Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Ilmatilanootti: Venäjä-optio auki liittoutumisessa - hyötyselvitys nyt!

  • Kaksipäinen likinäköinen rauhankotka partioi kyteviä palopesäkkeitä kriisin'sammutus'järjestelmiensä kanssa...
    Kaksipäinen likinäköinen rauhankotka partioi kyteviä palopesäkkeitä kriisin'sammutus'järjestelmiensä kanssa...

Turvallisuusgeopolitiikan asiantuntijana korkeasti profiloitunut Majuri kommentoi tuoreeltaan Venäjän uusimpia ilmatilanloukkauksia myös loukkausiskuiksi päin Suomineidon ja tasavallan presidentin kasvoja: " Meillä siis näyttää olevan muutama vaihtoehto estää venäläisten sotilaskoneiden tulo Suomeen. Ilmatilaa voidaan leventää Porvoon kohdalla, tottakai vain venäläisille sotilaskoneille, ja sitten lopetetaan venäläisten arvostelu Suomessa. Niin, ja lopetetaan "syvän huolen"-soitot tai ainakin vähennetään niitä minimiin...." 

Mitä noista Putinin keskisormiviesteiksi (kv. 'put in!') tulkittavista ärhentelyistä sitten oikein pitäisi meidän tavallisten maallikkoturvallisuuspolitiikankuluttajien ajatella? Viesti ei ole lakitekstiä tai diplomaattikorukieltä. Naapurimmehan ei ole mikään käräjähollitupa, kuten Paasikivikin muistutti. Tarvitaan rivienväleihin porautuvaa kansalaistulkintaa, jotta emme pian huomaisi ajautuneemme ajopuun lailla Putinin rauhanaktiivitoimien piiriin Ukrainan ja Syyrian tapaan... 

1)  Venäjä ei lähettänyt perinteistä noottia Suomen ilmeisesti syyllistyttyä avunantoon MH17-lennon alasampumistapauksessa, joten ystävyysvierailu ilmatilassa voi olla sen korvaava ele, ks. 'Jos Suomi saa NOOTIN avunannosta "venäjänvastaisen totuuden" selvittämiseen?'  

2)  Idän suurvalta, Moskovan Kreml, on muistuttanut Suomineitoa myös siitä, että kilpakosijoiden vilkuilu voi vaarantaa luottamukselliset kahdenväliset suhteet ja terveyden, tai siis ainakin henkisen tasapainon sotilaallisvarustautumuksellisesta taantumuksellisuudesta puhumattakaan. Monienkin perinteisen ulkopoliittisen ajattelun harkintatapoihin tottuneen mieliä (rajan molemmin puolin) hieman harmittanee se, ettei Neuvostoliiton hajottua 1991 kiireessä Venäjän federaation kanssa sen heikkoustilassa neuvoteltu ns. YYA-jatkosopimus ole ihan yhtä selkeästi sitova ja velvoittava kuin alkuperäinen kekkosenaikainen lintukotosopimus oli. Jopa ihan selkeät velvoitteet ja turvalausekkeet sisältävää YYA2.0:aa on väläytelty parempana vaihtohetona aloitteen viemiseksi kansanäänestykseen ennen presidentinvaaleja kuin tämä epäselvä idänsuhteita/rauhaa korostamaton nykypuolueettomuus tai harjoitettu länsisuustauskaan eli suupuheisiin perustuva 'palovakuutus', joka ei sitten enää varmaan olekaan voimassa kun alkaa roihuta ja rätistä. Koetan analysoida eläytyen tuohon ajattelutapaan tuoreen ajatuspajaselvityksen pohjalta.

Strutsi voi tai ainakin kuvittelee voivansa selvitä kiperistä pakkovalinnoista asemoimalla päänsä neutraalille alueelle, kuoppaan tai pensaaseen. Tuo linjaus ei kuitenkaan kokemusperäisesti tuo todellista turvaa silloin, kun varjeltavana on enemmänkin kuin vain pikkuruinen pää ja järjettömän luontokappaleen itsekeskeiset pikkuaivot. Kokonaisten maiden ja kansakuntien on ajateltava muitakin osiaan ja liittymiään kuin vain eliittinsä päätä. Myös Suomineidon. 

Liittoutumattomaksi jäävä jää helposti kaikkien heittopussiksi ja menettää kasvojensa lisäksi ehkä raajojaankin. Kokemusperäisesti ei ole syytä väheksyä myöskään silminnähden voimaantuneen kaksipääimperiumin uskomusperinnerakennetta uhkana - tai turvana/liittolaisena (!). Geopoliittisgeodeettinen ajatuspaja RC Think Tank Int'l muistuttaakin suomalaisia nyt, ettei myöskään Venäjä-johtoinen Euraasia-liitto välttämättä pidä enää kovin kauan oviaan auki uusille jäsenille, ei ainakaan kilpakosijoiden kanssa syrjäsilmällä flirttaileville, ei ainakaan vapaa-ehtoisesti mukaantuleville... 

Kesällä 2015 julkistetun RC Think Tank Int'l: Defense Alliance/Finland -ryhmän laatiman Option Eurasia -raportin* loppusuosituksissa peräänkuulutettiin Suomessa pikaisen turvallisuuskeskustelun aloittamista ns. itäisen liittoutumisvaihtoehdon pohjalta. Ko. rauhanoption oletettiin ainakin vielä tuolloin olleen kansakunnallemme avoinna. Ajan riento on sittemmin ollut raju, eikä linjausten tahatonkaan viivästely täydessä vauhdissa voi suojata kelkasta putoamiselta. Ajopuustrategiaa ei voine suositella aktiivisesti vakavastiotettavana valintana arvonsatuntevalle edistyskansakunnalle. Naapurimme kun ei ole mikään käräjähollitupa, kuten Paasikivikin muistutti. 

On tosiasioiden tunnistamisen, tunnustamisen ja valintojen aika. Juuri nyt suomalaisten maanmiesten on parasta vaatia valtiotaan jo viimein hakeutumaan turvaa tuovaan ja rauhaa laajemmallekin levittävään sotilasliittoon. Suomen viimeaikaisen liittoutumisjahkailun tässä vaiheessa näyttäisi olevan korkea aika tuoda reilusti esille mitä ilmeisin mutta pitkälti vaiettu varteenotettava, ja ennen kaikkea vielä todennäköisesti avoin optio työnimellä YYA2.0. Tätä Venäjä-johtoiseen puolustusliittoratkaisuun hakeutumista ei jostain syystä ole vielä käsitelty julkisessa keskustelussamme yhtä kattavasti ja avoimesti kuin nyt jo takaperoiseksi koettua, lähtökohtaisesti huonosti jäsentyvänä näyttäytyvää ja kaukaisen teoreettisesti argumentoituvaa natopohdintaa. 

- Laadittakoon siis pikaisesti hyöty/haittaselvitys sotilasliitto-optiosta Venäjän kanssa myönteisine tulossuosituksineen! - Alkakoon tulokseen johtava itäliittoutumiskeskustelu nopeutetussa järjestyksessä kansanvaltuuskuntien johdolla heti aloitteen viemiseksi kansanäänestykseen ennen presidentinvaaleja! Ks. tämänvuotinen selvitys 'Sotilasliitto Venäjän kanssa yhä avoin optio? - Hyöty/haittaselvitys nyt!' *


Lue myös:  
Pasi Majuri: Suomi sai eilen viestin Venäjältä, vähänkö noloa  
Paljon on muuttunut naapurisopimuksen 1991 jälkeen 
Sotilasliitto Venäjän kanssa yhä avoin optio? - Hyöty/haittaselvitys nyt!  
Liittoudutaankin Venäjän kanssa!  
Jos Suomi saa NOOTIN avunannosta "venäjänvastaisen totuuden" selvittämiseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Seppo Hildén

Siis että kun emme aikoinaan suostuneet liittymään Varsovan liittoon, niin nyt pitäisi liittyä sitten Venäjä-johtoiseen Eurasia-puolustusliittoratkaisuun.

Blogisti on käynyt nyt kyllä sienimetsällä ja laittanut pannulle vääriä sieniä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Blogisti ei kyllä käy koskaan sienimetsällä vaan ostaa sienet marketista. Väitän edelleen, että monien (kärpäs)sienestäjien ja yya-haikailijoiden (rajan molemmin puolin) mielessä on tämänsuuntaisia ajatuksia: "Vilkuiliko Suomineito liikaa kilpakosijoiden suuntaan? Loppuvuodesta 1991 suomalaiset neuvottelivat Neuvostoliiton hajottua kiireessä Venäjän federaation kanssa ns. YYA-jatkosopimuksesta, jossa ei toivottavasti olisi mitään liittolaisuuteen viittaavaa. Monienkin perinteisen ulkopoliittisen ajattelun harkintatapoihin tottuneen mieliä hieman harmittanee se, ettei naapurin heikkoustilassa neuvoteltu jatkosopimus ole ihan yhtä selkeästi sitova ja velvoittava kuin alkuperäinen kekkosenaikainen lintukotosopimus oli. Jopa ihan selkeät velvoitteet ja turvalausekkeet sisältävää YYA2.0:aa on väläytelty parempana vaihtohetona aloitteen viemiseksi kansanäänestykseen ennen presidentinvaaleja kuin..."

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Jos Venäjä olisi yhtä rikas kuin USA niin haikailijoita löytyisi.
Köyhää ei kukaan ihannoi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #5

Tiellä menestykseen on perustavaa laatua olevia viisauksia. Yksi niistä on:

Köyhien kanssa ei kannata seurustella!

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

re #1

Seppo,

selvityksiä on tehty pölhömmistäkin aiheista. Selvitysryhmä voisi olla sama, joka teki selvityksen Suomen Natojäsenyyden vaikutuksista.

Toimenpidesuosituksia ei pyydetty Natoselvityksessä, joten ei sitä kannattaisi pyytää myöskään Euraasia-puolustusliiton jäsenyysselvityksessä.

Selvityksen julkistamisen jälkeen kansan mielipidettä kysyttäisiin gallupeilla samalla tavalla kuin Natoon liittymisestä; pitäisikö Suomen liittyä Euraasia-puolustusliittoon? kyllä - tai ei.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pääongelma YYA2.0 suhteen lienee se, että siedettäviä sopimusehtoja ei tulla saamaan ilman ensin käytävää sotaa Venäjän kanssa. Joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää monenvälinen puolustusyhteistyö USA:n, Ruotsin ja Ison Britannian kanssa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Noin se taitaa olla. Nato-optiokin tulee kyllä hyväksyä, mutta mahdollinen liittoutumispäätös tulee tehdä niin, että jos mennään Nato-kansanäänestykseen, on se järjestettävä vasta sitä ennen järjestettävän itäoptiokansanäänestyksen jälkeen tai sen kanssa yhtä aikaa on kysyttävä vaihtoehtona Venäjä-johtoiseen puolustusliittoon hakemisen kannatus. Voittaja voittaa sitovasti, joten tasapuolista keskustelua varten tarvitaan punnita tarkoin eri vaihtoehtojen tuomat hyödyt ja haitat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voisihan Suomi myös alkaa harjoittaa kaikenlaista pientä jäynää Venäjää kohtaan, neulanpisto sinne toinen tänne. irvailu tänään ja toinen huomenna, kunnes karhu ärtyisi niin paljon, että hävittäjiä pörräisi päivittäin syvällä Suomen ilmatilassa. Siinä vaiheessa sitten järjestettäisiin kansanäänestys.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Muuten, Putin täyttää tänään 64 vuotta. Suomesta Volodja Julma saa ansaitsemansa ja meidän kannaltamme hyvän lahjan: tänään allekirjoitetaan puolustusyhteistyösopimus USA:n kanssa ;) http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016100722427988_...

10 vuotta sitten 7.10.2006 Putinille annettiin hänen liittolaistensa mafialahjana jotain mitä hyvävelipiirin ulkopuolella ei voi ymmärtää, Anna Politkovskajan ruumis - https://www.amnesty.fi/ihmiset/anna-politkovskaja/

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Nyt olisi Kepun ja Seppo Kääriäisen aika viedä kapallinen Lepikon torpan multaa lepytyslahjaksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tapio Koskinen Lahdesta ehdottaa keräystä Venäjän ilmavoimille: " Lähetetään kaikki käytöstä jääneet kompassit ja vanhat karttakirjat Venäjän ilmavoimien käyttöön. Eihän se ole lentäjän vika jos huipputeknisestä laitteesta on suunnistusvälineistö jäänyt pois. Lahjoitukset voi varmasti jättää Helsingissä sijaitsevan Venäjän suurlähetystön portin ulkopuolelle ei sisäpuolelle koska raja menee siinä. Eli kunnioita toisen rajoja vaikka naapurisi ei niistä välitäkkään.
p.s. Muista tarkistaa lahjoittamasi kartan ilmestymis vuosi."

Hyvä idea. Lahjoitukset voi tosin jättää myös digitaalisesti esim. sähköpostitse rusembassy@co.inet.fi. Tuosta vuosilukuhuomautuksestasi tuli mieleen, että vielä joitain aikoja sitten vuotta 1947 ennen painettuja karttoja ei Suomessa oikein saanut mistään eikä niitä suomettuneisuuden kultavuosina varsinkaan julkisesti saanut esittääkään tai kopioida ilman Kansallisarkiston lupaa. Nyttemmin sensuurista on luovuttu. Esimerkiksi tässä yli 11 miljoonan pikselin eli suhteellisen tarkassa talvisodan jälkeen 1940 julk... > http://tapiokoskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2240...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

On suoranainen ilo tuijotella tervettä Suomi-neitoa ante 1945. Molemmat kädet tallella, eikä lantiotakaan oltu amputoitu.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- Ja lisää upeita yli 10 megapikselin rohkeita kuvia uhkeasta alkuperäisestä Suomineidosta luomuasussaan ilman rihman kiertämää sivulla Karttoja 1921-42 > http://www.viestihopeat.fi/karttoja-1921-42

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset