetään yleisesti vielä demokraattisina niin kuin siellä aina, ja Venäjän vaaleja pidetään "demokraattisina" niin kuin siellä aina. Se hienonhieno lähtökohtainen oletettu vilpittömyyden vivahde-ero Toden ja Pravdan välillä. Ja toisille ajatellaan samaan maailmaan kuuluvina ehkä voitavan jotain, toisille ei.

***

Molemmat sekä Puutiainen että Trumpetti pohjaavat maansa suuruuden palauttamista ainakin jossain määrin islamismilta saamiensa iskujen koetulla hyvittämistarpeella. Putinilla se on kakkosmotiivi heti Neuvostofasistiliiton haloamisen hyvittämisen ja uudelleenrakentamisen koetun tarpeen jälkeen; Jenkkilässä se saattaa olla jopa yhtä merkittävä kuin maan talouddelllissotilaallissivistyksellisen johtoaseman kyseeenalaistumisen paikkaamistarve. Trump tosiaan voisi retorispropagandistisessa mielessä julistaa oman vaalivoittonsa virallisen julkistamispäivän 11/9 (Nov.9th) 2016 vuoden 2001 World Trade Center Twin Towers 9/11-katastrofipäivän käänteispäiväksi, 'jolloin kansallinen ylpeys ja Amerikan suuruus palasivat'.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Kyllä, kyllä, minä Onnittelen vilpittömästi Trumppia!
Uskon, että kansa täälläkin alkaa vaatimaan kuulluksi tulemista! Maksajan rooli ilman mitään vaikutusvaltaa alkaa pikkuhiljaa potuttamaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Luulisi tosiaan, että varsinkin ne, jotka laillani eivät erityisemmin hurraa Trumpin menestykselle, nyt ottaisivat opikseen Hillaryn hillumaheimokailuista ja merkittävien kohderyhmien halveksivasta kohtelusta. Jopa Sanders taitaa ymmärtää työlläänelävien näkökulmaa paremmin kuin clintondynastia, ja meillä Suomessakin jopa kiihkoelitistinä pidetty Li Andersson osoitti hiukka ymmärtämystä Sandersin halukkuudelle mennä edustamaan työväkeä tulevan kabinetin koneistoon oli se miten poliittisesti epäkorrekti tahansa. Meillä eivät perinteisistä työväenpuolueista esimerkiksi demarit ole näemmä työhenkilön asialla vaan höttöutopianluonnissa eli varmaan ensi vaalien jälkeen haluavat taas aivan aluksi kiittää...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kommentoin eilen Pekka Lukkalan blogissa, että populismin nousuun on keskeisin syy poliittisen ja kulttuurisen valtaeliitin ylimielinen besserwisserasenne, jota huokuu myös konkari Clintonin likinäköisyydessä uskossaan, että oman viiteryhmän muotitotuus on kategorisesti muita parempi eli jumalansanaa. Se ei voi olla generoimatta vastareaktioita ja ne tukahdutettuina patoutuessaan populismia enemmän ja vähemmän haitallisissakin muodoissa.

Ihan kiva huomata, että esim. Ylessä ja HS:ssa ja laajemminkin ollaan alettu vaalien jälkeen päätyä Clintonin häviön syistä samansuuntaiseen analyysiin vaalipäivänä esittämieni arvioiden kanssa: http://www.hs.fi/kulttuuri/a1478746086520?ref=a-su...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Eija-Riitta Korhola blogailee USA:n presidentninvaaliteemaisesta vedonlyönnistä voittajan viehkeä hymy kasvoillaan ja kertoo myös tullimieheltä saamaltaan a little bit jealous -kohteliaisuudesta. Kommentoin, että minäkään en kannattanut Trumpia enkä Britannian EU-eroa, mutta näin molemmat voitot todennäköisiksi ennalta vaalipäivinä > http://eijariitta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225946-...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Päätoimittaja Markku Huusko toteaa, että populistit usein epärealistisesti lupailevat menetettyjen työpaikkojen paluuta (vrt. Meyer Turku ja uudet biotuotetehtaat) ja syyyllistävät kansainvälisiä yhteistyöjärjestöjä ja maahanmutttajia. Mielestäni populistien maahantulijoiden syyllistämiseen ja räävittömään kielenkäyttöön voisi oikeastikin pyrkiä vastaamaan fiksummalla ja oikeasti faktapohjaisella infolla vähän niin kuin itädisinformaatioonkin. Mollaaminen ja vastavalehtelu eivät välttämättä käännä ketään omalle puolelle, vaan toimivat päinvastoin.

Suomessa on leimattu asiallisiakin kovan linjan äärisuvaitsevaisuuden vastustajia fasistirasistihulluiksi yms. ja pahemmillakin olkiukoilla on lyöty. Clintonin kannattajina esiintyvät onnistuivat paikoin jopa ylittämäänkin vastenmielisen vastapuolensa hurttihuumorintajussa - vai näkikö joku sukupuolten tasa-arvokehitystä seuraava kampanjan aikana jossain jättikokoisia epäautenttisia tai ei-fotosopattuja kuvajulisteita, joissa Hillary Rodham Clintonia säälittävästi paljastavassa kokovartalokuvassa Trumpin tapaan? - Ei kai. Miksi olisi pitänytkään, vaikka eletään faktojen jälkeistä aikaa. > http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22610...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Bill Clinton myös näyttää olleen vaalien alla kanssani samaa mieltä Hillaryn ajoitustaktisista 'möläytys'lausunnoista ja työväenluokan ignoroimisesta. Ne olivat kampanjalle suurempi haittatekijä kuin FBI:n viime hetken julistus Hillaryn syyttömyydestä oli hyötytekijä: ks.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20161116220002808...

Tuolla hyvä blogi Tolkun tiestä: http://mariasyvala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226234...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset