Retoriikan kyseenalaistuksia Speculare necesse est

Maailmanekumenian haaste nyt: globaaliturvapaikka terrorismilta kaikille!

  • Pykäläpiru lymyää kaikkien maailmanuskontojen pyhissä reliikkikirjoituksissa keskiaikaisine väkivaltanormistoineen. Aika häätää?
    Pykäläpiru lymyää kaikkien maailmanuskontojen pyhissä reliikkikirjoituksissa keskiaikaisine väkivaltanormistoineen. Aika häätää?
  • Get the kicks! Kuvitettua opastusta päähänpotkulajin tekniikoihin nousevalle polvelle suuressa kauppakeskuksessa.
    Get the kicks! Kuvitettua opastusta päähänpotkulajin tekniikoihin nousevalle polvelle suuressa kauppakeskuksessa.

Onko poikkiuskonnollinen terrorisminvastainen Yleisuskonpuhdistus2.0 pelkkää utopiaa? Olisiko ymmärrystä tällaiselle globaalikampanjalle löydettävissä johtavien kirkonhenkilöiden piiristä? Entä muiden uskontosuuntien vastuullisten ikään, sukupuoleen yms. katsomatta?

Uskonnolliset johtajat ansaitsisivat myös palkkansa paremmin omintunnoin, jos edes yrittäisivät rohjeta vaikuttamaan akuutisti olennaiseen oman erikoisosaamisensa ydinalueilla*. Kadun ja kotien maallikot ja korkeitten virkaistuinten hengenmiehet: suurten uskontosuuntien keskeisin haaste juuri nyt on yrittää järjestää turvapaikka terrorismilta kaikille uskovaisille, uskonnottomille ja epävarmoille paikasta riippumatta.

Mistä alkaa? - Siivotaan ensi alkuun väkivaltapykälät pois kaikkien uskontojen pyhistä kirjoista ja virallisista teksteistä! Miekkalähetys, etniskulttuurinen sorto ja syrjintä eivät saa pohjautua 'ylempään johdatukseen'. On jo aika häätää pykäläpirun reliikki pyhien kirjojen uskonkappaleista eli päivittää hurskaus globaalisti ihmiskasvoiseksi ja moderoida jumalakuva modernin hyväntahtoiseksi. On väärin, jos terroristit ja muut vakaumusrasistit voivat edelleen perustella linjauksiaan viittaamalla ihmiskunnan hienoimpina pidettyjen aatteiden dokumentteihin ja muka Jumalan ilmoitukseen. Myös totalitaristissävyiset valtiolliset tahot pystyvät yhä puolustelemaan maailmankatsomussyrjintäänsä ja kansanryhmäsortoa uskonnollisten opinkappaleitten kirjaimellisesti suomalla "oikeutuksella".

Globaaliekumenialla on todellista monikulttuurista tilausta ajankohtaisista empiirisistä havainnoista päätellen. Muistamme tuoreimpina Pariisin, Brysselin ja Pakistanin kompromissittomat rasistiset terrori-iskut. Rasisminvastaisen viikon hengessä ja kauhistuttavan uudenlaisen ydinpelotteen ilmestyttyä olisi maailmanekumenialla oikeampaakin tekemistä kuin lillukanvarsipolitikointi.

Kestävää turvallisuuden tunnetta ei tuoda nousevalle polvelle myöskään katupartioin, eikä niiden kuviteltua tarvetta vähennetä ennaltaehkäisevien itsepuolustuskurssien päähänpotkutekniikoin. Kirkon työntekijät esimerkiksi voisivat tarjota muunlaisia mielenhallintatekniikoita ja osaamista, välttäen kuitenkin loukkaamasta vieraiden uskontokuntien identiteettiä esiintymällä korostuneesti ristinmerkin alla ja näin provosoiden itseään oikeauskoisina pitäviä käännytysepäilyihin. - Vastuullisiin korkeisiin uskonviranhaltijoihin puolestaan vedotaan nyt maailmanuskontojen terrorismirasisminvastaisen vuoropuhelun aloittamiseksi globaaliturvapaikan järjestämisen puolesta kaikille uudenlaisen uskonpuhdistuksen kautta.

Vastuu on valtava. Raamattu, koraani ja muut pyhät kirjat merkitsevät yhä miljoonille ellei miljardeille jumalan sanaa. Yksikään käsky tai sananselitys ei saisi nykymaailmassa olla lukutaitoisen tulkittavissa lähellekään "tapa, pakota, ryöstä, raiskaa".

Esimerkiksi ISISin, Talebanin, al-Qaidan, Boko Haramin ja al-Shabaabin kaltaiset teoriassa täysin 'oikeaoppisten' jakeitten pohjalle rakennetut rasistisfasistis-imperialistiset maailmankatupartiot tulisi kieltää uskontojen pyhissä perinnekirjoissa moderoimalla nämä 'saatanallisten säkeitten' kohdat uuteen jumalisempaan uskoon. Uskontokuntien omilta suunnilta on jo tehty ansiokkaita avauksia tähän suuntaan, muttei ilmeisestikään johtavien teologien puolelta.

Islam- ja geopolitiikka-asiantuntija Alan Salehzadehin mielestä islamin johtajilla on velvollisuus uudistaa islamia ajan mukaisesti samalla tavalla kuin tapahtui kristinuskossa renessanssin aikaan. Ääriliikkeiden jäsenet kuten islamisti-terroristit kun ovat tätä nykyä oikeaoppisia muslimeita ja käyttäytyvät islamin keskiaikaisten reliikkisääntöjen mukaisesti:
"Koraanin mukaan oikean muslimin täytyy ehdoitta noudattaa kaikkia Koraanin jakeita. Tietyt Koraanin yhteiskunnalliset ja poliittiset säännöt ovat sellaisia, että jos niitä noudattaa, profiloituu väistämättä fundamentaaliseksi äärimuslimiksi. Maltilliset muslimit eivät siis noudata kirjaimellisesti Koraania tai sharia-lakeja. He noudattavat ainoastaan hengellisiä suosituksia, mutteivät sotilaallisia, poliittisia tai taloudellisia osia. Jihadistiset ryhmittymät noudattavat kaikki islamin sääntöjä." ks. http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/2015/12/17/ovatko-isisin-al-q...

Tutkija Hamed Abdel-Samadin mukaan taas Muhammed valitettavasti on kirjaimellisesti oikeaoppisuutta tulkiten islamilaisen valtion esikuva ja ISIS on oikeasti aidon alkuperäisen islamin oikeappisten fundamenttien mukainen 'legitiimi' lähetysorganisaatio, ks. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016012520987585_ul.shtml
- Entäpä jos radikaalimoskeijoiden uskonkäärmemullahit/imaamit ja saatanallisilla säkeillään syrjäytyneitä viekottelevat lähetystyöjihadistit eivät voisikaan vedota ihan totuudenmukaisesti koraanin oikeaoppisiin hurskaussääntöihin, vaan joutuisivat myöntämään olevansa pelkkiä rikollisia ilman Jumalan auktorisointia?


Jos jonkin valtion lainsäädännöstä tai laillisen järjestön säännöistä löydettäisiin muinaisaikojen jäänteenä kirjattuja pykäliä ja momentteja, jotka yleisen kielitajun perusteella voitaisiin tulkita maailmankatsomukseen pakottamiseen ja tappamiseen yllyttämiseksi hengellistä ym. palkkiota luvaten, viranomaiset ja kansainvälinen yhteisö ja luultavimmin myös organisaation omat vastuulliset johtoelimet korjaisivat tilanteen pikimmiten konkreettisemmin kuin selittelemällä että "nämähän ovat varmaan ns. kuolleita kirjaimia". Tämä on siis oikeastaan käytännön viranomaisasiasiakin pikemmin kuin vain maailmankatsomusfilosofinen kysymys. Itse asiassa sinällään kyse on perusihmisoikeuksien äärimmäisestä rikkomisesta ja velvoittavaan muotoon kirjattujen jäsensäännösten laillisuudesta/hyväksyttävyydestä. Rasistisia vihapuhe- ja syrjintäilmauksia kitketään virallisesta kielenkäytöstä ja julkisista teksteistä toisaalla, miksei myös keskeisiä etiikkaohjeita ja käskyjä kuoleman uhalla ja paratiisilla palkiten asettavista käytössääntökokoelmista?

Rasisminvastaisen viikon kokemusten luonnollisena lopputulemana odotamme uskontokellokkaiden reagoivan siunauksellisesti ja kantavan ankaraa virkavastuutansa julkilausumia työläämmälläkin tavalla - edistämällä aktiividialogein globaalia maailmanuskontojen yleisuskonpuhdistusta sivistyneen ihmiskunnan ja hyväntahtoisen jumalan arvojen mukaiseen asuun myös kirjoitetussa koodidokumentaatiossa ja tulkintakaanonissa. Päivittäkää nykypäivän ja 2000-luvun sivistyksen tasolle kaikissakin uskontokunnissa pikkureliikkeinä säilyneitä yhä pyhissä kirjoituksissa esitettyjä vanhentuneita fundamentteja, jotka mahdollistavat rasistiset ja miekkalähetykselliset ym. tuomittavalla tavalla diskriminoivat tulkinnat keskiaikaisine väkivallankäyttönormistoineen!

Kestävään ratkaisuun terrorismin kitkemiseksi tarvitaan poliittisten ja diplomaattisten (pakkotilanteissa voimatoimin tuettujen) sekä radikalisoitumista ehkäisevien sosiaalipoliittisten ponnistusten lisäksi ainakin avointa ja rehellistä sekä päämäärätietoista uskontojen välistä aitoa vuoropuhelua. Manifestin muotoon puettuna tämä voitaisiin otsikoida: - Kaikkien maiden vastuulliset uskonnolliset johtajat, liittykää yhteen!


*) Periaatteellista onnistumispotentiaaliakin Yleisuskonpuhdistus2.0-hankkeella saattaisi olla suhteessa suuriin tavoitteisiinsa. Ainakin verraten sellaisiin viimeaikaisiin enemmän tai vähemmän vanhoja kaavoja ja kauhistelu/syrjäytymishokemia toistaviin pinnallisiin tilapäisturvanjärjestelyihin tyyliin talon/kirkonvaltausaktivismi tai  vaikutuksiltaan kosmeettisiin julkisuussuosiota tavoittelevan kansalaistottelemattomuusanarkismin kanssa flirttaileviin arvovaltaisiinkin ulostuloihin.


P.S.  Joskus hyväntahtoisena vitsinä heitetyistä avauksista on kaikkien yllätykseksi sukeutunut siivet alle saatuaan jotain merkittävämpää. Se edellyttää aina, että asialle/ajatukselle on ollut olemassa valmiiksi riittävää piilevää kannatuspohjaa, joka lopulta löytää ilmenemismuotonsa. Voisiko tämä olla se maailmanhetki, kun eräs surullinen suvaitsemattomuuden hyssyttelyaikakausi päättyy. Ja samalla saa alkunsa useimpien tolkun ihmisten aina toivoma kehitys tuon tuosta ikävällä tavalla ajankohtaistuvan ja leviävän terrorismi-ilmiön oikeasti kestävään ratkaisuun määrätietoisin toimenpitein - http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214326-rasismiterroriviikko-arkkipiispa-lupasi-varaturvapaikat-yleisuskonpuhdistus20  
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Arkkipiispa esiintyi kansalle kansalaisena ja vastuullisena paratiisisuhteittenhoitajana uskonpuhdistajaksemme mainitun Mikael Agricolan päivänä 2016 - vakuuttavuus oli kyllä lievästi sanoen 'hakusessa'. Hra Mäkinen näyttää ensin antaneen pahalle pikkusormen ja nyt tarjoaa jo nimetöntäänkin kihlautumisvalmiuden merkiksi. Lieneekö kyseesssä vakaa aikomus vai korkean kirkonhenkilön perisukupuolineutraali taipumus hieman kiusoitella kannatuksen herättelemiseksi myös mahdollisissa kilpakosijoissa? ;) ks.
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215144-a...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset