Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Nobel-säätiö EI ole kartalla: Martti Ahtisaari kartuttaa Venäjän Nobel-saldoa!

  • Viipurilaissyntyinen rauhannobelistimme ei juuri saa kunnioitusta Venäjältä, mutta hänen palkintonsa listataan Kremlin kunniaksi
    Viipurilaissyntyinen rauhannobelistimme ei juuri saa kunnioitusta Venäjältä, mutta hänen palkintonsa listataan Kremlin kunniaksi
  • Itsenäisen Suomineidon viralliset rajat vuoteen 1947 - kuva sivulta Karttoja 1921-42
    Itsenäisen Suomineidon viralliset rajat vuoteen 1947 - kuva sivulta Karttoja 1921-42

Viipurilaissyntyinen rauhannobelistimme ei juuri saa kunnioitusta Venäjältä, mutta hänen palkintonsa kyllä listataan Kremlin kunniaksi! Uuden Suomen tietolähteitten mukaan "Nobel-säätiön sivuilta on paljastunut erikoinen piirre koskien presidentti Martti Ahtisaarta, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008. Ahtisaari luetaan Nobel-sivustolla ikään kuin venäläiseksi hänen syntymäpaikkansa vuoksi".

Ahtisaari syntyi itsenäisen Suomen tasavallan alkuperäisellä alueella maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Viipurissa vuonna 1937, ja joutui suuren isänmaallisen puolustussotamme 1939-44 aikana pakolaiseksi kotimaansa läntisempiin kolkkiin kaikkien kansojen suuren ystävän Stalinin ryöstettyä/amputoitua Karjalamme ja Petsamomme ym. Suomineidon osia. Todennäköisesti tästä syystä Nobel-palkittujen listauksessa synnyinmaittain Ahtisaaren kohdalla mainitaan ”Suomi (nykyinen Venäjä)”.

Eniten ihmetyttää, että Ahtisaari 'kartuttaa' maittain tehdyssä vertailussa nimenomaan Venäjän, ei Suomen palkintosaldoa Nobel-sivuston interaktiivisen kartan listauksessa. Syntymäpaikan mukainen maalistaus alueen hallinnan laillisen/laittoman nykytilanteen mukaan johtaa yleensäkin harhaan. 

Huomautin asiasta täällä Puheenvuorossa jo joskus takavuosina, kun huomasin että Wikin henkilöesittelyn yhteydessä kerrotiin Ahtisaaresta tieto "Syntyi: 23. kesäkuuta 1937 (ikä 79), Viipuri, Venäjä"  ilmeisesti Googlen hölmön karttapaikkatietokäytännön mukaan (Krim myös lienee täten 'itänaapurimme osa'?).  Venäjällä syntyneitä ja siis venäläisiä ovat kai näin myös muut viipurilaisemme ja Laatokan ja rajakarjalaisemme ja petsamolaisemme Reino Paasilinnaa (syntyi evakkolaivalla jäämerellä) ja Gustav Hägglundia (Syntyi: 6. syyskuuta 1938 (ikä 78), Viipuri, Venäjä) ja Riitta Uosukaista (syntyi 18. kesäkuuta 1942 "Viipurin kuvernementissa" [sic!]) ja Göran Stubbia (10. maaliskuuta 1935, Käkisalmi, Venäjä) ja Lasse Pöystiä  (24. tammikuuta 1927, Sortavala, Venäjä) myöten.


Nobel-säätiön sivulla The Official Web Site of the Nobel Prize: Nobel Laureates and Country of Birth alaotsikon RU Russian Federation alla mainitaan palkittuina mm. Mikhail Sergeyevich Gorbachev, Nobel Peace Prize 1990 ja myös Martti Ahtisaari,  Nobel Peace Prize 2008. Hyvinkin selvästi annetaan ymmärtää, että joko Ahtisaari olisi syntynyt Venäjällä tai Suomi olisi nyt osa Venäjää, kaupunkeja ei mainita eikä sitä, että Ahtisaari on syntyperäinen Suomen kansalainen. 

 

Rauhannobelisti Ahtisaarella olisikin ehkä syytä laittaa useamminkin rintapieleensä tässä kuvassa käyttämänsä Tarton rauhasta 1920 muistuttava merkki, jollainen viipurilaisen kotoa tiettävästi löytyy tänäkin päivänä.  

Syntymäpaikan mukainen maalistaus johtaa harhaan muidenkin kuin Ahtisaaren kohdalla. Venäjä on näemmmä "anneksoinut laittomasti" muitakin nobeleita, Esimerkiksi Fritz Albert Lipmann oli amerikansaksalainen biokemisti ja koentsyymi A:n löytäjä, joka syntyi Königsbergissä eli Stalinin sittemmin ryöstämässä "Kaliningradissa", jonne Putin nyt kuskaa ydinaseita Suomineidon helmoja heilutellen: 
 

Väitän etteivät ihan kaikki nämäkään listatut virallisesti "venäläiset" nobelistit ole tarkkaan ottaen ainakaan putinin-venäläisiä Gorbaa ehkä lukuunottamatta:

"RU Russian Federation 

Ilya Prigogine, Russia, Nobel Prize in Chemistry 1977
Fritz Albert Lipmann, Germany (now Russia), Nobel Prize in Medicine or Physiology 1953
Wilhelm Wien, Prussia (now Russia), Nobel Prize in Physics 1911
Pyotr Leonidovich Kapitsa, Russian Empire (now Russia), Nobel Prize in Physics 1978
Otto Wallach, Germany (now Russia), Nobel Prize in Chemistry 1910
Paul Karrer, Russia, Nobel Prize in Chemistry 1937
Mikhail Sergeyevich Gorbachev, USSR (now Russia), Nobel Peace Prize 1990
Martti Ahtisaari, Finland (now Russia), Nobel Peace Prize 2008 "
... - https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/country-birth-map/map.php?fromyear=1901&toyear=2016&cat=all&region=country&list=yes​ 

Kuitenkaan Venäjä ei tiettävästi välittäisi ottaa kunniaa ainakaan kaikista Ahtisaaren ansioista, kun on kieltäytynyt jopa kiinnittämästä muistolaattaa suurmiehemme synnyinkotitalon seinään Viipurissa. Olisi siten molempien osapuolten etu, että asia korjattaisiin yhdessä Nobel-säätiötä ja kv. mediaa lähestyen. 

 

P.S  Itsenäisen Suomineidon viralliset rajat vuoteen 1947, ks. sivulla Karttoja 1921-42

Pitäisiköhän nyt siis näitä tällä viikolla Tehtaankadulle vietäviä lahjoja toimittaa myös Nobel-komitealle Osloon iahn vaan kartalla pysymiseksi? Viipurin läänistämme myös voisi muistuttaa maailmaa yleisemminkin nyt kun Suomineito täyttää pian 100 vuotta - olemmekohan valmiit 

 

P.P.S.  UUSI KÄÄNNE ti ip:  Nobel-komitea ei muuta linjaustaan Martti Ahtisaaren venäläisyydestä, kertoo Helsingin Sanomat - ks. "Alfred Nobel toivoi, ettei kansallisuutta oteta huomioon palkintoa myönnettäessä.

 

Lue myös: Hätkähdyttävä havainto: Martti Ahtisaari kartuttaakin Venäjän Nobel-saldoa 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Riitta Uosukainen on syntynyt Jääskessä v. 1942, eikä minun mielestäni ole väärin todeta tuon alueen silloin kuuluneen Neuvostoliitolle Moskovan rauhansopimuksen 12.3.1940 mukaisesti.

PS. Minussa EI ole miestä mennä sanomaan tätä asiaa valtioneuvokselle itselleen. Myöskään Uosukaisen määritteleminen neuvostosyntyiseksi ei tuntuisi reilulta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- PLEASE!!Ethän Tuomo tai varsinkaan tämän foorumin trollit menkö puhumaan tästä asiasta mitään putinisteille tai Kremliin Пожалуйста!

Miettikää vähän miten Venäjä voisi argumentoida vaatimuksiaan maanmiestensä etujen turvaamisesta ja kohtelun parantamisesta, jos... siis kaikki evakotkin (430.000 henkeä jälkeläisineen) voitaisiin laskea venäläisiksi? Sitähän Stalin kai jo väläytti sotien jälkeen vähän kovemmallakin äänellä kun viipurinlääniläiset eivät lähteneetkään vapaaehtoisesti takaisin ryssänkitaan neuvostomiehitetyille kotiseuduilleen. Onneksi ei vienyt vaatimusta pidemmälle muiden kuin valitettavasti inkeriläisten osalta.

Asiaan: Talvisodan hyökkäys oli laiton ja Kansainliitto erotti Neuvostoliiton jäsenyydestään 1939. Alueryöstö oli tosi ja jäi voimaan, muttei se ollut koskaan kv. oikeuden hyväksymä ennen 1947 valitettavaa Pariisin rauhan väärää tuomiota.

Suomen Koulukarttaa korjattiin talvisodan jälkeen 1940, mutta kyllä itänaapurin miehittämät 'luovutetut' alueet kuten Jääski ja Viipuri itse asiassa edelleen jäivät Suomeen - ks. http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ethän Tuomo tai varsinkaan tämän foorumin trollit menkö puhumaan tästä asiasta mitään putinisteille..."

- Riitta Uosukaiselle esitettiin aihetta koskeva kysymys joskus 90-luvulla, mutta syntyi kriittinen tilanne, jossa kysyjä määräsi suunnan ja Uosukainen vauhdin. Sen jälkeen suut ovat pysyneet supussa, johtuneeko sitten kansallisesta itsekurista vai valtioneuvoksen (vuodesta 2004) arvovallasta.

Riitta on julkisesti todennut olevansa pantu alulle Kotkassa, ja syntymäkunta on siis Jääski (eikä paikkakunnan teknissävyinen neuvostonimiversio Lesogorsk).

Mihin maahan luet kuuluneeksi Itä-Karjalan sotilashallinnon alueen? Mahtoiko siellä syntyä lapsia noina poikkeuksellisina aikoina?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #35

" Mihin maahan luet kuuluneeksi Itä-Karjalan sotilashallinnon alueen?"

Tuossa nyt ei ole mitään epäselvää. Tarton rauhan rajat olivat yhtäjaksoisesti lailliset 1920-47 ja koko ajan Suomen puolelta voimassa. Itä-Karjala kuului Neuvostoliitolle/Venäjälle ja Viipurin lääni Kannaksineen ja Laatokan ja Raja-Karjaloineen ym. Suomeen niin kuin Petsamokin kv. oikeudellisestikin vuoteen 1947.

Tässä vuoden 1942 kartassa on Neuvostoliiton 1940 miehittämät, vuonna 1941 takaisin vapautetut alueet erotettu muusta Suomineidosta läpikuultavaksi häivytetyllä rajaviivalla: https://kotisivukone.fi/files/viestihopeat.tarjoaa...

Itä-Karjalaahan ei missään vaiheessa liitetty osaksi Suomea, vaan vain omat alueet palautettiin 1941 eduskunnan vahvistuksella muistaakseni itsenäisyyspäivänä.
- vrt. punainen Suur-Suomi -hanke 1939: http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1414555952183

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hahhah ja huhhuh!!: "Riitta Uosukainen syntyi
18. kesäkuuta 1942 (ikä 74), Viipurin kuvernementti" - Siis ennen vuotta 1917? https://www.google.fi/webhp?sourceid=chrome-instan...

Kertokaas Riitalle että vois vähäniinkun loukkaantua. On sen verran pirteä ja nuorekas vieläkin ollakseen syntynyt yli sata vuotta sitten "Viipurin kuvernementissa"... ;)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Vielä tarkennukseksi, että vaikka Viipurin läänin venäläismiehitys 1940-41 oli totta, se oli laiton kv-oikeudellisesti ja etninen puhdistus tuomalla maahantunkeutujien mukana siviilejä muualta oli kaikin tavoin tuomittavaa.

Viipuri ei todellakaan kuulunut Neuvostoliittoon 1940-41 eikä 1944-47 enempää kuin Krim ja Etelä-Ossetia kuuluvat nyt Venäjään - ks. http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tuo oli aikamoinen moka Nobel-säätiöltä. Entinen tasavallan presidenttimme onkin sitten heidän mukaansa Venäjän kansalainen. Käsitykseni mukaan Suomen perustuslaissa on aina sanottu, että presidentiksi voidaan valita vain syntyperäinen Suomen kansalainen.

Entäs nuo saksalaiset Nobel-voittajat kuten Fritz Albert Lipmann, Otto Wallach ja Wilhelm Wien? Miksi he myös kartuttavat Venäjän Nobel-tiliä? En usko, että suostuivat pitämään itseään venäläisinä.

P.S. Onko königsbergiläinen Immanuel Kant myös venäläinen tällä perusteella?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Immanuel Kant oli venäläinen yhtä varmasti kuin Viipuri ja Käkisalmi (ent. Karjela) ovat ikivanhoja venäläisiä kaupunkeja. Kaliningradhan kai sekin on sellainen...

Stalin valtasi viipurin talvisodan jälkeen keväällä 1940, rauhan aikana. Toisen kerran sitten sodan vielä kestäessä 1944, mutta venäläisväestöhän sinne on tunkeutunut vasta rauhan aikana, tosin ennen kuin alue siirtyi 'laillisesti' 1947 itänaapurin alueeseen kuuluvaksi (toistaiseksi).

Entäs pietarilaiset sitten? Pietari Suuri rakensi pari vuosisataa aikaisemmin valloitussodan vielä kestäessä kokonaisen kaupungin suomalaisten ikiaikaiselle asuinalueelle Ruotsin valtakuntaan Inkerinmaan Nevanlinnan paikalle, ja eikös se sittemmin myös Leningradina tunnettu maahantunkeutujakeskus ollut itänaapurin pääkaupunkikin joskus?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Gorban lisäksi Pjotr Kapitsa oli venäläinen millä mittarilla hyvänsä. Muuten huvittava lista.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Epäilinkin jonkinverran ovatko 'putininvenäläisiä? Neuvostoliitossa tai tsaarinvenäjällä syntyminen on vähän eri asia, ja etnisyys ja kulttuurikysymyksetkin vielä... Gorba nyt on kyllä alkanut laulaa putinistilauluja ainakin krimin suhteen.

Kapitsasta: Pyotr Leonidovich Kapitsa or Peter Kapitza (Russian: Пётр Леони́дович Капи́ца, Romanian: Petre Capiţa (8 July [O.S. 26 June] 1894[2] – 8 April 1984)... born in Kronstadt, Russian Empire to Bessarabian-Volhynian-born parents Leonid Petrovich Kapitsa (Moldovan Leonid Petrovici Capiţa), a military engineer who constructed fortifications, and Olga Ieronimovna Kapitsa from the Ukrainian noble family Stebnytski (Ukrainian Стебницькі).[5][6] Besides Russian, the Kapitsa family also spoke Romanian. - Noh, valtiona on kuitenkin ollut Neukkula/Venäjä. Toisin siis kuin noiden suomalaisten esimerkkien osalta, joilla ei ollut muuta tekemistä itänaapurin valtion kanssa kuin että se ryösti heidän kotiseutunsa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Tämä nobelpalkittujen listaus pitäisi ehdottomasti saada korjattua!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Komppaan. Venäjä ei tiettävästi itse välittäisi ottaa kunniaa ainakaan kaikista esim. Ahtisaaren ansioista, kun on kieltäytynyt jopa kiinnittämästä muistolaattaa suurmiehemme synnyinkotitalon seinään Viipurissa. Olisi siten molempien osapuolten etu, että asia korjattaisiin yhdessä Nobel-säätiötä ja kv. mediaa lähestyen. - Parempi olisi tietysti korjata väkivaltarajat sovussa neuvoteltujen Tarton rauhan rajojen 1920 ja demografiavääristymä kutakuinkin tilanteen 1939 mukaisiksi, ks. http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sen sijaan säätiölle voisi tietysti ehdottaa, että julkaistaisiin myös lista palkituista sen kansalaisuuden mukaan, joka heillä oli palkittaessa. Tähän listaan tulisi Ahtisaari ja siitä poistuisi Granit.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kyllä Martti Ahtisaari on ollut jo syntymästään lähtien ja koko tähänastisen ikänsä vain ja ainoastaan Suomen kansalainen. Synnyinmaahan määräytyy syntyessä eikä muutu jälkikäteen kuten kansalaisuus voisi muuttua, muttei ole Ahtisaarella muuttunut kansalaisuuskaan. Ei Mara olisi voinut olla muuten presidenttikään lain mukaan. Eikä olisi voinut Uosukaisen Riittakaan asettua ehdolle pressanvaalissa - asettuikos se muuten? Siksikö ei kun Venäjä alkoi vihjailla että muka 1942 Viipurin läänio olisi kuulunut Neukkulaan... Mutta Johannes Virolainen oli joskus ehdokas, vai eikö? Urho Kekkonen edusti Viipurin vaalipiiriä kansanedustajana, mutta ketä pressanvaaleissa...? UKK muuten ei ollut syntyperäinen itsenäisen Suomen kansalainen mitä Mara kuitenkin on edelleen!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #18

"Ahtisaari on ollut jo syntymästään lähtien ja koko tähänastisen ikänsä vain ja ainoastaan Suomen kansalainen."

Mahd.korj./tarkennus: Joidenkin tietojen mukaan Ahtisaari on lisäksi Namibian kunniakansalainen, ja on ehkä joidenkin muidenkin kehittymistä ja itsenäisyystymistä tukemiensa maiden, kuten Kosovon (mitä Milosevicin kumppani Venäjä ei koskaan antane rauhannobelistillemme anteeksi). Jos kunniakansalaisuus lasketaan kansalaisuudeksi, niin sitten niin. Kansallisuushan ei muutu vaikka kansalaisuus vaihtuisi tai niitä tulisi lisää. [blog.huom.]

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kyseessä on vain ihan yksiselitteisesti paikkansa pitävä lista palkittujen syntymäpaikoista. Ei siinä mitään korjaamista ole. Listalla ei ole tekemistä palkittujen kansallisuuden tai kansalaisuuden kanssa. Tuo "now" suluissa viittaa vain siihen, mihin nykyiseen valtioon syntymäpaikka kuuluu.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mihin Krim kuuluu?

"Kyseessä on vain ihan yksiselitteisesti paikkansa pitävä lista palkittujen syntymäpaikoista. Ei siinä mitään korjaamista ole."

Tutustuhan siihen palkintojakaumalistaan (linkki blogitekstissä). Ei siellä missään puhuta palittujen syntymäpaikoista, vaan syntymämaista. Se on siinä mielessä hyvin väärin, kun esimerkiksi Ahtisaari ei ole syntynyt Venäjällä vaan Suomessa 1930 luvulla siinä missä Uosukainen Suomen Viipurin läänissä 1942. Se on asiallisesti ottaen maittainen lista nobelpalkituista ihan huuhaa tiedoin monen kohdalla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Etkö tosiaan tiedä? :) Eipä taida olla Krimillä syntyneitä nobelisteja.

Wikipediassa on muuten sellainen lista palkituista todellisen kansallisuuden mukaan, jota tuossa kaipasin säätiön sivuille:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nobel_laurea...

Granit on kumma kyllä nimetty sekä suomalaiseksi että ruotsalaiseksi. En itse asiassa tiedä, vaihtoiko hän koskaan kansalaisuutta virallisesti. Pohjoismaisilla työmarkkinoillahan asialla ei ole ollut merkitystä. Mahtaako moni tietää, että Ranskalaisten korkojen Erik Lindström oli Ruotsin kansalainen koko ikänsä?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #12

Niin, kyllä Krim kuuluu yhä Ukrainaan. Riippumatta siitä onko siellä syntyneitä nobelisteja tai Kremlin lähettämiä veljellisiä desantteja.

"Nobel Laureates and Country of Birth" listauksen otsikkona kertoo, ettei puhuta synnyinkaupungeista vaan -valtioista.

Tuo sinun "sellainen lista palkituista todellisen kansallisuuden mukaan" on todellisuudessa otsikoitu "List of Nobel laureates by country" - se tarkoittaa luultavimmin kansalaisuuteen viittaavaa listausta eikä kansallisuuteen. Niillä käsitteilläkin on ero, ks. http://www.kielikello.fi/index.php?mid=2&pid=11&ai... Stalin esmes oli neuvostoliittolainen, mutta ei ollut venäläinen vaan gruusialainen eli oikeammin georgialainen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #14

Niin. Säätiön listalla Ahtisaaren country of birth on nimenomaan Finland. Ei kukaan kuvittele, että (now Russia) viittaisi koko maahan.

Wikipedian listalla Agnon, Aleksejevitsh, Prigogine ja monet muut on mainittu usean maan kohdalla, kuten järkevää onkin.

Jotta tilastot nyt saataisiin täsmällisiksi, kaipa Nobel-säätiö voisi julkaista listan, jossa jokaisen kohdalla olisi vain ja ainoastaan palkitsemishetken kansalaisuus. Listan kokoajalle voitaisiin myöntää palkinto vaikka pilkunn...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #16

Puhumme Nobel säätiön virallisesta sivusta The Official Web Site of the Nobel Price: Nobel Laureates and Country of Birth - Tuon syntymämaittaisen palkittujen listauksen kohdalla Venäjä kerrotaan:

"RU Russian Federation

Ilya Prigogine, Russia, Nobel Prize in Chemistry 1977
Fritz Albert Lipmann, Germany (now Russia), Nobel Prize in Medicine or Physiology 1953
Wilhelm Wien, Prussia (now Russia), Nobel Prize in Physics 1911
Pyotr Leonidovich Kapitsa, Russian Empire (now Russia), Nobel Prize in Physics 1978
Otto Wallach, Germany (now Russia), Nobel Prize in Chemistry 1910
Paul Karrer, Russia, Nobel Prize in Chemistry 1937
Mikhail Sergeyevich Gorbachev, USSR (now Russia), Nobel Peace Prize 1990
Martti Ahtisaari, Finland (now Russia), Nobel Peace Prize 2008 "
..." https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/country-bi...

Siis melko selvästi väitetäänettä muka Ahtisaari olisi syntynyt Venäjällä tai Suomi olisi nyt Venäjää, kaupunkeja ei mainita. Viipuri oli 1939 osa alkuperäistä itsenäistä Suomea niin kuin oli vuoteen 1947 asti - ks. itse https://kotisivukone.fi/files/viestihopeat.tarjoaa...

Ketä ylipäätään voisi tuossa yhteydessä kiinnostaa mihin maahan jonkun syntymän jälkeen joku alue7Kaupunki on siirtynyt?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17

Niin, katsos kun otsikossasi mainitaan tuo kartta. Nobel-säätiö on nimenomaan nykymaailman kartalla. Viipuri on Venäjällä. Vähän on vaikea kuvitella Agnonin, Aleksejevitshin, Beckettin ja herra ties kuinka monen muun nobelistin tai heidän kannattajiensa suhtautuvan tällaiseen keskusteluun vakavasti.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #20

Just give me a break! Entäs jos Urho Kekkonen olisi onnistunut samaan rauhannobelin? Vaikka oikeasti se ehkä olisikin tullut osittain ehkä Neuvostoliittolaisen ystävyysyhteistoimintaverkoston suositusten ansiosta, uskotko että siltikään Suomessa tai länsinaaureissamme olisi hyväksytty listausta, jossa UKK:n palkinnon väitetään menneen Neuvostoliittoon/Venäjälle?

Ja itse asiassa silloin kuitenkin pääkonttorilleliputtamiseen olisi ollut asiallinenkin vastaansanomaton syy toisin kuin Ahtisaaren kohdalla: UKK ei ollut syntyperäinen itsenäisen Suomen kansalainen, vaan syntyi 3. syyskuuta 1900 Venäjän keisarikunnassa, https://www.google.fi/webhp?sourceid=chrome-instan...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #21

Voi herran pieksut, lue nyt se sivu, jota siteeraat. Pielavesi oli Venäjän keisarikunnan Suomen suuriruhtinaskunnassa ja on Suomen tasavallassa.

Kekkonen lueteltaisiin samassa kohdassa kuin Virtanen, Granit ja Sillanpää. Se kohta EI ole Russia, eikä Russian Empire (now Azerbaijan), eikä Russian Empire (now Belarus) tms. vaan Russian Empire (now Finland).

Holmström on kohdassa Finland. Ahtisaari on kohdassa Finland (now Russia). Kapitsa ja Kantorovitsh ovat kohdassa Russian Empire (now Russia). Juuri niinkuin asia tosiasiallisesti on.

Kohdassa Russia ovat esimerkiksi britit Geim ja Novoselov, jotka juuri kohtasin Manchesterissa. Ihan niinkuin pitääkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Äläs nyt Jari-Pekka viitsi alkaa esittää ymmärrystä moiselle listalle. Ahtisaari on listattu otsikon "Russia" alle Nobel-palkinnon saajista. Ikäänkuin sivumennen mainitaan hänen nimensä perässä, että "Finland - now Russia".

Ahtisaaren listaaminen otsikon "Finland" alle olisi ainoa oikea esitysmuoto. Oletko tästä eri mieltä?

Inturistin oppaat aikoinaan esittelivät Viipuria suomalaisille turisteille sanoen, että se on "vanha venäläinen kaupunki". Monissa ulkomaissa tällainen saatetaan ottaa tosissaankin eikä ymmärretä sitä, että Viipuri oli ennen sotaa supisuomalainen (joskin keskimääräistä kansainvälisempi) kaupunki. Eivät nykyiset porvoolaisetkaan Venäjällä syntyneiksi muuttuisi, jos Venäjä valtaisi heidän kotikaupunkinsa ja he lähtisivät kaikki tyynni sieltä evakkoon Helsinkiin.

Tässä Viipurin, tuon venäläisen kaupungin, puhelinluettelo vuodelta 1938:
http://www.genealogia.fi/hakem/viipuri/viipa.htm

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #24

Lue kommentti 22. Ei Ahtisaari ole kohdassa Russia.

EDIT. Sori, noita listoja on tosiaan kaksi. Ihan virallisia siis.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

Kyllä tuo blogistin kopioima ja linkkaama lista todellakin on olemassa:
"RU Russian Federation". Sen alta löytyy Ahtisaari. Avasitko linkin?

Kyseessä on siis lista otsikolla: "Nobel Laureates and Country of Birth"

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #26

Todella merkillinen juttu. Avatkaapa nyt saman julkaisijan samalla otsikolla antama ihan eri lista tästä:

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/lists/coun...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #27

Tuollainen julkaisutapa on jossain määrin hyväksyttävämpi, joskin tuo "now Russia" on siinä(kin) tarpeeton. Mutta se, että hänet listataan Venäjän Federaation Nobelin saajaksi siinä toisessa listassa on aivan anteeksiantamatonta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #28

No niin, sieltä se tuli. Uusi listaus on järkeenkäypä: Note: The country of birth refers to the name of the country at the time when the Nobel Laureates were born.

Se tähän asti puheena ollut ja US-toimituksenkin viittama virallisen Nobel-säätiön listaus on kaiekti interaktivisen karttasovelluksen tuote osoitteessa https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/country-bi...

Siellä The Official Web Site of the Nobel Prize: Nobel Laureates and Country of Birth alaotsikon RU Russian Federation alla on Ahtisaari 'muiden venäläisten' joukossa. Onkohan tarkoitus ollut säätiön puolelta, että tuollainen maalistaus julkistetaan tai ylipäätään kysely voi sen palauttaa vastausjoukkona?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #12

"Mahtaako moni tietää, että Ranskalaisten korkojen Erik Lindström oli Ruotsin kansalainen koko ikänsä?"

Ja Leif Wager oli Norjan ja Knud Möller (Møller) Tanskan. Ei suurtakaan merkitystä ja tunnekuhuja, kun ystäväporukkaa ovat keskenään ja kulttuurit kohillaan. Mutta ymmärrät hyvin, että se on ihan eri asia ja oiekasti syvälle loukkaavaa, jos jotakuta kiistatta ei-venäläistä epäillään venäläiseksi varsinkin vain sillä perusteella että velivenäläinen ryösti hänen kotinsa eikä ole vielä palauttanut Suomineidolle?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ei lisäämistä. Lue huolellisesti.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #13

"Ei lisäämistä. Lue huolellisesti."

- Annamme toki Jari-Pekka ihan mukavan käänteen jälkeen toisillemme anteeksi, että epäilimme molemmat bona fide toistemme lukutaitoja. Kirjoitustaidon epäilyyn olisi ollut vankemmatkin reaaliperusteet, kun näppäilin tuonne ylemmäs "price" vaikka piti olla "prize". Tarkoitus ei siis ollut vihjailla mistään palkintojen hinnoittelusta tms. korruptioepäilyistä... :)

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Mitä väliä! Aivan sama ketkä näitä poliittisia Nobeleita, rauhan Nobeleita ja kirjallisuusnobeleita saavat. Ainoat arvokkaat Nobelit ovat tieteen Nobelit. Taloustiedettäkään en Nobelin tavoin laske oikein tieteeksi, koska se on lähinnä joukko keskenään ristiriitaisia mutukäsityksiä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Sinulla on Raimo oikeus "mielipiteisiisi". Rakettitiede ei tainnut olla alaasi, vaikka meikäläisen kaltaiselta yleisnerolta kyllä automaatiotekniikkakin joskus viuhahtaa vähän turhan korkeissa sfääreissä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

H U H H U H !? Nobel-komitea ei muuta linjaustaan Martti Ahtisaaren venäläisyydestä, kertoo Helsingin Sanomat!

Perusteluina kerrotaan mm. näin: ”Alfred Nobel toivoi, ettei kansallisuutta oteta huomioon palkintoa myönnettäessä.”

- HÖH!? Onkos Olympiakomitea toivonut, että kansallisuus otetaan huomioon palkintoa myönnettäessä, vai miksi palkinnot annetaan jopa kansallislippujen ja -laulujen kanssa? Ja toivoiko Alfred, että palkitun synnyinpaikan myöhemmin anschlussaaman valtion nimi otetaan huomioon palkintoa myönnettäessä ja jos otetaankin, niin mitä merkitystä sillä on sille, mihin maahan palkinnon väitetään myöhemmin menneen?

Nobel-komiteasta sanottiin HS:lle, että komitea ei voi tehdä poikkeuksia yksittäisten nobelistien kohdalla. Sen mukaan voittajia ei ole haluttu listata kansallisuuksien mukaan siksikään, koska monien voittajien kansallisuutta on vaikea selvittää. Nobel-komitea on päättänyt listata voittajat kahdella eri tapaa. On lista, jossa synnyinmaa on mainittu sen perusteella, mille maalle nobelistin synnyinpaikka kuului syntymävuonna. Siinä Ahtisaari on merkitty tekstillä ”Suomi (nyt Venäjä)”.

Sen sijaan toinen lista nobelistien synnyinmaista näyttää maan sen perusteella, mille maalle synnyinpaikka kuuluu nykyhetken perusteella. ”Kuten näet, siinä Ahtisaarta ei näy Suomen listassa, koska hänen synnyinpaikkansa on nyt Venäjää. Myönnän, että meidän on lisättävä tähän selitys” viestintäjohtaja Maria von Konow toteaa - HS 11.10.2016 http://www.hs.fi/kotimaa/a1476151841867

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Putin voi siis kohta vaatia 430 000 uuden suurvaltamaanmiehensä jälkeläisineen aseman ja kohtelun kohennusta Suomessa...

Nobel-säätiö ei taida olla edes ruudinkeksijöitä, joten Alfredin keksimä nitroglyserolin ja piimaan uusi käyttösovellus on nykysäätiölle rakettitiedettä. Nobelin suvulla muuten on tiettävästi laillinen kinteistöomistus eli kartano Viipurin lähellä. Eiköhän kiinnosta yhtään kysellä Stalinin pakkolunastuksen lainvoimaisuudesta?

Mutta miksi Nobel-säätiö nyt niin innokkaasti tekee palkituista muka venäläisiä, loukaten näin isovenäläisimperialismin uhreja ja pakolaisia kuten Ahtisaari? Nobel kehitti dynamiitin historian mukaan Venäjän öljyteollisuuden tarpeisiin. Ehkä silloin tehtiin jokin sopimus keskinäisten etujen puolustamisesta jatkossa?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Uutisvihje US:n toimitukselle!

Vanhat silmäni eivät enää näe Ahtisaaren nimeä listalla sillä kohtaa, missä se oli vielä eilen illalla. Onkohan HS:n toimittajan tai jonkun diplomaatin yhteydenotto tai Puheenvuoro-keskustelu sittenkin muuttanut Nobel-säätiön linjausta? Tutkikaa journalistit! - Eihän eilinen 'bugi' sitten ollutkin hakkerointia? Onko Clintonin sähköposti ollut jotenkin yhteydessä tietokantoihin tai RISI-järjestön pohjoismainen johtaja dosentti...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minustakin rupeaa tuntumaan, että se toinen lista oli joko hakkerointia tai verkkoon unohtunut harjoitteluversio.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Näinpä. Ja kyse voisi olla taas siitäkin ilmiöstä, että hakkeri vetää tuotuksensa pois juuri silloin kun Kremlin isäntä katsoo sopivaksi liennyttää kun on tarpeeksi kiristänyt naapurin hermoja, voidakseen esiintyä joustavana Suurena johtajana jolla on varaa antaa periksi jopa pienemmille...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen
Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

... juuri silloin kun Kremlin isäntä katsoo sopivaksi liennyttää kun on tarpeeksi kiristänyt naapurin hermoja, voidakseen esiintyä joustavana Suurena johtajana jolla on varaa antaa periksi jopa pienemmille - hetkeksi kohta taas kiristääkseen? - Ei, kyllä tuo kuulostaa liikaa salaliittoteorialta, eihän nyt meidän naapuri sellaista. Koskaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Syntyivätkö siis tosiaan Martti Ahtisaari (Viipurissa 1937) tai Riitta Uosukainen (Jääskessä 1942) Venäjällä? Eivät, vaikka GOOGLE niin yhä väittaakin.

Ahtisaaren syntymäpaikka onGooglen mukaan muka "Viipuri, Venäjä" https://www.google.fi/webhp?sourceid=chrome-instan... ja Uosukaisen syntymäpaikka "on" tsaarin aikainen "Viipurin kuvernementti" https://www.google.fi/webhp?sourceid=chrome-instan... )?

Neuvostoliiton alueeksi Karjala ja Petsamo siirtyivät kv-oikeuden mukaan vasta Pariisin rauhassa 1947. Koska asia koskettaa useitakin Karjalan ja Petsamon evakkoja eikä yksin Martti Ahtisaaren Nobel-säätiön loukkaavaa venäläisyystuomiota, olen lähettänyt tällaisen palautteen Googlelle: "Martti Ahtisaari syntyi 23.6.1937 Suomessa Viipurin kaupungissa, ei Venäjällä, ja Riitta Uosukainen syntyi 18.6.1942 Suomessa, Jääsken Pelkolan kylän Ensossa Viipurin läänissä, ei missään Venäjän "kuvernementissa" joskus 1800-luvulla."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset