Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Arkkipiispa pelaa Suomen ISIS-verkoston pussiin?

  •  Pitäisikö miekkalähetyksen käärme häätää kaikkien uskontojen pyhistä kirjoista, joissa 'saatanallisia säkeitä' vielä piilee?
    Pitäisikö miekkalähetyksen käärme häätää kaikkien uskontojen pyhistä kirjoista, joissa 'saatanallisia säkeitä' vielä piilee?

Antakaa heille anteeksi, sillä arkkipiispa et consortes eivät tiedä mitä he tekevät! Suojelupoliisin mukaan ISISin jihadistinen miekkalähetystoiminta on aktivoitumassa Suomessahttp://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/383036-supo-aari-islamistit-aktiv... - Kirkon johto sälyttää pakolaiskriisin syyn meille ilmastonmuutoksen ja "valkoisen miehen taakan" syyllisille, eikä näe mitään syyllisroolia ääriuskontopiireillä ja terrorismilla: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215144-arkkipiispa-valehtelee-kuin-pahimmat-panama-selittelijat

Ilmeisesti ja toivottavasti uskonsokaisemat ja realismissaan horjuvat kirkonjohtajamme edes itse uskovat linjaustensa siunauksellisuuteen, kansan ja kirkollisverovelvollisten piikkiin. Pitäisi nimittäin olla kutakuinkin selvää, että Suomessa toimivat islamistilähetysverkostot kuten ISIS ja al-Shabaab saavat sitä enemmän radikalisoituneita/radikalisoituvia kannattajia ja otollista värväyspotentiaalia Pyhän sodan levittämiseksi, mitä enemmän hra Mäkisen kaltaiset saavat määrätä "valkoisen miehen taakan" velanmaksusta ja julkisten varojen käytöstä taantuman ja massatyöttömyyden oloissa.

Pohjolaan tuodaan Lähi-idän ja Afrikan suunnilta epämääräisin perustein integraatioennusteeltaan ja tulomotiiveiltaan monin tavoin epävarmaa väestöä, jonka suhde uskonkulttuuriasioihin ei ole verrattavissa perinteisten sopuisten vähemmistöjemme kuten tataarien vastuulliseen ja rakentavaan valtaväestön arvoja lähtökohtaisesti kunnioittavaan myönteiseen yhteisöllisyyteen. Sellainen ei ole itsestäänselvää nykyisten tyystin erilaisten turvapaikanhaku- ja kotoutusmenettelyjen kautta tai ne kiertäen laittomasti maahantulleille nykypäivän sosiaalipalveluineen ja työllistymisennusteineen ym. mahdollisuuksineen.
 
Erityisen arveluttavaa olisi Mäkisen ja kumppaneiden kaavaileman kirkkoturvatyön kohdentaminen niihin, joiden on katsottu tulleen maahan ilman laillista perustetta ja kyynärpäätaktiikallaan syrjäyttäneen pakolaisveneestä tuhansia aidosti turvapaikan tarpeessa olevia. Tukityön juridisen viivytystaisteluluonteen lisäksi sen mahdollisesti kaavailtu hengellinen sävy olisi arvaamattoman vaarallista.

Onnettomin mahdollinen kehityskulku kaikille toteutuisi ehkä Mäkisen sielunveljesavun jossain vaiheessa saadessa ristin merkin alla muotoja, jotka herättäisivät ääri-islamisteissa epäilyjä kristinuskoon kääntymisestä turvapaikan jonkinlaisena ehtona tai ylipäätään kanssakäynnin sivutuotteena. Muslimin käännyttämisestä vääräuskoisuuteen on säädetty islamin konventiossa kuolemanrangaistus, joka kohdistuu periaatteessa molempiin osapuoliin. ja useinhan ne toimeenpannaan käytännössä kollektiivisesti. Eli uskonluopioiden ja kirkonväen lisäksi koko Suomen yhteiskunta kaikkineen voisi olla kostoiskujen kohteena, uskovineen uskonnottomineen, kansalaisineen ei-kansalaisineen.

Ei yhteiskuntarauhaa saisi riskeerata harkitusti eikä uskonsotaa ja väkivaltaa lietsoa tieten! Parempi olisi arkkipiispan niin kuin mullahien ja imaamienkin sun muitten uskonisoveljien (ml.ev.lut.siskot) osallistua poikkuskonnolliseen maailmanekumeeniseen globaaliuskonpuhdistus2.0-dialogiin, jonka tarkoitus on häätää miekkalähetyksen käärme kaikkien uskontojen pyhistä kirjoista, joissa saatanallisia säkeitä vielä piilee, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214664-maailmanekumenian-haaste-nyt-globaaliturvapaikka-terrorismilta-kaikille

ISIS ja al-Shabaab ja muut 'saatanallisia säkeitä' saarnaavat islamistilähetysjärjestöt siis toimivat verkostoineen Suomessakin. Ne lienevät jumalattoman tyytyväisiä ja onnittelevat Mäkistä liittolaisenaan, jos vielä nämä maastakarkotettavat turvapaikkaa ansaitsemattomat jäävät maahan laittomasti pitkittyen epämääräiseksi ajaksi poliitikkopyrkyriarkkipiispan avulla. Se on huippuriskialtista radikalisoimispotentiaalia kuunsirpin miekkalähetysvärväreille se katkeroitunut työluvaton elintasoshoppailujoukko. Tp-hakijoiden määrän ja maahanjääntiaikojen lisääntyminen siis pelaavat ISISin pussiin Mäkisen sitä ehkä ymmärtämättäkin.

Puhe "valkoisen miehen taakasta" suomalaisille osoitettuna pelkän ihonvärimme vuoksi on rasistissävyistä ja kehitysmaiden väkeäkin alentavaa (myös kalifaattien kolonialismiperinteen taakankantajia). Naapurimaissamme ja eteläisemmässä Euroopassa on kolonialismin perinnettä, mutta sielläkin nykypolvi maksaa velkaansa muista kuin raamatun kertomista 'kolmanteen polveen kostautumisen' syistä. Arkkipiispan et consortes harjoittamat syyllistämis- ja uhriuttamistekniikat ja esikuvareagointi eli kolmannen posken kääntäminen ja riisto/uhrisymbioosiaddiktio ovat lähinnä luokiteltavissa vakavaksi sadomasokismioireiluksi. Sellaista voi kyllä suvaita ja tarvittaessa hoitaakin, muttei suositella enempää kuin sairauksia ja perversioita yleensäkään.

Menneinä vuosikymmeninä solidaarisuushenkisyys sai joskus yltiöpateettisiakin muotoja. Juice Leskinen lauloi jälki-70-lukulaistunnelmissaan hyvää tarkoittaen "maksamme velkaa". Frank Pappa puolestaan yhteisöllisyysopasti "kosketelkaa toisianne!". Juice oivaltavana koiranleukana versioitti tämän sittemmin muotoon 'kosketelkaa loisianne'. Jos esimerkiksi omia poliittisluonteisia missioitaan ajavat korkeat kirkonviskaalit vaativat elättäjiltään jatkuvaa lisätukea korjaamatta egopullistuma-agendansa omavastuuosuutta, heidät olisi ehkä parasta jättää pois erityisverokertymän jakoautomaatin piiristä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Paavo Kuronen

Hyvä kirjoitus. Osama Bin Laden sanoi aikanaan, että ihmiset nähdessään vahvan ja heikon hevosen, pitävät automaattisesti vahvasta. Suomen Ev Lut Kirkko on hengellisesti säälittävä ja kärsivä raihnainen kaakki, ja meidän armollisten ihmisten pitäisi lopettaa se. Meetvurstiksi vain! Hahhahhaa!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Noh, sijansa hevosenhuumorillakin ;)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Juuri niin. Voisiko sanoa: Pyhä yksinkertaisuus!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Ystävämme Ana María Gutiérrez Sorainen ihmettelee uudessa blogissaan Miksi hallitus vaikenee kotouttamisesta? - Vastasin, että:

"Vaikeneminen voi heijastella sitä hämmennystä, jonka viimeisen vajaan vuoden aikana nähty tilanteenkehitys ja joidenkin mielestä hyvinkin yllätävät käänteet ovat saaneet aikaan paitsi kansalaisten ja ei-kansalaisten mielissä, myös päättäjiemme silmiäänavaillevassa visioshokissa taloudellisen taantuman jatkuessa edelleen työvoimapulan ehkä helpottuessakin.

Voidaan kysyä, miksi hallitusasema vastuusta huolimatta enempää kuin oppositiossaolokaan antaisi taviskansalaisia parempia valmiuksia olla vaikenematta? On ehkä pakkokin yrittää olla kieli keskellä suuta, ettei taas tulisi lapsuslipsauttaneeksi jotain hyväntahtoista sammakkoa, jota joutuu ehkä katumaan. Muistamme pääministerin lupauksen antaa kotinsa siirtolaisten käyttöön - nyt ökymökki on kai jo myyty, mikä voi ollakin tehokkain tapa saada kiusallinen asia unohtumaan ennen seuraavia vaaleja.

Tai miksi korkea teologinen oppiarvo ja yhden tunnustuksellisen uskonsuunnan järjestöjohtajuus edes oto-historioitisijan ilmeisen rajoitetulla koulutuksella terästettynä antaisi maallistuneita ja uskonnottomia paremmat valmiudet arvioida yleispolitiikkaa tai vaikkapa uskonsotaan provosoitumisen riskejä suunnattaessa 'vääräuskoisten' uskonsymbolien alla tukitoimintaa muunuskoisille, joiden käännyttämistä suhteellisen yleisesti pidetään äärimmäisen tuomittavana rikoksena?

Lisäksi joillakuilla hallituksen kanssa yhteistyössä toimijoilla kaavaillut kotoutumisluvut ovat perusteiltaan jotenkin lähtökohtaisesti epärealistisesti koostuvat. Siis jos kristillishenkistä ja juristiavusteista kotoutustoimintaa suunnitellaan kohdennettavaksi myös niihin kymmeniin tuhansiin, joiden ei tarkan viranomaisselvitystyön jälkeen ole katsottu olevan oikeutettuja turvapaikkaan ja lailliseen oleskeluun Suomessa, tuhlataan kaiketi niukkoja resursseja laillisesti maahanjäävien kotoutuksesta."
http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215377-miksi-...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

e2-ajatuspajassa työskentelevä blogisti Ville Pitkänen pähkäilee fiksusti aiheesta Kuka meuhkaa verkossa? - Vastailin hänelle ja päätoimittajallekin näin:

"Kiitos myös päätoimittaja Huuskolle siitä, että Puheenvuoro on vuosia ollut somen tolkkumedian avantgardisti ja kehityksen etujoukoissa myös verkkokeskustelun optimaalisen avoimuuden ja kommentoinnin äänensävymoderoinnin äärimmäisen vaikeassa miksauksessa. Liitän poikkeuksellisen pitkän kommenttini loppuun oman pikku kehityskontribuutioni ajankohtaista maltillista tilannereagointia odottavaan uutisaiheeseen.

Somemeuhkaukaaminen on silmiinpistävän näkyvänä ja kuuluvana ilmiönä yhtä aikaa sekä selkeästi hahmottuva ja helposti tarkasteltava että disinformaation ja indoktrinaation 'kaksoisagenttirooleissaan' huippuepämääräinen ja haastava analysoitava. Etenkin osin hyvinkin tökerösti toteutetun false flag -hyökkäykampanjoinnin merkitystä arvioitaessa keskustelukulttuurimuutoksen ja Infosodan liikkuvia osia ja osapuolia taitaa olla enemmän kuin useimmat ymmärrämmekään tai edes haluamme tietää. Älyllistä ja maltillista provosointia on perinteisesti pidetty kelvollisena tapana keskustelun herättämiseksi ja ruokkimiseksi, mutta tämä parittomaan potenssiin korotettu nykyilmiö näköjään tuottaa negatiivisen hypeilmapiirin, joka ei välttämättä ole vielä kehityksen lopputulemakaan.

Ironia ja sarkasmi ovat myös perinteisesti hyväksyttyjä keskustelun tyylikeinoja kuten satiiri ja parodia kirjallisuudessa. Mutta moniko kielioppivirheitä, epäloogisuutta, aggressiivisuutta ja muita sivistymättömyysoireita pursuava vakavissaan rustatun oloinen 'vastapuolen iljettäviä näkökantoja' selvästikin puoltava (ehkä tappouhkauksenkin sisältävä) viesti on itse asiassa jonkun opponenttikantaisen hämäys- ja leimaamistarkoituksessa kirjoittama? Ja tämä tietysti lietsoo jäöjittelevää omaehtoista käytöstä laajemmin. Infosodassa on ennenkin luotu erimielisistä raakalaiskuvaa uskoakseni kaikkiin suuntiin samalla kun on korostetusti tuotu esiin 'meidän' sivistyksellinen/kulttuurinen ylemmyytemme. Mutta nyt näyttäisi siltä, että joidenkin tahojen pyrkimys on nimenomaan vain yleisen ilmapiirin kärjistäminen ja raakalaistaminen asiakohdistakin riippumatta. Kuka siitä hyötyy? Isis, Putin, natsit, kommunistianarkistit, goottisatanistit, ilmastonmuutos-uuspakanat, linkolalaisekofasistit... helpohkoja vastausaihioita, joihin on syytä suhtautua sekä vakavasti että suurella epäluulolla.

Entä olemmeko itse halukkaita huomaamaan omien punnittujen viiteryhmäauktoriteettiemme ajoittaista flegmaattisuutta yhteisessä pyrkimyksessämme pysytellä objektiivisesti ja oikeudenmukaisesti kollektiivisen syyllistämisen ja osatotuuksiin perustuvan asenteellisuuden ym. suvaitsemattomuusilmapiirin rajan 'paremmalla puolella'? Kasautuessaan myös valkoisten valheiden taakka syö miestä kuin miestä pohjimmiltaan sukupuoleen, rotuun, ikään, historiaan, yhteisvastuuarvoihin, ilmastoon ja uskontoon katsomatta. Uskottavuus se on meillä oikeassaolijoillakin, eikä se ole myötäsyntyinen länsimaalaiselle sivistyneistölle langennut itseisarvo, jota ei tarvitsisi ylläpitää ja hoitaa.

Mutta kukapa täysipäinen nyt haluaisi perehtyä syvällisemmin johonkin, mikä lähtökohtaisesti ehkä osoittaisi kiinnostusta salaliittoteoretisoinnin suuntiin. Ja ilman tuotakin ennakkokorttia saattaisi olla mahdollisuus joutua huomaamaan myös omien ja itselle läheisten tukiajattelutapojensa käytänteiden sisältävän jonkinasteista tiedostamatonta provosoimis- tai jopa piiloöykkäröimishakuisuutta sivistyksen kaavun alla. Silläkin uhalla, että meitä voitaisiin joskus aiheellisestikin syyttää vähemmän ovelien, tekopyhien ja syyllistämishaluisten ylemmyydentuntoisesta leimaamisesta, let's take a look!

Voidaan sanoa, että me "kaikki" yleisesti korrektina pidetyn someprotokollan omaksuneet tolkun sivistyneistö ja taviskeskustelijat tuomitsemme ainakin törkeät henkilökohtaisuuksiin menevät solvaukset ja kansanryhmiä halventavat yleistykset samaten kuin ns. hybridisodan nettipartisaanien ja MV-lehden tyyppisen törkypropagandan. Jälkimmäisiin liittyy tyypillisesti valheen ja liioittelun kyytipoikana tarjoillut osatotuudet - ja aika ajoin silkat faktatkin sekä siteeksi että joskus myös uutisarvoltaan aidosti kiinnostavina klikkitäkyinä.

Ongelmallista on, jos joistain perinteisten luotettavien medioiden tabuina pitämien aihepiirien ihan oikeastikin sekä kiinnostavien että relevanttien tiedonmurujen uutisoinnista ja kommentoinnista pääsee muodostumaan leimallisesti jonkin vaihtoehtomedian monopoli. Itsekin joudun myöntämään, että olen joidenkin muiden US-Puheenvuoron blogistien tapaan joutunut joskus suureen kiusaukseen käydä vilkaisemassa, minkälaisia ne Sputnik News ja MV-lehti oikein ovat - onneksi en kuitenkaan ole toistaiseksi sortunut siihen.

Tässä kohtaa korostuu Maltin&tolkun somemedian vastuu: osaavatko ja haluavatko ne riittävästi antaa tilaa myös aiemmin jossain toisessa yhteiskunnalisessa tilanteessa ja kehitysvaiheessa silloisissa oloissa harkitun perustellusti tai 'ajopuuna' tehdyllä hiljaisella sopimuksella tabuiksi luokitelluille aihepiireille, ilmiöille ja keskustelun osa-alueille? Ymmärtävätkö ne ajoissa aktiivisesti tuoda esiin myös niitä suurta tai ainakin äänekästä yleisöä muuttuvissa oloissa kiinnostavia näkökohtia, jotka kuoliaaksivaiettuina tai ilmeisen näkyvästi manipuloituina kanavoituvat patoutumisvaiheessa epäasiallisten käsien meuhkatuutteihin ja sieltä käsin pian valtaavat sijaa tolkun kanaviakin epäterveesti värittätäen?

Tätä osin huonosti hallittua uutisointimoderoinnin/itsesensuurin purkukehitystä ei tarvinne enemmälti todistella maahanmuuttokeskustelun viime vuosina saaneiden piirteiden osalta.

Nyt toivoisin kiinnitettävän huomiota liialliseen omien aiheellisesti hyviksi havaittujen näkökulma-auktoriteettiemme massiivisen guruaseman monoliittiseen betonointiin. Olen mm. blogisti Tuula Komsin tavoin kritisoinut sivistyneen suvaitsevaistomme kyseenalaistamatonta valmiutta ryhmittyä tukemaan evankelis-luterilaisen kansankirkkomme arkkipiispan näkemyksiä ja perusteluja niistä yleispoliittisista linjauksista, jotka kohdistuvat pääosin oman kirkkomme toimialueen, kannattajakunnan ja jäsenistön ulkopuolelle.

Moni kirkon asiakas, jäsen, kannattaja ja uskovainen yhtä lailla kuin muunuskoinen ja uskonnotonkin on ihan syystäkin eri mieltä arkkipiispan käsitysten oikeutuksesta. Totuudellisuudestakin herää vahva epäilys, jos väitetään että Länsi-Eurooppaa ja Suomeakin koetteleva nykyinen pakolais/siirtolaiskriisi olisi merkittävimmiltä osin ilmastonmuutoksen aiheuttamaa ja erityisesti ns. valkoisen miehen taakan ja kolonialismin perinteen kantajien kollektiivista syytä vielä kolmannessa jne. polvessa, varsinkin kun historioitsija-arkkipiispalta jäi mainitsematta mm. islamilaisten kalifaattien miekkalähetyskolonialismi ja muistamatta Suomen naapureitansa vaatimattomampi osa siirtomaariiston ja sorron synneissä.

Blogisti Ville Pitkänen neuvoo 'korostamaan asioiden todellista laitaa', mistä vastuullinen media ottanee kopin. Sen tulisi tässä tilanteessa meuhkaamispaineita purkaakseen uutisoida herkällä korvalla Kari Mäkisen odotettavissa olevat selitykset ja mahdollinen anteeksipyyntö väärinkäsityksiä aiheuttaneista ja jopa provosoiviksikin tulkituista lapsuksista. Ja siksikin, että voisimme seurakuntalaisina luottaa siihen, etteivät kirkollisverovelvolliset ala äänestää jaloillaan ja jättää yhä suurempaa velkataakkaa yhä pienemmälle maksajakunnalle. Ks. http://areena.yle.fi/1-3062561 "
> http://vipepister.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215332-...

***

Jussi Westinen samasta e2-Ajatuspajasta blogailee suurinpiirtein samasta aiheesta, ja aloitin vastauksen tähän tyyliin:
"Laitojen ääni kuuluu, ja ne muuten huutelevat toisilleen ja keskenään eri tavoin ja äänensävyin julkisesti ja omissa pireissään. Keskustelu sinällään on nykyisellään teatteria enemmän kuin ennen. Jossain määrin oikeasti improvisoivaa teatteria, paljolti kaavoihin kangistunutta ja mediatoimistojen kuiskaajapalveluihin nojaavaa huutokaupanomaista kohellusta. Me tolkun kansalaiset olemme alkaneet saada siitä tarpeeksemme - niinhän se oli?..." http://jussiwestinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2154...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- Mikähän muuten mahtaisi olla oikea kotoutumis- ja yhteisöllistämismalli? Esimerkiksi malmöläinen Osama Krayem kotoutui kaikilla havaittavilla kriteereillä arvioiden kerrassaan hyvin, kunnes jotain tapahtui varmaankin juuri kantaväestön luottamusvalmiuden vilpittömyyden ja henkisen muurinnostatuksen suhteen, ja alkoi äkkisyrjäytyminen, ks. http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ruots...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja esittää kotoutumisesta ja terrorismin asteelle radikalisoitumisesta jossain määrin epäkypsiltä kuulostavia näkemyksiä - katsoin aiheelliseksi vastata:

" Syrjäytymistä ja terrorismiin radikalisoitumista eivät aiheuta yksin ne tekijät, jotka syrjäyttävät myös kantaväestöä ja ei-islamilaisia maahanmuuttajataustaisia. Keskeinen syy on näiden syrjäytymistekijöiden lisäksi otollisena yhteistekijänä toimiva 'altistava' kulttuuritausta, jonka osana on valmius uskonnon muinaisfundamenttien oikeaoppiselle tulkinnalle. On väärin, että joissakin vok-bisneksessä mukana olevissa ja kotoutujajärjestöjä ohjeistavissa painostuslobbyissa koko syrjaytymisilmiön hallinta halutaan ohjata mieluummin vastaanottavaa kantaväestöä ja eurooppalaista yhteiskuntaa syyllistäviin suuntiin kuin osaksikaan vastaanotettavien ja heidän lähtökulttuuriensa vastuulle. On hienokseltaan kiristyksen makua, kun terrori-iskujen jälkeen muistutetaan, että 'mitäs ette olleet suvaitsevampia ja antaneet riittävästi eväitä olla syrjäytymättä' ja vaaditaan lisää panostusta sosiaalitukeen positiivisen diskriminoinnin hengessä.

Pakolaisaalto terrorismeineen ei johdu olennaisilta osin myöskään ilmastonmuutoksesta ja siirtomaa-aikojen vääryyksistä ristiretkineen ym. "valkoisen miehen taakkoineen", vaikka jotkut ymmärtämättömyyttään pahan kelkkaan istahtaneet ovat ihan vakavanoloisesti niin väittäneet unohtaen kokonaan mm. islamilaisen kolonialismin Euroopan suuntaan maurien ja ottomaanien aikoina sekä nykyislamististen miekkalähetysjärjestöjen (ISIS, al-Qaida, al-Shabaab, Boko Haram...) synnit - Jihadistiryhmittymäthän kuitenkin noudattavat kaikki islamin kirjoitettuja sääntöjä ainakin uskontoasiantuntijoiden mukaan, ks. esim. http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2015/12...

Jopa ev.lut. kirkon johto sälyttää pakolaiskriisin syyn ilmastonmuutoksen ja "valkoisen miehen taakan" syyllisille, eikä näe mitään syyllisroolia ääriuskontopiireillä eikä näe tarvetta globaaliekumeeniselle maailmanuskonpuhdistukselle terrorismin kieltämiseksi."
http://danielsazonov.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2164...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Voi hyvänen sanonko mikä sentään. On ilmennyt uudenlainen jotenkin uumoillen pelätty mutta ei todennäköisenä sittenkään pidetty turvallisuusuhka: seurakunnat käännyttävät turvapaikanhakijoita vääräuskoisiksi, kertoo Lapin kansa 21.10.2016, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224775-t...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset