Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

- Joko saatanallisimmat säkeet voitaisiin puhdistaa uskontokirjoista?

  • 'Drapeau de larmes'
    'Drapeau de larmes'

Pelolle ei tosiaan pidä antaa valtaa, Niklas hyvä. Mutta muitakin keinoja terrorismia vastaan on käytettävissä ja löydettävä kuin vain jatkaa normaalia päivittäistä elämää, olivatpa leppoisat Nizzan-päivät tai lomailu ylipäätään harrasteena ja ylimpinä huolenaiheina taantumasta toivuttaessa.

Suurin osa Euroopan ja muun maailman viimeaikaisista terrori-iskuista on tehty radikaalien 'puhdasoppisten' uskontosuuntausten innoittamina. Islamistisen jihadismin marttyyriaktivismi niin ryhmämuotoisena miekkalähetyksenä kuin yksinäisten susien arjenpakonakin on korostunut erityisesti. Vaikka vapautusta  syrjäytymiskierteestä ja pääsyä ennenaikaiseen paratiisiin on ehkä tavoiteltukin uskonnon ikivanhojen perusoppien nimissä, syyllisiä eivät ole minkään laillisen uskontokunnan jäsenet ja kannattajat yleensä, vaan aina pienenpieni jyrkän siiven vähemmistö.

Syyllisiä eivät ole esimerkiksi maaiman  miljardit kristityt, juutalaiset, hindut tai muslimit, vaan marginaalisen pieni 'oikeaoppinen' vähemmistö. Esimerkiksi islamin äärikoulukunta, joka uskoo yhä kirjaimellisesti muhammedinaikaiseen konkreettiseen Jihadiin. Koraanin kaikkien säkeitten sananmukaisen jyrkän tulkinnan mukaisesti islamistiset miekkalähetysssaarnaajat käännyttävät radikalisoitumisalttiita aineksia kaikilla mantereilla 'vääräuskoisia ja Länttä vastaan käytävään pyhään sotaan, johon jokaisen muslimin on otettava osaa'.

Nizzan iskusta on saatu tietoja, jotka viittaavat mahdolliseen harkittuun terroriin. Toistaiseksi ei ole tietoja, onko kyseessä jonkin ryhmän offensiivi tai onko mahdollinen yksinäinen susi toiminut omin päin ja omasta aloitteestaan, vai esimerkiksi Islamilaisen valtion miekkalähetyspropagandan innoittamana/ohjeistamana. Sen tiedämme varmasti, ettei kaikkia ranskalaisia tai  tunisialaisia tai kolmekymppisiä tai rekkakuskeja tai muslimeja tai kristittyjä yleisesti ottaen pidä mitenkään syyllistää.

Suomi on antanut Ranskalle 'EU-turvatakuut' terrorismin vastaisessa sodassa. Sotilaallinen apu rajoittunee Ranskan ISILin/Boko haramin/al-Shabaabin/Talebanin/al-Qaidan-vastaisten toimien tukemiseen Lähi-Idässä ja Afrikassa. Meillä on kuitenkin myös siviilipuolen velvoitteita asian suhteen omassa maassammekin. Emme tarvitse meille tai muuallekaan pahoinvoivia yksinäisiä susia enempää kuin mustia laumalampaitakaan.

Radikalisoitumiselle altistumisen ehkäisyssä ja hoidossa voitaisiin jo alkaa tehdä muutakin kuin vain pyrkiä udeiden vuosien taantuman oloissa takaamaan yhteiskunnan taloudellisen ja sosiaalisen jäsenyyden täydet oikeudet kymmenille tuhansille turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille. - Meidän tulisi jo vakavasti pohtia mahdollisuutta puuttua rakentavan diplomaattisesti mutta jämäkän jäsentyneesti argumentoiden myös itse radikaalien väkivaltaideologioiden perusoppien uskottavuuteen. On suunnattava ponnistuksia väkivaltakehotusten uskonnollisesti velvoittavan luonteen kumoamiseen - ei vain sen (enemmän tai vähemmän valheelliseen) kieltämiseen.

Uskonnollisen fanatismin toimiessa käyttövoimana ja terrorismin pyhittävänä perusteluna olisi syytä tutkia, mitä mahdollisuuksia on toimeenpanna uususkonpuhdistus, jonka tuloksena suurten uskontokuntien pyhistä kirjoituksista ja perusfundamenteista poistetaan tai uudelleenmuotoillaan/editoidaan/stilisoidaan ajan tasalle päivittäen äärimmäisimmillä tavoilla ajastamme jälkeenjääneet ja yleismaailmallisen ihmisoikeuskäsitysten vastaiset kohdat. Se mikä oli normaalia keskiajalla ja renessanssin alkuaikoina, ei ole sitä nyt. - Minkään uskonnon yleisesti hyväksytty opillinen dokumentaatio ei saa enää tällä vuosituhannella luvata hengellistä palkkiota ja kunniaa toisuskoisten/uskonnottomien ja erikulttuuristen sortamisesta, orjuuttamisesta ja tappamisesta. Sellaisen saatanallisen uskonkappaleen hyväksyjä ja levittäjä missä muodossa tahansa on sivistyneen ihmisyyskäsityksen mukaan paitsi rikollinen, myös syntinen vihapuhuja.

Kaikki maailman kirjat ovat ihmisten kirjoittamia, eikä yksikään ole jumalan kirjoittama. Virallisesti käytössä olevissa raamatun, koraanin ym. laitoksissa mahdollisesti vielä näkyvillä piilevät saatanallisimmat säkeet voitaisiin puhdistaa. Siis kaikkien suurten ja merkityksellisten uskontojen pyhistä kirjoista ja kirjoituksista. Ei riitä, että niitä selitellään nykypäivän näkökulmista joissain katekismusten sananselityksissä tai maltillisissa suurakokoelmissa ja kauniissa juhlapuheissa, joissa terrorismi tuomitaan. Pyhän sodan konkreettinen velvoite ym. väkivaltakehotukset on siivottava pois radikalisoijien toistaiseksi uskonnolisesti oikeutetusta käytöstä!

Arkkipiispa Kari Mäkiselle ja muille Suomen uskontokuntajohtajille on esitetty aiemmin tänä vuonna mukaanlähtöä omien asiantuntemustensa ja kv. vertaisverkostojensa kautta ja niitä hyödyntäen kantamaan vastuutaan uskontojenvälisessä vuoropuhelussa toimimalla Globaaliekumeeninen uskonpuhdistus2.0 -aloitteen aktiivikellokkaina - ks. Maailmanekumenian haaste nyt: globaaliturvapaikka terrorismilta kaikille!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän havaintojamatkanvarrelta kuva
Tomi Tölli

Taitaa olla melko optimistista ajatella, että mikään uskontokunta rupeaisi muuttamaan pyhiä tekstejään mitenkään radikaalisti. Tai oikeastaan mitenkään.

Siitä taasen olen samaa mieltä, erityisesti islam kaipaa reformaatiota. Sitä ei voi tehdä mikään muu porukka kuin islamilainen maailma itse. Kristikunta hakkasi Euroopassa päätään seinään toista tuhatta vuotta, kunnes valistus ja järki lopulta voittivat. Niin sanotun lännen sekaantuminen näihin asioihin nähdäkseni vain hankaloittaa nykytilannetta. Se kun antaa helposti tekosyyn laittaa kaiken pahan ja huonon ulkopuolisten syyksi oman takapajuisen ajatusmaailmansa tuloksista.

Muistaakseni yhdysvaltalainen astrofyysikko Neil DeGrasse Tyson oli laskenut, että islamilaisesta maailmasta tulevat tiedemiehet ovat saaneet vain kaksi tieteen Nobel-palkintoa ikinä. Se on todella vähän, kun ottaa huomioon joukon suuruuden. Ei voi olla välttymättä ajatukselta, että fokus on ihan pielessä. Ei pyhiä tekstejä tutkimalla ja niitä orjallisesti noudattamalla nykymaailmassa pärjää. Ajatukset ja aatteet johtavat tekoihin, teoilla taasen on seurauksensa. Ei ihme, jos ainoaksi oikeaksi uskonnoksi itseään mainostava uskontokunta on syvässä identiteettikriisissä. Se kun jää täysin järkiperustein toimivan länsimaailman jalkoihin.

Mitä islamin reformaatioon tulee, tunnettu ateisti Sam Harris ja entinen jihadisti Maajid Nawaz tekevät hyvää työtä. Poikkeuksellista järkipuhetta nykyaikana. Toivottavasti edes joku kuuntelee. Herrojen mielenkiintoisia haastatteluja löytyy Youtubesta, esimerkiksi oheisen linkin takaa:

https://www.youtube.com/watch?v=2wE2jHf3RKk

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Eija-Riitta Korholakin on käsitellyt islamin kipukohtia ainakin naiseuden palkintoarvonäkökulmasta terroristimarttyyrien ja radikalisoitumisen motivaatiotekijänä: http://eijariitta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220020-...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Onko lukijoilla muuten tarkempaa tietoa siitä, mitä koraanista jossain vaiheessa sopimattomina poistetut ns. 'saatanalliset jakeet/säkeet' olivat joihin kai Salman Rushdikin on viitannut? Tiettävästi niissä olisi puhuttu naishahmoista sopimattomasti eli ei palkintoneitsyinä, vaan jotenkin islamistisovinistisesta näkökulmasta katsoen tuomittavaan tapaan 'pyhinä' olentoina miesten tapaan. Liekö urbaanilegendaa vai turbaanitotta? Joka tapauksessa ennakkotapaus koraanin tekstisiivouksesta on olemassa, joten uususkonpuhdistuskin voisi teoriassa olla mahdollinen myös väkivaltaan yllyttävien rivien poistamiseksi.

Valitettavasti Nizzan iskun tekotapa ja epäillyn mahdollisesti myöhemmin vahvistettava tausta antavat viitteellistä aihetta pelätä, että kyseessä saattaisi jälleen kerran olla sairaalloisella tavalla uskonnolliseen fanatismiin ja sen äkkiradikalisoitumiskehityksen kautta omaksuttavaan tartuntaan liittyvä tapaus. Isis on jo ilmoittanut vastuustaan.

Johtavat imaamit ja mullahit ja muslimineuvostot tuomitsevat kyllä terrorismin juhlapuheissaan niin kuin kristitytkin ym. hengenmiehet, mutta eivät vastuullisina uskontokuntajohtajina kuitenkaan tee juurikaan mitään puhdistaakseen väkivaltaan yllyttäviä jakeita esimerkiksi mielestään pyhästä kirjasta, joka puhuu Pyhästä sodasta. Aikaa olisi muhamettilaisillakin ollut keskiajasta ja renessanssista alkaen siivota uskontotekstejä edes kristinuskon raamatun ja muiden suurten uskontojen edelleenkin hieman liian sotaretoriselle tasolle.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «erityisesti islam kaipaa reformaatiota»

Kait opillinen reformaatio on jo tapahtunut, islamilla on aika pitkä ja kirjava tulkintaperinne, josta löytyy aika kaikenlaista. Liberaali islam vain ei ole levinnyt kovin laajalle ja aina löytyy joitakuita, jotka haluvat palata synkempiin tulkintoihin. Meillä Suomessakin on konservatiivikristittymme, jotka kaipaavat vanhoja hyviä aikoja.

    «astrofyysikko Neil DeGrasse Tyson oli laskenut, että islamilaisesta maailmasta tulevat tiedemiehet ovat saaneet vain kaksi tieteen Nobel-palkintoa ikinä. Se on todella vähän, kun ottaa huomioon joukon suuruuden.»

Niin no, 1000 vuotta sitten kaikki astronominen tutkimus tehtiin islamilaisessa maailmassa, kuten myös al-gebran, al-kemian, al-goritmien, al-manakkojen ja niin edelleen, kun Euroopassa elettiin synkkää keskiaikaa. Todellakin, kristillisellä reformaatiolla oli luultavasti keskeinen merkitys keskiajan päättymiselle, joskin järjenkäyttöön perustuvan kriittisen analyysin nousu kait lähti jo skolastiikasta. Tuo henkinen perinne tuli nimenomaisesti islamilaisesta maailmasta, joka vielä tuohon aikaan edusti maailman tieteellistä huippua.

Se, mikä nosti kristillisen Euroopan lopullisesti pimeydestä oli epäilemättä valistus. Islamilainen maailma ei ole koskaan käynyt läpi tätä murrosta ja tällä hetkellä sen omaksuminen voi olla vaikeaa kulttuurisen vastakkainasettelun vuoksi.

Valitettavasti keskiajan lopulla islamilainen maailma kääntyi varjopuolelle. Miksi se ei nyt ole sieltä vielä noussut, on vaikea kysymys. Olisiko siinä jotain tahallisuuttakin? Kun islamilaisen kulttuurin nousua on pelätty, on islamilaiset maat ehkä tarkoituksella pidetty tieteellis-teknillisessä alennustilassa, joka on vain ruokkinut radikalismia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Islam- ja geopolitiikka-asiantuntija Alan Salehzadehin mielestä islamin johtajilla on velvollisuus uudistaa islamia ajan mukaisesti samalla tavalla kuin tapahtui kristinuskossa renessanssin aikaan. Ääriliikkeiden jäsenet kuten islamisti-terroristit kun ovat tätä nykyä oikeaoppisia muslimeita ja käyttäytyvät islamin keskiaikaisten reliikkisääntöjen mukaisesti:

"Koraanin mukaan oikean muslimin täytyy ehdoitta noudattaa kaikkia Koraanin jakeita. Tietyt Koraanin yhteiskunnalliset ja poliittiset säännöt ovat sellaisia, että jos niitä noudattaa, profiloituu väistämättä fundamentaaliseksi äärimuslimiksi. Maltilliset muslimit eivät siis noudata kirjaimellisesti Koraania tai sharia-lakeja. He noudattavat ainoastaan hengellisiä suosituksia, mutteivät sotilaallisia, poliittisia tai taloudellisia osia. Jihadistiset ryhmittymät noudattavat kaikki islamin sääntöjä." ks. http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2015/12...

Seppo Hildén

Onhan meillä keinot. Yksi aivopesukirja, "Mein Kampf", kiellettiin aikoinaan Euroopassa ja saman voi tehdä mielestäni vielä pahemmalle aivopesukirjalle, eli Koraanille.

Näistä aivopesukirjoista se päässä niksahtaminen tulee, ei Aku Ankkaa lukemalla.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jotkut lukevat Mustaa raamattua, jotkut Saatananpalvontakirjaa ja muitakin tuomittavia kirjoja saa kyllä lukea, mutta niistä on tiedettävä nimestäkin päätellen mitä ne ovat. Jos jossain yleisesti hyväksytyn uskonnon pyhässä kirjoituksessa on vastaavanlaista tekstiä, se on kyllä nykykatsannossa enemmän saatanasta kuin jumalasta, vaikka onkin tietty oikeasti ihmisestä, pahasta ihmisestä.

Valitettavasti Nizzan iskun tekotapa ja epäillyn mahdollisesti myöhemmin vahvistettava tausta antavat viitteellistä aihetta pelätä, että kyseessä saattaisi jälleen kerran olla sairaalloisella tavalla uskonnolliseen fanatismiin ja sen äkkiradikalisoitumiskehityksen kautta omaksuttavaan tartuntaan liittyvä tapaus. - Joko tosiaan saatanallisimmat säkeet voitaisiin puhdistaa kaikkien suurten kulttuurien pyhistä kirjoista, jottei uskontoa enää voisi käyttää silmittömän väkivallan pyhittäjänä? Koraanist kai joskus poistettiinkin silloin saatanallisina pidettyjä säkeitä. Nykyisin nuo säkeet pitäisi varmaan palauttaa. Eivät ne mitenkään jumalan tai ihmisen arvoa kai loukanneet jos eivät rikoksiin kehota ja jos on totta että niiden ainut syntisyys oli naisen aseman esittäminen jotenkin yhtä pyhänä kuin miehen.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

"Aivopesukirjojen" kieltäminen valitettavasti olisi juuri sellaista totalitarismia, jota niissä aivopesukirjoissa ajetaan. Jos ryhdymme toimimaan samoilla periaatteilla, olemme jo hävinneet.

Parasta on lukea noita kirjoja, jotta ymmärtää niiden takana olevaa ajatusmaailmaa. Uskonnottomat tuntevat Raamattuakin kristittyjä paremmin. Usko syntyy tarpeesta uskoa, siihen ei tarvita lukemista, tietoa eikä varsinkaan ymmärrystä.

Nämä terroristit tuskin tietävät paljoa Koraanistakaan, varsinkaan sen pitkään kehittyneestä tulkintaperinteestä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ei kirjoja tarvitse kieltää varsinkaan tutkijoilta. Mutta uskonkipeille massoille ne voisi editoida ja toimittaa uudelleen. Koraanin saatanalähtöiset kohdat esimerkiksi kaipaavat samanlaisen saateselosteen kuin Hitlerin kirjat Saksassa ja muualla missä on periaatteessa propaganda-alttein ja kritiikittömin lukijakunta. Niitä Isiksen rekrytioijat ym. miekkalähetyssiat käyttävät todistusaineistonaan ja valitettavasti eivät väärennettyinä vaan aitoina. Ainakaan moskeijoisssa ei tulisi sallia pyhästä sodasta puhumista myönteiseen sävyyn.

Seppo Hildén

"Nämä terroristit tuskin tietävät paljoa Koraanistakaan,..."

Päivän paras.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Lehtitietojen mukaan yksi Nizzan iskun islaminuskoinen naisuhri on ollut ns. vääräuskoinen muslimi eli ei jihadin kannattaja ja näin oikeaoppisten kuten Isisin kannalta ihan yhtä sopiva uhri kuin ranskalaislapset ja ja vaikka suomalaiset nizzalaiseläkeläiset. Mikäli hän kuitenkin olisi ollut sisimmässään jihadin kannattaja, hän onkin nyt marttyyri ja paratiisissa. Siellä ei taida kyllä olla naismarttyyreille luvassa samanlaisia hekumallisia palkintoja kuin miehille eli 'tusinoittain meheviä rusinoita' etc.

Onko muuten islam- ja tasa-arvoasiainasiantuntijoilla tarkempaa tietoa naismarttyyrien asemasta paratiisissa yleensä miesurhoihin verraten - ja onko pääsyproseduureissa sinänsä olemassa jonkinlaista ilmeistä tai piilevää käytännön lasikattoa?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

World Muslims ym. muslimijärjestöt ovat sanoutuneet irti Nizzan iskusta niin kuin monista aiemmistakin. Hyvä. Kuinka suurta osaa islamilaista maailmaa ne edustavat - luultavasti tavallaan hyvin kattavasti lähes kaikkia, mutta entä sitten merkittäviä doktriini- ja kaanonkellokkaita ja vastuullisia uskonoppijohtajia, jotka eivät ole suorittaneet pyhien tekstien uskonpuhdistusta?

Valitettavasti vaan koraanissa edelleen on miljardeja muslimeja velvoittavissa jakeissa näin meidän kesken sanoen jossain määrin saatanallisia säkeitä (ainakin niitä joskus poistettuja enemmän saatanallisia), kuten tuolla Ranskan muslimineuvoston sivuilla joku on huonolla ranskallaan kertonutkin: c'est seulement un petit CONSEIL ou petit CULTE qui maintenant parle comme un avocat ou plaideur d'un religion qui est vraiment grande ! A propos, il y a toujours l'idée de 'JIHAD' en sens aggressif/militaire en texte du Coran (un peu "sanctifiant" l'action terroristique) - pourquoi ça ? On a pas besoin de réforme de versets ? - https://www.facebook.com/CfcmOfficiel/posts/267917...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Karo Kankus et alies tuolla yltyivät minun tapaani kommentoimaan blogikysymystä kristinuskon ja islamin eroista: http://eliasrantanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2201...

Myös rajoitetusti suvaitseva ja luovasti oiva komentoija/kommentoija Börje Uimonen sai vastauksen:

Börje U: "...miksei tämä sisaruskonnon väite rauhan uskonnosta kelpaa yhtä hyvin?"

... tuohon on paikallaan ottaa kantaa muidenkin ja muustakin kuin tunnustuksellisesta näkökulmasta. Tuossa taitaakin olla perusero kristinuskon ja islamin välillä. Jeesuksen ei tiedetä (paitsi koskaan täydellä varmuudella historiallisesti eläneen) nykytutkimuksenkaan valtavirran mukaan koskaan pyrkineen maallisen valtakunnan synnyttämiseen sotilaallisten valloitusretkien keinoin ja sen laajentamiseen väkivallan/terrorin/miekkalähetyksen avulla.

Kristinuskon omaksuminen yllättäen Rooman keisarikunnan valtionuskonnoksi ja miekkalähetys ristiretkineen ja hirmutekoineen ja poliittisine motiiveineen eivät olleet jo paljon ennen tätä tapetun pasifisti-Jeesuksen agendalla tai auktorisoimia hankkeita - Kun taas veressä ja lihassa historiallisesti elänyt 'sotaprofeetta' Muhammed itse omaksui miekkalähetyksen teorian ja väkivallan käytännön ja otti osaa toiminta-alueensa Mekan - Medinan sotaisiin vaiheisiin tiettävästi vastuullisena taistelijana ja myös tietääksemme siunasi lähinnä saatanallisina nykyisin pidettävät Jihad-säkeet - koraanin yhä edelleen voimassaoleviin jakeisiin velvoittamaan muslimeja periaatteessa Pyhään sotaan lapsenuskoisten mielestä yhäkin (valitettavasti tänäkin päivänä, ajastaan jumalattoman paljon jälkeenjääneesti). http://eliasrantanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2201...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kemijärveläinen pastori kirjoittelee blogissaan ihan jumalisesti terrorismista uskonsodan muotona, mihin laitoin tällaisen kommentin:

"Uskontokritiikin, vertailevankin, julistaminen pannaan uskonnollistaustaisen terrorismin tutkijoiden mukaan lisääntyessä Euroopassa (mm. Malkki 2016) todellakin oudoksuttaa. On kieltämättä ollut nähtävissä jotain pateettisella tavalla aitoa uushämmentyneisyyttä siinä sanotaanko 'virallisessa' reagoinnissa yhä tavanomaisemmiksi tulleisiin islamistisiin terrori-iskuihin.

Ilmeisesti nykyvaiheessa ollaan hiljakseen ja vähän nolona luopumassa vielä kuukausi pari sitten liki ehdottoman oikeaoppisesti mediassa noudatetusta dogmista, jonka mukaan ensi kommenteissa todetaan aina kuin entinen puoluejohtaja vaalivalvojaisissa (aivan aluksi haluan kiittää), että 'iskulla ei ollut taaskaan mitään tekemistä uskonnon kanssa, ei ainakaan rauhanuskonto islamin, minkä toteaminen kuulkaas hyödyttäisi Isisiä'. Uudemman poliittisesti korrektin ohjeistuksen mukaan tulee välttää Isisiä hyödyttäviä kuvia ja twiittejä tyyliin uhri rannalla ja leikkinalle räjähdyspaikalla ja #jesuisDuMonde ja #solidaritéNice etc. Mutta voiko valhetta ja puolivalhetta todella saada perustella niinkin kattavasti kuin kriittisen dialogin kieltäjät tekevät haloilmiömäisillä 'kiistattomilla' argumenteilla kuten rasismikortilla useinkin täysin asiaankuulumattomasti paiskaten.
...
Valitettavasti siis koraanissa edelleenkin on terroristirekrytoijien legitiimissä käytössä miljardeja muslimeja velvoittavissa jakeissa näin meidän kesken sanoen jossain määrin saatanallisia säkeitä. Ainakin niitä joskus sieltä poistettuja säkeitä enemmän saatanallisia..."
- http://penttitepsa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220157...

***

Uimosen Börje puolestaan kaipaa blogissaan uskonnottomuuden ja uskonnollisuuden suhteeseen jotain uskottavaa rajapintaa tai sitten ei. On tosiaan niin, että usein uskontoa käsittelevissä keskusteluisssa edellytetään vähän niin kuin puolenvalintaa jonkin uskonnon puolesta tai ainakin jotain/joitain vastaan, jolloin uskonnottomuus ja ateismikin ovat vain yksi puolueenvalinta. Ikään kuin uskontojen tarkastelu ilmiörakenteina ja kulttuurisina voimina objektiivisista näkökulmista ei voisi olla muiden kuin siihen 'vihkiytyneiden' aluetta. Onhan selvää, että uskonnollisia opinkappaleita ja enemmän tai vähemmän merkitseviä doktriinipiirteiden eroja tulee voida tarkastella leimautumatta kokonaisten uskontokuntien jäsenistön mustamaalaamiseen myös yhtenä mahdollisena ja jo todettuna taustatekijänä ja ns. radikalisoitumiskatalysaattorina terrorismin yleistymiskehityksessä.
- http://buimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220179-us...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Abdirahim HUSU Hussein blogaa Yhteisöllisyydellä terrorismia vastaan - kommentoin näin:

"On tosiaankin väärin syyllistää maahanmuuttajia tai syyttömiä ihmisiä varsinkaan yksilöinä ylipäätään terrorismista tai niihin johtavista syistä silloin, kun jonkinasteista syyllisyyttä (sikäli kuin sitä on nähtävissä) on osoitettavissa vain tietyissä ideologisissa ja järjestöjohtajissa ym. 'yhteisölliskylmissä' valtakellokkaissa. Poliittiset ja uskonnolliset johtotahot eivät enää saa piilotella vastuutaan eikä ole oikein päästää niitä syyllistävästäkään tarkastelusta radikalisoitumiselle altistavien tekijöiden vastaisessa työssä!

Kaiken viimeaikaisen niin korkeasekulaarisen kuin tunnustuksellisenkin terrorismi-syrjäytyminen-yksittäistapaus-radikalisoituminen-islamofobia-etc. logomakian jälkeen jää valitettavasti islamilaisen maailman kulttuuripiiriin menneiden aikojen reliikkinä (koraanin voimassaoleviin jakeisiin) vaikuttamaan huolestuttava erityispiirre, joka mitä ilmeisimmin altistaa muslimikulttuurin piiriin kuuluvia ihmisiä muihin uskontotaustoihin verraten poikkeavan merkittävällä tavalla. Jihad-oppi altistaa paitsi ääriharvalukuisia ääriaineksia ja uskonpartisaaneja, myös liian usein tavallisia ihmisiä potentiaalisina syrjäytyneinä valitsemaan maallisesta ahdingosta paetakseen mahdolliselle radikalisoitumiselleen ns. laajennetun itsemurhan tienä tunnetun uskonkappaleen kunniakkaana pitämän jihadistisen terrori-iskun 'vääräuskoisia ja maallistuneita' uhreja mukanaan vieden.

Tätä voi perustellusti pitää keskeisenä selityksenä sille uskonnollisperäisen terrorismin viime vuosikymmenten yliedustettuusvinoumalle, joka on nostattanut sinällään täysin epäoikeutettua laajaa islamofobiaa ja siihen liittyviä rasismi-ilmiöitä. Muiden kulttuuritaustojen syrjäytyjät eivät altistu samalla tavalla ja samassa määrin uskontoperäisiin radikalisoitumisiin ja tuhoteonhoukutuksiin, vaikka fundamentalismia ja ääritulkintoja ja -lahkolaisuutta toki esiintyy vähemmässä määrin kaikkien muidenkin uskontokuntien ympärillä.

Jos vastuullinen islam sisäisellä reformaatiolla diskriminoisi ja kriminalisoisi uskottavasti Jihadiin viittaavat ja pyhään sotaan velvoittavat jakeensa lupauksineen paratiisipaikasta, se veisi pohjan myös rikollisten miekkalähetyssaarnaajien ja terroristiorganisaatioiden nykyisellään legitiimiltä oikeutukselta viitata oikeaoppisen muslimin velvollisuuteen osallistua terrorismiin vääräuskoisia ja maallistuneita vastaan. Ennakkotapauksena koraanin reformaatiosta voitaneen pitää ns. saatanallisten säkeitten (vrt. Salman Rushdie) puhdistamista.

Asiasta on ollut jo viitteellistä puhetta myös Ranskan Muslimineuvoston sivuilla, huonohkolla ranskalla, mutta vierasta aksenttia ei niissä piireissä karsastettane..."
http://abdirahimhussein.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset