Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Sofi Oksanen: Suomipinssit itsenäisyyttä/kulttuuria arvostaville ei-rasisteille

  • Itsenäisyyden juhlavuotta 2017 ja sen odotusta sopii juhlia Sofin ja muidenkin valintansa mukaan pinssein lipuin riipuksin!
    Itsenäisyyden juhlavuotta 2017 ja sen odotusta sopii juhlia Sofin ja muidenkin valintansa mukaan pinssein lipuin riipuksin!

Kirjailija Sofi Oksanen korostaa Suomen Kuvalehdessä, että Suomen kansalliset symbolit kuuluvat kaikille, jotka pitävät Suomen itsenäisyyttä ja kulttuuria arvossa ja lisää: "Ehkäpä rasismia vastustavien pitäisi käydä vastarintaan ja käyttää maan tunnusmerkkejä..." http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/200235-sofi-oksanen-en-pistaisi-rintaani-lippupinssia-mutta-ehka-juuri-niin-pitaisi-tehda  

- Kyllä! Niin kuin Oksasen vertailukohdakseen valitsemassa Norjassakin, myös Suomessa kansallissymbolit sopivat hyvin jokaisen suomineidon ja -nuorukaisen  juhla-asuun ja arkeen siinä missä vanhempienkin. Niin lippu kuin vaakuna ja kansallispukukin ovat vapaasti käytössä ja suositeltavia varsinkin nyt Suomi 100 vuotta -juhlavuoden 2017 odotustunnelmissa.

Norjalaisilla on meitä mutkattomampi suhtautumistapa myönteisen kansallistunteen osoittamiseen - vaikkei heidän toisen maailmansodan historiansa ehkä olekaan ihan yhtä kunniakas ja puhdas esimerkiksi totalitarismista kuin meidän suomalaisten (vrt. parin viikon demokratian symbolinen puolustustaisto maahantunkeutujaa vastaan kevään 1940 "Norjan talvisodassa" ja Vidkun Quislingin natsihallinto 1940-45).

Norja on kiitettävästi avautunut ja demokratisoitunut sitten sota-aikojen. Siellähän muuten Suomi-neidon rajoistakin puhutaan nykyään jopa enemmän kuin Suomessa, eikä näköjään vierasaksenttista norskandinaaviskaakaan karsasteta virallisella Halti- tunturin 100-v-lahjoitussivustolla: https://www.facebook.com/Haltijubileum/posts/1816592138571048

Valtioneuvosto on kutsunut kaikki suomalaiset osallistumaan itsenäisyyden satavuotisjuhlan 2017 valmisteluun ja  viettoon mm. keskustellen avoimesti juhlavuoden 2017 olennaisista historiateemoista nykyhetken linkityksineen (kuten esimerkiksi Haltia ja Korvatunturia ja Petsamoa ja Viipurin lääniä koskien)  -  ks. Suomineito täyttää pian 100 v - olemmekohan valmiit?
 - ja onpa meillä Sofi Oksasta myöden oikeus myös pistää rintaan Alkuperäinen Suomineito -pinssi ja riipus! Ks.  myös Karttoja 1921-42 >

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

" Johonkin kansaan kuuluvat ihmiset ilmentävät nationalistista ajattelutapaa, mikäli he välittävät kansallisesta identiteetistään tai pyrkivät saavuttamaan (tai säilyttämään) itsemääräämisoikeuden. "

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nationalismi

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ohoh. Tuon luonnehdinnan mukaan siis kaikki vähänkin täysijärkiset ja oikeudentuntoiset ihmiset ovat nationalisteja. Terminologia on liki aina vaikeampaa kuin olisi keskivertotallaajan kannalta suotavaa.

Jonkin tolkun saamiseksi pitäisi korostaa nationalismin ja sen vastakohtien kuten natsismin, internatsionalismin, kommunismin ym. yli/monikansallisten valtioaatteiden olevan ominaista ihmisille, jotka "vähät välittävät kansallisesta identiteetistä ja pyrkivät kumoamaan/estämään itsemääräämisoikeuden ja saavuttamaan (tai säilyttämään) imperialistis-kolonialistisia kv. rakenteita kuten Neuvostoliiton ja Venäjän federaation ja entisten siirtomaavaltojen tyyppiset geopolitiikkahirviöt ja hitleriläis-stalinilaiset aluelaajennukset ja niiden edelleenylläpitäminen tyrannien hallinnon jo väistyttyäkin".

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Niin, kyllähän ite olen julistautunut nationalistiksi, vaan eräissä piireissä olet tällöin automaattisesti myös rasisti,
että terminologia todellakin on monilta aivan hukassa,
tai sitten äärimmäisen naivi ja vaarallinenkin "suomi kuuluu kaikille" ideologia jyrää kaiken muun alleen.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tuolla Vapaavuoro-osiossa - http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri... - joku mukatietämätön kyselee, mitä tarkoitan lauseilla "norjalaisilla on meitä mutkattomampi suhtautumistapa myönteisen kansallistunteen osoittamiseen, vaikkei heidän toisen maailmansodan historiansa olekaan ihan yhtä kunniakas ja puhdas esimerkiksi totalitarismista kuin meidän, vrt. parin viikon demokratian puolustustaisto maahantunkeutujaa vastaan kevään 1940 'Norjan talvisodassa' ja Vidkun Quislingin natsihallinto 1940-45."

No, jos WW2:sta puhutaan, niin ihan talvisodan tyyliset 105 kunnian päivää eivät olleet kaikki ne käänteet, jotka alkoivat Molotov - Ribbentrop -liittouman maahantunkeutujamiehittäjien vyöryessä (Tanskan yhtä "kunniakkaan" puolustustaiston jälkeen) Norjaan keväällä 1940 (niin kuin olivat vyöryneet jo syyskuussa 1939 Puolaan jakaen sen kahtia ja vyöryneet Suomeenkin yrittäen saada enemmänkin kuin vain Karjalan ja Hankoniemen ja itä-Sallan, mitä puolinaisuutta lähtivät sitten 1941 täydentämään Stalinin aloittamalla jatkosodalla).

Esimerkiksi juutalaisten luovutushäpeässä Norjan hallinnon syyllisyystaakka on ainakin lukuina mitaten yli satakertainen verraten Euroopan tässä suhteessa ilmeisesti puhtaimpaan kansakuntaan Suomeen - " Lokakuussa 1942 Quisling järjestytti 750 norjanjuutalaisen pidätyksen ja kuljetuksen Auschwitzin keskitysleirille surmattavaksi. Norjalainen Henry Rinnan työskenteli Sicherheitsdienstille apunaan 40 muuta" (Wikipedia).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset